Wal Commander

Fájlkezelő programok, commanderek
NTamas
Hozzászólások: 1533
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Wal Commander

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.11.17. 02:39

Wal Commander

Kép

Skami a főoldalon megemlített egy filekezelő programot, ami jól néz ki, és talán puppy alá is bevarázsolható.
Ez a Wal Commander, ami tulajdonképpen egy dual paneles fájlkezelő, és egy terminál alkalmazás egybeolvasztva!
Mivel a szerző orosz, így nem meglepő, hogy a weboldala is orosz nyelvű, a letöltési részben van a linuxos -ebből van 32 és 64 bites verzió is- és a 32 bites windowsos csomag.

wcm_0.19.0-1_i386.deb
wcm_0.19.0-1_amd64.deb
wcm-0.19.0-win32.rar

A 32 bites deb fájlt kibontva, itt a benne lévő control file tartalma, melyben a szükséges függőségek is szépen fel vannak sorolva.

Package:wal-commander
Version:0.19.0-release-1
Maintainer:Valery Goryachev <walcommander.info@gmail.com>
Architecture: i386
Section:utils
Description: File maneger
Dual pane file manager for X11 (wcm) and for terminal (wcc)
Depends: libc6, libx11-6, libsmbclient, libssh2-1, libstdc++6, libfreetype6
Installed-Size: 3000

A 32 bites deb csomagból és a 32 bites Precise Puppy 571-hez kellő függőségekből összeállítottam egy 32 bites pet csomagot, ami nálam az említett Precise-571 puppyn szépen működik. A csomag innen tölthető:
wcm_0.19.0-1_i386_precise.pet
Size: 10.5 MB
Modified: 17.11.2017

Felhívom a figyelmet arra, hogy a linkelt pet csomag kizárólag a 32 bites Precise 571 Puppy verzióhoz készült, és az ahhoz a verzióhoz illő függőségek vannak belecsomagolva!
Ha más rendszerű (és/vagy 64 bites) puppyhoz -tahrpup, xenial, artful-pup, stb.- akarjuk felhasználni, akkor a kívánt puppy rendszernek megfelelő függőségi fájlokat előtte le kell tölteni, és a pet csomagot ezekből az újabb fájlokból újra le kell gyártani!

Kép
Kép

Ez a két kép még a 32 bites deb csomagból kibontott és onnan elindított Wal Commandert mutatja, jól látható a képen, hogy az alsó és felső menüsorok betűi milyen kicsik, viszont a teljes pet csomag feltelepítése után már így néz ki nálam a Wal Commander.

Kép
Kép

Némi kis grafikai hiba van benne, alul a 8-as Delete gomb felirata el van csúszva, de amúgy minden normálisan működik, kivéve, hogy a terminál ablakban kezdetben nálam az ékezetes karakterek közül a hosszú őŐ és űŰ betűk nem jelentek meg, csak fehér kockákat rajzolt ki helyette a program, viszont a többi ékezetes karaktert azt rendben megjelenítette. A feltelepítés után egy program újraindítás elvégzése után már a kérdéses ékezetes karaktereket is rendben megjeleníti a fájlkezelő program.

Utóirat.
A fenti belinkelt pet csomag így épült be nálam a Precise-571-es Puppy főmenüjébe, két indító bejegyzést tesz oda a program,

Kép

mivel ehhez a két desktop filéhez van saját kis ikonkép is megadva, így gyakorlatilag a fő program a puppy főmenüjéből az első beírással indítható el, a második -a console- bejegyzésre nekem nem reagált a program.(lehet, talán módosítani kéne annak a desktop filének a tartalmán? - de lehet, ez így jó gyárilag)
Maga a Wal Commander telepítése után három fájlt helyez el az /usr/bin könyvtárba és az /usr/share/applications könyvtárba, ezeket.

Kép

Ha az applications könyvtárban az első, wcc.destop filére kattintunk, -ez a desktop file felel meg a puppy főmenüjében látható második, console indítási lehetőségnek- akkor az simán elindít egy terminálablakot, és abban a Wal Commandert, így.

Kép

Ha pedig simán csak magunk nyitunk egy terminal ablakot, és beírjuk: wcc - majd Entert ütünk rá, akkor ez fog történni.

