Puli 7.1 – 64 bites kiadás

pulilogo Köszöntöm a Puli 7.1 verziójában!

A Puli egy Puppy Linux disztribúció: a 666philb által kiadott Xenialpup64 CE 7.5 továbbfejlesztett, megnövelt biztonságú ramdiszk változata, USB meghajtóról való indításhoz. Betöltés után a boot eszköz akár ki is húzható.

A Puli egyik fő előnye, hogy Ön ugyanarról a pendrájvról tetszőleges szoftver-kombinációt többféle hardver-konfiguráción képes elindítani.

A Puppy Linux projektet Barry Kauler indította 2003-ban. Részletek és jogi nyilatkozat a lap alján.
Köszönet illeti 666philb, smokey01, pemasu, Sylvander, S-kami, Kros54, és más fórumtagokat és (itt nem írhatok neveket) kollégáimat, köztük etikus hekkereket, akik sokat segítettek tanácsaikkal és a Puli verziók tesztelésével.

Külön köszönet Fekete László barátomnak a “barna puli” (szerzői jogvédett és csak a Puli szoftverrel kapcsolatban használható) háttérképekért.

A Puli 7.1 a 4.19.23 verziójú 64-bites Linux kernelre épül.

A Puli telepítő csomag mellett további, 64 bites kernel csomagok is találhatók. Részletek lejjebb a Mindenre képeseknek szóló fejezetben.

Ez egy statikus leírás. Ha további részletekre kíváncsi, akkor javaslom az angol nyelvű

http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=96964 Puli oldal, vagy a magyar nyelvű

https://skamilinux.hu/phpBB3/viewforum.php?f=4 fórum böngészését.

Letöltés a SourceForge repóból – telepítő, tesztelt csomagok és kiegészítők:
https://sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/Puli/Puli-64bit/

Korábbi Puli verziók fóruma: http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=88691
Jó terelgetést!

Üdvözlettel,
gjuhasz

I. A Puli telepítése:

Ha Ön gyakorlott Puli felhasználó, akkor követheti a VI. Fejezet szerinti leírást.

Azonban (még) sok felhasználónak csak Windows XP/7/8/10 rendszere van, ők ebben a részben egy “egyszerű, egy-két perces” Windows alapú installálást találhatnak.

1. A Puli és a LiLi letöltése

a. A Puli 64-bites verziók a sourceforge repóban vagy a  smokey01.com/gjuhasz linken találhatók tömörített formátumban. Töltse le a Puli-7.1_Aug2019 mappából a Puli_install.zip fájlt (ez a leírás erről a 7.1 verzióról szól).

b. Töltse le a legújabb LiLi (LinuxLive USB Creator) programot innen: http://www.linuxliveusb.com, vagy egy korábbi, de működői verziót innen:  smokey01.com/gjuhasz/LiLi.

c. A letöltendő fájlok mellett ellenőrző adatokat is talál (sha és/vagy md5)

2. A bootolható Puli eszköz elkészítése.

Csatlakoztasson egy USB pendrájvot (lehetőleg: 4 GB vagy nagyobb kapacitásút) és futtassa a LiLi programot. Kövesse az alábbi lépéseket:

a. Válassza ki a pendrájvot a listából (ügyeljen, hogy a Puli-nak szánt adathordozó nevére kattintson)

b. Válasszon forrást – kattintson az ISO/IMG/ZIP ikonra, majd keresse meg és jelölje ki a letöltött Puli_install.zip fájlt

c. Válassza ki a Live módot a Persistence szekcióban

d. Csak a második (FAT32) négyzet legyen kiválasztva

e. Kattintson a “villám” ikonra. Az telepítés a környezettől függően kb. egy percig tart.

Az alábbi képen a LiLi interfész látszik a telepítés kezdete előtt és a befejezése után.

Install Puli

3. Másolja a magyar nyelvi és az egyéb alkalmazás-fájlokat az USB eszközre.

a. A Puli magyar nyelvi fájljai a Puli_install.zip nevű angol verzió mellett, a 710_hu mappában vannak.

b. Töltse le a hu_HU.zip fájlt. Bontsa ki, és másolja a tartalmát az USB eszköz gyökérkönyvtárába az ldlinux.sys mellé.

c. Az alapcsomag tartalmaz néhány fontos alkalmazást, de letölthet további tesztelt alkalmazásokat a Puli sourceforge repójából. Másolja azokat az USB boot eszköz /packages mappájába.

d. Egyszerűen is kiválaszthatja, melyik programot, pl. melyik Office csomagot kívánja rendszeresen, esetleg más csomagokkal együtt használni. Ha például a SoftMaker FreOffice 2018-at választja, akkor a softmaker kezdetű fájlnevet írja be a smartload listába (részletek lejjebb). A használathoz meg kell adnia a (regisztrálás fejében ingyenes) Softmaker FreeOffice 2018 licensz kulcsot. Ha a LibreOffice irodai csomagot választja, akkor a LibreOffice-re hivatkozzon a smartload fájlban. A LibreOffice esetében nem kell személyes licenszért regisztrálnia. Az alapbeállítás, azaz a goffice irodai csomag (abiword, gnumeric) mindig elérhető marad, ezeket nem kell smartload-dal betölteni.

4. Csatolja le (unmount) az USB eszközt. A Puli futtatásra kész.

5. Mielőtt újraindítaná (a Pulival) a gépet

a. Érdemes elolvasni el a Pulit bemutató további fejezeteket is itt lejjebb.

b. Ha rendelkezik Linux gyakorlattal, átállíthatja a startup paramétereket a syslinux.cfg és az /env-0/puli.cfg fájlban. Részletek a Haladó felhasználóknak fejezetben.

c. Ellenőrizze a BIOS beállításait. Ha kell, állítsa át úgy, hogy a gép alapértelmezetten az USB eszközről bootoljon.

