Debian Edu 9 “Stretch” – szinte azonnal frissült a SuliDebian

Gyakorlatilag a fő verzió megjelenése után szinte azonnal frissült a Debian oktatási intézményekbe szánt verziója, a Debian Edu, ismertebb nevén, a skolelinux.

Mit is jelent ez tulajdonképpen?

Kapunk egy biztonságos, folyamatosan frissülő, jó támogatottsággal rendelkező, hálózati, iskolai rendszert kompletten felkonfigurálva.

A rendszerhez új felhasználókat és gépeket sem kell úgymond “kézzel”, hanem egy GOsa webes felületen keresztül tudjuk felvinni, ami gondolom, hogy sokaknak nagy könnyebség.  😀

Itt lehetőségük van kiválasztani azt is, hogy milyen asztali környezetet szeretnének használni a több, mint 60 oktatási szoftverrel együtt.

A rendszer egyik fontos tulajdnonsága az LTSP, amiről bővebben itt olvashattok:
http://www.ltsp.org/

A lényeg, hogy merevlemez nélküli gépeket is minden további gond nélkül lehessen használni. Ez lehet vékony kliens, vagy akármilyen régi számítógép, csak tudjon hálózatról indulni/bootolni.

Ezzel nem csak megússzuk egy rakás gép telepítését, de jóval egyszerűbbé is válik az egész hálózat kezelése, gondoljunk itt a különféle vírusokra és az iskolai gépeken folytatott egyéb tevékenységekre is 😀

Aki kíváncsi, hogy milyen alkalmazásokról is van szó, az az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.skolelinux.no/linux-signpost/showUserMenu.php

Ha valakit nagyon zavar a két elnevezés, az ne ijedjen meg, mind a két név ugyanazt a disztrót takarja.

Hagyományos értelelemben véve a Skolelinux jelentette régebben a disztrót és aDebianEdu elnevezés a projektet és a projektmunkára utalt de jelenleg is mind a két kifejezést használják.

A projekt weboldala:
https://wiki.debian.org/DebianEdu/

…és végül a letöltés közvetlen linkje, gondolom sokakat inkább ez érdekel:
https://wiki.debian.org/DebianEdu/GetACopy

megosztom

Vélemény, hozzászólás?