Készülőben a GNOME Wi-Fi Display (Miracast) támogatás

Nos mindezidáig finoman szólva sem voltak elkényeztetve a linux felhasználók, ha vezeték nélküli kijelzők használatáról és konkrétan az úgynevezett Wi-Fi screencastingról akarunk szólni, de azért voltak megoldások rá, például a VLC médialejátszón keresztül, de konkrét, jól használható megoldás az asztali  környezet szintjén ezidáig nem volt például a Miracast techológiához.

Benjamin Berg GNOME fejlesztő bejelentetése alapján immáron biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan még kényelmesebbre vehetjük a figurát.

A GNOME Screencaster grafikus alkalmazással egy Miracast eszközre közvetlenül Wi-Fi kapcsolaton keresztül küldhetjük ki a kijelzőnk tartalmát.

Ez az alkalmazás a NetworkManager része lesz és egy már létező, stabil Wi-Fi kapcsolat valamint egy RTSP (Real Time Streaming Protocol) szerverre lesz szükség a helyes működéshez.

Amiért eddig nem létezett ez a megoldás, annak egyszerűen az volt az oka, hogy hiányzott az integrált Wi‑Fi Direct (korábban Wi‑Fi P2P) támogatás a rendszerből, de ez Thomas Haller munkája nyomán bekerült a NetworkManager 1.16. -os verzióba, így lehetővé vált a Miracaston keresztüli screencasting GNOME alól.

Ahogy most kinéz a dolog, a  GStreamer fogja átvenni a képernyő tartalmát a Mutter -től, ami az ablakkezelő és wayland kompozitor, ami OpenH264 és Frauenhofer FDK ACC kodekekkel kerül kódolásra majd elküldésre a Miracast eszköznek. A GNOME Screencaster emellett támogatni fogja a Wayland -ból történő streamelést a Miracast eszközökre a Mutter Screencasting API -n keresztül is.

Aki már most szeretné kipróbálni, annak két lehetősége van a tesztelésre,
az egyik, hogy a naprakész Fedora linux rendszert használva a fejlesztői copr repository -ból telepíti az alkalmazást,
a másik, amennyiben másik rendszert használ,hogy a GitHub repóból letölti a forráskódot  és lefordítja a saját gépén.

Emellett nyilván szükség lesz ebben az esetben a legújabb NetworkManager alkalmazásra, az OpenH264 vagy x264 kodekre, az avenc_aac, FAAC, vagy fdkaacenc  -re hanghoz, és természetesen a legfontosabb, egy  Miracast  kompatibilis eszközre.


megosztom