II. A Puli használata röviden:

1. Indítsa a PC-t a Pulit tartalmazó USB eszközről.

a. Jelentkezzen be root felhasználóként.

b. A kezdeti jelszó root, amit később módosíthat és a következő belépésekhez el is menthet.

2. Ellenőrizheti és módosíthatja a kezdeti beállításokat a megjelenő Gyorsbeállító segítségével.

a. Ellenőrizze az időzóna, hely és billentyűzet stb beállításait és ha kell, változtasson.

b. A tálcán található Hangerő ikonra a jobb egérgombbal kattintva válassza ki a Hangerőszabályzót és ellenőrizze/módosítsa a felvételi beállításokat: Capture, illetve Mic boost, stb (a megnevezések általában hardver függőek).

3. A Puli lecsatolja a boot eszközt, és zöld hátterű üzenettel jelzi, hogy az akár ki is húzható az USB foglalatból. Ezután szabadon dolgozhat a Pulival.

* Ha eddig nem adott volna meg új jelszót a “root” helyett, a kilépés előtt célszerű megtennie a következőképpen: Nyisson egy terminál-ablakot, ott adja ki a passwd parancsot és írja be az új jelszót.

4. Most már biztonságban dolgozhat. Mielőtt kilépne, ellenőrizze, nem maradt-e személyes adata a számítógépen, pl. valamelyik lemezmeghajtón. (A Pulinak nincs szüksége lemezmeghajtóra, csak a memóriát használja.)

5. Különféle módokon mentheti el személyes adatait a memóriából a(z USB foglalatba visszadugott) boot eszközre, de kiléphet akár mentés nélkül is:

a. A képernyő jobb oldalán lévő backup ikonra kattintva tömörített, időbélyeges mentésfájl kerül az USB eszköz backups mappájába Puli_backup_ÉÉÉÉ_HH_NN_ÓÓ_PP.tar.gz néven. A backup fájlhoz szöveges leírást is adhat (backup description). A backups mappa és benne egy Restore szkript automatikusan létrejön az első backup elkészítésekor. Ha egy korábban elmentett állapotot vissza kíván állítani, akkor a kiválasztott mentés fájl ikonját erre a Restore ikonra húzza rá (drag and drop). A Puli segíti a megfelelő mentés fájl kiválasztását azzal, hogy visszaállítás előtt megmutatja a mentés fájl szöveges leírását. Megjegyzendő, hogy a mentés fájl nem tartalmazza a belépéshez szükséges jelszót, így az egy korábbi backup helyreállításakor sem változik.

b. Ha “menet közben” elfelejtett volna mentés fájlt készíteni, ezt a kilépéskor is megteheti, ha a MENTÉS: backup gombra kattint az Első leállítás – Mentés helye ablakban.

c. Dönthet úgy is, hogy csak a főbb beállításokat (audio, hálózat, jelszó) menti el a MENTÉS: …/patch gombbal, szintén az Első leállítás – Mentés helye ablakban.

6. A Puli biztonságos környezetet ad a munkájához, a kiválasztható biztonsági profilok segítségével nyújt védelmet a különféle hacker-támadásokkal szemben.. Mindezek ellenére:

* Ha ismeretlen gépen dolgozik, óvakodjon a rosszindulatú billentyűzés-figyelő (keylogger) eszközöktől. A tálca bal oldalán megnyithat egy egérrel vezérelhető virtuális billentyűzetet. A jelszavak és egyéb titkosnak szánt kifejezések bevitelére lehetőleg ezt használja.

* Néhány program, például az irodai programok, egyes játékprogramok és az evince stb., indításakor ajánlott az Ön biztonsága érdekében lekapcsolódni a hálózatról (a korábbi Puli változatokkal ellentétben ez már nem automatikus). Újbóli csatlakozást a connect ikonra kattintva kezdeményezhet.

* Ha jobb-klikkel egy mappára, akkor az ott megjelenő menü segítségével titkosíthatja annak a tartalmát, illetve a titkosított tartalmat visszaállíthatja az eredeti formátumra. További részleteket talál a következő fejezetekben.

III. Haladó felhasználóknak:

1. Kipróbált szoftvercsomagokat találhat a https://sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/Puli/Puli-64bit/packages/ mappában. Töltse le a kedvére valókat az USB boot eszköz /packages mappájába. A javasolt csomagok között talál Office programokat, Java futtató környezetet, profi alkalmazásokat és más hasznos dolgokat.

2. Smartload. Valószínűleg nem lesz “egyazon ültében” szüksége arra, hogy az összes meglévő szoftver-csomagot együtt tárolja a memóriában. A Puli egyik fő előnye, hogy Ön ugyanarról a pendrájvról tetszőleges szoftver-kombinációt többféle hardver-konfiguráción képes elindítani. A Puli ezt a választást a smartload szolgáltatással éri el:

* A pendrájv /profiles/Common mappájában több smartload fájl  is szerepelhet, pl. smartload, smartload1, smartloada, smartloadx, amelyek egyszerű szövegfájlok és a betölteni kívánt szoftvercsomagok nevét tartalmazzák. A rendszer indulása közben (de legkésőbb, amikor a Puli kéri) a billentyűzeten megadott (egy darab) billentyűvel választhat, pl. 1 vagy a vagy x stb. Lehetőleg ne használjon ékezetes betűket pl. smartloadő vagy különleges karaktereket, pl. smartloadß, mert azok egy másik gépen (másik nyelvű billentyűzeten) esetleg más pozícióban lehetnek, esetleg ott nem is szerepelnek