Kép

Tehát a consolos desktop file működik, az, hogy ez a Puppy főmenüjében miért nem indul el nálam, arra még nem jöttem rá a kérdéses desktop file tartalma amúgy ez lenne:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Wal Commander (console)
GenericName=File manager
Comment=Dual pane file manager
Exec=wcc -x
TryExec=wcc
Terminal=true
Categories=Utility;FileManager;
Icon=wcc
StartupNotify=true

A desktop filét kézzel elindítva, illetve egy külső terminálablakból megnyitva -beírjuk: wcc- a consolos indítási mód működik, de a Precise-571 Puppy főmenüjében lévő consolos (console utótagos bejegyzés) indítási bejegyzésre kattintva ez utóbbi nálam hatástalan, aki tudja az okát, az ne tartsa magában, hanem írja meg nekem, előre is köszönet érte.
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.06.30. 10:40-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1533
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Wal Commander

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.06.28. 16:49

Elmúlt a 2017-es év, és az új esztendő egy új Wal Commander verziót hozott nekünk, a jelenlegi 0.22-es verziószámút. A 2018-as 022-es verzió letölthető a program weboldaláról.
A 2017-es évi 0.19.0-1 verzió óta eltelt változások listája:

Changelog
0.22.0 (09.03.2018)
добавлен zip
кнопкой F11 (или через меню) добавлена возможность создания архивов (tar.gz, tar.bz2, tar.xz и zip)

0.21.0 (24.02.2018)
добавлена работа с архивами:
tar.xz (.txz)
tar.lzma
.gz
.Z
.bz2
.xz
.lzma

исправления:
редактор: налажена работа кнопки skip при replace
tar: учтено поле prefix
...

0.20.3 (2.12.2017)
wterminal:
в win32 добавлена возможность работы с com портами
сделано отображение информации о соединении в заголовке окна
wcm/wcc:
исправлена ошибка с неверным распознаванием символических ссылок в архивах

0.20.0 (25.11.2017)
добавлена возможность работы с архивами:
tar.gz (.tgz)
tar.bz2 (.tbz2 ...)
tar.Z (.taz)
----------------------------------
Google fordító, bocsi..
----------------------------------
Változások
0.22.0 (09.03.2018)
hozzáadott zip
gomb F11 (vagy menü) növeli a képességet, hogy hozzon létre archívumok (tar.gz, tar.bz2, tar.xz és zip)

0.21.0 (24.02.2018)
adunk az archívumban:
tar.xz (.txz)
tar.lzma
.gz
.Z
.bz2létrehozás
.xz
.lzma

korrekció:
Szerkesztő: gombok átugrása munka állapították meg kicserélni
tar: tekinthető előtag mezőbe
...

0.20.3 (2.12.2017)
wterminal:
a win32 növeli a képességet, hogy működjön együtt a com port
készült kijelző tájékoztatás a kapcsolatot az ablak címsorában
wcm / WCC:
Javítva helytelen kimutatása szimbolikus linkeket az archívumban

0.20.0 (25.11.2017)
hozzá a képessége, hogy működjön együtt az archívumban:
tar.gz (.tgz)
tar.bz2 (.tbz2 ...)
tar.Z (.taz)

Ami lényegesnek tűnik, az a Commander funkcióinak bővülése, újabb tömörítési formák ismerete, ezzel persze együtt járt, hogy a program függőségei is megnövekedtek. A fentebb már említett módon a Precise 571 puppyhoz a kellő függőségeket levadászva elkészült egy újabb, letölthető pet csomag: wcm_0.22.0-1_i386_precise.pet

Package:wal-commander
Version:0.22.0-release-1
Maintainer:Valery Goryachev <walcommander.info@gmail.com>
Architecture: i386
Section:utils
Description: File maneger
Dual pane file manager for X11 (wcm) and for terminal (wcc)
plus terminal emulator (wterminal)
Depends: libc6, libx11-6, libsmbclient, libssh2-1, libstdc++6, libfreetype6, libbz2-1.0 | libbz2, zlib1g | zlib, liblzma5 | liblzma
Installed-Size: 6000

Felhívom a figyelmet arra, hogy a linkelt pet csomag kizárólag a 32 bites Precise 571 Puppy verzióhoz készült, és az ahhoz a verzióhoz illő függőségek vannak belecsomagolva!
Ha más rendszerű (és/vagy 64 bites) puppyhoz -tahrpup, xenial, artful-pup, stb.- akarjuk felhasználni, akkor a kívánt puppy rendszernek megfelelő függőségi fájlokat előtte le kell tölteni, és a pet csomagot ezekből az újabb fájlokból újra le kell gyártani!

