Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
luighy
Hozzászólások: 39
Csatlakozott: 2018.05.02. 11:24

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: luighy »

Kedves Willy36!

Köszönöm a tippeket, kipróbálom. :D

+1 kérdésem lenne: van skype verzió erre a puppyra?
(A másik "oldalon" skype van így erre lenne szükségem vagy valami olyanra ami skype "kompatibilis" ha van egyáltalán ilyen, vagy esetleg wine-n keresztül(?) persze nem bonyolítanám ha nem szükséges...)

...és +1 bocs :roll:
némi linux ismeretem van (nem dicsekednék vele)
pont emiatt kérdezem van(nak)-e olyan linkek melyek a puppy működéséről/hátteréről adnak további ismereteket?

Még1szer köszönöm! :)

NTamas
Hozzászólások: 1648
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: NTamas »

luighy írta:
2018.06.01. 08:20
A BIOS egyébként semmilyen órajel beállítást nem tartalmaz így vélhetően a ram órajeléhez tud "alkalmazkodni" a bus. (gondolom)
Most majdnem 2 GB ramot mutat induláskor.
Telepítettem a Chrome-ot. .....
Nem tudom valamilyen szoftveres/os hangolás lehetséges-e vagy rá kell hagyni? (Ebből ez jön ki...és kalap. :D )
Először is, örülök, hogy megoldódott -sikeresen!- a Ram bővítés hadműveleted, azért mutat most csak majdnem 2GB-ot a ténylegesen beletett két 1 GB-s modul ellenére, mert az az Asus laptopod alaplapja egy integrált Sis Videórésszel van szerelve, (tehát nem egy diszkrét, különálló videókártya van benne! - saját videó memóriával) és az integrált videórész működéséhez a gép a Bios-ban beállítható,(vagy egy fixen, gyárilag beállított) memória mennyiséget lefoglal magának a ténylegesen benne lévő fizikai memóriából.(a két 1GB-os memória modul összértékéből)
Ez nem hiba, ez a normális, törvényszerű működése az ilyen integrált videórésszel szerelt gépeknek! Az a jó, hogy most a bővítéssel már benne vannak a fizikailag bele tehető maximális memóriaméretű memória modulok, és jól is működik velük a géped!
Igen jól látod, ha ilyen szegényes beállíthatóságú a Bios-od, akkor a gép automatán felismeri a memóriát, és annak időzítéseit, és beállítja magát hozzá. Sajnos az egyszerűbb, (de néha még a többet tudó) laptopok is igen szegényes beállíthatóságú Bios-al vannak szerelve. Ez sajnos régebben általános trend volt, de némelyik mai, új laptop is igen szegényes, egyszerű Bios-al van szerelve.(lásd a W10-el kiadott és árult olcsó mai laptopokat)

A webböngészőhöz csak annyit tennék hozzá, hogy én speciel (de ez csak az én személyes véleményem!) nem tettem fel volna erre az AMD Turion 64 MT-32 procis gépre a Chrome-ot, hanem egy kisebb terjedelmű, és memóriaigényű böngészőt telepítettem volna fel arra a laptopra. (én a Seamonkey-t, vagy a Palemoon-t tettem volna rá de ez csak az én véleményem!) Indoklásképpen csak annyit mondanék, hogy a Chrome alapból és a működése közben is több memóriát igényel magának, és bár most sikeresen bővült a gépbe helyezhető memória értéke, ennek ellenére nem árt a takarékosság.(szerintem legalább is) A videó szaggatási jelenséghez annyit, hogy ebben az Asus laptopban a videó lejátszás összes terhe jóformán a processzor vállán nyugszik, az integrált Sis videórész hardveresen nem sokat segít be, (gyakorlatilag semmit sem) így minden videólejátszással kapcsolatos feladatot most az AMD Turion 64 MT-32 proci old meg a nyers fizikai erejéből, ezért szerintem jó eséllyel csak a max.360-as youtube videók mehetnek a gépen zökkenőmentesen, és ehhez még tegyük hozzá azt is, hogy jelenleg már a youtube alapból csak a html5 lejátszót favorizálja, és a html5 szintén terhet jelent a procinak, tehát van szegénynek dolga bőven. Ezen csak akkor tudnál javítani, ha netán egy jobb integrált videórész lenne mondjuk a gépben, de hát most csak ez a SiS egység van benne, ezzel kell együtt élni.

