Open Metaverse – nyílt forrású, ingyenes metaverzum mindenkinek !

Mark Zuckerberg  2021 októberében jelentette be a Facebook történetének egyik legnagyobb arculatváltását, amellyel a közösségi média óriást egy tollvonással átnevezték Metára, mintegy jelezve a világnak, hogy kijelölték a cég számára az új, követendő fejlesztési irányt, amely minden bizonnyal a szép új jövőbe vezet el bennünket.

Azóta bebizonyosodott, hogy bár maga az elképzelés nem lenne rossz, ebben a formájában teljesen vállalhatatlan és totális anyagi kudarc, ami után több ezer alkalmazottól is kénytelen megválni a Meta.

De mi is ez a metaverzum ?

Magát a metaverzum szót 1992-ben Neal Stephenson  alkotta meg a Snow Crash című cyberpunk regényében, ahol ez volt a jövőbeli virtuális valóság neve. Egy olyan, háromdimenziós virtuális teret jelölt, ahol a felhasználók avatárjai hasonlóan élhetik az életüket, mint a valóságban. A wikipédián az alábbi linken olvashatunk erről bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Snow_Crash

Érdekesség, hogy van már olyan játék, a Second Life, ami közel 20 éve létezik és gyakorlatilag ezt az élményt kínálja számunkra, egy másik, teljesen digitális életet, ami ilyen szempontból nem is igazi játék, hiszen nincsenek célok, főellenség vagy titkos küldetések, mindent mi magunk találhatunk ki, ahogy a valódi életben is tesszük.

Ha jobban belegondolunk, szinte mindenki fel tud sorolni olyan játékokat, alkalmazásokat, amelyek már napjainkban is egy alternatív univerzumot szolgáltatnak a résztvevőiknek, hiszen rengetegen vannak manapság, akik nem csupán órákat, de sokszor egész napokat vagy heteket is a gép előtt ülve töltenek és fejlesztik a saját kis világukat.

A példa kedvéért, a Fortnite -ban konkrétan el lehetett menni koncertre, a Roblox -ban adni és venni lehet a tárgyakat és valódi pénzre váltani a játékpénzt, a Minecraft -ban építettek egy számítógépet, amin Minecraft -ozni lehet, stb… ezt a listát hosszan tudnánk sorolni és soha nem érnénk a végére, ha igazán komolyan vennénk a lista készítését szerintem 😀

Két kedvenc filmem is van a témában, ami szerintem nagyon jól alkalmazza ezt a bizonyos digitális világot, az egyik a Ready Player One 2018-ban bemutatott sci-fi kalandfilm: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ready_Player_One_(film) és a másik a Free Guy 2021-ben bemutatott amerikai akció-vígjáték: https://hu.wikipedia.org/wiki/Free_Guy

Mégis mi lehet az, ami ennyire vonzó a befektetőknek, elemzőknek és nagyon sok cég számára annyira fontos, merthogy vannak szép számmal jelentkezők a rengeteg elégetett pénz és a jelenlegi, nyilvánvalóan csúfos, bukás közeli állapot dacára ?

A válasz pedig maga a virtuális tér, ami egészen elképesztő lehetőségeket rejt magában és az igazán ügyes pénzemberek ezt pontosan tudják.

Nézzük is meg ezeket néhány konkrét példán keresztül:

Virtuális valóság

 • Kész házakat és egy ház teljes berendezését úgy tudjuk megtervezni, hogy közben az épület, a kert és a bútorok minden egyes részletét minden résztvevő körbe tudja járni és meg tudja tekinteni, mielőtt egy kapavágás történne a telken
 • Nem kell többé fizikailag jelen lenni és bemenni az irodába, elegendő ha otthonról a munkahelyünk virtuális térben található másolatában megjelenik az avatarunk.
 • Bármelyik virtuális mozi vagy színházi bemutatóra, koncertre el tudunk menni anélkül, hogy az öltözködéssel vagy a parkolóhelyek keresgélésével vacakolnánk
 • Az oktatásban szinte kézzel foghatóvá válik egy alkatrész vagy akár egy virtuális műtét során mi magunk próbálhatunk ki új megoldásokat
 • A hivatali ügyintézéshez nem kellene ezentúl több napi hideg-élelmet is magunkkal vinnünk 😀

