Fork of Xlunch, for Puppy Linux.

Függőségek, kiegészítők - Library, Qt, Python, stb....
NTamas
Hozzászólások: 1515
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Fork of Xlunch, for Puppy Linux.

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.09.01. 20:37

Fork of Xlunch, for Puppy Linux
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 38#1003438
Itt még Github és devx kellett a megvalósításhoz.(https://gitlab.com/sc0ttj/xlunch)
De!
Ma 13 órakor fredx181 fórumozó feltett a Murga fórumba egy pet csomagot, ezzel már tágabb lehetőséget adódnak, annak, aki ilyen indító-launch ablakot akar fabrikálni magának.
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 91#1003491
Van 32 és 64 bites pet csomag is, lehet barkácsolni.
(requires "librsvg2-bin" installed)
Kép
(scrolling through applications, search for 'edit' 'peasy' and run custom 'vlc' button)

A pet csomagot kibontva megnéztem a pet csomag pet.specs fájljában leírtakat és meglepődve fedeztem fel, hogy Ubuntu-Trusty-ra készült, így simán neki mertem állni a Tahrpuppy-6.0.5 rendszerre telepítésnek.
Kép
Mint látható a specs-ben, kell hozzá két függőség:
+libimlib2,+librsvg2-bin
ezek a Tahrpuppy csomagkezelőjéből feltelepíthetőek, és ezután a Terminal-ból kiadva a xlunch parancsot ez fog fogadni, ha mindent jól csináltál.
Kép

Igen, először a terminálból kell elindítani, de a program generál magának desktop fájlokat, és ezeket be is teszi a puppy főmenüjébe, és a továbbiakban már ezekkel lehet a programot indítani, helpet kérni, stb.

Kép

A teljes képernyős desktop launch ablakból a kilépés a billentyűzeted Esc gombjával történik, a programok elindítása: A Run:-hoz beírod az indítani kívánt programnevet, vagy kattintasz annak az ikonjára. A kiválasztott program után a launch képernyő bezáródik.

Egy hibát azért találtam benne, nálam a Tahrpuppy-n fenn van a Kodi, és ezt én ablakos módban szoktam indítani, ebben a launch ablakban meg eleve -fs azaz teljes képenyős módban indul el a program. Az ilyen dolgokra készüljünk fel, és ha kell, javítsuk ki a programok indítását. Ezt hol tehetjük meg?

... EDIT: Forgot to mention that the pet has pinstall.sh. It will create /etc/xlunch/entries.dsv based on content of /usr/share/applications

Fred ...
...EDIT: Elfelejtettem megemlíteni, hogy a pet csomagnak a pinstall.sh. az /etc/xlunch/entries.dsv fájlt a / usr / share / applications tartalom alapján hozza létre

Fred ...

Tehát az etc/xlunch/entires. dsv fájlban kell majd az esetleges hibás programindításokat javítani, átírni a megfelelőre.
Én is itt javítottam ki a Kodi teljes képernyős indítását a normál ablakos módra.
(mivel a pet csomag az / usr / share / applications tartalom alapján hozza létre ezt a .dsv fájlt így lesznek benne olyan programok is, amikhez eleve nincsenek ikonok, ikonképek, ezek az ún. egy programhoz tartozó segéd vagy beállító desktopok, és ilyen +desktop indítók lehetnek pl. a kros54 által előszeretettel használt tálcaindító saját desktop fájlok amik úgyszintén megjelenhetnek a gyorsindító ablakban. Ezekre is figyeljünk oda.)

Ha pedig a Terminal ablakban az xluncher3 beírásával indítjuk el a programot, úgy az -mint az első képen is látható- egy külön ablakban fog megjelenni, és ebben az egérrel görgethetjük fel-le az ikonokat. Ilyenkor az ablakban elindított programok mellett az indító-launch ablak is a képernyőn marad.
Kép

Avatar
Asterix
Hozzászólások: 447
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Fork of Xlunch, for Puppy Linux.

Hozzászólás Szerző: Asterix » 2018.09.02. 07:29

Üdv Mindenkinek a fórumon!
Véget ért a dolgos-szorgos nyári vakáció (hál isten), jöhetnek a nyugodt, pihentető munkanapok! :lol:

Na, de a témához!
Ez már nagyon az Androidra hajaz, ott van Launcher themes bőség! Itt már annyi az ikon,hogy elszédülök!
Mondjuk, eltudom képzelni,hogy felállás után asztalon semmi a PWidget kivételével, lent a tray-en a pl. Xlunch1 (asztal1>>system),Xlunch2 (asztal2>>Multimédia),Xlunch3 (asztal3>>Internet) vagy valami hasonló! ;)

NTamas
Hozzászólások: 1515
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Fork of Xlunch, for Puppy Linux.

