PuppEX K5.0.5 Bionic64-8 CD(eng/hun) és DVD(hun/eng), 2019 tavasz/nyár

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
Avatar
csipesz
Hozzászólások: 596
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

PuppEX K5.0.5 Bionic64-8 CD(eng/hun) és DVD(hun/eng), 2019 tavasz/nyár

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Hello; van egy svéd csávó aki saját weboldalt( http://linux.exton.net/ ) is tart fenn művei népszerűsítésére, exton fantázianéven dolgozik, szóval ő lecserélte a bionic64-8-as puppy négy-pont-tizenvalahanyas rendszermagját a jelenleg elérhető legfrissebb stabil kernelre, az 5.0.5-ösre; mivel én nem mernék belevágni ilyesmibe, ezért örültem, hogy ezt valaki hozzáértő már elvégezte helyettem - viszont az már nem annyira tetszett, hogy - szerintem legalábbis - felesleges pár dologgal 911 megára hizlalta fel termékét, ezért, mivel a visszabontásokban szereztem már némi jártasságot - elhatároztam, hogy visszakicsinyítem akkorára, hogy cd-re kiírható legyen, viszont tudjon ugyanannyit, ha nem többet, mint nagyobb testvére, és igyekeztem jóval kényelmesebbé is tenni - legalábbis a saját elképzeléseim szerint... A következő fontosabb elemeket dobtam ki belőle: viewnior, osmo, notecase, homebank, spotify, palemoon, google chrome, integrált legújabb nvidia drájver(ami mellesleg az istenért nem akart normálisan működni, ezért "kicuffoltam" és aktiváltam helyette az eredeti nouveau-t), meg egy rakás jellegzetes, hagyományos de nem túl fontos apró kis puppy-appot.
Viszont tettem bele: egy pluginokkal alaposan felszerelt, naprakészre frissített waterfox böngészőt, pupradio-t, psensor-t, smplayer/smtube-ot, fbreader-t, bleachbit-et gpicview-t, dosbox-t, - ilyesmiket.
Az átalakítás nagyjából 4 napomat vette igénybe, és 8 remastering után ítéltem vállalhatónak.
Kivételesen - ebben a termékben békén hagytam a jwm ablakkezelőt - bár továbbra is az openbox/lxpanel-t tartom jobbnak, azért kellemes meglepetést okozott, hogy már a jwm tálca- avagy panel-kezelése is sokat fejlődött.
Na ennyi így hirtelen - a cd-iso mérete 672 Mb, érdeklődők letölthetik innét:
https://drive.google.com/open?id=18kyuE ... ChF6FveGeK
PuppEXCDVersionScreenshot.jpg
PuppEXCDVersionScreenshot.jpg (127.09 KiB) Megtekintve 1154 alkalommal
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára csipesz 2019.06.20. 15:20-kor.

ticoo1
Hozzászólások: 540
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Köszönöm szépen!

Már nézem is. Az K-5.0.5 valóban jó, a huge kernel cseréje viszont roppant egyszerű. De, ha nem csinálsz külön zdrv-t, akkor már nem huge! :!: Visszaállítani a huge mivoltját, csak úgy lehet, ha a újra remastereljük és lesz zdrv. Ezek után már megint huge. A huge esetében a /lib/modules nem lehet a fő sfs-ben, a huge-ban nincs "/modules" könyvtár.

kros54
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Sokadszor írom ide, az eddigiek alapján tök fölöslegesen, most újra megteszem.
Szerintem sokaknak nem egy elkészített puplet kellene, hanem pusztán egy alap.
Tehát amikor "vissza van kicsinyítve" ki van belőle dobálva a szükségtelen osmo, notecase, homebank, meg még vagy 50-100 hasonló marhaság, ott kéne megállni, magyarítani és ezen állapotában megjelentetni. mondjuk noPAE és 5.X kernellel, frissel.

