Videókártya driver készítése

Videókártyákkal és a megjelenítéssel kapcsoaltos témák, problémák, driverek
Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Videókártya driver készítése

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Nocsak kolléga, a nép nevében is köszönetet kell mondanom!
Egy szuper leírás azoknak, akik új drivereket szeretnének fordítani a videókártyájukhoz :
:ugeek: :!: :idea:
http://papgabor.ddns.net/index.php?forditas_driver=true
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

NTamas
Hozzászólások: 1873
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Videókártya driver készítése

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Köszönjük szépen a leírást!

Ha nem probléma, egy mai tapasztalatomat még ide írnám ehhez, mert hozzátartozónak érzem a dolgot. Tehát az előbbi leírásban a Videókártya driver készítése részben felsorolt fájlokat beszereztük, a getnvidia pet csomagot feltelepítettük, a szükséges sfs fájlokat felcsatoltuk, és kiléptünk a futó X-rendszerből, majd a terminálba szépen bepötyögtük: getnvidia

A program szépen el is indul, ha minden rövid felsorolás végén azt látjuk: OK, az jó jel, ezután a program a működő netkapcsolaton megpróbálja lehozni a videókártyánkhoz szükséges NVIDIA-Linux-....pkg1.run fájlt, na ez sokáig tart, nagyon sokáig, van, hogy -mint ma nekem- nem is sikerül a getnvidia programnak megtalálnia, és letöltenie a szükséges fájlt. Ekkor jön a magad uram megoldás, xwin-el visszalépünk a grafikus felületre, elindítunk egy böngészőt, fellépünk az Nvidia.com driverletöltő oldalára, és ott szépen kikeressük a megfelelő driver filét, majd azt letöltjük a gépünkre.

A grafikus felületen a puppy főmenüjében megkeressük a Get Nvidia Graphics driver bejegyzést, -a Főmenü/Beállítások menüpontban van- majd rákattintunk, és elindítjuk azt. Látszólag nem történik semmi sem, akinek fenn van a gépen a conky, az esetleg látni fogja, hogy azért a gépünk dolgozik a háttérben, és egy rövid idő eltelte után -mivel a neten nem talált semmit- szépen fel is fog dobni nekünk egy ilyen ablakot:

Kép

Jól látható a lényege a dolognak, az ablak alsó részében, az üres, fehér hátterű sávba nekünk kell kézzel megadni az előzőleg általunk az Nvidia oldaláról letöltött .run végződésű driver nevét, annak pontos elérési útját. Valahogy így, ahogy ma én is tettem.

Kép

Az is jól látható, leolvasható hogy a program képes nekünk pet csomagot, illetve sfs csomagot is gyártani a megadott drivertelepítő fájlból, alapból be van ikszelve mindkét lehetőség, de azért ellenőrizzük le, nehogy véletlenül üres kockák legyenek ott, mert akkor kezdhetjük előről a műveletet.
Ha pontosan megadtuk a gépükre letöltött fájl helyét, nevét, az Exit to promt gombra bökve léphetünk ki a működő X-rendszerünkből, és a fekete hátterű consolba újra beírjuk: getnvidia

Ezután a program szépen kibontja a telepítő csomagot, és megkezdődik az nvidia videódriver feltelepítése, eközben nekünk nincs más dolgunk, mint figyelni a program kiírásait. Ha minden jól megy, akkor egy pet és sfs csomaggal leszünk a művelet végén boldogabbak, ha viszont valami hiba lép fel a telepítés közben, akkor azt a program úgy is közli velünk, mint ahogy ma velem is ez történt meg.
Sajnos a videókártyám -Nvidia Geforce FX 5200- már olyan öreg, hogy a hozzávaló gyári Nvidia drivert -NVIDIA-Linux-x86-173.14.39-pkg1.run- a mostani, modern Dpup Stretch 7.0.0a2(K:4.1.38) verzióra már nem lehet feltenni, mert ezt a kérdéses nvidia drivert csak a tahr puppyhoz lehet még használni, telepíteni, ez sajnos kiderült a murga fórumot olvasgatva.(az újabb kernelekhez, és az azokban lévő újabb X-org verziókkal ez a driver már nem kompatibilis)

Pedig már egész szépen belaktam.

Kép

Na, mindegy, marad a telepítésor elérhető 1024x768-as standard VGA felbontás, de ez sem a szememnek, sem a monitornak nem túlzottan jó megoldás. Nem is értem igazából, miért lelkendeznek egyesek, hogy az újabb puppy verziókat régi gépekre ajánlják, persze akinek kisméretű, kisfelbontású monitora, laptopja videórésze van, annak esetleg ezek felmennek, és a standard VGA felbontással működik a dolog, de mindenki más szívni fog vele, -mint ahogy ma én is- ha ilyen öreg videó kártya van a gépében. Ez van, ez is az egyik, bár nem túl szimpatikus módja az öreg gépek kinyírásának.

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: Videókártya driver készítése

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdvözlök mindenkit!