Kép
Az új és a régebbi verzió bin fájljainak összehasonlítása. A kép még a precise pet csomag elkészülte előtt készült, a weboldalról letöltött wcm_0.22.0-1_i386.deb fájl kibontása utáni bin fájl futtatásakor.
Kép
Ekkor még úgy tűnt, a fentebb jelzett, előző verzióban is meglévő kis grafikai hiba -a 8-asgomb Delete feliratának jobbra elcsúszása- itt már javítva lett. De mint később kiderült, nem.....

A pet csomag telepítése után készült két kép.
Kép
Ezen a harmadik képen jól látható, hogy az elkészült pet csomag telepítése utáni indításkor is megmaradt az a fránya kis grafikai hiba, a 8-as gomb felirata továbbra is jobbra csúszik el, és ha figyelmesen megnézzük a többi gombot, láthatjuk hogy azokon a gombokon lévő kis ikonkép és a felirat között nincsen egy space-nyi üres hely, így azokon helyesen és elcsúszás nélkül jelennek meg a feliratok, viszont a 8-as gombnál a kis ikonkép és a felirat között van egy space-nyi üres hely, és emiatt tolódik jobbra ennek a gombnak a felirata! Ha megnézzük az első két képen a deb-ből kibontott, és futtatott bin fájlnál is jelen van a 8-as gombnál ez a kép és szöveg közti üres hely, viszont ott a betűtípus és annak mérete miatt ez a hiba elsőre nem nagyon tűnik fel, de azért ott is jelen van.
Természetesen a teljes képernyőre kinyitott programban már ezen hiba nem látható.

Kép
A programba beépített terminal-t természetesen ebben a verzióban is megkaptuk.(a Show/Hide panel váltóval hozható ez elő)
A kis grafikai hiba ellenére a kétpaneles fájlkezelő progi jól működik.

Utóirat:
A tarpup-6.0.6 alatt is rendben működik a program, a függőségekből csak a libbz2-1.0, a zlib1g, és a liblzma5 fájlokat kellett hozzá letölteni.
Kép
Érdekes módon itt nem annyira jelentkezik a fent említett grafikai hiba.

Ez a beépített terminál megoldás is megér egy misét.
Kép
A fenti képeken is látható módon, a Show/Hide panelváltóval lehet előcsalogatni a Wal Commanderen belül.
Először én nagy naivan csak azt hittem, ez egy jó kis trükk, amivel a promt desktopot varázsolja be ide, de a promt kialakítása már határozottan utal arra, hogy itt másról van szó, jelesül egy terminal felületet kapunk a kezünkhöz, amiben a szokásos linux parancsok szépen működnek is.
Kép

Továbbá, szépen tudja -ahogy egy jól nevelt terminálhoz illik- az utolsó begépelt parancsot a felfelé nyíllal előhozni, és tudja a parancs begépelésekor a parancskiegészítés módját is, ha félig írunk be egy utasítást, arra egy felbukkanó ablakban megjelenített megfelelő névvel reagál, és ha ezen ablakban megjelenített névre kattintunk az egérrel, a helyes név bekerül a félig beírt parancs/utasítás helyére.
Kép

A képen látható utasítás egyébként magát a Wal Terminál ablakot hozza elő teljes pompájában.
Kép
Kép

Az így előcsalogatott Wal Terminal ablakban induláskor még nincsen promt jel, így begépelni sem tudunk bele semmi.
Ahhoz, hogy használni tudjuk, a felső menüsorban kell kiválasztanunk pl. a shell-t, és utána már mehetnek bele a linuxos parancsok, utasítások.
Kép
Szóval igen érdekes ez a programba beépített terminal megoldás, ha szükség van rá, egy mozdulattal előhívható, munkára fogható, és nem kell ehhez egy külső terminal alkalmazást még külön is megnyitni.

Válasz küldése

Vissza: “Fájlkezelés”