Professzionális videó készítés linuxon

Aki otthonosan mozog a videószerkesztés világában, az bizonyára találkozhatott már korábban az  openshot, kdenlive, vagy akár a shotcut videószerkesztő szoftverekkel, hiszen rengeteg, nagyjából hasonló képességű, ingyenes alkalmazás érhető el linuxra.

Ezekkel az alkalmazásokkal viszonylag sok mindent lehet csinálni a házi videóvágástól az exportálásig, a feliratozástól az egyszerűbb effektekig szinte bármit meg tudunk oldani velük, amire egy átlagos videósnak, mai divatos kifejezéssel élve influenszernek is akár szüksége lehet, na de mi a helyzet a profi stúdiós munkával?

Aki a hollywoodi stúdiók babérjaira tör, megfelelő tudással rendelkezik és úgy érzi, már csak a számítógép szab határt képességeinek, annak két olyan linuxos alkalmazást szeretnék a figyelmébe ajánlani, ami már valóban az a szint.

Az egyik a DaVinci Resolve 16  a Blackmagic Design -tól, a másik pedig a Natron.

A szoftverek elképesztő mennyiségű funkcióval bírnak, amit elég hosszú és fölösleges lenne is felsorolni, de az alapvető különbség a két alkalmazás között, hogy a Natron az teljes egészében nyílt forráskódú projekt.

A DaVinci elsősorban a videóvágás és a képfeldolgozás, utómunkálatok terén használatos, míg a Natron elsősorban a vizuális effektek és animációk terén, de ez talán túlságosan is elnagyolt és pongyola megfogalmazás, hiszen az oldalak felkeresése nélkül nem lehet egyszerűen képet alkotni az adott program képességeiről.

Én a téma iránt érdeklődőknek jó töltögetést és jó szórakozást kívánok !

A DaVinci:
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

A Natron:
https://natrongithub.github.io/


S-kami:
Related Post