Vlc és amit tud

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: azami »

Fölvetődött többeknél hogy használja,illetve van aki ismeri de nem vette észre hogy mire képes ez a lejátszó.Pár hozzászólást szerintem megér a téma...
Sajnos az online puppyba nem tettem be (amit nem tudok magamnak megbocsájtani) pedig a rádió adások szinte egyből halhatók,míg az alap mplayer esetében félperc minimum a várakozás,ez igaz sajnos az smplayere is...
Na de kezdem a bemutatást 2 cikkel aztán meglátjuk merre tovább:
http://hvg.hu/tudomany/A_VLC_medialejat ... oi_T5H4FO/
http://logout.hu/bejegyzes/lkristof_2/v ... gevel.html

NTamas
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Egyetlen megjegyzést írnék a videókonvertáláshoz, - bár talán a legtöbb régóta Puppy-t használónak ez lehet már ismerős, és régen túl van rajta, éppen ezért ez nekik felesleges - ne feledjük el a gépünk fizikai korlátait. Gyenge processzorral, kevés memóriával a Vlc sem tud csodát tenni a konvertáláskor, ilyen esetben elképzelhető, hogy a művelet alatt erősen, sőt lehet olyan eset is, teljesen lefoglalja a gépünket, és annak viszonylagos - kinek milyen - gyengécske teljesítménye okán a videókonvertálás időben hosszan is elhúzódhat, ez extrém esetben több órát is jelenthet, ezt nem árt figyelembe venni, és a megfelelő méretű tárhelyet is előre biztosítani a végeredménynek. A bevezetőben belinkelt hvg-hu-s, Utolsó frissítés: 2012. január 23., hétfő, 09:05 datálású cikket már jóval korábban megjelentették hasonló címmel és tartalommal ugyanennél az újságnál, az akkori, régi cikk dátuma: Utolsó frissítés: 2008. július 10., csütörtök, 13:49 Ezen cikk írója kissé konkrétabb tényekkel és megoldással állt elő, némi képes magyarázattal egyetemben.

Megjegyzés, a stream- sugárzási forma rögzítéséhez, konvertálásához.
A Vlc kiválóan használható a manapság elterjedőfélben lévő Stream-ok pc-n való megjelenítésében is.Ez lehet IPTV-s és akár műholdas Stream-is. Természetes igényként jelentkezhet ezek streamek rögzítése is, ez a Vlc-vel is megoldható, elvileg. Tegyetek egy próbát, érdemes kipróbálni, mit is bír ki a Puppy-t és a Vlc-t is futtató saját gépünk. Itt vannak az M1 TV és az M2 Tv elvileg HD-s Streamjei, hogy meddig fog élni, nem tudom, de addig használjátok, amíg lehet.
Tehát a címek:
M1TV
http://194.145.207.77:1234/udp/239.1.1.49:1234
M2TV
http://194.145.207.77:1234/udp/239.1.1.44:1234
Ezeket a http-vel kezdődő címeket kell egyenként beírni a VLc Média menü-Hálózati műsor megnyitásakor megjelelő kis ablakba, az ott lévő Url- címet váró sávba, majd a megnyitás gomra bökni. Ekkor, kis szerencsével, - ha az Internet-elérésünk sebessége!!! megfelelő, és egyenletes erősségű - úgy szaggatás-mentesen, és kockásodás nélkül élvezhetjük a két közszolgálati magyar adó műsorát.
Ha ezeket rögzíteni akarjuk, a fenti cikkekben leírt módon jussuk el a felvétel gomb-ig, és használjuk azt. Érdemes elsőnek meghatározott, előre eltervezett, rögzített idejű felvételt készíteni, ez lehet 1 perc-től akármeddig tartó is, a lényeg, hogy ezen rögzített idejű felvétel gépükre varázsolásával jól behatárolható, -igaz kissé durva becsléssel - a kiválasztott ideig tartó média felvételének a szükséges helyigénye, illetve ezen felvételekhez tartozó idő mértéke is. A gépteljesítmény alatt itt a stream-sugárzás merevlemezre rögzítésekor a szgépünk írási-merevlemezre írási sebessége elsősorban a döntő, fontos a megfelelő mennyiségű Ram is, de már 1Giga Ram esetében is jó, és akadozás nélküli rögzítésre lehet számolni.
Jó próbálkozást, és eredményes rögzítést kívánok mindenkinek!
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2014.10.09. 11:41-kor.

