Az új LibreOffice_6.0.1.1_Linux verzió

Az irodai munkához elengedhetetlen szoftverek - Office, PDF olvasó, szerkesztő...
NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Az új LibreOffice_6.0.1.1_Linux verzió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az új LibreOffice_6.0.1.1_Linux verzió.

A skamilinux.hu főoldalán, a chat-ben már említés történt a jelenleg elérhető legfrissebb LibreOffce verzióról, annak is a magyar nyelvű csomagjáról, amit erről a gyári weboldalról lehet beszerezni.
https://hu.libreoffice.org/letoeltes/?v ... pe=deb-x86

A három fő deb fájlból (én a deb csomagokat szedtem le) a kibontásuk után összesen 45 darab deb fájl keletkezett,

Kép

és ezekből a skami által már a fórumban bemutatott, leírt módon készíthetünk pet és sfs csomagokat magunknak.

Kép

Szembetűnő, hogy az új verzió mérete mennyire lecsökkent az utóbbi, kissé meghízott kiadásokhoz mérve. Ez köszönhető annak, hogy skami szavait idézzem, a kód tisztítási projekt úgy tűnik, most igen jól sikerült.
Számomra, és több, gyengébb gépet birtokló fórumtársunk számára inkább egy másik régi-új funkció jelent majd könnyebbséget, nevezetesen az, hogy ebben az új LibreOffice_6.0.1.1_Linux verzióban végre már ismét nem alapértelmezett az Open CL bekapcsoltatása, hanem azt -nagyon helyesen!- a beállításokban a leendő Office felhasználó tudja majd be és kikapcsolni.

Kép

A szoftverről magáról annyit, a megszokott külsőségek köszönnek vissza itt is, noha a látványon, grafikán azért finomítottak egy kicsit, ezáltal az átrajzolt logó és a fő indító ablak háttere azért jelzi, hogy egy újabb verzióval van dolgunk.
Mivel az sfs verzióval lettem előbb kész, így azt próbáltam ki a gépemen, felcsatolás után a már megszokott kis ablakot kapjuk meg.

Kép

Ezután a fő alkalmazás inditó ablakot kapjuk meg, ahol többek között a saját igényeinkre szabhatjuk a programot.

Kép

A már fentebb említett beállítások menüpontban tudjuk többek között ki-be kapcsolni az Open CL-t is.
Ami viszont feltűnt, hogy a főablakban a Sablonok alatt mindösszesen a Writer-hez és az Impress-hez kapunk csak pár sablont.

Kép
Kép

Így néz ki a LibreOffice Write ablaka, benne a megnyitott about kisablakkal.

Kép

És végül egy darabig még igen megnyugtató, ha a frissítés lekérdezésekor ezt a képet, választ kapjuk vissza.

Kép

A 32 bites pet és sfs csomagok feltöltése folyamatban van....türelmet kérek, nem rakéta a netem. :(
Időközben, a két 32 bites (sfs és a pet) csomag, ha lassan is, de azért felkúszott a tárhelyre.
LibreOffice_6.0.1.1_Linux_x86_hu.sfs
Size: 195.2 MB
Modified: 16.02.2018 16:02

LibreOffice_6.0.1.1_Linux_x86_hu.pet
Size: 197.3 MB
Modified: 16.02.2018 18:36

Update.

Mivel a puppy linuxok menüje a normál Linux verzióktól kicsit eltérő kiosztású, ezért ebben a pet és sfs csomagban én kissé megvariáltam a gyári desktop fájlokban a Categória elnevezéseket, átírtam úgy, ahogy az már nálam a régebbi LibreOffice-5.3.3.2-es verziónál is bevált, így a jelenlegi 6-os LibreOffice így került bele a puppy tahr főmenüjébe.

Kép

Akinek ez esetleg nem felelne meg, úgy ezt könnyen átaírhatja magának a desktop fájlokban a neki szimpatikus Categória megnevezésre, ez a pet csomag telepítése után könnyen végrehajtható, az sfs-nél sajnos előbb ki kell bontani az sfs-t, elvégezni benne az esetleges Categória megnevezés cseréjét az említett desktop fájlokban, majd újra el kell készíteni a már saját szempontok szerint módosított sfs -t. A desktop fájlokat megtalálhatjuk a LibreOffice csomagon belül az /opt/libreoffice6.0/share/xdg mappában.

Kép

Végül ne feledjük el, hogy ez a 6-os LibreOffice verzió ez nem az ún. stabil ági csomag, hanem az úgynevezett Fresh verzió, ami azt jelenti, hogy jelenleg ez a legfrissebb letölthető verzió, ezek tartalmazzák a legfrissebb újdonságokat, megoldásokat, és bár a szoftver ugyan stabilan működik, de ez a Fresh kiadás biztosan tartalmaz(hat!) még hibákat, produkálhat a szoftver nemkívánatos működésbeli viselkedést, ezért ezek a Fresh ágon megjelent verziók semmiképpn nem tekinthetőek teljesen stable, biztosan leellenőrzött hibamentes verziónak, így ezek felhasználását is ezen szempontok figyelembe vételével kell végezni. Maga a LibreOffice-t készítő brand is stabil verziónak, és vállalati felhasználásra szánt csomagnak az 5.4-es Still Branch ágon kiadott LibreOffice verziókat ajánlja.