* A Puli indítása közben a kiválasztott smartload fájlban felsorolt .pet, .sfs, .deb, .tar.7z, vagy .rpm fájlok, például puli.sfs, automatikusan, még a grafikus környezet (X) felállása előtt betöltődnek (ha bárhol az USB boot eszköz /packages mappájában léteznek). Ezért legegyszerűbb, ha az összes (akármennyi), fent felsorolt kiterjesztésű fájlt, amit a Pulival együtt valaha is be szeretne tölteni, feltünteti a smartload fájlokban – akár a teljes nevén, akár egy egyértelműen beazonosítható rövidített módon: pl. “wine” akár elegendő is lehet a “wine64-4.12.1_v4.1.pet” helyett. Az éppen nem szükséges modulok neve elé az adott smartload-ban biggyesszen egy – (mínusz) jelet, akkor nem töltődnek be. Ne felejtse el, hogy a smartload fájlok helye az USB boot eszközön a /profiles/Common/ mappában van. A boot-időben betöltött modulok kikapcsolásig a rendszerben maradnak. (További részletek lejjebb)

3. Egyéb beállítások

Ha rendszeresen ugyanazo(ko)n a gépe(ke)n akarja használni a Pulit, akkor érdemes erre berendezkedni. A Puli ezt többféleképpen is támogatja. De vegye figyelembe, hogy a különböző gépek beállításai egymással inkompatibilisek lehetnek, ezért azokat géptípusonként külön profilokban célszerű tárolni.

* Megadhat betöltési (boot) paramétereket, pl. pkeys=hu plang=hu_HU.UTF-8, a boot eszközön lévő syslinux.cfg fájlban (a telepítőkészlet része), amelyek minden gépre érvényesek lesznek, amelyeken a Pulit futtatni kívánja.. Ugyanakkor megadhat gépfüggő paramétereket (időzóna, numlock, internetes idő-szinkron, hardver-óra, tűzfal stb) a boot eszköz (gyökérkönyvtárának) env-<macaddress> mappáiban. Az alap mappa az env-0, ami mellé a különböző gépeken való futtatás után  különböző, pl. env-001ee4532a23 stb. mappák társulnak. A mappákat a Puli automatikusan létrehozza és a taralmukat is kitölti (a boot folyamat végén megjelenő, és ott meg is változtatható adatok alapján), ha majd a kilépéskor a smart save opciót választja vagy futás közben a ment ikonra kattint). Legközelebb, ugyanezen a gépen indítva a Pulit, már nem kell vesződni a beállításokkal. Például, az alapértelmezett időzónát (GMT), a Puli az indításkor felülírja a gépspecifikus mappa puli.cfg fájljának timezone adatával. Az alkalmazható időzóna-kódok az /usr/share/zoneinfo mappából olvashatók ki, pl Australia/Perth.

* Ha gépfüggő, az X beindulása előtt betöltendő modulokat (pl. nvidia meghajtó) szeretne használni, akkor ezeket az adott env-<macaddress> mappának a gyökerében lévő smartload fájlban kell felsorolni. A smartload fájlból env-<macaddress> mappánként csak egy darab lehet, a Puli tartalmaz egy üres smartload fájlt az env-0 mappában, azt már csak ki kell tölteni.

* Előfordulhat, hogy bizonyos modulokat az X beindulása után kell betölteni. Ezeket a modulokat a postXload fájlban kell felsorolni (a smartload mellett van a helye). A postXload fájlból env-<macaddress> mappánként csak egy darab lehet, de lehet még egy közös, minden gépre érvényes postXload a többi smartload mellett a pendrájv /profiles/Common mappájában. A Puli tartalmaz egy üres postXload fájlt a megfelelő helyen és az env-0 mappában is.

* A rendszer indulásakor a Puli automatikusan frissíti és indítja a reklámblokkoló szolgáltatását (az /etc/hosts fájl tartalma alapján blokkol).

* A betöltött programcsomagok (a gyártó MIME beállításától függően) az egyes fájltípusok alapértelmezett kiszolgálói lehetnek (pl, a .docx dokumentum-fájlokat vagy az Abiword vagy, ha azt töltötte be, akkor a LibreOffice is megnyithatja).

* A smartload során kiválasztott AppImage fájlok az /opt/AppImages mappába kerülnek. Ha ez a mappa nem üres, akkor az ikonja “,,,” néven megjelenik az asztali ikonok között (a harmadik sor negyedik elemeként). Az AppImage fájlok a fájlnévre kattintva futtathatók, de még biztonságosabb, ha jobb-klikkel a fájlnévre, és a menüből kiválasztja a firejail futtató programot (sandbox vagy homokozó üzemmód). Ehhez persze a firejail_(verziószám)ubuntu0.16.04.1_amd64.deb fájlt előtte be kell tölteni, pl. smartload-dal. A firejail-t egyéb futtatható programokkal is érdemes kipróbálni (a Puli firefox csomagjainál ez alapértelmezett).

* A Puli automatikusan létrehoz egy Linux swap fájlt a memóriában, kivéve ha Ön a merevlemezen, pl. a gparted programmal, előkészített egy alkalmas swap-et. A gépen (valamelyik hard drájvon) lévő swap mérete optimálisan azonos a használható memória méretével vagy annak maximum kétszerese. 4 GB-nál nagyobb swap szükségtelen.

* Ha az USB boot eszköz tartalmaz egy /patch, esetleg emellett egy /profiles/Common nevű mappát, akkor a Puli ezeknek a tartalmát összefésüli és bemásolja a saját fájlrendszerébe még az X indítása előtt (a patch mappa tartalma felülírhatja a Common-ét).

* Bejelentkezés (pontosabban az Gyorsindítóból való kilépés) után, már a grafikus interfészen a /root/Startup mappa fájljai hajtódnak végre, közülük utolsóként a Puli-specifikus zsupp szkript. Érdemes végigböngészni a sorait. Természetesen a zsupp is lecserélhető a /patch könyvtárból mielőtt még (a zsupp) lefutna.

