Wammu mobiltelefon-kezelő program linuxra

Szoftverek, alkalmazások - játékok, böngészők, driverek, videó lejátszók, ablakkezelők, témák
NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Wammu mobiltelefon-kezelő program linuxra

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Biztosan lesz aki ezt a programot már ismeri, de lehet, van, aki még nem.

A Wammu egy mobiltelefon-kezelő GUI alkalmazás, ami a Gammu-t (libgammu) használja háttérként. Minden olyan telefonnal működik, amelyet a Gammu támogat, beleértve a Nokia, a Siemens, a Sony Ericsson és az Alcatel számos modelljét. Teljes támogatással rendelkezik (olvasás, szerkesztés, törlés, másolás) a névjegyekhez, a témához és a naptárhoz. Tud olvasni, menteni és SMS-t küldeni. Tartalmaz egy SMS-készítőt a többrészes SMS-ekhez, és képes képeket tartalmazó SMS-eket megjeleníteni.
A program lehetőséget ad a Pc és a telefon közti időszinkronizálásra is.

A programnak van Windowsos, és Linuxos verziója is. A mobiltelefonokhoz többféle módon is csatlakozhat, lásd a képen.
Kép
A program angol nyelvű ablaka.
Kép
A program sok mindent tud, igazából nekem elsősorban a névjegyzék, és telefonszámok lementése, backupolása, illetve visszatöltése miatt kellett.
A történet röviden annyi, hogy van két régi Sony Ericsson hagyományos, (nem okos) telefonom, az utóbbi időkben már ritkán használtam őket, néha az akksikat feltöltöttem, de ennyi. Viszont a bennük lévő telefonszámok, és a névjegyzék lementésére kellett egy Precise puppy linux alatt is működő szoftver, mert a hozzávaló usb-s kábellel csak a képek, hangok lementését tudtam megtenni.
Régebben már itt a Puppy fórumban megemlítettem ezt a szoftvert, de az akkori bejegyzés már régen a múlté.
A mostani Covid vírus miatt nem árt, ha a sima vezetékes telefon mellé van még egy olcsó, mobil elérés is, ezért került ismét a képbe a Sony mobil, és annak puppy linux alól is használható manager programja, amivel a már lejárt SIM-ről és a telóból le lehet menteni és az új SIM-re visszatölteni az említett dolgokat. Erre régebben Windos alatt a My.Phone.Explorer-t használtam, de most nem volt kedvem a Puppyra még egy + wine-t is feltenni emiatt.
Szerencsére a Precise puppy csomagkezelőjében még elérhető ez a szoftver,
Kép
annak is a 0.36-os verziója.
Kép
A program weboldala még ma is él, és ott még elérhető a legutolsó 2018-as 0.44-es verzió.
Ezen Wammu verzió még letölhető a modernebb 32 bites xenial és bionic puppy verziókra is.

A Precise puppyra letölthető 0.36-os verzió is jól használható, és feltelepítése után azonnal magyar kezelő felülettel fogad.
Kép
A program felső ablakrészében lévő menüpontban meg ott vannak a nekem szükséges funkciók is.
Kép

A program és a régi mobiltelefon összehangolódásához nem árt, ha pl. usb kábeles összekötésnél a telefon nem az usb-módban, hanem a telefon módban van, ezt én is elfelejtettem, és hiába adtam meg a beállító tündérnek...igen ilyen is van benne! - a kapcsolódáshoz az usb kábeles pontot, szegényke a foglalt usb-kábel miatt elsőre nem ismerte fel a Sony telefont.
A telefont ezután átállítva telefon módba már a beállító varázsló(tündér) simán tette a dolgát.
Kép
Kép
Kép
Kép
Az usb-kábeles lekérdezés egy kis időbe telik, ne legyünk türelmetlenek, a szoftver teszi a dolgát, és kis idő elteltével kiadja az eredményt.
Kép
A program által kiírt és megtalált 4 telefon csalóka, valójában egy telefonról van itt szó, csak két-két eltérő sebességű portot talált meg hozzá a varázsló tündér. Ebből én a magasabbik sebességű ACM1-es portot választottam ki, és ezt adtam meg a szoftvernek, ami ezt simán elfogadta, és eztán működésbe lépett a Wammu progi.
Akinek esetleg hozzám hasonlóan ilyen -vagy más- régi telefonja van a fiókjában, és azt netán puppy linux alatt is szeretné még használni, de hozzám hasonlóan ezért nem akar még egy wine progtramot is feltenni rendszerére, annak ajánlom ezt a programot kipróbálásra.

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Wammu mobiltelefon-kezelő program linuxra

Hozzászólás Szerző: kros54 »

@NTamas, ez jól jött, megnézem, Samsungra jó-e, van két-három nyomógombosom, amelyekről ősrégi, 2006-os, azon őrzött SMS-t kéne archiválni. Majd megnézem itt: https://wammu.eu/phones/samsung/
És ha jól látom, akkor ez még az a Precise Puppy...?
A régebbi verziók közül ez volt a legstabilabb, nem is olyan öreg s ezek szerint rendesen használható...

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Wammu mobiltelefon-kezelő program linuxra

Hozzászólás Szerző: NTamas »

kros54 írta: 2020.12.07. 19:43 ... ez még az a Precise Puppy...?
Bizony, jól látod, ez még az! Csak fel lett kicsit turbózva, az általam használt progikkal és azok függőségeivel, ez utóbbiakat néha azért nehéz volt összeszedni.(a csomagkezelőből azért már mindent nem lehet beszerezni, kell hozzá a Net, mint beszerzési forrás.)
De az alap, az jó, nagyon jó, és ami a lényeg, könnyen fejleszthető,(leszámítva némely esetben a függőségek beszerzését) és nálam napi használatban van, bírja a gyűrődést! :D
-----------------------------------------
Kis segítség a telepítéshez:
Az általam használt, de már felturbózott XPr571Lite-Puppy verzió (a 266MB-os) csomagkezelőjéből ezek a programhoz szükséges .deb fájlok jöttek le a programmal együtt, lásd a képet.
Kép
Ezeket én becsomagoltam neked egy zip-be, amit ha kibontasz, a deb fájlokat egyesével tudod majd feltenni a Te puppy verziódra, az összecsomagolt zip fájl letöltése: wammu_0.36-1.zip
Sok sikert a használatához.
Update.
kros54-nek_:
A másik 571-es precise puppy verziódhoz, a Pr571Lite_puppyhoz (ez a kb. 334MB-os) is csináltam egy hasonló wammu csomagot, de ebbe valamivel több fájl került be, mivel ehhez a puppy verzióhoz jóval több függőségi fájlt kellett hozzátenni, amíg végre elindult a program.
(ami amúgy kissé érthetetlen számomra, hiszen ezen többlet függőségi fájlok egyike-másika benne van a rendszerben, de mégsem indult a telepített wammu. Csak akkor indult el ezen a puppyn végre, ha az összes fájlt(!) újra egyenként feltettem a puppyra, onnantól már simán működött a wammu ezen a másik Precise puppy verziódon is.)
Az újabb wammu csomag:
wammu_Pr571Lite_puppyhoz.zip
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Szoftverek, alkalmazások”