Slax 9.4.0

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek

Moderátor: S-kami

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Slax 9.4.0

Hozzászólás Szerző: NTamas »

2018-03-26 -Tomas Matejicek- Distribution Release: Slax 9.4.0

A http://www.slax.org/ weboldalon és a https://distrowatch.com/?newsid=10151 illetve a https://distrowatch.com/table.php?distribution=slax oldalakon írnak a Tomas Matejicek által vezetett project egy újabb, "Slax 9.4 final released" verziójáról, ami 32 és 64 bites iso-ként tölthető le.
Aki netán nem ismerné, ez egy minimalista Linux verzió, a Debian 'stable' vonalra építkezik, és minimalista létéhez igazodva, csak pár előre telepített alkalmazással bír, a többi szükséges dolgot nekünk magunknak kell beszernünk hozzá.
A régebbi verzióját Skami már tesztelte, és egy bemutató videóval is megtámogatta, ígéretes megoldásnak tűnt, bár az újfajta desktop megoldás talán sokakat elriasztott a kipróbálásától.
Most itt az újabb verzió két napja van kinn a neten, talán érdemes megnézni, mennyit újult, és remélhetőleg javult Tomas Matejicek disztrója.

Kép
Kép
Kép

Avatar
csixy
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2018.01.24. 08:03

Re: Slax 9.4.0

Hozzászólás Szerző: csixy »

A Slax oldalára vissza- vissza tértem megnézni, hogy mi újdonság van. Lett végre újdonság! Megjelent a Slax-9.6.4.-es verziója benne a genslaxiso command és egy új dokumentáció az oldalon:
https://www.slax.org/customize.php
Ez alapján már kezdőként el tudtam indulni és gyakorlásom eredménye lett egy saját iso. Nem egy nagy világszám. Mindössze ki lett választva benne a magyar billentyűzet,lett telepítve bele egy synaptic (ennek két függősége miatt került bele a Python(v3.5), gőzöm nincs, hogy ez mire való, de terminálban enélkül hibát dob a synaptic futása ) és telepítettem egy Firefox-ESR-t, mert a kék karikás böngészőt kerülöm. Beleraktam a firefox-esr-I10n-hu csomit is, de még így sem lett a firefoxban magyar menű egyenlőre. Az új iso pendrájvra téve működik , de CD-re ill DVD-re kiírva nem próbáltam. Kell egy linux ,abban megformázzuk a pendrájvot Ext4-es partícióra és a felmountolt iso -ból root üzemmódban áthuzzuk a pendrájvra a teljes slax mappát. Ezután terminálban elnavigálunk a slax/boot mappába és sudo chmod a+x bootinst.sh , majd sudo ./bootinst.sh parancsra készen lesz a bootolható pendrájv MBR-es (legacy) verziója. Új iso készítéséhez a vas UTP kábelen lóg, nem használok wifit, hogy ne kerüljön wifi jelszó sallang az újabb isoba."Szűz" persistens adatoktól mentes buildet bootolok és a második (Run Slax (Fresh start) ) opciót választom, majd végrehajtván a tervezett módosításokat az újabb modult egyenesen a /run/initramfs/memory/ blablabla útvonalon a savechanges command segítségével egyenesen direkte a modules mappába mentem és jöhet az újraindítás. Iso file gyártására ott van már az új 9.6.4-es verzóban a genslaxiso command ,ennek segítségével én a pendrájv egy második Ext4-es partíciójára mentem vele az új iso fájlt.
Én a 64bites verziót használom. A következő akció azt hiszem egy Double Commander betelepítés lesz.
Ha valaki megnézné a tákolmányomat örülnék neki! 8-) A data.hu linkek itt lesznek , a négy fájl-darab Double Commanderrel egyesíthető.

a linkeket töröltem, mert ez a verzió nem bizonyult utólag életképesnek

Köszönöm szépen! Remélem, hogy folyt köv !! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára csixy 2019.01.18. 15:36-kor.
Munka, matek, morfondír, kert, kütyük, nomeg a család ... köbö ennyi. :oops:

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Slax 9.4.0

Hozzászólás Szerző: azami »

No én kezdeném a hozzászólást azzal hogy erről a helyről csak több óra alatt tudnám letölteni, így neki sem állok, BOCS, talán egy google tárhely megfelelőbb lenne.
A Firefox magyar nyelvi fájlt talán érdemes kiegészítőként letölteni és úgy beállítani. https://addons.mozilla.org/hu/firefox/language-tools/
Volt már hasonló problémám akkor így sikerült az átállítás...
Ha át rakod az ISO-t egy gyorsabb letöltő helyre szívesen tesztelgetem.
További jó munkát! :)

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Slax 9.4.0

Hozzászólás Szerző: csipesz »

egyetértek azamival: egy slax - még ha már kissé bővített is - a google drive 15 giga ingyen tárhelyéből csak nagyon kevés helyet foglal el, nyugodtan tölthetnéd oda, csixy és akkor még darabolnod sem kéne. A data.hu a prémium vagyis fizetős használatot erőltetné, az ingyenes használóknak meg olyan letöltési sebességet ad csak, ami egyszerűen szánalmas... én legfeljebb e-bookokat töltök le onnan, mert azok kis méretűek, azt még ki lehet bírni.
Az új slaxxal kapcsolatban csak két kritika:
1. én a készítő, Tomas helyében alap böngészőként firefoxot építettem volna be chrome helyett;
2. Azért még egy kicsinek szánt disztróban is szerintem alapból bent kéne lennie valamilyen csomagkezelőnek/telepítőnek.
Amúgy frankó a slax - hamarabb ismertem, mint a puppy linuxot.

Avatar
csixy
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2018.01.24. 08:03

Re: Slax 9.4.0

Hozzászólás Szerző: csixy »

Köszönöm a visszajelzéseket. Ha majd otthon leszek megpróbálom a google drájvot. Itt ahol most vagyok igen keskeny a NET szele. Itt most nem vágok bele a műveletbe. Majd jelentkezem. :)
Munka, matek, morfondír, kert, kütyük, nomeg a család ... köbö ennyi. :oops:

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”