Grafikus böngésző érkezik a KolibriOS -be ?

Mindig is szerettem operációs rendszerekkel foglalkozni, főként a kis méretű, kis erőforrás igényű, különleges rendszerekkel, és hát az egyik ilyen szívem csücske 😀 a KolibriOS.

A rendszer alapja  egy korábbi, Assembly -ben írodott rendszer, a MenuetOS, ennél fogva ez a rendszer is rendkívül gyors és reszponzív.

Kis méretét meghazudtolva rengeteg alkalmazással rendelkezik. Meglepően sok játék, többek között Quake, Doom is helyett kapott, de megtalálható benne irc, ftp kliens és zene lejátszó alkalmazás is.

Nos, szívesen olvasgatom az aktuális fejlesztéseket és éppen a napokban kezdődött el egy folyamat, amiről már sejteni lehet, hogy végre grafikus webböngésző érkezhet ebbe a kis apróságba.

A fejlesztéseknél látni lehet, hogy a NetSurf kódjához készítik elő a rendszert és ez ugyan nem  tűnik nagy lépésnek talán így elsőre, de egy ilyen kicsi és független rendszer életében ez bizony egy óriási ugrás lesz, arról ugye nem is beszélve, hogy nemrégiben jutottam hozzá egy PII 233 Mhz Toshiba laptophoz, ami 64 MB rammal és egy 3,3 GB méretű merevlemezzel rendelkezik. A rendszer szépen fut rajta, úgyhogy mostmár csak ez az egy dolog hiányzik róla tulajdonképpen.

A példa kedvéért, a rendszerben megtalálható egy super nintendo emulátor, ehhez egy netsurf böngészővel tudnék új játékokat töltögetni, közvetlenül a netről, pár leírást elolvasni, screenshotokat megnézni hozzá…

A projekt weboldala:
http://kolibrios.org/en/index

A kapcsolódó frissítések:
http://websvn.kolibrios.org/log.php?repname=Kolibri+OS&path=%2F&rev=6897&isdir=1

megosztom

Vélemény, hozzászólás?