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 620
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: csipesz »

@azami:"Sajnos az online puppyba nem tettem be (amit nem tudok magamnak megbocsájtani)"
hello, azami; tudtad, hogy csak az elso remastering tart kinosan soka? - ha eloveszed az eddigi cuccod, bebootolsz vele, adsz neki kb 512mb mentesfajlt , majd hozzaadod a vlc-t - lehetoleg a PPM-bol, ott biztosan megkapsz hozza minden fuggoseget -az ezutan megejtett masodszori remastering mar nem tart olyan soka, aztan hurra!

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: azami »

Kösz a tippet Csipesz :idea: Össze várom az új gépem és gondolataim és majd együtt "robbantunk egy nagyot" :D

NTamas
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az előző hozzászólásomhoz kiegészítésképpen leírom még ezeket:
Az Internet-ről számtalan IPTV és egyéb stream közvetítést, illetve jobb esetben stream-m3u fájlt lehet beszerezni, amiket a VLC-vel kiváló módon megjeleníthetünk, feltéve, ha stabil, gyors, de főleg egyenletes minőségű streamet sikerül kifognunk. Ezek a stream-ek nem állandóak, tisztelet a kivételnek, így, ha érdekes és megtartani kívánt adást fogunk ki, célszerű azt azonnal rögzíteni. (és azt a címet is, mert pl. a következő példában szereplő rajzfilm linkjét én balga módon nem mentettem el, azóta is mérges vagyok magamra! - nem kicsit, nagyon!) /még jó, hogy az mp4 és a képek megmaradtak!/
A rögzítéshez fent már leírtam, jó nagy adag tárhely kell, még akkor is ha h264-ben, és mp4-ben rögzítünk, mert a HD adás írdatlan nagy adatmennyiséget eredményez, de, pl. a most megemlített példában, az általam rögzített rajzfilm epizódban a képmérete és a felbontása okán még egészen jól elviselhető méretű végeredményt lehetett produkálni, a minősége is bőven a nézhető kategórián belül van! Felvétel közben tudunk pillanatképeket is kattintgatni, íme egy, az általam elkövetett, és a példacsomagban is mellékelt mp4 filmfájl, és annak pillanatképei közül.

Kép

A példafelvétel fájl adatai meg ezen a képen láthatóak.

Kép

Jól látható a képméret, a film hossza, és annak ideje, illetve az alkalmazott tömörítési forma is. /semmi különlegeset nem állítottam be, a vlc telepítésekor alapban megadott értékekkel készítettem a próbafelvételt./
Ezt nemsokára Ti is megnézhetitek, ha végre felmegy a példacsomag a lassú net-elérésem ellenére.
Letöltőlink :
http://data.hu/get/8117371/Pobafelvetel_peldanak.tar.gz

Sajnos, a példafelvételt utólag végignézve már feltűnt, hogy a hang és a kép bizony néhol szinkronhibás. Ez előfordulhat a gépen gyenge teljesítménye miatt is, hiszen valós időben játssza le és rögzíti azonos időben a stream-et, de ezt kissé kétkedve fogadtam, hiszen a stream megjelenítéshez jóval kisebb teljesítmény is elegendő, még az egyidejű rögzítés mellet is. Ezért egy újabb felvételt készítettem, a Vlc beállításain semmit nem változtattam, a második próbafelvételnek már nálam semmi problémát nem találtam a kép-hang szinkronban, sem a stream közvetlen lejátszásakor, sem annak online történő felvételekor, illetve a rögzített mp4 fájl is szinkronhelyes lett. Ez azt bizonyítja, hogy egyes stream-ek esetében vannak rosszabb stream-ek, ahol maga a videó kép-hang szinkronja is valamiért már a küldő oldalon hibás, és vannak olyan stream-ek is, ahol ez rendben van, akárcsak a példafelvétel-2-ben!