Némiképp javítható a helyzet az előttem szóló fórumtárs javaslatával az SMTube youtube nézegető használatával, ehhez pedig tudod párosítani akár az SMPlayer videólejátszót, akár az MPlayer lejátszót, de, (ha telepítve van netán) még az mpv lejátszót is.
Esetleg még kipróbálhatod a youtube-viewer-3.1.5 csomagot, ez egy telepítést nem igénylő csomag, ezzel is lehet youtube videókat nézegetni, egy próbát megér, a fórumban keress rá, valaki írt hozzá egy leírást is, ha jól emlékszem.

A Skype hez meg annyit, hogy pupy linux alá jelenleg úgy tudom, nincsen kimondottan jól használható skype.pet csomag, ami volt, és elérhető, azt már nem lehet használni. (nem tudsz vele bejelentkezni) Van viszont egy Ghetto-Skype kliens csomag, amivel lehet a Skype-t használni, erről ha jól emékszem még én írtam egy leírást itt a fórumban, itt van, olvasd el, hátha segít rajtad is. A cikkben van egy általam elkészített pet csomag is, ez lenne az, még innen letölthető:
ghetto-skype_1.5.0_i386.pet
Size: 93.6 MB
Modified: 18.12.2017 20:39

Ezt most én elindítottam egy Precise Puppy alatt, így néz ki az indítás után nálam, jelenleg:
Kép
Mive már régen indítottam el, ezért leellenőrzi az adataimat.(ritkán használom már a skype-t)
Kép
És így néz ki az ellenőrzési (adatmegadás+helyesbítés és elfogadás) metódus utáni kliens képe.
Kép

Gyakorlatilag ez a pet csomag egy átdolgozott, kiegészített webes klienst tartalmaz, de a puppy alatt önáló skype csomagként használható. Egy fontos dolgot ezzel kapcsolatban azért még figyelmeztetésként leírok, de ezt megírtak már a GitHub-on is, hogy a videótelefonálás ezzel a Ghetto-Skype kliens cuccal nem fog menni. Így csak sima szöveges chat mód és esetleg még a mikrofonos hang mód működik.(ez utóbbit én a mikrofon hiányában nem tudtam kipróbálni)

janugsa
Hozzászólások: 439
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Processzor 550 MHz memória 256 MB !!

Slacko-5.8CEbare angol nyelvű minimal puppy. Iso méret kb 147MB.
Böngésző nincs.
https://sourceforge.net/projects/puppy- ... o/download
Régi puppyk újra készítve,az eredeti verziókban firefox is van. Slacko-5.7.1 vagy már a Slacko-5.8.3.
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 794#976794
https://www.mediafire.com/folder/kwhxksubf00ny/14.0

A magyar fórumon NTamas ismertette:
viewtopic.php?p=6741#p6741
viewtopic.php?p=6770#p6770

Már fél éve használom egy igen régi laptopon. Youtube-ot nézek és internetes rádiókat hallgatok rajta.
Puppy frugal telepítve winchesterre. Swap partíció igen fontos.
Beleraktam az YRadio, Smtube és az Smplayer progikat, és felcsatoltam
a Qt sfs-t.
Smtube, smplayer beállítva 360p mp4-re.
Youtube videókat szinte szaggatás és csúszásmentesen, jó minőségben
játssza le smtube segítségével, igaz a proci 80-100% terhelésű.

