Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
pu21
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Jó estét!

Sajnos most nem tudok jókat közölni, most azt hiszem tényleg nagy gond lett.

Ahogy korábban tanácsolták, először feltettem a gépre a Mintet és 4 elsődleges partíciót engedett kialakítani: sda1 a 4GB swap, sda2 Mint 25 GB, sda3 5GB a frugál puppiké, sda4 a tároló kb. 285 GB.
Minden rendben volt amíg a gépen csak a Mint volt. Azt gondoltam egy Puppy telepítés egy másik partícióra nem is fogja zavarni a Mintet. De most este elkezdtem a frugál manővert amit már tucatszorra végzek. .iso-ból mindent átmásoltam az sda3-ban lévő mappába, amit az iso neve után neveztem el. Aztán elindítottam a Grub4dost, Search within only this device kipipálva, hogy csak az sda-n keressen, és mindent a videóban látottak szerint elvégeztem. Ezek után újraindítottam a gépet, hogy bejöjjön a menü a választható rendszerekkel, de sajnos egy fekete képernyő jött be, és a bal felső sarokban ez olvasható:

wee 0> find --set-root /grldr
(0x80,1)
wee 0> /grldr
wee 13> (és itt villog a kis vízszintes kurzor)

Ki kellett kapcsolnom a gépet, hogy behozhassam a boot menüt és beléphessek legalább a pendrive-os Puppyra. Az jó, hogy megy, most is onnan írok. Tettem egy kísérletet is: láttam, hogy az sda2-n a Mint fájljai közt van a menu.lst vmlinuz és például az eredeti vmlinuz amit most már vmlinuz.old-nak nevezett el, gondoltam ha visszaállítom az old-okat eredeti névre és az újakat elszedem onnan, akkor rendben lesz, de sajnos nem jött össze, most is ugyanazzal kezd a merevlemez amit fent látni. Van egy olyan érzésem, hogy sajnos újra kell raknom a Mintet úgy ahogy van. Ezzel kapcsolatban lenne most néhány kérdésem:

1. Érti valaki, hogy mi történt?
2. Ha hibáztam, hol lehetett?
3. Ha végleg újra kellene telepítenem a Mintet, akkor ugye maradhatnak a már kialakított partíciók? Vagy mindent újra kell kezdeni előlről, a partíciós táblától a Mint telepítésekor a "valami más" jelöléssel?
4. Nem az volt a hiba, hogy a teljes frugál másolás előtt NEM nyitottam meg a Gpartedet hogy aztán boot zászlót tegyek az sda3-hoz? Mert ugye a Grub4dos az sda2-be tette a dolgát így emlékszem.

Elnézést, hogy most szombat este írok ilyeneket, és ugyan a segítségeteket kérem az ügy felgöngyölítésében, de ki-ki amikor ráér. Aki tényleg tudja mi ez az egész és el tudna látni atyai jótanáccsal azt megköszönöm!

Kellemes estét mindenkinek!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

janugsa
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Talán ez lehet a hiba.
A linux mint segítségével alakítottad ki a particióidat és gondolom 64bites ext4 fájlrendszerü partíciókat. Ment is vele a linux mint. A grub4dos nem tudja kezelni a 64bites ext4 partíciókat, csak a 32biteset.

http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=111376
Google idézet belőle:
„Ez a útmutató annak a problémának a kezelésére szolgál, amikor a Grub4DOS- t újabb rendszerekkel próbálják használni 64 bites Ext4 partíciókkal, amelyek általában akkor jönnek létre, amikor egy újabb Linux disztribúció van telepítve.

Ez olyan probléma, hogy a régebbi rendszerbetöltők, például a Grub4DOS (0.4.4), a Grub Legacy (0.97) és a Syslinux (6.03) nem kompatibilisek a 64 bites Ext4 viszonylag új fájlrendszer-implementációjával. A jelenlegi Grub2 (más néven egyszerűen: Grub) kompatibilis ezzel az újabb fájlrendszerrel. A Grub4DOS telepítése 64 bites Ext4-re a 13. hibát és a rendszerbetöltő hibát eredményezi.

Vegye figyelembe, hogy ennek semmi köze egy 64 bites processzorhoz vagy egy 64 bites operációs rendszerhez. Külön kérdés, hogy maga a fájlrendszer 64 bites, szemben a korábbi verziók 32 bitesével. Míg a Puppy élőben indított fájl 64 bites Ext4 partícióról képes olvasni, maga a Grub4DOS bootloader nem.“
Idézet vége.

Ugyanitt van példa a 64-ről 32-re való átkonvertálásra.
http://www.murga-linux.com/puppy/viewto ... 51#1013051
Ezek alapján pendrájvodon működő puppyban konzolba írni (ha a grub4dos az sda2-n van):
tune2fs -l /dev/sda2
Ha a többek között kiírt „Filesystem features“ sorban van 64bit, akkor az a hiba amiről írtam.
Futtatni:
e2fsck -p /dev/sda2
Futtatni:
resize2fs -s /dev/sda2
Újra ellenőrizni:
tune2fs -l /dev/sda2
Most már a „Filesystem features“ sorban nem lehet 64bit.
Ekkor grub4dos jól indul.

SOHASEM CSINÁLTAM MÉG, csak olvastam.

A MÁSIK megoldás, hogy a Linux Mintet újratelepíted, de particionáláskor 32bites fájlrendszert hozol létre.

pu21
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Hahó Mindenki!