Jelen leírás még előfordulhat hogy lesz szerkesztve, de a mondanivalóján nem változtatok. Sikerült radeon driver-t is telepíteni, így az sem marad ki a sorból. Lássuk:Először is, köszönöm KuLuSznak az útbaigazítást, másszor pedig igyekszem a rögtönzéseken túlmenően tisztázni, hogyan álljunk neki programot fordítani, vagy adott esetben drivert, jelen esetben pedig videó drivert Puppy Linuxra. A következőkben pedig már videókkal is igyekszem szolgálni, hogy mindenki számára világos legyen a dolgok mikéntje. Elsőként, a forrásból fordítást szeretném bemutatni, azt is elmagyarázom, hogy miért a Midnight Commandert választottam:

https://www.youtube.com/watch?v=3ky72nVsQzQ

javított videó ugyanerről:

https://www.youtube.com/watch?v=qFIDJMylS7Q

A Midnight Commander-rel bash-ben leszünk képesek fájlkezelőt használni. Így megkönnyítve az ott operálást. Aki nem annyira jártas a konzol, terminál világában, az telepítse. Aztán a kernel forrás és a devx fontossága:


1.:Mindenképp új mentésfájllal dolgozzunk, vagy legalább frugal live módban!
2.:Mindig a megfelelő, kernel számához tartozó kernel forrást használjunk!
3.:Mindig a megfelelő puplet verziójához tartozó devx fájlt használjunk!

Amennyiben pedig nincs lehetőségünk, vagy egyszerűen nem óhajtunk Midnight Commander-t használni, úgy az
paranccsal tudunk listázni a terminálban, hogy könnyebben megtaláljuk a keresett fájlt. Terminált Puppy alatt, ROX esetében jobb klikk>>Window>>Terminal here opcióval, LXDE esetében pedig PCmanFM-ből Eszközök>>Jelenlegi mappa megnyitása terminálban - tudunk nyitni. Mappát pedig a
paranccsal tudunk váltani benne. Forrásból való fordításhoz, pedig a következőkre lesz szükség:


1.:fordítandó program és függőségei
2.:terminál nyitása a program kitömörített forrásához
3.:fordítási instrukciók tanulmányozása, readme, install fájlokból
4.:szükség esetén utána olvasással (google, stackoverflow, github, murga, stb.)


Terminálból tar.xz és tar.gz fájlok esetében, a következő módszerrel tudunk kicsomagolni, ha menüből nem lehet:

Kód: Egész kijelölése

tar xvfJ filename.tar.xz

tar zxvf yourfile.tar.gz 

A függőségekről úgy is meggyőződhetünk, hogy ha van a fordítandó program forráskönyvtárában configure fájl, akkor (és a helyes fordításhoz szükséges paraméterekkel) kiadjuk az ide nyitott terminálba, hogy

Kód: Egész kijelölése

./configure 


(+ paraméterek ha szükséges) ezzel elindul a configure, első körben itt kaphatunk figyelmeztetést hiányzó függőségekről. Addig adjuk ki a parancsot, amíg minden hiányzó függőséget nem pótoltunk, és utána ha teljesültek a feltételek, sikerrel végez a szkript.

Utána kiadjuk a


utasítást. Ezzel megkezdődik a fordítás. Még itt is derülhetnek ki hiányzó függőségek, így ezt a folyamatot is érdemes követni mert figyelmeztet, hogy mi hiányzik. Ha pótoltuk sikerrel befejeződik a fordítás.

Ezután ha csomagot (márpedig érdemes csomagot készíteni belőle) óhajtunk gyúrni a programból, akkor most a :

Kód: Egész kijelölése

new2dir make install parancsot adjuk a terminálba. Ekkor létrjön egy külön könyvtár amiből ezen szkript lefutása után megkérdezi tőlünk, hogy óhajtunk e telepítő pet csomagot készíteni belőle dir2pet paranccsal. Követve az utasításokat elindul a dir2pet. ezt megfelelően vezérelve, befejeződik ez a szkript is, és megkaptuk a telepítőcsomagot, amit ki is próbálhatunk. Ha meggyőződtünk arról, hogy működik, akkor sikerrel jártunk. Ha nem, valahol valamit rosszul léptünk.

Videó driver fordítás (Nvidia) precise puppyk esetében:

https://www.youtube.com/watch?v=n6YKxNb0t0U


1.:getnvidia-1.0.pet beszerzése
2.:mentésfájllal dolgozunk, devx+kernel forrás csatolása
3.:internetkapcsolat
4.:kilépünk parancssorba
5.:kiadjuk a getnvidia parancsot
6.:követjük a lépéseket
7.:kapunk sfs ill. pet fájlokat, ha ez megtörtént, akkor eltekinthetünk az esetleges hibaüzenetektől
8.:A teszt kedvéért live módba tegyük fel az így kapott pet driver-t
9.:és kövessük az utasításokat
10.:siker esetén adott az sfs és a 2 pet fájl

Közben nálam is problémaként ott volt, hogy a letöltés meghiúsult a program keretén belül, ilyenkor ahogy a videóban is megléptem, töltsük le az Nvidia oldaláról a szükséges driver-t, (run fájlt) és lehetőség szerint mentsük (a root könyvtárba). Utána újra kilépve parancssorba, már tudjuk indítani a getnvidia -t, hogy közvetlen utánaírjuk a run fájl nevét.