Egy trükköt alkalmazok smplayerben. Az smplayer-beállítások-teljesítmény-gyorsítótár ablakban az „Auto“ pipát kivenni és a „Helyi fájl...“ és az „Adatfolyam...“ sorban 20KB értékeket adni meg.
Különben szaggat a videók elején, mert egyszerre akarja letölteni és lejátszani. Így most folyamatosan tölti le a fájlt, mert nem tud pufferelni.

Általam telepített Qtweb és NetSurf3.8 internetböngésző működik rajta.
De ne várjunk sokat tőlük.
Itt is alkalmazok egy trükköt, konzolba néha beírom:
echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
Ez felszabadít egy kis memóriát. Talán scriptként tálcára téve, néha rákattintva még jobb lenne.

Palemoont, firefoxot el sem érdemes indítanom a kis memóriám miatt.
Picit nagyobb Cpu-val, Ram-mal, talán a régi firefox 28 használható.

nocsak
Hozzászólások: 202
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

Gondoltam megosztom veletek egy észrevételemet:

Amik eddig nálam megfordultak és átestek puppy linux teszteken gépek, azt a tendenciát mutatták, hogy egészen 2007-től 2015-ig gyártódott modellek esetében, kivétel nélkül egy 4 feletti kernel verzió volt hajlandó jól üzemelni és ez a 4.6.3 huge. A régebbi modellek esetében a 4.9 körüli kernelek már erős lassulást produkáltak. Az újabbaknál meg már a 3-as kernelek nem működtek megfelelően, de leginkább az usb3 miatt és a 3.2.32-es kernel volt ami már tényleg felmondta a szolgálatot. Ha és esetleg ezzel megkönnyítem bárki munkáját a megfelelő puppy keresésében.

Továbbra is minden jót!

fkorneli
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2019.05.07. 00:06

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: fkorneli »

Sziasztok!

Elsőként, hadd köszönjem meg a fejlesztőknek, hogy itt sok minden Magyarul és térítésmentesen elérhető:)

Több puppy kipróbálása után Samsung N145Plus netbook (2011) esetében, nekem az alábbi verzó vált be, a céges gépen - Lenovo Idepad 520 - azonban nem ismeri fel az egeret és a billetyűzetet :) Egy másik jó gépen - Asus x550vx- pedig lefagyott.

Dpup Strech Hu 7.5
Kernel: 4.19.20 PAE
live mód, usb-ről megy

A régebbi csipesz féle puppyk valamiért nem működtek nálam olyan jól (aszt hiszem ezek kernelei még 3. .. verziójúak).

Nagy veblapoknál sokat gondolkodik egyszerűbb keresésre alkalmas,(amikor beszerezni kell vmi anyagot-- van/nincs, hol mikor, cím /telefon-- a monitorokat jól kezeli, az otthoni tintasugaras nyomtatót be tudtam állítani, szövegszerkesztős vagy táblázatkezelős munkára újra alkalmas ez a pici gép :)
Ebben van fényerő szabályzó. :)
Bluetooth csatlakozás még nem sikerült. Kábeles csatlakozásnál a telefont érzékelte és jelezte előre, hogy nincs benne a listában (Huawei Y3) és nem is tudott csatlakozni.
Van SMPlayeres youtube nézegető, ezzel nem kell betölteni az egész veblapot, ami nagyon jó. Az esetek 10 %-ban azonban nem játsza le a videót sorozat nézésnél ez zavaró lehet.
A csomagot kiegészítettem a Libre Office 6.1-el, a csipesz féle 3.3-as gyorsabbnak tünt, de ahhoz nem találtam telepítőt, ez pedig csak az elején lassabb.
Kapott még xnview-ot és Double kommandret :)


Üdv:

Itel(R) Atom(TM) CPU N450 @ 1.66GHz
Max Speed: 3300 MHz (ez biztos tévedés :))
Jelenlegi sebesség Core 0:1667 MHz, 1:1667 MHz
Core Count: 1
Thread Count: 2

Min/Max frequency : 1000/1667 MHz
Frequency governor : ondemand
Freq. scaling driver : acpi-cpufreqMemória kiosztása:
Teljes RAM: 1933 MB
Használt RAM: 1664 MB
Szabad RAM: 269 MB
Pufferek: 76 MB
Tároló: 1244 MB
Teljes Lapozóterület: 0 MB
Szabad Lapozóterület: 0 MB

Videokártya: ntel GMA 3150.

nocsak
Hozzászólások: 202
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Sziasztok!