* A telepítő csomagban (példaként) trükkös biztonsági profilokat talál, amelyek különböző fájl struktúrákat tartalmaznak. A profilok közül az lesz aktív, vagyis annak a .DirIcon ikonja kerül a boot eszköz /patch mappájába, amelyiknek a profil szelektor ikonjára kattint. Legközelebb a Puli az így kiválasztott biztonsági profillal indul. Megjegyzendő, hogy a profilok elsősorban az internet-használat, pl. böngészés során nyújtják a rájuk jellemző védelmi szolgáltatást:

Szelíd Szelíd (Mild-tempered)

a. Ez az alapbeállítás, akkor is aktiválódik, ha nincs /patch mappa a boot eszközön, vagy ez a mappa üres, vagy nem tartalmaz .DirIcon profil ikont.

b. A Puli ennél a profilnál csak szelíden jelzi, ha a gazdája gyanús weboldalra navigált. A tálca jobb oldalán pirossá válik az aktív hálózati csatoló ikon színe, egészen a gyanús weboldal elhagyásáig.

c. A gyanús weboldalakat és az időpontokat listázza a /var/log/suspicious_connections fájlban

Szigorú Szigorú (Rigorous)

a. A rendszer indulása után azonnal kikapcsolja az összes meghajtót a boot eszköz kivételével (pl. a winchesterek motorját leállítja). A boot eszközt célszerű kihúzni, amikor a Puli javasolja.

b. Kettőt ugat, ha esetleg gyanús weboldalra tévedt böngészés közben. Itt is pirossá válik az aktív hálózati csatoló ikon színe.

c. A nagyobb bajok megelőzése céljából azonnal módosítja a tűzfal-beállításokat (feketelistára helyezi az adott weboldalt). Persze, jó pulihoz méltóan, nem engedi el, hanem (pl. SYN_SENT állapotban) fogva tartja, ráadásul a fölös portjait is “begyűjti”. A részletekért érdemes végignézni a böngészőt indító szkripteket: /usr/local/apps/defaultbrowser és /usr/bin/netchecker.

d. Ha kiderül, hogy egy rosszul konfigurált weboldalnál a Puli téves riasztást adott, akkor a (mégis) barátságosnak bizonyuló IP címe(ke)t tartalmazó sorokat az /etc/suspicious_hosts fájlból manuálisan helyezze át /etc/friends fájlba (és az új /etc/friends fájlt adja hozzá a boot eszköz megfelelő biztonsági profiljainak patch struktúrájába).

Flúgos Flúgos (Crazy)

a. A profil nevétől elvárható viselkedés. Nem törődik a betolakodók listázásával, “csak” a bolondját járatja velük: megszakítja a hálózati kapcsolatot, még mielőtt érdemi munkához kezdhetnének. Részletek az /usr/bin/netkiller fájlban.

Lusta Lusta (Lazy)

a. Hasonlít a Szelíd profilra egy még sehol sem alkalmazott trükkös kivétellel. Böngészés közben az Ön kedvenc Pulija elálmosodik és el is alszik. Szakszerűbben fogalmazva: a Linux utility-k (a /bin mappa) végrehajthatósága megszűnik, ezáltal megakadályozva, hogy akár egy hekker, akár egy trójai program shell szkripteket vagy utasításokat hajtson végre. A boot eszközön, a “lusta” profil-szelektor mögötti szkriptben megadhatja, hogy (a változtatások elmentése, a lusta profil-szelektorra kattintással való újra-aktiválás, majd a Puli újra-bootolása után) milyen fantázianevű mappában működjenek a Linux utility-k a “lusta” módban való böngészés közben. Ilyen mappát jelöl ki például a lazybin=”/usr/share/ejmiakavicstyúkanyókend/” beállítás (adja meg a teljes bejárási útvonalat, és a végére tegye ki a  “/” karaktert). Legyen óvatos! Ha létező mappát ad meg, annak az eredeti tartalma felülíródhat! Vigyázat! Nem működik a védelem, ha olyan mappát ad meg, amely a standard Linux keresési útvonalak között szerepel! Ne használjon szóközt, “ő” vagy “ű” betűt, sem speciális karaktereket a fantázianévben! A Puliban a böngésző indításához szükséges Linux utility-k alapértelmezett dugi helye a /bimbam/ mappa.

b. Néhány fontosabb szolgáltatást Ön azért böngészés közben is elérhet, ha a “fájlok”, “súgó”, “szerkeszt”, “ír”, “számol, “telefon” ikonok valamelyikére kattint.

c. Böngészés közben a jobboldali puli ikon új kapcsoló funkciót kap: alapesetben horkolós marad, de rákattintva “felébred” és a szelíd profilhoz hasonlóan működik. Amíg ez a “sugárzóan” szelíd ikon látszik, addig az összes, eddig biztonsági okok miatt letiltott funkció is elérhető menüből vagy az asztali ikonokra kattintva (magyarul a /bin mappa átmenetileg aktív, tehát a védelem is szünetel).

d. A bal alsó meghajtó-ikonok helyett egy közös ikon látható böngészés közben, amely “lusta” módban inaktív, de “sugárzóan szelíd” módban a Pmount meghajtó-csatolót indítja..

e. Vigyázat! Ne húzza ki az esetleg bedugva hagyott USB meghajtót a lusta módban való böngészés közben!

f. Ha “lusta” profilban kilép a böngészőből, legyen türelmes. Három-négy másodpercen belül áll vissza az eredeti állapot, azaz a jobboldali puli ikonhoz ismét a “mentés” funkció tartozik, az összes szolgáltatás elérhető és a meghajtó ikonok is úgy látszanak, mint a böngésző indítása előtt.

* A javasolt böngésző egy körültekintően beállított stabil Chromium változat Ha több böngésző van telepítve, akkor a preferencia-sorrend: Chrome, Iron, Slimjet, Vivaldi, Firefox, Opera.) A preferált sorrend nem jelent minőségi sorrendet. A “böngésző” kifejezés mögött a honlapjukról letölthető 64-bites “gyári” csomagokat kell érteni. Ha lehet, frissítéskor a .deb, illetve a Vivaldi esetében az .rpm kiterjesztésű telepítőcsomagot válassza. A Puli számára kialakított speciális Firefox csomagokat (aktuális stabil illetve nightly verziók) a http://www.smokey01.com/gjuhasz/packages mappából töltheti le.

A böngészők többsége nem tartalmaz Flash player plugint. A legújabbat letöltheti innen. A fájl neve ilyen szerkezetű: “adobe-flashplugin_<legújabb dátum>.1-0ubuntu0.16.04.1_amd64.deb”.

* A Chrome, Iron, Slimjet és Vivaldi böngészők alapesetben Inkognitó módban futnak, közös könyvjelzőket használnak és több böngésző ablak is nyitható. Célszerű ezt így hagyni. Lehet, hogy a későbbi Chromium-alapú böngésző változatok nem maradnak kompatibilisek egymással, így csak a legkorszerűbbet érdemes használni közülük.

* Az Opera böngésző esetleg kiakadhat Flúgos módban, ha a hálózat vagy a kiválasztott szerver lassú.

* Az összes profilban elérhető a Links2 böngésző, ha nincs más, magasabb prioritású betöltve. Ezt is a spot felhasználó futtatja.

* Szülői kontroll: A nem kívánt IP címeket vagy akár domén-neveket (például 1.2.3.4 és/vagy akármilyenweboldal.com) külön sorokban kell feltüntetni az /etc/suspicious_hosts fájlban. Természetesen ez is legyen ott a boot eszközön a megfelelő profil-struktúrá(k)ban az /etc/friends fájllal együtt. A Puli értelmezi ezeket a fájlokat és automatikusan beállítja a fekete/fehér listákat.

* Néhány megszokott Puppy szolgáltatás, pl. az alapértelmezett alkalmazás-választó vagy néhány gyengébb tűzfal-generátor kimaradt a Puliból az Ön biztonsága és a könnyebb profil-beállítások érdekében.

* Az aktuális profil emlékeztetőjeként ennek a profilnak az ikonja (a profil mappájában lévő .DirIcon fájlból kivett kép) jelenik meg a képernyő jobb oldalán lévő backup ikonjaként.

* Ha egy MTP (Media Transfer Protocol)-képes eszközt, pl. fényképezőgépet, mobiltelefont stb. csatlakoztatott USB kábelen át, a Puli ezt automatikusan felismeri és a média-tartalmat kijelzi. Ha bármilyen ok miatt az automatikus érzékelés elmarad, akkor valószínűleg csak korlátozottan MTP-képes a csatlakoztatott eszköz. Ekkor

a. Nyisson egy terminál-ablakot
b. Adja ki az mtp+ parancsot. A média-tartalom megjelenik a /root/MTP mappában.
c. Ha befejezte a munkáját, a terminál-ablakban adja ki az mtp- parancsot.
d. Most már kihúzhatja az USB csatlakozót a gépből.

IV. A mindenre képeseknek:

Ha ugyanazon USB boot eszközről különböző környezetben több, különböző konfigurációjú gépet is akar indítani, a Puli ezt a messzemenően támogatja. Az egyes gépek (esetleg egymással inkompatibilis) beállításait ugyanis elkülönített “környezetleíró mappákban” tárolja az USB boot eszközön.

* Mint feljebb említettem, a környezetleíró mappák neve: env-<macaddress> ahol a “macaddress” a gép egyedi, 12-jegyű hexadecimális azonosítója, például env-0123456789ab. A Puli a bootolás közben felismeri, hogy elmentett-e már környezetleíró mappát az adott géphez, és ha igen, akkor abból tölti be a környezeti paramétereket (pl, nyelv.időzóna, a billentyűzet fajtája, wifi beállítások, de akár a gépre jellemző háttérkép is köztük lehet). Ha nem talál megfelelő környezetleíró mappát, akkor létrehoz egyet a /root/tmp -ben, alapul véve egy általános env-0 mappát és az Ön által (a QuickSetup ablakban) tett futásidejű beállításokat. Az így összeállított új környezetleíró mappát akkor menti el a boot eszközön a többi közé, ha Ön, pl. a kikapcsoláskor, a Mentés:smart menüpontot választja. Ha egyéb adatokra is szüksége van, akkor azokat az env-<macaddress> mappába kézzel tegye be, pl. az ottani smartload vagy postXload fájlokba, vagy tetszőleges folder-struktúrába.

* Szintén említettem, hogy a beépített szoftvercsomagok mellé akármennyi .sfs, .pet, .AppImage, tar.7z, .deb és/vagy .rpm kiterjesztésű szabványos csomagot választhat ki, hogy azok a gép indításakor a Pulival együtt betöltődjenek. Egy ilyen smartload fájl példaként a telepítő csomagban található. A Puli az itt felsorolt szoftvercsomagokat (a saját indulásakor) betölti az USB boot eszköz /packages mappájából. Megjegyzendő, hogy a .tar.7z kiterjesztésű fájlokról feltételezi, hogy azok titkosítva vannak és jelszót kér. Ha nem titkosított a fájl, akkor Enter-t kell nyomnia a továbblépéshez.

* Az USB boot eszközön akár több smartload fájl is lehet, pl. smartloada, smartloadb, vagy smartload1, smartload2 stb., mindegyikben más szoftvercsomagok lehetnek felsorolva. Közülük a boot folyamat során tud választani, legkorábban a lila színű “copying to ram” felirat megjelenése után, legkésőbb amikor azt a Puli kéri a “Press a key to smartload a package set…” felirat megjelenésekor. Ha a kérés után nem választ semmit 5 másodpercen belül, akkor az alapértelmezett (smartload) listában talált csomagok töltődnek be. Ha szóközt nyom, vagy olyan betűt, amelynek nincs smartload megfelelője (pl “p” betűt, de nincs smartloadp fájl), akkor az alap-Puli töltődik be, további csomagok nélkül. A betöltésnél esetleg keletkezett hibákat a Puli egyszerűsítve kiírja a boot képernyőn – a részleteket a /root/tmp/ mappában lévő log fájlok megőrzik.

* A smartload folyamatban a .pet, .deb csomagok vezérlő fájljai végrehajtódnak, de a betöltött szoftver nem lesz regisztrálva. A smartload során betöltött .sfs fájlok a többi Puppy Linuxtól eltérően, nem a szokásos felcsatolás révén kerülnek a rendszerbe, ezért az ő esetükben sincs számbeli korlát. Megjegyzendő, hogy a későbbi, “valódi” felcsatolásuk is Puli specifikus (ezért lehet utána kihúzni az USB eszközt).

* A boot során betöltődő fájlokat a Puli összegyúrja az /initrd/pup_rw mappában a következőképp: először a Common mappa tartalmát, aztán a környezetleíró mappáét, aztán a környezetleíró mappában lévő smartload-dal, majd a közös smartload()-dal megadott modulokat az ott található sorrendben (tehát nem ABC szerint), majd a patch mappa tartalmát, végül a biztonsági profilban megadott fájlokat. Ebből a (fordított) preferencia-sorrendből következően tehát egy korábban betöltődött fájlt egy későbbi felülírhat, pl. a /Common mappából betöltötteket a /patch mappában lévők, stb. Természetesen egy így betöltött fájl azonnal “eltakarja” az /initrd/pup_ro2 azonos nevű al-mappájában lévő azonos nevű fájlt és helyette fog alkalmazásra kerülni. A Puli az rsync -a parancsot használja.

* Később, a többi puppyhoz hasonlóan, az SFS gyorscsatoló menüponttal további legfeljebb 5 .sfs fájlt futási időben is fel- majd lecsatolhat. Ha több, mint 5 sfs fájlt szeretne betölteni, akkor a Beállítások > SFS fájlok egybegyúrása menüponttal a /root mappában lévő összes .sfs fájlt (abc sorrendben, akár puli.sfs nevű is lehet köztük) egy közös /root/puli.sfs fájllá szerkesztheti. Ha kész, ezt is helyezze az USB boot eszköz megfelelő profiljába, hogy a Puli legközelebb így indulhasson.

* Az adatainak automatikus mentését, a bevont mappák és fájlok körét kedve szerint személyre szabhatja. A Puli ezt azzal támogatja, hogy a /smartsave mappa fájljai a kikapcsolás előtt még végrehajtódnak. Egyes Puli-specifikus .pet or .sfs csomagokból is bekerülhetnek fájlok a /smartsave mappába (az alapbeállításokat a boot eszközön, a /profiles/Common/smartsave vagy a /patch/smartsave mappában keresse). Ha Ön Puli-specifikus .pet stb csomagot készít, ezt a lehetőséget célszerű kihasználni.

* Mint már említettem, elmentheti a különböző beállításokat a boot eszközre (illetve annak annak környezetleíró mappájába). A kilépéskor választható MENTÉS:smart opció tartalmaz erre egy beépített szkriptet. Előtte azonban győződjön meg arról, hogy az aktuális beállítások valóban működnek:

a. Állítsa be a hangokat a Retrovol tálca-ikonnal.

b. Ellenőrizze az sns hálózati beállításokat.

c. Ha regisztrált szoftvert használ, pl. a Softmaker FreeOffice irodai programot töltötte be (softmak kezdetű aktív sor van a smartload fájl listájában), akkor adja meg a (regisztrálás fejében ingyenesen megkapott) Softmaker FreeOffice licensz kulcsot. Ezt az első alkalommal mindenképpen meg kell tennie (internet-kapcsolat szükséges). Ha ekkor mindhárom SoftMaker programot kipróbálja, majd a /root/SoftMaker/Settings mappa tartalmát (saját használatra) pl. a boot eszköz /patch mappájába elmenti, akkor a későbbiekben már nem kell internet-kapcsolat a SoftMaker FreeOffice használatához.

d. Kattintson a ment ikonra és az ekkor megjelenő menüben válassza a Mentés:smart opciót.

e. A szkript elindul, jelszót kér(het), majd elmenti a gép-specifikus beállításokat az USB boot eszköz környezetleíró mappájába. Módosítsa bátran a mappa tartalmát, hogy az további beállításokat is megőrizzen, pl. a háttérképet, a böngésző profilját és könyvjelzőit vagy akár a webről letöltött fájlokat (amelyeket a böngésző a /root/spot/Downloads/ mappába rakott).

f. A Puli minden indításkor beolvassa az így elmentett beállításokat a fentebb megadott “fordított” preferencia-sorrendet figyelembe véve.

* A többi Puppy Linux változattól eltérően, kilépéskor itt nem mentheti el munkáját egy puli.2fs fájlba, sem az USB eszközre, sem máshova. Ehelyett használhatja a fentebb részletezett smartsave szolgáltatást, vagy a ment asztali ikont vagy kilépéskor a Mentés:smart vagy Mentés:backup opciót.

* A puli7.1.sfs fájl “csak olvasható” tartalmát is módosíthatja a következőképpen:

a. Csatlakoztassa az USB eszközt (mindegy, hogy mountolva van-e).

b. Nyisson egy terminál-ablakot és ott adja ki a refresh parancsot

c. A refresh szkript kijelzi, hogy az általa kibontott sfs fájl tartalma megtekinthető/változtatható a /root/squashfs-root mappában. Most például bemásolhatja a /patch mappa tartalmát, vagy módosíthatja kedvenc szkriptjeit.

d. Ha kész a kézi műveletekkel, akkor nyomjon Enter-t és várjon, amíg a visszaírás az USB eszközre befejeződik.

* A shrink szkript ugyanazt csinálja, mint a refresh, kivéve, hogy visszaírás előtt meghívja a Beépített fájlok törlése szolgáltatást.

* A Skype (egyelőre) futtatható a skype-8.16.76.8-amd64.sfs betöltésével, de az egyes Chromium alapú böngészőkbe betölthető Skype-web modult is használhatja (más csomagok, pl a Teamviewer is biztonságosan kiválthatók ilyen formában). Installálás után ezek a web-modulok a /root/spot/.config/google-chrome/Default/Extensions mappa környékén találhatók meg (a smartsave-vel megőrizhetők de akár .pet fájlokat is készíthet belőlük). A preferált csevegő egyébként a https://appear.in szolgáltatás, ami a defaultchat-ban felsorolt böngészőkön, így Firefox-on is fut.

