DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
ticoo1
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Sziasztok!

Stretch-7.5 RC4 (2019.01)

„radky" 2019. január 10-én közzétette a DPup Stretch-7.5 RC4 változatát. Készítettem belőle egy-két HU változatot, a K4.1.48-as kernellel régebbi gépekhez ajánlja, míg a K4.9.140-es új gépekhez. Persze, hogy Ő mit ért régebbi gépeken az kérdés, mivel rendkívül szereti a RAM-ot. Frugal-ban 2 GB ram alatt csak szenvedni lehet vele. Továbbra is Qt-4... van benne és, ha egy újabb programot szeretnék telepíteni, ami már Qt-5...-öt akar, már hízik is „rendesen“, s egy-két program „megborul“. Úgyhogy igencsak lehet lib vadászattal foglalatoskodni, de megéri, mert utána kapunk egy gyors rendszert. A csomagkezelőjéből elérhető egy Firefox-esr változat, csak az a baj, hogy nem lehet frissíteni. NoPae kernellel is használható és úgy is szépen fut, de a ram az kell. Különben szokásos gyorsaságát, stabilitását továbbra is megőrzi. A következő változat a RC5 lesz..... „írá radky“.

DPup_Stretch_7.5_RC4_HU_PMoon_K4.1.48_Pae
DPup_Stretch_7.5_RC4_HU_PMoon_K4.1.38_NoPae

A DPup-Stretch debian bázisára épülő puppy linux. A DPup-Stretch 7.5 HU egy magyarosított, módosított változat.
Böngésző PaleMoon 28.3.1, SMPlayer 19.1.0, GTK-YouTube-Viewer 3.3.1.
HU nyelvi beállítással indul (boot), de a billentyűzet us. Az "Üdvözlő ablakban“ nem kell a „hu“ billentyűzetet beállítani, mert a háttérben automatikusan átáll „hu“ kiosztásra. Erre azért van szükség, hogy valamennyi „huge“ kernellel rendben induljon mindenféle eszközről.
A GTK YouTube Viewer-nél a beállításában ki kell választani a használni kívánt (de már telepített, vagy beépített) lejátszót. Ha programokat telepítünk, akkor nagyon oda kell figyelni, mert könnyen „borul“ a SMPlayer-mpv kapcsolat e viewer esetében.


Stretch-7.5 RC4 Office változat.
DPup_Stretch_7.5_RC4_HU_Big_K4.1.48_Pae (fdrv nélkül)
DPup_Stretch_7.5_RC4_HU_Big_Vf_K4.1.48_Pae (nagy fdrv-t tartalmaz, nagyon sok eszközt felismer)

Fontosabbak:
Firefox 65.0.1
PaleMoon 28.3.1
Libre Office 6.2.0.3
OpenShot 1.4.3
Wine 4.1_v3.2
DOSBox 0.74 (A használni kívánt DOS programokat a /root/DGames könyvtárba kell másolni.)
GTK-YouTube-Viewer 3.3.1
SMPlayer 19.1.0 QT 4.8.7
VLC 3.0.2 Vetinari


Kernel: 4.1.48 Pae - régebbi gépekhez.
4.1.38 NoPae - régebbi gépekhez.

Mivel „huge“ kerneles, ezért más huge kernellel is működik.

Eredeti ISO: http://smokey01.com/radky/Woof/

Repó: https://sourceforge.net/projects/puppys ... retch-7.5/

Képek:
Képenyő kép_Office.jpg
Képenyő kép_Office.jpg (120.58 KiB) Megtekintve 2412 alkalommal
Képenyő kép NoPae.jpg
Képenyő kép NoPae.jpg (169.48 KiB) Megtekintve 2412 alkalommal

nocsak
Hozzászólások: 235
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

4.9.149-stretch

Én is ezzel bíbelődöm pillanatnyilag, csak én az itt megírt alapokon, mintegy az eredetit kupálom ki. De csak mert van egy kis hiányosság erről írok a jövőben majd ezt PPM-ből vagy a sourceforge-ról pótoljuk. Stretch-Patch helyett inkább.

Ja közben Update!!


Firefox fagyás megoldva

Folytatódik a fejlesztés, elnézést, csak később jöttem rá, hogy nem a contrib tárolóból, hanem a debian stretch main-ből kell telepíteni a libgtk-3 és -common és -bin csomagokat a PPM-ből, most már működik a fájl-mentés firefox legfrissebbel. A Wine lassúsága előtt állok egyenlőre értetlenül.

Mondjuk én nem másik ágat eredeztetek csak tesztelem, hogy mit tud és bír mintegy "berepülöm". Aztán beszámolok róla, most a libgtk-3 már jó, erre figyeljünk, illetve mindig live (RAM) módban teszteljünk először. Figyelni, hogy elsődlegesen a debian-stretch-main -ból telepítsünk ha PPM-et használunk! (Csak mert a contrib az alapértelmezett.)

Update 2 !!