Ezzel egyidőben: viewtopic.php?f=67&t=803#p8619
terveztem a következő bejelentésemet:

Még béta teszt formában de elérhető egy/a PuppyChart. Ami egy még készítés alatt álló szűrhető táblázat iso fájlnevekre amik eredetileg tartalmazták a letöltési linket is, de ha az iso áthelyezésre kerül, akkor nem él a link dupla munka volna fenntartani. Tehát, van egy táblázat, amiben kulcsszavakkal értsd.: paraméterekkel lehet szűkíteni iso fájlnevekre a kört, ezek a paraméterek a megfelelő puppy kiválasztásának segítségére szolgálnak. Az egész ötlet abból eredt, hogy lehessen a közel vagy tán több mint 200 iso közül könnyebben válogatni. Annak függvényében milyen paraméterű gépünk van amit működésre óhajtunk bírni vele. Az ötlet willy36 kolléga jóvoltából került terítékre, az ő megállapítása után jött az ötlet maga, ami megállapítás az volt, hogy a szoftverek gyorsabban és jobban változnak mint a hardverek amik le próbálják követni (az igényeket és fordítva). Ebből az ötlet úgy következett, hogy kéne valami egyértelműsítő táblázat amiből lehet szűrni, hogy egy adott rendszer nagyjából milyen hardvert fedhet le, szóval az ötlet maga portolható volna más disztrók készítői felé is, de ez csak egy újabb ötlet. Hosszú lére eresztettem és a lényeg csak most jön:

Először is ha van javaslat, javítandó iso-hoz, azt megköszönjük (a táblázattal kapcsolatban)! Másodszor ahogy az oldal olvasseljében írva van, a piros színnel jelöltek még nincsenek pontosítva. Ettől persze előfordulhat még így is, hogy a szűrés nem lesz telitalálat de ha többször több paraméterrel szűrünk akkor úgyis kirajzolódik a lényeg. A táblázat olvassaljében ami a táblázattal változhat is, további információkhoz jutunk. Kereséshez tipp: single core minden nopae iso. A táblázat maga nem, de a környező szöveg váltható angol és magyar nyelv között. Alapértelmezett a magyar.

A táblázat tájékoztató jellegű, attól eltérő körülmények is alkalmassá tehetnek vagy alkalmatlannak bizonyulhatnak egyes iso-k esetében! Nincs 2 egyforma konfig, hardver stb

janugsa
Hozzászólások: 439
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Szuper táblázat.
Az adott puppy kiadási évszámát valahogy fel lehetne tüntetni?
Az „olvass el“ alatt megjegyezni, hogy a régi puppyknál a böngészőkkel, médialejátszókkal vagy ezek frissítésével gondok lehetnek.


Az „olvass el“ alatt le kellene írni pár tárolási helyet, például:
https://sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/
https://yadi.sk/d/WmJMuf_bF6fze

nocsak
Hozzászólások: 202
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Megfelelő Puppy keresése, ősrégi pc feltámasztása

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Köszönöm!
A javaslatoknak igyekeztem eleget tenni. A dátumozáson elgondolkodtam, mert értem a miértjét, csak az egy újabb oszlop s input mezőbe fog kerülni. Ha lesz összefüggő időm rá, akkor azt is nagyjából belövöm... pl.: 2009.04. és akkor lehet időrend szerint is szűkíteni a kört, hiszen ezzel lehet majd szelektálni a régi s újabb pupletek között. Az ötlet jogos, a javaslat többi része él már, aminek külön örülök, hogy jónak találod az elképzelést!

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”