Kiterjesztett valóság

 • Sok cég fejleszt olyan VR (virtuális valóság) szemüveget, ahol a jelenlegi tér, a szobánk, az irodánk vagy az utca látképe az adott tárgyak és személyek digitális adataival kiegészítve szinte azonnal a rendelkezésünkre állnak. Gondoljunk bele, hogy a szobában lévő kanapén megjelenik a valóságban több száz kilométerre lévő barátunk és úgy beszélgethetünk vele, mintha fizikailag is jelen lenne.
 • Az irodában egy autó 3D -ben forog a szemünk előtt egy íróasztal fölött és a kollégákkal folyamatosan, menet közben tudunk rajta változtatásokat végezni úgy, hogy az eredményt is azonnal láthatjuk és ki is tudjuk értékelni.
 • Az utcán látott ruhát séta közben ki tudom keresni a neten és meg tudom nézni, hogy hol a legolcsóbb, el tudom küldeni e-mailben vagy üzenetben az ismerőseimnek és látom a reakciókat, hozzászólásokat
 • A konyhában ülve elindulhatok hétvégi nagy bevásárlást intézni virtuálisan egy vagy több nagy áruházban akár a barátokkal, rokonokkal közösen, miközben folyamatosan látom, hogy otthon mire van szükségem, mit kell vennem
 • Olyan nagy és bonyolult gépek szervizelése válik könnyebbé, mint egy óceánjáró hajó vagy egy utasszállító repülőgép, ahogy egyszerre láthatjuk a problémás részt és a szükséges alkatrész digitális képét, amit akár szerelés közben meg is rendelhetünk a netről.

Pénzügyek

 • Na el is érkeztünk az igazi lényeghez, hiszen már napjainkban is irdatlan nagy összegek cserélnek nap mint nap gazdát, minden játékban lehet vásárolni virtuális kiegészítőket, amit bizony valós pénzért, illetve az abból vásárolt valamilyen digitális valutáért kaphatunk meg, ez már ma is óriási üzlet
 • Minden nagyobb bank és cég érdekelt lesz abban, hogy legyen egy saját képviselete a virtuális világban is, ez már jelenleg is így van, hiszen több játékban is megtalálhatóak a logóik vagy akár a saját termékeik digitális ruhák és járművek formájában
 • Egy egyszerű banki ügyintézés az online térben nagyságrendekkel olcsóbb, mint a való világban egy egész banki épületet üzemeltetni a szükséges berendezésekkel együtt, de nekünk is nagy segítség, ha nem kell ténylegesen órákat autóznunk a dugóban egy szerződéskötés vagy módosítás miatt, tehát ebben azért nem csupán a nagy bankok érdekeltek.
 • Persze a digitális világban a sokat emlegetett kripto deviza kereskedelem, a tokenek és az NFT -k milliárdos üzletet is jelentenek, de én ezekhez sajnos nem sokat konyítok, így nem is kívánom ezeket a lehetőségeket ecsetelni, jelenleg egyébként is pont igencsak komoly mélyrepülésben van az egész piac és több nagy cég is az áldozatául esett az árfolyam ingadozásoknak.

Az nyilvánvaló, ha egy házat vagy egy digitális irodát vásárolunk a virtuális térben, fizetős előadásokat és oktatásokat fogunk tartani, annak vannak technikai és jogi követelményei és értéket képvisel, tehát ezeket a jogokat biztosítani kell, ebben pedig hatalmas szerep jut a blokklánc technológiának a jövőben.

Mégis hogyan lehetne biztosítani a digitális tulajdonjogot, a vásárlás biztonságát és azt, hogy az én vállalkozásom mindenhol ugyanúgy jelenjen meg ?

Itt el is érkeztünk az egész dolog origójához.