És ez nem azt jelenti, hogy ami most készült, az rossz, hanem csak azt, hogy a 200-300 mega helyett 650-700. Ettől fogva meg egyáltalán nem érdekel.
Tudom, a többihez képest még mindig parány, de akkor is nekem fölöslegesen nagy.
Ebbe az alapba mindenki rakhat(na) olyan böngészőt, amit akar, s a gép a nettel mindenre jó, az online alkalmazásokkal.
Bocs, @Csipesz, ne vedd magadra, ez nem mind neked szólt, hanem általában a pupletgyártóknak.

willy36
Hozzászólások: 187
Csatlakozott: 2017.05.16. 18:43

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: willy36 »

Kedves csipesz !
Tegnap egyből kiszúrtam a murgán, hogy új puppy-t tettél fel, így onnan töltöttem le, a linkről. Első benyomásom.. Lehet az én gépem már nem szereti az új kernelt, de boot-kor 2 percet vár a kernel töltés kiírásakor, majd újabb 2 percet a startx betöltésénél. A pendrive-on nem látom a vibrálást, így nem a mennyiség miatt tölt lassan. Természetesen csak az én gépemről írok. Újra töltés első beállítás után, startx-nél újabb 2-3 perc várt rám, így sajnos ez a verzió nem adott értelmet, többet nekem. Látom, multimédiára próbáltad beállítani, esetleg próbáld meg ticoo1 kékfog pet-jét beletenni , ha ki tudod próbálni, hogy még multimédiásabb :) legyen .

Asterix
Hozzászólások: 520
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Megnéztem! Nekem tetszik, ez még elfogadható méret.
Jó a magyar nyelv, a böngésző is megfelel.Média jó!
De kellene egy megfelelő nvidia driver (390.59 v. magasabb) ami kernel-sources hiányában nem kivitelezhető. A Quickpet-ből letőlthető nem ehhez a kernelhez való :(
A háttérkép felbontása is lehetne sokkal nagyobb.

NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: NTamas »

kros54 írta:
2019.04.19. 08:24
Sokadszor írom ide, az eddigiek alapján tök fölöslegesen, most újra megteszem.
Szerintem sokaknak nem egy elkészített puplet kellene, hanem pusztán egy alap.
Tehát amikor "vissza van kicsinyítve" ki van belőle dobálva a szükségtelen osmo, notecase, homebank, meg még vagy 50-100 hasonló marhaság, ott kéne megállni, magyarítani és ezen állapotában megjelentetni. mondjuk noPAE és 5.X kernellel, frissel.
-Kissé Off lesz, amit most ide írok, elnézést kérek érte mindenkitől!-

Végül is igazad van, hiszen egy jó alapba mindeni azt tenné bele, ami a szíve csücske, végül is ő fogja azt használni, nem a puplet készítője!
Ennek szellemében ajánlanák Neked egy ilyen pupletet, ezt a Murga fórumon fedeztem fel, (és Asterix fórumtársunk is) ez egy pont olyan puppy verzió, amire szerintem Te vársz már régóta!