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.09.02. 10:22

Asterix írta:
2018.09.02. 07:29
Ez már nagyon az Androidra hajaz, ott van Launcher themes bőség! Itt már annyi az ikon,hogy elszédülök!
Hát ja, akad egy pár..... :lol:
Ami a legszebb az egészben, hogy én pár Wine-s programot is használok, és azokat is szépen beintegrálta a launch ablakba!
Részlet az /etc/xlunch/entries.dsv fálj tartalmából.
Kép

Kép

Kép

Természetesen a Wine-s programok is hibátlanul elindulnak, még szép.
Kicsit, de ez csak az én érzésemre hagyatkozva írom, talán egy másodperccel lassabban indulnak el a Wine-s programok, mint a normál puppy linuxos indítással, de működnek benne, és ez a lényeg.

Viszont, ezt csak most vettem észre, ha sok desktop fájlt integrál be a program magába, akkor az entries.dsv fájlban hiába van benne minden a sima terminalos xlaunch indításra adott egyablakos gyorsindítóban nem fog minden program szerepelni!
Persze az entries.dsv file tartalmát lehet csökkenteni, attól függően, hogy milyen programokat akarsz a gyorsindító ablakban megjeleníttetni.

Az xluncher2 és/vagy az xluncher3 beírással való indításnál ez a gond nem jelentkezik, hiszen itt a teljes ablakban/vagy a kisméretű ablaban már görgethető a tartalom, és ami nálam az egyablakos(xlaunch) indítóban nem jelent meg, -RadioShure!- azt itt xluncher2 és/vagy az xluncher3 beírásra kapott teljes és/vagy kisablakos gyorsindítóban simán görgethető, megkereshető, és indítható.
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1515
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Fork of Xlunch, for Puppy Linux.

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.09.02. 14:45

Egyébként, kis ügyeskedéssel megvalósítható az xlunch beírásra kapott egylapos szürke hátteres gyorsindító ablakban való görgetés is.
Ha beírod a terminálba:
xlunch --help
akkor egy jó hosszú paramétereket tartalmazó ablakot fogsz kapni.
Kép
Kép
és ebből most az -i és a --scroll paraméter az érdekes számunkra.

Alapesetben a pet csomagban az xlunch parancsfile tartalma ez lenne:

#!/bin/bash

if [ ! -f /etc/xlunch/entries.dsv -a ! -f $HOME/.config/xlunch/entries.dsv ]; then
# pipe genquick to xlunch
gentriesquick 48 | /usr/local/xlunch/xlunch "$@"
else
# use entries.dsv, if exist in $HOME it has priority
[ -f $HOME/.config/xlunch/entries.dsv ] && ENTRIES=$HOME/.config/xlunch/entries.dsv || ENTRIES=/etc/xlunch/entries.dsv
/usr/local/xlunch/xlunch -i "$ENTRIES" "$@"
fi

Jól látható, hogy az -i paraméter a program imput fájljának a kiválasztására szolgál, ha ez a telepítéskor az /etc/xlunch/entries.dsv lesz, akkor ez lesz az alapértelmezett imput, így az xlunch indításából akár el is hagyható, mert a program így is működik, de ekkor a a launch ablak mögött a háttérben megnyíló terminál ablakban egy hibaüzit fogunk kapni, lásd a képet.
Kép

Viszont ekkor még csak egy fix ablakot kapunk, amiben még nincs meg minden programunk indíthatósága.(ez a telepített programok számától is függő dolog)
Ha megnézzük a program helpjét, meg a másik két indítási módot, láthatjuk hogy a --scroll paraméter mindkettőben szerepel, és ezért lehet azokban már görgetni, scrollozni az egérrel, illetve a PageUp és PageDown gombokkal variálni.
Hát adjuk meg ezt a lehetőséget az első xlunch paraméteres indításnak is.
Javítsuk át az előbbi parancsfile tartalmát erre:

#!/bin/bash

if [ ! -f /etc/xlunch/entries.dsv -a ! -f $HOME/.config/xlunch/entries.dsv ]; then
# pipe genquick to xlunch
gentriesquick 48 | /usr/local/xlunch/xlunch "$@"
else
# use entries.dsv, if exist in $HOME it has priority
[ -f $HOME/.config/xlunch/entries.dsv ] && ENTRIES=$HOME/.config/xlunch/entries.dsv || ENTRIES=/etc/xlunch/entries.dsv
/usr/local/xlunch/xlunch -i /etc/xlunch/entries.dsv --scroll "$ENTRIES" "$@"
fi

az -i paramétert egészítsük ki a .dsv file elérési útjával, továbbá tegyük be mögé még a --scroll paramétert is. Ekkor már a megjelenő szürke hátteres egyablakos gyorsindítóban is van lehetőségünk scrollozni az egérrel, és a billentyűzetünk PageUp és PageDown gombjával is van lehetőségünk navigálni, és mindjárt megvan az összes programunk indíthatósága is ebből az ablakból is. És ekkor a háttérben a terminál ablakban már nincs semmi hibaüzenet, tehát, úgy tűnik, jól gondolkodtunk.
Kép

Ha már ennyit használtuk a terminált, akkor végül még kérdezzük le benne az xlunch verziószámát is.
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Rendszer kiegészítők”