Pillanatkép a második példavideóból.

Kép

Ennek a videónak az adatai a következők.

Kép

A második, szinkronhelyes példavideó feltöltése után erről Ti is meggyőződhettek.
Letöltőlink :
http://data.hu/get/8117629/Pobafelvetel ... ak2.tar.gz

mayorlacko
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2014.09.01. 08:27

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: mayorlacko »

Kipróbáltam, működgetik, de marha lassú, vagy én szúrtam el valamit. Ffmpeggel már tettem hasonlóakat és az sem volt éppen hiperszónikus, viszont az audiófájlokat inkább k3b-n konvertálom, sajna ahhoz át kell menni a nagyobb disztrókra. Egyelőre.

NTamas
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ezt a marha lassú megjegyzést nem értem, illetve azt nem tudom, te mit konvertáltál mibe?

Mert én a valós idejű stream folyamatokról, amiket a VLC-be beírt net-es címről sugároztak, valós időben, a közvetítést nézve, és azzal együtt való felvételre írtam a fenti hozzászólásomat. Az én gépem is gyenge, 2.4GHZ Celeron D proci, 1GB Ram, 128MB-os videókari, de stream-esetében nem elsősorban a gép gyengesége a lényeg. A stream megjelenítéshez, - akárcsak a mindigtv-s box-oknál, amikbe eleve gyenge proci, és kevés ram van, mert az érdemi munkát a szoftver végzi igazából- természetesen, mint írtam is, az egyenletes erősségű, és minőségű net-jel, - akárcsak a mindigtv-nél a sugárzott stream jel-erősség-minőség - a döntő, ennek megjelenítése döntően a szoftverre hárul, persze a hardver is kell hozzá, de annak nem kell egetverően nagy teljesítményűnek lennie.
Mivel ez a VLC-s felvétel a Precise verziók kapcsán jött elő, lett megemlítve, így ezen verziójú Puppyk-ban nem lehet gond a stream-sugárzás dekódolásával, és megjelenítésével, sem az egyidejű felvétellel sem. Gyakorlatilag ez a valós idejű felvétel nézése közben simán konvertálódik át, és rögzül le a megadott fájlformátumba. A példákban szereplő rajzfilm epizódoknál a teljes játékidő előtt már átkonvertálta , és mp4 fájl-ba mentette a sugárzott stream-et, és eközben a sugárzás-megjelenítésében semminemű fennakadás, lassulás nem volt.
Amennyiben a net-es stream minősége, jelerőssége ingadozó, akkor felléphet a kockásodási jelenség, -hasonlóan a mindigtv-s digitális adásokhoz - rosszabb esetben képkocka kimerevedés, és adásmegszakadás -ezt kvázi lefagyásnak is nevezhetjük, pedig nem az - és ezek bizony a vlc-vel való egyidejű felvételben is benne fognak lenni, ezt nem lehet kivédeni. De ez eleve a digitális sugárzással járó melléktünetek, amiket csak a stabil erősségű, és minőségű stream-jellel, jelfolyamattal lehet kivédeni, mindigtv esetében pedig megfelelő méretezésű, stabil erősségű antennajelet sugárzó-adó tetőantennával.
Szóval én eddig végig erről a net-es stream sugárzás, adás konvertálásáról beszéltem, nem pedig egy már rögzített, és a gépen lévő klf. videó-hang állományok lejátszásának valós időben történő átkonvertálásáról. Ha ilyet akarsz csinálni, ahhoz viszont már kell az erős hardvertámogatás, erős gép, sok memória, hiszen itt formátumok közötti váltásról, átalakításról beszélünk, ami komoly munkát ró a géped processzorára, és a gépben lévő memória mennyisége is döntő. Gondolj csak arra, hogy windows alatt is az egyszerű divx-to-dvd programmal is a netről leszedett divx-es filmet dvd-re átkonvertálni sem két percig tartott, még a nagyon erős gépek is legalább 20-30 percig elkínlódtak ezzel, és eközben nagyon mást nem is tudtál tenni a gépeddel. Nincsenek csodák, egy adott formátumba lerögzített filmnél egy másik videó-hangformátumba való átkódolás-konvertálás erősen gépigényes feladat, és persze a szoftver, illetve az általa használt codeck-ek sem elhanyagolhatóak. Minél jobb egy szoftverbe épített kódoló-dekódoló algoritmus, hozzátéve egy jó, és jogtiszta codeck-et,annál gyorsabban, és közel azonos, vagy az eredetivel megegyező, legjobb esetben annál még kicsit jobb minőségre lehet számolni. De itt, ennél a konvertálási formánál a gép erősség is kritikus!
Sima hangállományok esetében nem ennyire drámai a helyzet, de ott sem árt az erős gép, és a jó szoftver+dekódoló codeck megléte.
Így ezek figyelembe vételével kérdem tőled, Te milyen konvertálást végeztél ,és azt miért találtad lassúnak?

