A legfrissebb Puppy, a Tahr

kros54: Végre van új Puppy!

A Puppy Linux legutolsó – mintegy – hivatalos kiadása úgy egy éves, nevezetesen ez a Precise-sorozat utolsó tagja, az 5.7.1 jelű.
Mint az talán ismert, egy ideje a Puppy Linux több irányba indult el. Az egyik a Slack Linux aktuális csomagjait is fel tudja használja – ez a Slacko, és ebből is jelent meg új fejlesztés.
Egy másik irány az Ubuntu fejlesztését követi. Na már most, abből ez év áprilisában jelent meg a legújabb kiadása, az Ubuntu 14.04 LTS, fejlesztői kódnevén a Trusty Tahr. Nem kellett sokáig várni, itt a Tahr Puppy is. Bizony a 2009-es 100 MB-os Puppy (4.2) mára duplájára hízott, mert ez már 206 MB. Ez persze még mindig a legkisebb disztrók között tartja a Puppyt.

tahr_1

A legutolsó Tahr Puppy-ban a 3.12.2 kernel van, s az általam próbált a PAE-verzió, azaz, 4 GB-nál nagyobb RAM-mal is elboldogul. A szokásos magyar nyelvi csomaggal (upup) szépen magyarosodik. Ez a csomag elérhető e webhelyről is.

Ami furcsa, hogy valami fejlesztő verziójú Firefox-klónt szereltek bele (jelenleg is ez alól írok) aminek a neve Pale Moon. Korábban azt tapasztaltam, hogy ezek hasonló, kísérleti dolgokra frissítik magukat majd. Egyelőre jól teszi a dolgát, majd kiderül, hogy kell-e cserélni (nagyon gyorsank tűnik, tehát első közelítésben nem.) Flashplayer alapból nincs benne, szóval azért elő kell készíteni a csavarhúzót meg a kombinált fogót…

Sőt, nemcsak a böngésző, az egész puplet: a napokban a gépemen járt retroprecise5421 után ez sebességbajnok.

Kapcsolódó fórumszál: itt van

A Tahr Puppyt egyelőre eredetiben lehet letölteni, innen.

megosztom

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?