VOLKSPC – Debian Bullseye 64 bit XFCE desktop Androidra

Napjainkra a mobiltelefonok teljesítménye és tudása már sokszor előzi az általánosan használ asztali gépeket és laptopokat, ez alól talán a játékra használ “gamer ” PC kategória kivétel.

Jogosan merül fel a kérdés, miért ne használhatnánk úgy, mint egy hagyományos számítógépet?

Ebben egyrészt a relatíve kis kijelző a hibás, hiszen már egy szövegszerkesztő huzamosabb ideig tartó használata is kimerítő lehet, másrészt az android rendszer billentyűzet és egér támogatottsága, az ablakok méretezhetősége és kezelése nagyon megnehezítheti a programok közötti váltást és a folyamatos munkát. Egyszerűen nem erre van kitalálva.

A VOLKSPC disztró ezen a gyakorlaton szeretne változtatni és egy komplett 64 bites Debian Bullseye  alapokon nyugvó XFCE asztalkezelőt kapunk az androidos eszközünkön az alkalmazás feltelepítése után, amihez már ajánlott az OTG kábel és a billentyűzet és egér használata, nekem személy szerint erre a célra egy kis méretű touch interfésszel ellátott billentyűzetem van egy bluetooth egér kíséretében.

Az app kezdetben egy Android x86 projekt volt, de a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően immáron Amd64 és ARM64 alapú rendszereken is futtatható.

Androidra telepíthető linuxok eddig is léteztek, majd VNC kliensen keresztül lehetett kapcsolódni a telepített rendszerünkhöz, akkor mi a különbség ?

A VOLKSPC egy előre telepített image fájlból fut és a grafikai megoldása az android natív megjelenítőjét használja, tehát grafikailag messze jobb teljesítményt nyújt, mint egy VNC kliens.

Elméletileg szinte minden androidos eszközön elfuttatható, de a működési elvből kifolyólag szükség van a megjelenítő driver támogatására is, ezért még nem minden telefon használható, csak amihez már a fejlesztők előkészítették az az alkalmazást.

Az image fájl értelemszerűen hamar betelik, ha folyamatosan telepítgetünk és töltögetünk, így van olyan opció, hogy 1 GB -os mérettel megnöveljük.

A VOLKSPC projekt weboldala, telepítési segédlet és letöltés: https://www.volkspc.org/

Az alábbi videóból az is kiderül, hogy hogyan is kell ezt elképzeljük a gyakorlatban:
https://www.youtube.com/watch?v=bG4oRzavXTc

Mindenkinek jó töltögetést és tesztelést !


Továbbra is várunk mindenkit nagy szeretettel csevegő oldalunkon élőben:
https://skamilinux.hu/chat/

Aktív fórum témák:
https://skamilinux.hu/phpBB3/search.php?search_id=active_topics

Legutóbbi PuppySzoftverek:
https://sourceforge.net/p/puppyszoftver/activity


Translate »
%d bloggers like this: