állami törlőszoftver hmmm...

Totál hétköznapi témák, ötletek, tutira nem linux és nem PC

Moderátor: S-kami

NTamas
Hozzászólások: 1858
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

állami törlőszoftver hmmm...

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Új adattörlési szolgáltatást indít az állam
https://www.napi.hu/tech/adat-torles-te ... 23046.html

Új szolgáltatás biztosítja májustól a fogyasztók magánszférájának védelmét: a felhasználóbarát, állam által elismert, ingyenes, hitelesített szoftver használatával, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítségével mindenki saját magának tudja végrehajtani készülékén a végleges adattörlést - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI szerint.
A mobilról vagy laptopról letörölt adatok végleges törlés nélkül helyreállíthatók, és így adott esetben egy készülék új tulajdonosa könnyen eljuthat az előző személyes adataihoz. Létfontosságúnak nevezte, hogy az adatok törlése végleges és helyreállíthatatlan legyen.

A kereskedő, amikor értékesíti az eszközt, ad hozzá egy egyedi címkét is, amelyen egy kód található. A címkét az NMHH biztosítja majd, az üzletek a járási hivatalokon keresztül juthatnak majd hozzá. Az NHMM honlapján teszi elérhetővé a hitelesített szoftvert, amely segítségével egyes tartós adathordozókról törölhetők a személyes adatok úgy, hogy közben más nem férhet hozzá az adatokhoz. Amint a törlés sikeresen megtörtént, a felhasználó az általa megadott e-mailben hivatalos értesítést is kap.

Azt, hogy a kereskedők megfelelően járnak-e el, a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrizi majd. Vizsgálják, hogy a kereskedő a címkét a vásárlást igazoló számviteli bizonylathoz vagy a jótállási jegyhez vagy az áru csomagolásához ingyenesen csatolta-e; a kereskedő vámtarifaszám alapján csoportosítva tartja-e nyilván az eladott termékek mellé csatolt címke sorszámát, a jótállási vagy szavatossági jogok gyakorlása esetén csak fel nem használt címkét vett-e át a kereskedő; illetve, a kereskedő - amennyiben probléma van az eredeti címkével - ad-e újat a vásárlónak - részletezte.

Léteznek ugyan olyan termékek, amelyeknél a gyártók elérhetővé teszik a magasabb szintű adatvédelmet törlés esetén, de ezek a termékek magas árkategóriájúak, nem mindenki számára elérhetőek, és az is előfordulhat, hogy az alkalmazásuk mélyebb informatikai tudást igényel.

A hatályos rendelkezések szerint az adattörlési feladatokat a magyar vállalkozásoknak az adott pillanatban rendelkezésre álló legbiztosabb technológiával kell végrehajtaniuk. Ahhoz, hogy meghatározható legyen, mi felel meg minősített adattörlésnek, ismerni kell az adott folyamat tanúsítását.

Az Európai Unió adatvédelmi rendelete (a GDPR rendelet) Magyarországon közvetlenül hatályos, és részletesen szabályozza az adattörlési kötelezettséget, miközben rögzíti az adat törléséhez való jogosultságot. Hangsúlyozta, hogy az uniós rendelet azonban önmagában nem elég, ahhoz, hogy a magyar emberek élni tudjanak - és éljenek is - a GDPR rendeletben meghatározott jogaikkal, az államnak olyan szolgáltatást kell nyújtania, amely mindenki számára biztosítja, hogy személyes adatairól saját maga rendelkezhessen.

A jogi személyeknek van, a magánszemélyeknek viszont nincs adattörlési kötelezettségük, de joguk attól még van hozzá. Ezért azt szeretnék, hogy mindenki éljen a törvényben biztosított jogával, hiszen a saját adatokkal való rendelkezés a szabadság egyik alapja - tette hozzá Schanda Tamás.

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 406
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: állami törlőszoftver hmmm...

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Igazából nem ide óhajtottam volna rakni a következőket, de ezért külön témát nem indítok:

https://askubuntu.com/questions/17640/h ... hard-drive

Kód: Egész kijelölése

sudo shred -v -n1 -z /dev/sdX
Akinek nem puppylinuxsza van, annak a felcsatlakoztatott törölni (wipe) óhajtott meghajtót először (grafikusan) GParedből le kell csatolnia. Utána értelemszerűen a megfelelő meghajtó betűjel - eléréssel (nem partíció, hanem eszköz) kiadni a fentebb is részletezett parancsot.

(Ez a művelet áttétel függő. Minél nagyobb sebességű az interface és meghajtó, annál hamarabb végez a parancs. Ezt csak azért említem, mert egy 320-as HDD-t usb 2.0-s interface-en keresztül nagyon sokáig vett igénybe.)

Válasz küldése

Vissza: “Off Topic”