A Linux Foundation létrehozta az Open Metaverse Foundation (OMF) -t és mindenkit nagy nagy szeretettel várnak, aki érdeklődik a technológia iránt, amit mindenki szinte csak úgy definiál, hogy az új internet, mert legalább akkora jelentőséggel lesz majd a jövőben az életünkre, ha minden aspektusa megvalósul majd a tervek szerint, mint amekkora a WEB megjelenése volt.

Persze most még az alapok lefektetése és a kapcsolódó technológia kidolgozása és természetesen az egységesítése a legfontosabb cél, hiszen most egy Youtube vagy egy Facebook az a világ minden lakója számára pontosan ugyanazt jelenti, tehát lényeges, hogy az új, nyílt metaverzum platform is teljesen ugyanazt jelentse és azt nyújtsa minden felhasználója számára, de hát még egy hatalmas projekt elején vagyunk

Ami a legfontosabb az OMF számára jelenleg tehát a valós igények felmérése és a valós felhasználási területek meghatározása, az ezekhez szükséges szabványok kidolgozása, az interoperabilitás, az átjárhatóság a platformok között, tehát ne egy adott programozási nyelv vagy adott operációs rendszer legyen az alapja, hanem egy platformfüggetlen, mindenki számára ingyenesen és szabadon elérhető  mindenki számára nyitott metaverzum létrehozása a cél.

Ebben természetesen nagy szerep jut majd az úgynevezett distributed, azaz elosztott hálózatoknak, amit sokan csak az új internetnek, vagy fediverzumnak szoktak nevezni.

A fediverzumról bővebben az alábbi linken olvashattok egy korábbi cikkben:  https://skamilinux.hu/mi-az-a-fediverzum-es-hogyan-mukodik/

A fediverzum appok közös jellemzője, hogy felépítésük jellegéből adódóan is nagyon komoly hangsúlyt fektetnek a személyes adatok védelmére és az adatok biztonságára, ezért ezen csoportok munkáira is számít és  várhatóan sokat fog meríteni ezekből a már működő és komoly felhasználói táborral rendelkező alkalmazásokból is.

Én óriási érdeklődéssel várom az OMF és az új metaverzum híreit, aztán majd kiderül, hogy a nagy tech óriások metaverzuma vagy a közösségi összefogásból építkező, nyílt és mindenki számára ingyenes platform lesz a jövő új virtuális csoda univerzuma.

Én azt gondolom, hogy az erőfeszítésekből csak profitálni fog a nyílt forrású technológiákat kedvelők közössége és biztos vagyok abban, hogy sokakat fog ez a projekt még a jövőben inspirálni, hiszen ez azért mégiscsak egy izgalmas dolog, akár hiszünk a technikai fejlődésben, akár nem.

Ahogy a Lao-ce -nek tulajdonított mondás tartja: Terebélyes fa hajszál-gyökérből fejlődik, kilenc-emeletes torony kupac földből emelődik, ezer-mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik.

Az Open Metaverse Foundation weboldala és további információk: https://www.openmv.org/

 


Továbbra is várunk mindenkit nagy szeretettel csevegő oldalunkon élőben:
https://skamilinux.hu/chat/

Aktív fórum témák:
https://skamilinux.hu/phpBB3/search.php?search_id=active_topics

Legutóbbi PuppySzoftverek:
https://sourceforge.net/p/puppyszoftver/activity

Leave a Reply

Translate »

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy megkülönböztesse Önt weboldalunk többi felhasználójától. Ez segítséget nyújt számunkra, hogy weboldalunk böngészése során jobb élményt nyújthassunk Önnek, valamint az oldalunk fejlesztéséhez is hasznosak. további információ

Ha hozzájárult a cookie-k használatához, a böngésző cookie-kat tárol az Ön számítógépén vagy egyéb eszközén, hogy rendszerünk felismerje beállításait. A hozzájárulás érvényessége időnként lejár. Azonban, hogyha szeretné visszavonni hozzájárulását, a böngészője cookie beállításai között bármikor megteheti.

Bezár