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: azami »

Ntamás!
A tömörítés hozzászólásodhoz annyit megjegyeznék hogy az első 1180 kbps a bitráta, a második 706 kbps. A kissebb értéket könnyebb tömöríteni :!:
A másik megjegyzésem: az első nem szabványos (640x464) a második igen . :!:
Szabványos általában 320x240/280, 640x480, 720x576 stb...
Az elsőnél a hang 127 az sem az igazi, és ezekből is adódhat a lassú tömörírés hangelcsúszás :!:
Aránylag jó a beállítás Ha : Minél nagyobb szabványos felbontás annál kissebb tömörítési értéket lehet megadni. Filmeknél 560kbps körül, rajzfilmnél akár 360kbps is jó lehet.
Ha nem kell a különleges hang effekt akkor jó az mp3/sztereó/124 vagy alatta. akár 64kbps.

mayorlacko
Amúgy mit nem lehet Vlc-vel össze tömöríteni? A Vlc az egyik leggyorsabb tömörítő több éves tapasztalatom alapján, a legjobb a Virtualdub de az nehezen megy Wine alatt. :(

NTamas
Hozzászólások: 1758
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Azami, amit írsz az jó, de vedd figyelembe, hogy az alapanyag, a műsor az a net-en http-n keresztül sugárzott stream-adás volt mindkét esetben!!!
Tehát nem netről letöltött film, dvd stb. - hanem sugárzott stream adás! A méretet, a minőséget -kép+hang- a stream-et küldő fél határozta meg, mindkét esetben! Ez okozza az általad is jelzett, nem szabványos méreteket, ezeket én valós időben szabványossá konvertálni már ezzel as gyenge géppel nem tudom!

Tehát hiába adna elvileg lehetőséget a vlc egyéni korrekcióra, a sugárzott streamet nézni, és ezt a teljes -videó+hang- átkonvertálást már a gépem lehet, nem is bírná, online módban biztosan nem. Az meg, hogy a stream-et a küldő fél által meghatározott módon sz.gépre rögzítsem a stream folyamatos nézése közben, arra jó a vlc, és a forrásadatokkal történő rögzítésre is, de ha az általad is említett kép és hangkorrekciót akarom kivitelezni, ahhoz már erősebb gép kell! Vagy, a sugárzott streamet a sugárzási adatokkal kell felvenni, -első lépcső- és a rögzített anyagot később egy második korrigáló konvertálásnak alávetni. Ez gyakorlatilag kétlépcsős rögzítésnek felel meg, de akkor a második konvertálásra már vannak a vlc-től jobb minőségben dolgozó videó(+hang) utófeldolgozó-konvertáló programok.

