Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1066
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Nagyon régi pendrive -jaim vannak és mind működik.
Nagyon sok mindent láttak már, úgy 50 - 60 újraírás van mindengyiken, van sok noname és márkás is köztük.

Az F2FS a Samsung által kifejlesztett fájlrendszer, a telefonokon elég jól megy.

A Puppy linux képes fájlba menteni, ez a leginkább barátságos egy fat32 vagy ntfs fájlrendszeren, de F2FS esetén a mentéskönyvtár is tökéletes választás.

A lényeg a hatalmas nagy adatmozgás vagy sokszoros újraformázás, ami terheli igazán az usb eszközt.
Nálam nem elhasználódtak, hanem egészen egyszerűen kimentek a divatból...
Az 1 GB -s pent szerintem 3 éve nem vettem elő kb... valami HaikuOS lesz rajta, ha jól emléxem...

Mára van vagy 5-6 régi mágneses vinyóm, tehát a hagyományos HDD technika és ezeket USB kábellel dugdosom rá a gépre.
Örök élet, meg egy pici. Még a 40 GB HDD is teljesen jól működik, vagy még egy 160 GB és egy 500 GB vinyó is...

A SWAP pendrive -on kerülendő!
Minden USB és SSD esetén a SWAP FÁJL használata javasolt.
Itt ugyanaz az eset áll fenn, mint a mentés fájl esetén, minimális fájlrendszer használattal jár és teljesítményben semmiben nem marad alul a gyakorlatban.
Egy PIII esetén nem is releváns.
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/74tBqJk

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 635
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: csipesz »

@pu21:
Saját tapasztalatok pendrájvokkal:
Minél régebbi, annál lassabb, viszont annál teherbíróbb! - volt néhány, több gazdit is túlélt 64, 250, 500 megás, 2 gigás vén pendrájvom/USB kulcsom - ma már csak a 2 gigás van meg ezekből, mert a többit elajándékozgattam - szóval ezeken kis túlzással fát lehetett hasogatni :) ;
- de bezzeg néhány olyan 2010 után vásárolt(többnyire Kingston márkájú) gyártmány, amik mérete 16, 32, 128 Gb - ezek átlagos életkora komoly nyúzás mellett kb. 4 esztendő volt nálam - tudod, tervezett elavulás, mint pl. a közérti minőségű ledes izzók: fél év azt' annyi... semmi kopó alkatrész bennük, mégis tönkremennek. A fejlesztők terveznek egyik-másik pici elektronikus alkatrészre egy kis tartós melegedés vagy elektrolitkondi-kiszáradás általi késleltetett tönkremenetelt - hadd pörögjön az a fogyasztói világ :( ...
f2fs partícióval még soha nem volt dolgom, így ahhoz nem tudok hozzászólni.

NTamas
Hozzászólások: 1793
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

csipesz írta: 2021.03.01. 11:58 ... f2fs partícióval még soha nem volt dolgom, így ahhoz nem tudok hozzászólni.
Végül is a Samsung Electronics, Motorola Mobility, Huawei and Google fejlesztése egy jó ideje már velünk van, és Flash-Friendly File System, azaz Flash-barát fájlrendszernek hirdeti magát. Alapvetően flash alapú tárolásra készült, például SD kártyákra, flash meghajtókra vagy SSD-kre. Kezdetben a meglévő Grub-al nem túl jó viszonyban volt, valahogy nem értették meg egymást, noha a bootolás elvileg a GRUB 2.04(2019-07-05) óta támogatott a fájlrendszerről. De gondolom, ezt már Te is tudod.
https://en.wikipedia.org/wiki/F2FS
https://f2fs.wiki.kernel.org/

Viszont van itt egy érdekes cikk, ami nem is egy, hanem kettő, hiszen egy régebbi leírás újrakiadása, modernizálása a fejlesztőtől. Érdemes átolvasni, sok érdekes dolog van benne.
https://howtos.davidsebek.com/debian-8-f2fs.html
https://howtos.davidsebek.com/debian-f2fs.html

Érdemesnek tartottam a második cikk elejéből kiemelni pár sort, a Google egyre jobb fordításában.

Telepítse a Debian 10 Bustert egy F2FS partícióra

Ez a cikk ismerteti a Debian 10 (Buster) telepítéséhez szükséges lépéseket egy F2FS-formátumú tárolási partícióra. Az F2FS a Flash-barát fájlrendszert jelenti. Ahogy a neve is sugallja, az F2FS flash alapú tárolásra készült, például SD kártyákra, flash meghajtókra vagy SSD-kre. Bizonyos esetekben felülmúlja a többi hagyományos fájlrendszert, mint például az ext4 vagy az XFS, mind a teljesítmény, mind a flash eszköz hosszú élettartama tekintetében.