Érdekesség: Bay-Trail-D Desktop-on maga a dpup lassúcska, viszont a wine gyors. Linux fagyasztó Acer notin pedig a boot lassú, a wine lassú, minden más elfogadható. De! A Wine az csak a notin lassú. (Valahogy sejtettem.)

Egyre nagyobb a szakadás, - szakadék a kernelek közt. Sajnos én olyan régi eszközökkel rendelkezem, hogy csak precise és raring szériákkal boldogulnak a hardvereik.

ticoo1
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Kedves "nocsak"!

Ha régi típusú eszközeid vannak, akkor nem szerencsés a K-4.9.149-es kernel használata. "radky" kihangsúlyozta, hogy ez kifejezetten az új, újabb gépekhez, laptopokhoz van. Pl. a "Bay-Trail-D Desktop-hoz" a K-4.1..-K-4.11... kernel illik, vagyis le kell cserélned. De az nagyon fontos, hogy csere előtt "ki kell pucolni" a cserélni kívánt kernel összes "hagyatékát", ha már mentettél egyszer.

A DPup-Stretch-7.5-ben az "apulse-n" kívül minden benne van a Firefox használatához, vagyis azonnal telepíthető, használható. A firefox-65 nem omlik össze, de a ff-64 hajlamos rá. A GTK-3 is komplett, mármint ami a firefox-65 használatához kell. Viszont az "érdekes", hogy a ff akár 1,8 GB ram-ot is felhasznál "gyorsításhoz" (ez volt eddig a csúcsom :mrgreen: ).

Az általad leírtakat (hibákat) én nem tapasztaltam, nekem a nyelvváltással akadt gondom.

Ha van Stretch-hez tartozó megfelelő program, akkor nem szerencsés olyan programokat ( smplayer, avidemux, bluetooth manager, stb.) telepíteni, ami pl. Ubuntu-s (vagy más), mert összezavarja a rendszert (pl. nem "megy a hang sehová", nem jó a képernyő-"képlopás", összeomlik a ff, akadozik a videolejátszás, "fagyás", stb.). Egy-egy lib viszont akár .rpm-ből is pótolható.

A wine-vel kapcsolatban nagyon fontos, hogy az újabb puppy-k a wine-3-t, vagy a wine-4-t igénylik. Ez alatt nem érdemes kísérletezni, mert nem lesz megfelelő a futása, de az is igaz, hogy egy adott géphez kell illeszteni a wine-t. Igen sajnos itt tartunk, de ha már egy wine-t telepítettünk a rendszerünkbe, akkor a megfelelőt könnyen kikereshetjük, mert csak "rá kell" telepíteni egy másikat és kipróbálni. Amelyik jó, az marad! Ezért is raktam a repónkra fel egy csokorral. :mrgreen:

Az office változattal (...Big...) pont az volt a célom, hogy bárki egyszerűen kipróbálhassa, hogyha több célra akarja használni ezen puppy-t, akkor hogyan működnek együtt a kiszemelt programok és hogyan viseli ezt az OS.

janugsa
Hozzászólások: 449
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Gyors és jó, igaz 4gb ram-on és 2 magos cpu-n próbálom és használom.
Még a ftp.mozilláról letöltött firefox 66beta-hu is simán elindult rajta és hang is van

Kis javítással indul csak el nálam a Htop (Exec=urxvt -e /usr/bin/htop).

Talán a /lib/firmware se kell, mert döntő része a zdrv.sfs ben is megvan,
de hiányát nem próbáltam ki. Tömörítve kb 18MB-tal kisebb lesz az iso.

Simple Network Setup-pel állítottam be a wifit, az első indítás alatt folyamatosan, és ekkor még nem magyar a billentyűzet. Most ez nem zavart mert nem rejtett a wifi jelszó kiírása és így láttam, hogy más jel jelent meg pl a 0 helyett a jelszómban.
De már láttam olyan wifi beállítót amiben a jelszó kiírás rejtett így ott ez probléma lehetne.

ticoo1
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Köszönöm!

Azt elfelejtettem leírni, hogy a betöltés, akkor van kész,ha az üdvözlőhang lefut. Előtte váltja a billentyűzetet, sajnos a "beállításmenü" ezt megelőzi.

A Htop-pal nekem semmi gondom nem volt, de most megint meg kell néznem.

A /lib/firmware azért van benne, mert nem tudhatom, hogyha valaki huge kernelt cserél, hogy abban mi van. (Van kisebb, s nagyobb huge kernel.) Szerintem nem sokat befolyásol, de lehet, hogy tévedek.

A Firefox "futását" előkészítettem és ezek szerint jól is működik, igaz én nem beta változattal próbáltam.

janugsa
Hozzászólások: 449
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: janugsa »

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 58#1022258
Azt írja, némely progi magyar nyelvű. Ezt az okozza, hogy egyes esetekben a scriptben magyarítottad?
Esetleg pet fájlba összegyűjtni az eredeti angol scripteket, és aki nem magyar az visszatelepítheti.

Ha külföldi használja ezt a puppyt akkor mindig magyar lesz a billentyűzete? Addig amig a Startup/1_magyar fájlt nem törli?
Ki kellene írni angolul a letöltési cím elé.
Vagy ez a script figyelhetné ha az ország neve magyar, akkor hajtaná végre.

ticoo1
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Kedves „janugsa“!