Sajnos az ügy nem változott.
Kipróbáltam mindent ugyanúgy 32 bites Minttel kezdve is, többször is, de mindig ugyanazt írja ki, amit már korábban megírtam, tehát a wee... kezdetűt. Egyre inkább azt gyanítom, hogy:
1. Igen, azt hiszem tényleg 32 bites Minttel kellett volna kezdeni ahogy most,
2. Vagy azért nem megy, mert az sda3 csak van, tehát a Mint telepítésnél nem tettem rá csatolópontot csak üresen hagytam, így amikor a rendszer feláll, alapból nincs felcsatolva, így hiába teszek rá frugál Puppy-t, a Grub4dos ráadásul alapból sda2-re teszi a cuccát, így az egész megakad. VAAAGY
3. Rossz a koncepció és inkább így kéne tenni: sda1 maradna swap, sda2 A Mint PLUSZ a pupletek frugálban oda vándorolnak és sda3 a maradék hely közös használatra, azaz zene+film+pupletek mentései mappásítva stb. Ebben az esetben azért gondoltam átteni a pupleteket a Mint partíciójára, mert akkor tutibiztos, hogy a partíció alapból fel van csatolva, és ugyan nem elegáns így, de legalább talán bejönne minden.

Ez az utolsó ötletem, a 3. pont. Ha ez sem megy, tényleg nem tudom nektek hogy jött össze. Pedig olyan egyszerűnek tűnik.
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

janugsa
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Még egyszer leírom, az ext4 fájlrendszer 64 vagy 32 bites, az operációs rendszer 64 vagy 32 bites, az teljesen más téma.
Nézd meg, nálad az sda2 ext4-es partíció?
Indítsd el pendrájvon levő puppydat, remélem friss puppy van rajta..
Konzolba írd be:
tune2fs -l /dev/sda2
Ha 32 bites ext4 partíció, akkor hasonlót ír ki mint nálam ( nekem sda5) itt alul a képen. A pirossal bekereteztem azt a részt ahol ha „64 bit“ szöveget találsz akkor 64 bites ext4 és biztos az a hiba amit előző hozzászólásban kifejtettem
( nálam nincs 64 bites ext4, tehát a lenti képen sincs 64 bit írva, mert 32 bites ext4).
Képenyő kép.jpg
Képenyő kép.jpg (96.92 KiB) Megtekintve 122 alkalommal
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára janugsa 2021.02.22. 13:36-kor.

k(n)andi
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2019.01.16. 01:02

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: k(n)andi »

A privát üzenetet nézted?
Nálam ext4 az összes linux partició. Sőt még az USB kulcson is (Ezt használom, mert az egyik gépben nincs merevlemez). És úgy lettek feltéve a pupplettek.

janugsa
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Nekem is vannak ext4 partícióim, winchesteren és pendrájvon is. De azok 32 bites ext4.
Fenti írásomat kibővítettem 32 bites ext4 kifejezésekkel mert sajnos
félreérthető voltam.

Megoldás lehet, hogy pendrájvon lévő puppyt indítunk el, és a benne lévő gparted particionálóval a winchesteren ext4 partíciókat alakítunk ki.
A gparted 32bites ext4-et tud csak kialakítani.
Ezek után telepítjük a linux mint-et, de nem engedjük particionálni.

pu21
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Helo!
k(n)andi, nincs privát üzenetem.
janugsa, tegnap este nem néztem már fel ide és megléptem azt a bizonyos 3. tervet is, de úgy is pont ugyanaz fogadott a képernyőn. És végig ext4-el dolgoztam. De mivel csak most látom a válaszokat, már nem tudom megmondani, hogy a partíció milyen volt. De utoljára 32 bites Minttel kezdtem a manővert és teljesen újra partícionáltam a swapot, az sda2-t és 3-at is, csak a 4-es "közös tároló" maradt akkor érintetlenül, és utoljára így vágtam bele.
Nagyon sokat gondolkoztam ezeken. Amikor írtátok, hogy 64 bit nem lesz jó, akkor már motoszkált bennem hogy nem kéne erőltetni, mivel vannak dolgok amiket csak 64 bit alatt futtathatok és nem ártana, ha nem hanyagolnám őket. De azért kíváncsi is voltam/vagyok. Lényeg, hogy mivel sehogy se jött össze és 2 nap ráment + 64 bit továbbra is kéne, ezért visszacsináltam a 64-es Mintet, most csak az van a merevlemezen. De nem csüggedek! Igen sokat tanultam ebből és van pendrájvos Puppy is, szóval megy az ügy tovább!
Viszont amit most olvastam tőletek először kipróbálom Virtualboxban, valójában ott is hibáztam hogy engedtem a vérszomjnak és a valós művelet előtt nem kísérleteztem virtuálisan.
Mindent köszönök még egyszer, egyenlőre
Minden jót kívánok!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

janugsa
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Nem az a gond hogy 64 bites a Linux Mint, az működik 32bites ext4-en is.
A grub4dos viszont csak 32 bites ext4-en működik.

4.megoldás: most Linux Mint van fenn gondolom grub2 rendszer betöltővel.
Abból is lehet indítani puppyt.
https://skamilinux.hu/puppy-linux-inditasa-grub2-alatt/

pu21
Hozzászólások: 10
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Na pedig ezt a videót is láttam már de teljesen kiment a fejemből! Ki fogom kísérletezni! Köszönöm az emlékeztetőt!

Puppy...bonyolult lélek...akárcsak én...mintha egymásnak lennénk teremtve...
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”