Ez az útmutató a korábbi megjegyzéseim frissített és csiszolt változata, amelyeket eredetileg sok évvel ezelőtt írtam az akkori új Debian 8 (Jessie) számára. Az elv ugyanaz marad; a legjelentősebb változás néhány további kernelmodul hozzáadása az initramf-hez.

Ötlet

A Debian telepítő továbbra sem kínál lehetőséget a partíciók F2FS fájlrendszerrel történő formázására a telepítés során. Úgy tűnik, hogy a Debian futtatását az F2FS-formátumú tárolóból úgy lehet elérni, hogy telepítést hajt végre támogatott fájlrendszerrel rendelkező partíciókon, biztonsági másolatot készít az összes fájlról, a partíciókat F2FS-be formázza és az összes fájlt másolja vissza.

Jogi nyilatkozat

Az ebben az útmutatóban leírt lépések végrehajtása egy rendszerindító Debian 10-hez vezetett. Az ebben a dokumentumban említett parancsok többsége egy adott rendszerkonfigurációra vonatkozik, és nem egyszerűen másolható be. A parancsok helytelen használata adatvesztéshez vezethet. Nem vagyok felelős az adatvesztésért, amely az ebben az útmutatóban szereplő információk helytelen felhasználásának következménye.

Hacsak nincs megalapozott oka az F2FS használatára, azt javasoljuk, hogy inkább ragaszkodjon a Debian telepítő által kínált fájlrendszerekhez. Az itt említett módszer nem hivatalos. Éppen ezért frissítem ezt az útmutatót, mert néhány évvel ezelőtt a Linux kernel F2FS illesztőprogramjának frissítése további kernelmodell követelményeket hozott, ami az F2FS korábbi útmutatóm szerint felállított rendszereket indíthatatlanná tette. Előfordulhat, hogy az F2FS nem működik néhány kiterjesztett fájlrendszer-attribútummal, például a SELinux által használtakkal.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
F2FS OS kompatibilitás

Az OpenMandriva F2FS az Lx 3 megjelenése óta teljes mértékben támogatott.
Az Archlinux GRUB nem támogatja az F2FS-t, ezért a / boot-nak más fájlrendszernek kell lennie.
Az Ubuntu GRUB és a telepítő nem támogatja az F2FS-t, ezért manuálisan kell telepíteni / rootolni.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1066
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: S-kami »

F2FS használata a gyakorlatban:
https://www.youtube.com/watch?v=dewgaQQ5iho
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/74tBqJk

pu21
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Igen ismét nagyon köszönöm!
És igen, én is észrevettem, hogy a guglis fordító mostanában értelmesebben fordít, mint régen.
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

pu21
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Üdvözlet Mindenkinek!

Nem tudtam igazán eldönteni, hogy ezt a néhány kérdésemet hova kellene megírni, de ezek amúgyis egy elég kezdő szájából vannak, inkább ide írom.
Lassacskán új gép vételére készülök fel, és olyat még soha nem tettem, hogy úgy vegyek gépet, hogy tudom, csak linuxokkal fogom használni (de legesleginkább puppikkal). Azt hallottam, hogy nagyon érdemes jól körbejárni, hogy a kiszemelt gép mennyire linux/puppy kompatibilis. Igen ám, de közben majdnem mindenütt úgy tesznek a webshopok, mintha csak Windows és Mac létezne. Volt pár hete, hogy rákérdeztem valahol, és senki kérésére nem engednek olyat azon a helyen, hogy mindenféle oprendszer nélkül adják el a gépet, mert mindegyiken kötelező a Win és csak úgy vehetjük meg, és ugye az még drágább is. Ez valahol diszkrimináció is. És persze most használt de felújított gépek között nézek szét.
És a kérdések:
1. Úgy érzékelem, a Puppy(k) igen különleges még a linuxok között is. Volt valakinek olyan tapasztalata, hogy valamilyen, akár vadiúj akár régi gépen nem sikerült feltenni és indítani?
2. Szerintetek van olyan alaplap, processzor, videokártya vagy bármi más egyéb, ami Puppy és GNU/Linux fóbiás?
3. Minden hasonló és ide vágó észrevételt várok, még ha azokat ti esetleg hülyeségnek is tartjátok.

Addig is minden jót!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

pu21
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Üdvözlet Mindenkinek!

Nagyon örömteli dologról szeretnék hírt adni:
Van egy asztali, USDT házas mini PC-m, amibe alapból nincs wifi építve. Amióta ezt a gépet használom május óta, csak Puppik vannak rajta frugálban. Ezek közül a jelenlegi fő rendszerem a Fossap64_A-HU-K5.6.7-Firefox-T2. Emiatt lényegében mázlim volt, hogy ez lett kinevezve fő rendszernek, mivel valamilyen különös okból hónapokig ez volt az egyetlen puplet itthon, amely valamiért azonnal, szerelgetés-buherálás nélkül felismerte a hozzá dugott wifi usb eszközt.