* A Puli alapesetben az apulse pulseaudio emulátort használja, ami esetleg a hardverrel vagy más programokkal inkompatibilis lehet.

* Egyes ikonokra kattintva a smartload() fájlban megadott kijelölések közül az adott kategóriára betöltött legfejlettebb program indul el. A preferenciákat megváltoztathatja az adott profil /usr/local/bin/defaultxxx fájljaiban.

* Mint feljebb említettem, a Puli a rendszer indulása után azonnal kikapcsolja az összes meghajtót a boot eszköz kivételével. Ezt az /usr/bin/diskdrop szkripttel végzi, amely alapesetben az összes biztonsági profilnál végrehajtódna. A funkció azonban csak a Szigorú profilban van engedélyezve, a többi profilnál a profilok /usr/bin mappájába tett üres diskdrop szkript az eredetit közömbösíti (felülírja). A meghajtók eszközlistából való törlése végleges. Az eszközlista visszaállítását az /usr/bin/diskrise szkript kísérli meg, aminek a futtatásához a boot eszköznek bedugva kell lennie. A diskrise után a meghajtók azonosítója a boot eszköz kivételével változhat (pl. hda1 helyett sda1-re, stb).

* Vigyázat! A Puli leválasztja az USB eszközt a kikapcsolási folyamat végén, nehogy egyes BIOS verziók a “dirty bit”-et beállítsák. Azonban néhány újabb géptípus emlékszik a lecsatolásra és a következő bootnál “nem veszi észre” az USB boot eszközt. Ilyenkor (a gép visszakapcsolása előtt) húzza ki, majd dugja vissza az eszközt az USB foglalatba. Ez nem jelentős probléma, amíg Linux környezetben marad, de soha ne engedje, hogy a “dirty bit”-et a Windows kezelje! A Puli egyébként automatikusan alaphelyzetbe állítja azt minden bootoláskor.

* A Windows (10+) alapértelmezésben nem kapcsolja le teljesen az NTFS fájlrendszerét, csak mélyalvó (hibernált) állapotba helyezi a saját boot folyamatának meggyorsítása érdekében. Az így hagyott NTFS fájlrendszer csak olvasható a Puli (és a többi Linux) számára. Ha mégis írni akar az NTFS partícióra a Puliból, vagy változtassa meg az Ön saját Windows rendszerén belül a kikapcsolási beállításokat, vagy tartsa a Shift billentyűt lenyomva, miközben a saját Windows rendszerét leállítja.

* A titkosított fájlrendszerű meghajtókat a Puli nem jeleníti meg.

* Néhány USB telepítő program nem fogad el .zip kiterjesztésű fájlokat. Ha ilyenekkel kívánja a Pulit telepíteni, akkor a letöltött Puli_install.zip fájl nevét manuálisan írja át Puli_install.iso névre, amit a telepítő már elfogad installálásra.

* A telepítő csomag tartalmazza az UEFI módban való indításhoz szükséges mappákat illetve fájlokat.

64 bites kernel alternatívák

* A Puli telepítő csomag mellett más 64-bites kernelekre (4.9.58 … 5.0.7) alapuló csomagok is találhatók. A kernel csere a vmlinuz és a zdrv_puli7.1.sfs fájlok egyszerű lecserését jelenti az itt található mappákban lévővel. Néhány csomagban az általam tesztelt nvidia driver is megtalálható, ezekhez a syslinux.cfg fájlba be kell írni a nouveau.modeset=0 paramétert (minta-fájl a telepítő csomagban).

* Természetesen nem mindegyik 64-bites kernel illetve zdrv fut minden gépen illetve az adott hardverhez esetleg más nvidia meghajtót kell választani vagy fordítani (az nvidia honlapján szereplő kompatibilitási lista alapján).

* A magasabb sorozatszámú kernelek (és a hozzá tartozó zdrv-k) az újabb hardvert (is) támogatják és biztonságosabbak is, de a régebbi gépeken sajnos néhány funkció kicsivel/sokkal lassabb lehet. Ezért ezeket csak akkor ajánlom, ha a 4.19.23 kernel/zdrv változattal nem lehet hangot vagy wifit “lehelni” a gépbe és az erre a célra vásárolt USB-s audio-wifi kiegészítők sem segítenek.

V. Hasznos linkek

VI. A Puli installálása Linux környezetben

Az első részben leírtam egy egyszerű, Windows XP/7/10 alapú módszert a Puli installálására. Egy gyakorlott Linux felhasználónak a az alábbi, Linux alapú installálás sem bonyolultabb:

Ha 32-bites Puppy Linux-rendszere van, pl. Puli 6.x.x, vagy Puli 3.8.3 bark 6, vagy Upup Precise 3.8.3.1, vagy ha újabb pendrájvot kíván készíteni a Puli 7.x alatt:

1. Készítsen egy bootolható USB eszközt

a. Kattintson a Telepít (Install) asztali ikonra. A telepítő ablakban kattintson a BootFlash USB installer gombot és kövesse az utasításokat. (Ha nincs telepítő ikon az asztalon, próbálja a Setup / BootFlash install Puppy to USB funkciót a menüben megkeresni és ott kövesse az utasításokat. Lépjen ki, amikor a utility install CD-t kér.
* Ha a Bootflash funkció esetleg hiányzik az adott Puppy verzió menüjéből is, attól még létezhet. Próbálja terminálból kiadni a bootflash parancsot.
* Ha így sem sikerül, töltse le és használja a smokey01.com/gjuhasz/sfs/bootflash-0.6p.pet csomagot.

b. Ha elkészült, az USB eszközön csak a ldlinux.sys fájlra van szükség. Minden mást törölhet.