Elnézést, hogy csak most válaszolok, de elgondolkoztam azon amit írtál. Valóban sok esetben kénytelen voltam (vagyok) a „magyarítást“ (már amennyire sikerül és tőlem tellik) a scriptben megkísérelni, mivel vagy nincs semmilyen .mo fájl, vagy, ha van csak részben, esetleg egyáltalán nem jó. Sajnos, ahogy próbálkozom egy-egy puppy „magyarosításával“, nem írom fel, hogy hol, mit csináltam, cseréltem. Tudom, ha elindítom angolul, akkor rögtön kiderül, de az nem, hogy esetleg a scriptben, milyen módosítást „követtem el“, annak érdekében, hogy rendben működjön. (Sajna ez van, olykor egy picikét bele kell nyúlni.) Ezért nem tudok egy .pet-t, vagy pl. ydrv-...sfs-t utólag készíteni, de ezentúl körültekintőbbnek kell majd lennem. Mivel én alapvetően magunknak készítek egy-egy összeállítást, eszembe sem jutott, hogy a világban esetleg mások is megtekintik (pl. „csipesz“ erre figyel, de hát Ő nemzetközileg is publikál, én meg csak kísérletezem.)

Mivel az új puppy-k az initrd-t nem akarják átírni, mint régen (nyelvválasztás, kódolás) ezért azt külön kell megcsinálnom, hogy legalább magyarul induljon. De, mivel nem minden 4-es kernel (zdrv-...) támogatja a latin-2-őt, ezért, a kernel cserélhetősége“ végett, kénytelen vagyok a „startup“-ban elhelyezni egy egy pici programot a billentyűzet automatikus átváltásához (1_magyar) és én Live módra szánom (vagy egyszerű frugálra), így ezt valóban törölni kell, hiszen még az x újraindításkor is újra betöltődik.

A javaslatodat figyelembe véve, estenként valóban jó lenne egy script ami figyeli az ország kiválasztását, de én ezt nem tudom összehozni.

Én nem tudok angolul úgy kommunikálni (illetve sehogy), hogy nyelvtanilag helyesen felhívjam mások figyelmét arra, hogy a „..HU“ a puppy-ban arra utal, hogy nem lehet teljességében angolra (vagy más nyelvre) visszaállítani, átállítani. A leírásokban olykor odaírom, de nem mindig van energiám azonnal megírni a README.txt fájlt (sokszor el is felejtem, de sok időbe, energiába került a repó feltöltése). Ez van. Majd figyelmesebb leszek. Lehet, hogy részt kell vennem "S-kami" nyelvtanfolyamán :mrgreen: .

ticoo1
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Sziasztok!

Kicsit variáltam a DPup_Stretch-7.5 RC4-en. Tettem bele „kék fogat“ (Bluetooth) és egy miniDLNA szervert, hogy Smart TV-n hozzá lehessen férni a Puppy-hoz, illetve filmekhez, zenékhez, képekhez lehetőleg egyszerű módon.

A Bluetooth itt nem akasztja ki a rendszert, ha nincs eszköz, csak figyelmeztet rá. A miniDLNA szerver egyszerűen ki-be kapcsolható igény szerint. Egy feltétel van, hogy meg kell adni, hogy miket (könyvtárakat) szeretnénk a TV (telefon, stb.) felé elérhetővé tenni. Nagyon fontos, hogy a miniDLNA első elindításakor, töröljük az elérési utakat és újakat (vagy újból ugyanazt) adjuk meg, ahol a médiafájljaink vannak. Ezután zárjuk be és indítsuk újra!

Pae és NoPae változatban van:

DPup_Stretch_7.5_RC4_HU_PMoon_TV_Bt_K4.19.20_Pae.iso
DPup_Stretch_7.5_RC4_HU_PMoon_TV_Bt_K4.19.20_Pae.iso

A menüben rengeteg program jelenik meg, ha valakit zavar, akkor a Menübeállító-ban "ízlés szerint" le lehet tiltani a megjelenését.

Kedves „janugsa“, ha van időd légy szíves nézd meg.

Itt érhető el tesztelésre:
https://sourceforge.net/projects/puppys ... retch-7.5/
Képenyő kép.jpg
Képenyő kép.jpg (108.16 KiB) Megtekintve 1799 alkalommal
Képenyő kép-miniDLNA.jpg
Képenyő kép-miniDLNA.jpg (133.56 KiB) Megtekintve 1799 alkalommal

janugsa
Hozzászólások: 449
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Puppy induláskor 2 bluetooth on-off ikon jelenik meg a tálcán.
X restart után egy marad.
A puppy jól működik, a miniDLNA-t is kipróbáltam, akinek tűzfala van, ne felejtse el abban a „DLNA-Média kiszolgálót“ kipipálni.

ticoo1
Hozzászólások: 542
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: DPup Stretch-7.5 RC4 HU

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Köszönöm szépen, hogy megnézted.

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”