Amikor kicsit otthonosabban éreztem a dolgot, hajtott a kíváncsiság, hogy más, általatok készített pupleteket is jobban megnézzek. Csakhogy eddig olyan pupleteket szemeltem ki és tettem fel, amelyek fel se fogták, hogy a géphez van csatolva egy wifi usb. Jól el voltam kenődve, + kezdő is vagyok...
Tegnap feltettem a Bullseyepup-64_alap-K-5.6.7-T2 nevűt. És abban már volt wifi azonnal! Aztán rájöttem, hogy ha az összes puppiból csak ez meg a fenti fossza érti meg a wifit, akkor valaminek kell lennie az 5.6.7-es kernelben, mert mindkét puplet ezzel a kernellel van.
Emlékeztem arra, hogy korábban télen már beszéltetek a kernelcseréről de rendszerfrissítés témában, és valaki ezt ajánlotta akkor:
viewtopic.php?p=7939#p7939
ezt a szálat tovább olvasva ezt találtam:
viewtopic.php?p=7941#p7941 és alatta
viewtopic.php?p=7942#p7942

Ma pedig ezek segítségével sikerült már néhány pupletet 5.6.7-es kernellel kicserélni!!! És remélhetőleg mentesek lesznek a rendszerhibáktól.

Ezúton hadd adjak itt mindenkinek hálás köszönetet a korábbi segítségért, azokért is, amikor még itt sem voltam még és csak egymás közt írtatok ide, és egyúttal a fórumért is, mert az megőrizte a felszólalásokat, amikből főleg a kezdők sokat tudnak ömállóan tanulni (na ezért vagyok inkább itt és nem diszkordon, itt mindennek nyoma van). Ezzel a kernelcserés felismeréssel végre megszűnt a nyálcsorgatás, és végre szabad út nyílik ahhoz, hogy sokkal jobban is ki tudjam használni azokat a műveket, amiket készítetek.

Tehát az ügy igazából megoldottnak tekinthető, de ha valaki tudja, hogy lehet kernelcserén kívül máshogy megoldani ezt a dolgot, ne rejtse véka alá. Korábban ezt a bejegyzést kellett volna követnem: viewtopic.php?f=65&t=613 de nem jött össze, mert nálam nincs külön make fájl hanem install.sh, amit ha szövegként nézünk, na ott olvasni benne a parancsokat.

Szóval köszönet még egyszer, kellemes hétvégét mindenkinek!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

nocsak
Hozzászólások: 306
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Szervusz!

Valószínűsítem a többi kernelhez fordítani kell kernel modult. Amit linkeltél:

viewtopic.php?f=65&t=613

Ott le is írtam:
Én tmp könyvtárban dolgoztam, ott létre hoztam külön erre a projektre egy /tmp/Tipli/ könyvtárat, amibe másoltam a (tömörített) driver állományt. LX7-es Puppy linux, 3.2.32-es kernel, devx, kernel forrás sfs fájlokat betáraztam (betöltöttem), PCmanFM fájlkezelővel jobb klikk a driver zip fájlra >> Kibontás ide. Kitömörítettem a zip-et. Az így kapott /Driver/ Könyvtárat és Installation for linux driver_RTL.pdf fájlt a zip fájl nevével létrejött könyvtáron belül kaptuk, ami így fest:
hogy devx, kernel forrás sfs fájlokat betáraztam (betöltöttem)... Ugye minden puppy kernelhez készül kernel forrás sfs és minden puplethez készül devx sfs amely a make paranccsal együtt külön sfs-ként tartalmazza a fejlesztői környezetet ez alól eddig egyedül a bullseye64 kivétel, ott ez nem jött össze valamiért, dolgozunk az ügyön.

Szóval kernel modult fordítani a wifi stick gyártói support oldaláról letöltött linux driver forrás lefordításával és a kapott modul általában .ko fájl megfelelő helyre illesztésével, a depmod -a paranccsal és a modprobe modulneve paranccsal tudjuk beüzemelni, ezt 1x kell kiadni, a depmod -a után rebootolva is már működnie kell a modulnak modprobe csak akkor kell először ha nem iindulunk újra. depmod -a nélkül megoldás lehet az insmod /modul/helye/modulneve.ko paranccsal is tesztelni, de ekkor nem töltődik be reboot után alapból, csak ha a kernelhez hozzáadjuk... és depmod -a parancsot kiadtuk. (bemásoljuk a kernel megfelelő mappájába) (ez általában wifi sticknél a /lib/modules/kernelverzioszama/kernel/drivers/net/wireless/ könyvtár. )

Remélem tudtam valamennyit segíteni!

pu21
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Tisztelt nocsak, egy nem nagyon használt pupleten kipróbálom az általad említett dolgot is. Köszönöm és

Minden jót!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”