2. Másolja a Pulit az USB eszközre.

a. A Puli verziók A Puli verziók a sourceforge repóban vagy a  smokey01.com/gjuhasz linken találhatók tömörített formátumban.

b. Töltse le a Puli-7.1_Aug2019 mappából a Puli_install.zip fájlt. Bontsa ki, majd másolja a kibontott tartalmat az USB eszköz gyökérkönyvtárába az ldlinux.sys mellé.

c. Az alapcsomag tartalmaz néhány fontos alkalmazást, de letölthet továbbiakat a packages mappából és másolja az USB boot eszköz packages mappájába.

d. Válassza ki, melyik Office csomagot kívánja használni. Ha a Softmaker-t választja, akkor a puli-SoftMaker.sfs fájlnevét írja be a smartload listába (részletek lejjebb). Az első használatkor meg kell adnia a (regisztrálás fejében ingyenesen megkapott) Softmaker licensz kulcsot. Ha a LibreOffice irodai csomagot választja, akkor a puli-LibreOffice.sfs-re hivatkozzon a smartload fájlban. A LibreOffice esetében nem kell személyes licenszért regisztrálnia. Az alapbeállítás, azaz a goffice irodai csomag (abiword, gnumeric) mindig elérhető marad.

3. A magyar változathoz a hu_HU mappát nyissa meg és annak (kibontott) tartalmát is másolja az USB eszköz gyökérkönyvtárába. (Egyes fájlok felülíródnak, de azokat megtalálja, ha szükséges, az en_US mappában.)

4. Csatolja le (unmount) az USB eszközt. A Puli futtatásra kész.

Ha másfajta (32-bites) Linux rendszere van:

a. Töltse le a legfrissebb Puli_install.zip fájlt a smokey01.com/gjuhasz/Puli-(legújabbverzió_kiadásdátuma) mappából

b. Nevezze át a letöltött Puli_install.zip fált Puli_install.iso nevűre

c. Töltse le (például) ezt a Linux alapú USB telepítő alkalmazást.

d. Indítsa el a letöltött Linux alapú USB telepítőt, és kövesse annak az utasításait. Amikor (ISO) telepítendő csomagot kell megadnia, jelölje ki az átnevezett Puli_install.iso fájlt forrásként.

Mielőtt újraindítaná (a Pulival) a gépet

a. Letölthet további, a Pulinál bevált alkalmazásokat, pl. böngészőket, Adobe Flash plugint, Java futtató környezetet (jre), Office csomagokat, a wine XP emulátort, stb. Nézze át a javasolt csomagok listáját. Ha letöltött közülük néhányat, helyezze el azokat az USB boot eszköz /packages könyvtárába. Lehet, hogy talál újabbakat a készítőjük honlapján. (Lásd a Hasznos linkek részt feljebb).

b. Érdemes elolvasni el a Pulit bemutató korábbi fejezeteket is.

c. Ha rendelkezik Linux gyakorlattal, átállíthatja a startup paramétereket a syslinux.cfg és az /env-0/puli.cfg fájlban.

d. Ellenőrizze a BIOS beállításait. Ha kell, állítsa át úgy, hogy a gép az USB eszközről bootoljon.

VII. Nyilatkozatok

Az alábbi angol nyelvű szövegeket, jogi okokból, változtatás nélkül illik megjeleníteni:

Note that although Puppy Linux has Busybox, which is a very small toolkit of utility applications, in some cases they do not have the required functionality and are replaced by the full versions. These replacements include: modprobe, cat, cp, df, gzip, gunzip, losetup, ls, mkdir, mv, rm, sed, sort, tar, wget, date, find, grep, fgrep and egrep.

Note that Puppy Linux applications are open source and under various GPL licences, however there are a few exceptions.

SoftMaker FreeOffice (TextMaker, PlanMaker and SoftMaker Presentations) is a licensed package. The licence document is included in the package. We need to be able to open and edit Excel-format spreadsheets, which Planmaker does admirably, and the Free Edition is just that, free, no embedded adverts, no usage restrictions (except for a limited maximum size that can be edited). I would like to do the right thing by the developer, Softmaker Software, though, and recommend that you consider the full edition if Planmaker is to be used for serious commercial purposes.

Some releases of Puppy have the Opera web browser, which is closed source but free.

O Some releases of Puppy include the Adobe (formerly Macromedia) Flash plugin for the web browser. This is closed source but free. The distribution licence requires that I include the logo and a link to the Adobe site.

logo
Legal notice:
I, Barry Kauler, established the ‘Puppy Linux Project’ in January 2003, first website and product release 18-June-2003, and I have trademark claim to the name and typed drawing of ‘Puppy Linux’, ‘PuppyOS’ and ‘Puppy’ as it relates to “computer operating system software to facilitate computer use and operation”, under Federal and International Common Law and Trademark Laws as appropriate.
Programs in Puppy are open source (except where noted above), and licences of individual products are duly acknowledged. The name Puppy Linux”, also known as “Puppy” and “PuppyOS”, and all artistic creations thereof, are copyright (c) 2003,2004,2005,2006,2007,2008,2009 Barry Kauler — further details in the online FAQ.

Disclaimer:
Very simple, use entirely at your own risk. Barry Kauler accepts no liability or responsibility whatsoever, and you use Puppy with this understanding.Leave a Reply

Translate »

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy megkülönböztesse Önt weboldalunk többi felhasználójától. Ez segítséget nyújt számunkra, hogy weboldalunk böngészése során jobb élményt nyújthassunk Önnek, valamint az oldalunk fejlesztéséhez is hasznosak. további információ

Ha hozzájárult a cookie-k használatához, a böngésző cookie-kat tárol az Ön számítógépén vagy egyéb eszközén, hogy rendszerünk felismerje beállításait. A hozzájárulás érvényessége időnként lejár. Azonban, hogyha szeretné visszavonni hozzájárulását, a böngészője cookie beállításai között bármikor megteheti.

Bezár