digitális jólét szoftver alapcsomag

Az irodai munkához elengedhetetlen szoftverek - Office, PDF olvasó, szerkesztő...
NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

digitális jólét szoftver alapcsomag

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Hétfőtől elérhető a digitális jólét szoftver alapcsomag.

A könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek helyettesítik a drága operációs rendszereket és irodai programokat.

Hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap.

A tárca a közleményében hangsúlyozta, a koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban rámutatott: a megfelelő informatikai háttér bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti.

A digitális jólét szoftver alapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat.

Az alapcsomag böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését – fejtették ki.

Az alapcsomag felgyorsíthatja a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését, amelynek használói jelentős összeget takaríthatnak meg – idézték a közleményben Schanda Tamást, az ITM parlamenti államtitkárát.

A kormány képviselője közölte, a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője – tette hozzá Schanda Tamás.

Az államtitkár kitért arra is, a digitális jólét szoftver alapcsomagba elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek be.

Az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű. Az idősebbek testreszabott, felhasználóbarát profilt kérhetnek, a gyermekeknek biztosított fiókokban pedig nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat.

A digitális jólét szoftver alapcsomag a szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le január 25-étől.

Jelenleg az oldal még nem elérhető, ezzel fogadott.
Kép
Kép

(Csak csendben jegyzem meg, hogy ma, vasárnap 24.-én talán szerencsésebb lett volna megadni a hozzáférést és a letöltést, így sokan könnyebben telepíthették volna a saját gépükre a digitális alapcsomagot.)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2021.01.25. 13:46-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: digitális jólét szoftver alapcsomag

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Na, azért hétfőre csak kitették a teljes weboldalt, igaz ebből hétfő hajnalban fél három körül még semmi sem látszott, de az a fő, hogy végre elérhető lett mindenki számára.
Hogy miért vagyok ennyire úgymond érdelődő ez ügyben, nos egyszerű, örvendetesnek tartom, hogy végre komolyabban veszik és felismerték végre -és ehhez sajnos a covid helyzett is adott jókora lökést!- az alternatív, esetünkben a Linux oprendszerek és szoftverek hasznosságát, és van egy állami szintről működtetett szervezet, ami kidolgozott egy széles tömegek számára is elérhető csomagot, amit remélhetően a régebbi, kissé elavult gépeken is tudnak majd futtatni a polgárok.(már ahol van hozzá sz.gép és internet)
Kép
Kép
Kép
Mint a weboldalról készült képeken is jól látható, a rendszer gépigénye alacsony, nyilván a komolyabb használathoz azért erősebb gép fog kelleni, de egy alapvetően irodai alkalmazások futtatásához még nem kell úgymond mai szóhasználattal élve egy gamer szintű(és árú) számítógép, így remélhetően az iskolai vagy vállalati selejtezésekből megvett és a használként kapható számítógépeken sem lesz gond a rendszer futtatása.
A weboldalon a telepítést és a használatot is segítő videók vannak, célszerű ezeket is megnézni, és ha van rá módunk, letölteni őket saját magunknak.
A jelenleg fent lévő őt darab mp4-es videó összmérete 225 MB, így nyugodtan letölthetjük őket kis tárolóval ellátott gépekre is, így azok bármikor azonnal elérhetőek és futtathatóak lesznek offline módban is, és emiatt nem kell külön a netre kimenni az online videós segítségért.
A segító videók saját gépen való futtatáshoz megemlítik, hogy a digitális alapcsomag már eleve rendelkezik valamilyen média lejátszó programmal, ez feltehetően a vlc lesz -még nem néztem bele a 2.5GB os telepítőbe!- így ennek ismertsége révén a program használata sem okozhat gondot.(még a most kezdőknek sem)
Ami miatt mégis jobb lett volna, ha nem hétfőre teszik ki a digitális alapcsomag letölthetőséget, hanem már vasárnap is hozzáférhető lett volna, ez azért lett volna célszerűbb,(szerintem) mert akkor családi körben, vagy ismerősök által kapott segítséggel könnyebben ment volna a rendszer telepítése. Ez a teljesen kezdő felhasználói szintre értendő, a számítógépet már eleve használó iskolások és nem iskolás korúaknak viszont nem okozhat nagy gondot az alapcsomag telepítése. Ha mégis, a digitális alapcsomag weboldalának alján levélben is kaphatnak segítséget, akik elakadtak, valamilyen szinten.

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 617
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: digitális jólét szoftver alapcsomag

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Linux Mint oprendszert tartalmaz.
Képenyő kép(3).jpg
Képenyő kép(3).jpg (54.12 KiB) Megtekintve 2025 alkalommal
Képenyő kép(2).jpg
Képenyő kép(2).jpg (26 KiB) Megtekintve 2025 alkalommal
Képenyő kép(1).jpg
Képenyő kép(1).jpg (279.04 KiB) Megtekintve 2025 alkalommal

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: digitális jólét szoftver alapcsomag

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Nos, janugsa a harmadik képed kissé elbizonytalanított, hiszen, ha azt vesszük, hogy ott már QT5 és a Firefox, illetve Libre Office is szerepel az összetevőben, és emiatt, meg a Linux Mint 20 “Ulyana” Cinnamon Edition weboldalon írtak miatt feltételezhető, hogy ez a digitális alapcsomag már eleve 64 bites rendszerű lesz, és emiatt megint sok még használható gép fog emiatt kiesni a felhasználóknál.
Kép
Viszont ezt, mármint annak a közlésnek a hivatalos weboldali hiányát, hogy az új digitális alapcsomag 32 vagy 64 bites verzióként tölthető le, nagy gondnak érzem.
Persze tudom, hogy ez az új trend, és az újabb biztonsági és egyéb dolgok miatt -pl. lassan eltűnnek már a csak 32 bites webböngészők- eleve a 64 bites rendszer használata a javallott, azért ezt nem ártott volna jobban kihangsúlyozni magán a digitális alapcsomag weboldalán is, nehogy ennek a hiánya esetleg félreértésekhez vezessen.
Konkrétan a most letölthető iso nevében is jelezhették volna, milyen rendszerű Linux verziót kínálnak letöltésre, mert a mostaniból ez így ránézésre nem túl egyértelmű.
Kép
Tudom, és akik követik a Mint kiadásokat szintén tudják, hogy ezen új Ubuntu verzió már csak 64 bitesként létezik,
https://fossbytes.com/linux-mint-20-dro ... ntu-20-04/
Kép
https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-20-ulyana
de pont azok az egyszerű felhasználók, akiket szintén megcéloz ezen új digitális alapcsomag, nos azok nem biztos, hogy elsőre tudni fogják, hogy csak 64 bitre képes hardverre telepíthetik majd fel ezen új alaprendszert.

Válasz küldése

Vissza: “Irodai szoftverek”