Puli bark 6 – 2014 November

A Puli egy Puppy Linux disztribúció: a pemasu által kiadott Upup Precise v3.8.3.1 továbbfejlesztett, megnövelt biztonságú ramdiszk változata, USB meghajtóról való indításhoz. Betöltés után a boot eszköz akár ki is húzható.

 

Újdonságok:

 •  Kisebb az új Puli lábnyoma a memóriában és az USB pendrájvon is, a backup fájl mérete pl. egytizede is lehet az eddigieknek.
 • Alapesetben csak egy minimál-rendszer töltődne be, de (a loadsfs vezérlő fájl segítségével és lehetőleg a Pulihoz ajánlottak közül) kijelölhetünk akárhány darab .pet vagy .sfs csomagot illetve max 1 db Chrome .deb fájlt, hogy azok még az X beindulása előtt szintén bekerüljenek a memóriába. Az USB meghajtó (ez csak a Pulinál természetes) ezután lecsatolódik, tehát kivehető. A mostanában felkapott USB firmware sebezhetőség így – legalábbis a pendrájvot illetően – a Pulit nem érinti.
 • Menet közben is betölthetünk max 5 darab .sfs fájlt – a média (merevlemez, pendrájv) persze utána lecsatolható / kihúzható.
 • Frissült sok beépített alkalmazás, kimaradt a pbackup, pcd, pmusic, cdrkit, bekerült a deadbeef-0.6.1.3, cdrtools-3.01a16, nrg2iso-0.4, peasydisc-3.2, textfind és hexedit.
 • Az asztalon lévő ikonokkal az éppen betöltött alkalmazások indulnak el “szuperségi” alapon, pl. a “fest” ikon preferenciái: Gimp, Mypaint, AzPainter, mtpaint; a “telefon” ikoné: Skype, linphone, xchat; a “web” ikoné Chrome, Links2, az “ír” ikoné LibreOffice, SoftMaker, Goffice; a “rajzol” ikoné Inkscape, AzDrawing, Inklite, stb.
 • Amit csak a Puli tud, más Linuxok, Windows, Mac stb. nem: előre-hátra szörfözhetünk a (súgóban megadott linkekről letölthető) Chrome-verziók között. Ha kiderül, hogy jobb a régi, akkor csak katt a másik (.deb) fájlnévre és néhány másodperc alatt újra azt a verziót használhatjuk. Szerintem (valamint a http://ie.microsoft.com/testdrive/Performance/LiteBrite/ teszt szerint is) a 34.0.1847.137 verzió a leggyorsabb, a Puli ezzel indul (hacsak át nem írjuk a loadsfs-t).
 • A webes alkalmazásokat (a Skype-ot is) a spot felhasználó futtatja.
 • A korábbiak frissítése mellett sok újonnan fordított .pet és .sfs csomagot is tettem a http://www.smokey01.com/gjuhasz/sfs könyvtárba, pl. az aktuális Java runtime modulokat, de olyan különlegességeket is, mint pl. az Audacity, a Blender, a TeamViewer vagy a Calibre.
 • A bark 5 kiadása óta ismertté vált Linux problémákra: Bash “Shellshock” (CVE-2014-6271, 6277, 6278, 7169. 7186, 7187, ////); Poodle; wget (CVE-2014-4877) stb., beépítettem a javításokat.
 • További részletek a mellékelt leírásban és a súgóban.
 • … és további újdonságok a Puliban.

Jó terelgetést!

Üdvözlettel,
gjuhasz

A kapcsolódó fórumszál és bővebb információk:
https://skamilinux.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=73

megosztom

Vélemény, hozzászólás?