Egy kanadai fórumozó készítette, és igen, ez nagyon ki van csontozva, de egy viszonylag jó kernel van beletéve, ha jól tévedek, ez egy huge kernel, lévén a kernelben szinte semmi driver nincsen beletéve, azok az iso-ban lévő zdrive sfs-ben vannak becsomagolva, és van még ott egy adrive.sfs is, abban meg egy U-Light 48-as webböngésző van, baromi selejtes egy cucc, mint webböngésző, de hát a Murga-n ezt imádják.
Az eredeti, kiindulási iso-t innen lehet leszedni
https://drive.google.com/file/d/1E_33pI ... AHnR4/view
van ettől már újabb, ún.delta-kerneles+kiegészítő csomagos iso verzió, de azt nem ajánlom, mivel nem a Te célodhoz passzol.
Tehát letöltöd ezt a fenti címen lévő 112MB méretű iso-t, és az iso-ra kattintva belépsz annak tartalmába, és az iso-ból kimásolod azokat a fájlokat, amik kelleni fognak egy Frugall módú könyvtárba telepítéshez.
Ezek vannak a kérdéses iso fájlban:
Kép
Ezek pedig azok a fájlok(a kép felső részén) amikre szükséged lesz.
A kép alsó részén pedig a cucc kernelében lévő minimális (még benne maradt) driverek láthatóak, igen kevés, és főleg wifi driverek vannak benne, ebből is látható, hogy laptopra lenne kihegyezve a cucc, azon elvileg simán elindul és azonnal van wifi csatlakozás is jó esetben.
Kép
Mivel én nem laptopra tettem hanem egy régi asztali Pc-re, így nálam a betöltés közepén simán meghalt az egész dolog, de megoldottam a dolgot, és azóta már simán felfejlesztettem a magam kedvére való cuccokkal, legutóbb pl. egy saját készítésű 13.2-es Gothan verziójú XBMC-vel bővítettem, amin pl. simán megy az Exoshark addon is, így a netes új filmeket, sorozatokat is tudom vele nézni, pl. a most futó Star Trek Discovery-t is! (igen, jól hallod, saját magam állítottam össze ezt a verziót egy deb fájlokat tartalmazó orosz fejlesztő weboldalának igénybe vételével, így legalább az XBMC programhoz feltétlenül szükséges fájlokat és függőségeket is megismertem és az ismeretek birtokában megoldottam a dolgot. Az eredeti Precise cucc csomagkezelőjéből csak egy 11-es verziójú Frodó névre hallgató XBMC csomag szedhető le, de az már nagyon elavult, és nem lehet már rátenni újabb addonokat, míg erre a most összehozott 13.2-es verzióra még(módjával, persze) lehet, persze tudni kell, mik a host oprendszer korlátai.)
Nem nyújtom tovább, itt megtalálsz minden fontosat, a saját verziód kialakításához ha netán Te is egy régi, asztali Pc-re akarnád feltenni a cuccot, és nálad is megakadna -mint nálam is megtörtént- a betöltési folyamat.
(Röviden a lényeg: az újabb kernelek (huge kernel) eleve kevés beépített drivert tartalmaznak, minden fontos drivert a zdrive.sfs-be tesznek, amit a rendszer betöltéskor automatán felcsatol magának, és a következő induláskor már evileg rendelkezésedre állna. DE! - az első induláskor pl. a vdeódriver választáskor gondod lehet, ha az egyetlen “Nouveau” videó driver, ami a kernelben van, nem jól ismeri fel a Te gépedben lévő videó cuccot, és nem tudsz megfelelő felbontást és frekvencia értéket beállítani. Az új “Nouveau” videó driver lehet, hogy a modernebb cuccokhoz megfelelő, de a régebbi dolgokhoz, van, amikor nem, nos én is így jártam, ezért egy egyszerű trükkel megoldottam a dolgot, és azóta is vígan használom az így módosított Precise.-Light-5.7.1 puppyt. Annyit tettem csak, hogy az adrive.sfs-ből kivágtam a benne lévő webböngészőt, és a zdrive.sfs-ből meg bemásoltam az adrive.sfs-be a zdive.fs-ben lévő összes drivert!
Így az első induláskor azonnal betöltődik az adrive.sfs, benne az összes kellő driverrel, ezután tölt be a fő.sfs fájl, és később a mentésfájlod is. Így ezzel az egyszerű trükkel a régi gépeken is elindítható ez az új, és kisméretű iso és ami a lényeg, a betöltéskor a videó rész beállításnál már újra megjelennek és választhatóak is a régi puppykban megszokott videó drivekek, pl. a sima nv diver is! Innen már gyerekjáték a további teendők elvégzése, és az így módosított Precise-Light-5.7.1 puppy verzió saját képre formálása a saját programokkal! Az iso-ban egy 3.14.56-os PAE-s kernel van, és nekem szerencsém volt ezzel, mert a tahrpup-6.0.5 puppyhoz van ilyen kernelszámhoz való nvidia driver a skami driver depójában is, így nekem nem kellett az nvidia driver gyártással megküzdenem, másnak ez lehet majd gondot fog okozni. Az alaplapi Intel videórészekkel ellátott cuccoknál nem lesz gond, egyéb videórésszel bíró gépeknél már lehet, hogy problémák lesznek a megfelelő driver telepítéssel. Sajnos a puppyba így visszakerült alapszintű nv driver csak a sima alap működéshez elég, de komolyabb igényekhez játékhoz, filmnézéshez(OpeGL) már nem, oda már kelleni fog a kártyához és kernelszámhoz illő videó driver csomag, ha van ilyen. Amit még én megtettem ezzel a módosított cuccal, hogy a zdrive.sfs-be ugyan beletettem az adrive.sfs-ből kivett U-Light-48 webböngészőt, de nálam ez gyengén teljesített így repült ki a webböngésző, és az azt tartalmazó zdrive.sfs is a frugall könyvtárból. Emiatt -lévén ilyenkor semmilyen webböngésző nincs a rendszerben- kellett egy saját, jó kis böngészőt telepítenem, én a nálam bevált Palemoon és Seamonkey párost tettem fel, mindkét böngésző jól megy nálam hát ennyi a történet)

Tehát, kros54, ha kisméretű puppy-ra vágsz, amit a saját képedre tudsz, akarsz formálni, akkor a fentebb belinkelt iso fájlt ajánlom, de azt azonnal ideírom, meg fogsz vele szenvedni öreg Pc-n, ráadásul ebből a puppyból a készítője minden fontos dolgot, kodecket, függőséget kigyomlált, így a programok utólagos(vissza) telepítése során erre oda kell majd figyelned, és a csomagkezelőjét pl. azonnal frissítened kell majd. Jó munkát, jó kísérletezést.

Így néz ki most ennek a feljavított puppynak a desktopja, itt éppen az utólag feltett pupRadió/pupTelly programmal néztem egy vasárnapi tv műsort.
Kép
Itt meg az említett deb fájlokból felépített XBMC fut a puppyn.
Kép

Asterix
Hozzászólások: 520
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Pár sorral feljebb írtam:"De kellene egy megfelelő nvidia driver (390.59 v. magasabb) ami kernel-sources hiányában nem kivitelezhető. A Quickpet-ből letőlthető nem ehhez a kernelhez való :( "
nvidia-410.93_K4.19.23_x86_64.pet, de mégis működik vele! :P

nocsak
Hozzászólások: 218
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

2 dolog:

1.: kros54-gyel teljesen egyetértek.
2.: Mivel ha pae 32 bohóckodás olybá mindegy, hogy bionic, disco dingo, raring, dpup stb. attól még ha huge kerneles azt csinál mindenki vele amit csak akar. Így tettem én is. Leszedtem NTamas által linkelt csak így hívom: "a kanadai cucc" -ot és voilá, (amit ezúton nagyon köszönök is) van egy idáig pöccröff skeletonom. Már mindent (is) tettem bele és vígan evickél a 640-es amd fedélzetén. Kiütöttem a "gyári" kernelt egy újabbra (4.9.163-lxpup-32-pae), amiben leledzik fdrv is meg szintúgy adrv is ami pedig a nevezett precise iso-ban nem volt. De lényegtelen (elvileg) csak a ULight van benne, amit egyből libkorrigáltam és nekem nincs bajom vele... ja meg kellett a /root/.pangorc fájl a furafoxhoz és ehhez is ha jól rémlik. Alkalmaztam az ATi HDA SB patch-et is stb. de nem találtam hibát, még a ppm is pöpec pedig nem frissítettem le. Szóval ott Kanadában valamit tudnak.... :) zram-ot is aktiváltam az általam módosított rc.zram szkripttel. (kép)
capture26348.png
capture26348.png (732.47 KiB) Megtekintve 1065 alkalommal
Másik: a visszacsontozásban nem hiszek. Sajnos bebizonyosodott, ahogy ezt KuLuSz-szal már csilliószor körbejártuk, nem lehet visszafaragni adatbázis nélkül teljesen a rendszert. Előre lehet menni, vissza nem. Ez egy egyirányú utca ha úgy vesszük. Valamennyi szemét mindig marad a visszafaragás során a rendszerben és ha ezek libek abból könnyen lehet káosz is.

További minden jót!

ticoo1
Hozzászólások: 540
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Sziasztok!

"csipesz" puppy-ja remek,mint mindig. Minden a helyén van, de mindenkinek más a gépe, s így természetesen ezt-azt variálni kell. És ezen puppy is úgy jó ahogy van!!! Összefogott precíz munka (mint mindig)! :D

Ezt viszont szem előtt kell tartani és ebből kiindulni: "igyekeztem jóval kényelmesebbé is tenni - legalábbis a saját elképzeléseim szerint...". :!: Ezen sor igen hangsúlyos.

"Asterix" a kernel-sources itt van, a saját repónkon: https://sourceforge.net/projects/puppys ... t/K-5.0.5/

"nocsak" teljesen igazad van, huge kerneles puppy esetében azt csinálsz amit akarsz (kernelcsere), de nem szabad az fdrv-ről sem olykor-olykor megfeledkezni. A repónkon sok mindent lehet találni hozzá... :mrgreen:

Asterix
Hozzászólások: 520
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Egy "visszametszett" PuppEX 5.0.5-ös kerneles Bionic64-8-as, 2019 április, eng/hun

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Köszi ticoo1 !
Láttam, csak zavart az "lxpup" kifejezés! :mrgreen:

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”