Idézem:

LibreOffice 6.0.1 (2018-02-09) - Fresh Branch
The latest "fresh" version of LibreOffice, recommended for technology enthusiasts, which contains new features and program enhancements. This version may contain a few annoying bugs which will be fixed in the next bugfix versions to come. Detailed release notes can be accessed from the link below.

LibreOffice 6.0.1 is the second release of the fresh 6.0 line. For a list of fixed bugs compared to the previous release see the list of bugs fixed in RC1.

In case of problems on Windows related to OpenGL rendering, you can disable it completely by applying a registry setting (only needed if LibreOffice crashes on startup, otherwise you can disable it in Tools|Options → LibreOffice → View). You can find the necessary fragment in Bugzilla (save with a .reg file extension, then you can double-click on the file to apply the change).

Click here to learn about the new features in LibreOffice 6.0


LibreOffice 5.4.5 (2018-02-09) - Still Branch

The mature "still" version of LibreOffice, recommended for enterprises. As such, the version is stable and is suitable for all users. Detailed release notes can be accessed from the link below.

LibreOffice 5.4.5 is the fifth bugfix release of the still line. For a list of fixed bugs compared to the previous release see the list of bugs fixed in RC1.

In case of problems on Windows related to OpenGL rendering, you can disable it completely by applying a registry setting (only needed if LibreOffice crashes on startup, otherwise you can disable it in Tools|Options → LibreOffice → View). You can find the necessary fragment in Bugzilla (save with a .reg file extension, then you can double-click on the file to apply the change).

Click here to learn about the new features in LibreOffice 5.4

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Az új LibreOffice_6.1.0.3_Linux verzió

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Időközben 2018 augusztus elején kiadták a 6-os sorozatból az új stabil 6.1.0.3-as verziót, erről így írnak a weboldalon.
A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.1-es kiadást, 2018. januárjában bemutatkozott LibreOffice 6-os család második főkiadását, számos új és továbbfejlesztett funkcióval.
A letöltési weboldalon a 32 bites deb csomagokból összedobtam egy 32 bites sfs verziót a puppy-hoz, ezt egy 32 bites tahrpup-6.0.5-ös verzión készítettem és próbáltam le, nálam gond nélkül működik. (frugall módban, 1.5GB memória mellett!)
Pár kép az új verzióról, letöltési link csak kb. estefelé lesz majd elérhető.
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

A fenti, 6.0.1-es verzióhoz hasonló módon, ebben a 6.1.0.3-as Libre Office verzióban is módosítottam az eredeti, gyári desktop fájlokban a Categória megnevezéseket, és így az új Libre Office is a fenti képnek megfelelően látszódik a puppy linux főmenüjében. Akinek ez esetleg nem felelne meg, az bontsa ki magának az sfs fájlt, és javítsa át a saját ízlése szerint a Categória elnevezést, majd újra el kell készítenie a már saját szempontok szerint módosított sfs -t. A desktop fájlokat -akárcsak az előző Libre verzióban- megtalálhatjuk az új LibreOffice csomagon belül az /opt/libreoffice6.1/share/xdg mappában.

Update.
A link átmenetileg törölve egy apró hiba miatt, a puppy menüjében nem jelenik meg, egy, a desktop filékben lévő gyári hiba miatt, mutatom.
Kép
a desktop filében az Icon=libreoffice6.1-base kép megnevezés mögül lemaradt annak a .png kiterjesztése, így a puppykban emiatt nem jelenik meg a menüben noha az eredeti ubuntus-s menu filében -/usr/lib/menu- gyárilag jól van megadva az ikonkép neve, lásd a képen is.
Kép
Arról már nem is beszélve, hogy ha csak kiterjesztés nélkül adjuk meg a desktop filében az ikonkép nevét, akkor is gond van mert ebből, az ilyen nevű fájlból két kiterjesztésű fájlverzió is van,
Kép
így a rendszer nem fogja tudni, melyiket is töltse be.Az egy dolog , hogy az/usr/lib/menu/libreoffice6.1 fájlban a.png fájlok patch-on vannak, és emiatt elérhetőek, de, ha a .desktop fájlokban nem adjuk meg a pontos ikonkép nevet, -vagy lemarad a kiterjesztés mint most történt...sorry- akkor a puppyban nem fog(nak) megjelenni a menüben az office csomag indítható bejegyzései.(az Ubuntu-nál ez nem probléma, csak a puppyknál)

A javított Letöltési link:
LibreOffice_6.1.0.3_Linux_x86_hu.sfs
https://yadi.sk/d/A_KiVxx771CtQQ

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Irodai szoftverek”