A legelső megjegyzésemben ezt a problémát már említettem, -ezzel kezdtem az első hozzászólásomat- utána pedig a stream-folyamat/sugárzás valós időben történő felvételét taglaltam, ahol jeleztem, hogy a gépem nem egy rakéta+bivaly kombója, így csak az adott-sugárzott méretbeli rögzítésre képes valós időben a gépem, erre viszont, mármint a net-es sugárzású stream-ek valós idejű sima rögzítésére a vlc megfelelő a számomra. Tudom, hogy lehet benne a videó-méretet is korrigálni, de, mint írtam, azt online módban végezve már komoly gépre van szükség. Ez a 22-es egyik csapdája. Arról nem is beszélve, hogy az m1-m2 netes stream-jei is néha nem is azonos méretben jönnek, vannak bennük nem szabványos méretűek is, a minőségük meg olyan, amilyen. A nagyobb bitrátával sugárzott stream-eket valóban nehezebb online tömöríteni, és ez vezethet, ahogy írtad is - hangelcsúszásokhoz. A nagyobb bitrátás filmek rögzítése meg a már említett erősebb gépigény felé mutat. Sajnos a net-es stream-ek nem teljesen szabványosítottak, bár ahogy nézem, a komolyabb sugárzó médiák, studiók stb. ebben is próbálnak lépni, de a meglévő multimédiás anyagaik a legváltozatosabb formákban vannak még arhiválva, és ezeket mind a net-re szabványos formákban kisugározni nem minden cég teszi meg, mivel nagy munka ez. Inkább lökik ki a net-re, úgy ahogy van, azután kínlódjon a honpolgár, ahogy tud.

A lényeg ebből szerintem annyi: online, valós időben a sugárzott médiaanyagot valós időben nézni, és átkonvertálni úgy, hogy a képméretet, felbontást, bitsüsüséget, és a hang bitrátáját is valós időben konvertálod át egy másik formátumba, nos ahhoz komoly gépteljesítmény kell.
Ha csak nézed az online sugárzást és valós időben rögzíted azt, a sugárzott médiaformátumban, nos, ahhoz közepes-esetenként kis gépigény is elegendő, feltéve, ha a számítógép merevlemeze és a gép írási sebessége megfelelő a folyamatos, akadozás nélküli merevlemezre rögzítéshez.

mayorlacko
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2014.09.01. 08:27

Re: Vlc és amit tud

Hozzászólás Szerző: mayorlacko »

Bocs a késésért Ntamás.
Szóval egy mkv-s filmet szerettem volna átkonvertálni mp4-be, az volt lassú.
Így már értem miért.
Az ellenben talányos, hogy ugyanaz a 2.1.4 Rincewind csipeszeken akár precise, akár tahr, gond nékül lejátszik minden formátumot, ugyanezt a tahrpup 5.8.3 is megteszi, az 5.8.4 már kép nélkül tudja csak. Zenei cuccot és .avi-t, vagy xvideket talán DVD is, amit nem próbáltam, de szerintem azt is, viszont minden további nélkül.
Mindenestre furcsa dolog, nézegettem a .config-ban a vlcrc-t, ám nem találtam semmi eltérést, igaz nem nagyon értek hozzá.
Hangsúlyozom, ez csak a fent említett újabb tahrpup verzióban fordul elő és talán valami bibi lehet arrafelé, mert bepróbálkoztam az Smplayerrel és Gnome mplayerrel is, na azokon sincs kép, csak a hang megy mp4 és mkv fájlok esetében.
Azami: amikor anno tömöríteni próbálgattam ezt-azt, nem vlc-n, valamit nagyon elszúrtam és azóta idegenkedem tőle, pedig biztosan értelmes dolog.

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”