Például:

Kód: Egész kijelölése

getnvidia NVIDIA-Linux-x86-384.98.run

Ha sikerrel jártunk, setup menübe ott kell figyeljen az nvidia-settings, valamint a hardinfo display (alul) Direct Rendering: Yes-t és MMX/SSE2 képességet kell lássunk a dirver nevével.

Nvidia driver telepítése (tahr puppy és attól felfele)1.:mentésfájllal dolgozunk ismét, devx+kernel forrás csatolva
2.:boot managerbe feketelistára tesszük a nouveau modult
3.:letöltjük nvidia oldaláról a megfelelő drivert (run fájlt)
4.:restart pfix=nox kernelparaméterrel grub4dos esetén menu.lst-t szerkesztve vagy előre definiálva
5.:cd paranccsal reboot után kapott parancssorban odanavigálunk ahol a letöltött run fájl van
6.:ls paranccsal megnézzük mi a pontos neve
7.:./filename.run
8.:miután kilépett a telepítő érdemes reboot újraindulni ugyanígy nox módban
9.:és eztán majd az xorgwizard -ot indítani a terminálból
10.:nvidia kiválaszt mint driver neve
11.:befejezzük az xorgwizard-ot a megfelelő további lépésekkel (felbontás bitmélység stb.)
12.:kilépvén a terminálba újfent, kiadjuk az xwin parancsot


Ha sikerrel tiltottuk a nouveau modult, követve a lépéseket elindul a fordítás és a telepítő kifordítja a szükséges fájlokat modulokat, a telepítő kérdésére nem iratjuk felül az xorg-ot, de lényegtelen mert amúgy is xorgwizard-ot fogunk futtatni. Ha mindent jól csináltunk /usr/bin/nvidia-settings és a hardinfo display (alul) Direct Rendering: Yes-t és MMX/SSE2 képességet kell lássunk a dirver nevével. Abban az esetben, ha az xorgwizard-ban csak automatikus vagy csak driver nevet tudunk választani mindenképp tegyük meg, mert xorgwizard nélkül nem fog működni a driver!

Videó Driver telepítése (ATi Radeon) esetében:

(a képet igyekszem máshonnan meghívni, ha esetleg nem lenne elérhető valamiért a szerverem)
Na itt már kicsit másabb a helyzet. Eleve AMD oldalán a megfelelő driver kikeresése után tájékoztat minket a honlap, hogy milyen Linux változatokra lehet feltenni, X.Org illetve kernel verzió függvényében. Grafikus felületen futtatható a telepítő (amit én tegnap használtam legalábbis) ami szintén egy run fájl, zip csomagban tölthetjük le, majd kibontva devx és kernel forrás fényében futtatjuk. Érdekessége, hogy kicsit gondolkodik a gép amíg nem jelenik meg a telepítő, de utána már csak pár kattintás és egy újraindítás a dolgunk. A telepítő először megkérdezi Automatikus, vagy Egyedi telepítést óhajtunk majd azt, hogy feltelepítse e vagy külön csomagot hozzon a létre. Megjegyzem mivel teljesen gyári AMD Linuxos telepítőről van szó, így biztos hogy nem pet csomagot ért ezalatt. :) Amint a lépéseknél elfogadtuk a feltételeket és befejeződik a telepítő már csak újra kell indítani a puppy-t és utána meggyőződni a hardinfo Display menüben, hogy van e Direct Rendering és az AMD az OpenGL szállítója (Vendor), valamint a GPU típusa (Renderer).

Azok számára akik APU-t vagy nagyon új VGA-t használnak Radeon-t sajnos nincs tapasztalatom ezekben, így nem tudok leírást biztosítani róluk. De kicsit végig gondolva, egyetemesen elmondható mindkét gyártó esetében, hogy a nagyon régi VGA-khoz nem, az újakhoz meg új kernel fényében lehet vagyis valószínűleg lehet Drivert szerezni és telepíteni. Az előbb bemutatott driver telepítés precise-5.7.1 puppy-n történt.


És egy személyes megjegyzés a végére:


Mindenkinek kívánok sok sikeres forrásból fordítást és csomag készítést, sikeres Driver készítést és telepítést, valamint nagyon sok türelmet - kitartást és sok szerencsét!

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: Videókártya driver készítése

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Rövid leszek:

getnvidia-1.0 (is) több sebből vérzik, ma egy frugal live indulás után felraktam az általa korábban készített csomagokat az összes kombinációban, és minden frankónak tűnt addig a pontig, hogy direct rendering: no. Na mondom nouveau fekete listára új mentésfájl, és a manuális hagyományos run fájlos telepítéssel oldottam meg a problémát.

Válasz küldése

Vissza: “Videókártyák, monitorok, megjelenítők”