Lakka – csináljunk játékgépet a PC -ből !

Bizonyára sokan szeretjük a régi számítógépes és konzolos játékokat és most nyilván nem csak a márióra gondolok, hiszen végigsorolni is lehetetlen lenne mennyi játék és géptípus jelent meg az évek során a kezdetektől.

Gondolom, hogy mindenkinek megvolt a saját kedvenc gépe és ikonikus játéka, no de lássuk is, hogy mit kínál számunkra ez a rendszer.

Először is, már az elején nem árt megjegyezni, hogy csak pendrive verzió létezik, úgyhogy vagy rendelkeznünk kell egy teljes egészében erre a célra használható 512 MB méretű (ez az ajánlott minimum, a javasolt méret inkább 2 GB) üres eszközzel, vagy gyorsan be kell szerezni egyet.

Akiknek nincs lehetősége USB porton bebootolni, mert mondjuk a BIOS -a nem támogatja ezt a metódust, azoknak a https://www.plop.at/ boot manager ajánlott, ez simán megoldja az efféle gondokat, természetesen ez esetben egy plusz üres írható, avagy újraírható CD is kelleni fog a PLOP -nak.

Maga a rendszer kezdetben Openelec, mostanában már inkább a LibreElec alapjaira építkező libretro és RetroArch alkalmazások egyvele tulajdonképpen.
Ezekről bővebben a hivatalos oldalon tudunk tájékozódni: https://www.libretro.com/index.php/retroarch-1-3-6-released/
(aki nem tudja, hogy mi az openelec és libreelec, azoknak ajánlom az alábbi cikket: https://skamilinux.hu/openelec-es-libreelec-linux/)

A lényeg, hogy gyors, kicsi és nagyon ajánlgatják kis teljesítményű, avagy öregebb, elavult gépekre, beágyazott rendszerekre, a teljes hardver támogatás itt tekinthető meg:
https://github.com/libretro/Lakka/wiki/Hardware-support

Szóval, mindent összevetve egy kicsi és gyors rendszer akar lenni, egyszerűen kezelhető felülettel, hogy nekünk már csak a ROM fájlok vadászgatásával kelljen foglalkozni.

Retrófanoknak kötelező! 😀

Angolosoknak egy nagyon jól sikerült és részletes cikk:
http://lifehacker.com/how-to-turn-your-pc-or-other-device-into-a-retro-arca-1703576831

Jó töltögetést és tesztelgetést kívánok mindenkinek!

megosztom

Vélemény, hozzászólás?