Utak lehetőségek a Puppy számára

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
ticoo1
Hozzászólások: 461
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Utak lehetőségek a Puppy számára

Hozzászólás Szerző: ticoo1 » 2019.03.05. 14:24

Mivel általában huge kernelesek (már évek óta), javaslom azt is eldönteni melyik-melyik milyen kernellel legyen és milyen mélységű firmware legyen hozzájuk.

nocsak
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Utak lehetőségek a Puppy számára

Hozzászólás Szerző: nocsak » 2019.03.11. 12:24

Üdv

Már kezdem kapizsgálni, miért az átjárhatatlanság a Linux disztrók (verziók) között... (azon kívül, hogy a szoftverek is fejlődnek) ugye ezt már korábban gondoltam, hogy első fő ok a biztonság. Ahogy haladunk a verzióeltérések mögött az van, hogy nem kompatibilisek egymással. (Illetve szimplán csak nem azonosak az új szerkezetekkel)... tehát kijön gondolom egy új (lib)c verziós környezet, (mert fejlődik az is) és az arra épülő bin-ek lib-ek, config-ok és kernel (egy új Linux ugye). Oké, ez még önmagában megmagyarázza ezt, de hogy egy kernel például miért nem kompatibilis, arra meg a hardverek fejlődés-követése az egyik válasz... mert azok is haladnak a fejlődésben egy másik (adott) irányban (miközben erősen függnek attól a környezettől amiben és amire fordították ezt is)... Tehát az, hogy miért kapok segmentation faultot egy lx7-es y verziós környezet beintegrálásánál egy z verziós környezetű linuxban, arra más magyarázatot nem találtam.

Előzmény:

Konkrétan kivettem egy rekurzív függőség ellenőrző perl szkripttel a vlc összes vonatkozását, no persze a pluginek és lc_messages fájlok azok ugrottak, de szerencsére meg volt a vlc eredeti telepítője, hát kicsomagoltam. Majd a rekurzív találatoknak megfelelően kimásoltam az LX7-ből az összes vonatkozású libet, köztük az ld-linux.so.2-t... arra kiadtam egy parancsot, amivel a vlc úgy nyílna meg egy másik Linuxban elvileg! mintha a sajátját látná... nem jött össze természetesen óriási Segmentation Faultot kaptam. Kis utána járással rájöttem a legelső bekezdésben említettekre. Így meggyőződtem arról, van egy határ ami felett vagy alatt nem átjárhatóak a Linux alkalmazások sem.


Így nem marad más lehetőség, mint ahogy eddig is, lekövetjük ezeket a változásokat és amíg a woof-ce adja, készül(het)nek újabb puppyk, a régiek alól az idővel együtt kikopnak a lehetőségek. Szégyen, nem szégyen de erre így még csak most jöttem rá. :D

nocsak
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Utak lehetőségek a Puppy számára

Hozzászólás Szerző: nocsak » 2019.08.26. 21:20

Üdvözlök mindenkit!


Régóta téma, hogy hogyan kaphatnánk a követőinktől visszajelzéseket, amik által tudnánk támpontokat kapni, hogy mire figyeljünk a jövőben. És mely módszer a legjobb arra, hogy ezeket el tudjátok nekünk mondani. Itt mindenképp olyan megoldás volna a legjobb, ahol részletesen akár interaktívan, párbeszéd szinten tudnátok írni nekünk és megkerülve 2x fejben az egész internetet a megoldás ügyében, eljutottam az egyetlen és most is működő megoldásig: A Discord -ig.

A főoldalon van egy menüpont, mely elvezet titeket ehhez a chat-hez. Ha nem tudunk azonnal reagálni, de szeretnétek tényleg segíteni nekünk, akkor az is egy jó módszer, ha leírjátok a javaslataitokat és mi majd amikor oda érünk elolvassuk azokat. Annyiból érné meg az egész, hogy az igény szabná meg a kínálatot. Nem pedig a mi magunkból kiindult ötleteink amik olykor nekünk egyértelműek de másoknak esetleg nem. Szóval a visszajelzés kölcsönösen hasznos volna mind a fejlesztőkre mind a felhasználókra nézve, még itt a fórumon is. Ezért írom ide például ezt a javaslatot is most.

nocsak
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Utak lehetőségek a Puppy számára

Hozzászólás Szerző: nocsak » 2019.09.08. 13:31

Üdv ismét (és röviden)!

Napokban kijelöltünk irányzéknak egy lehetséges pupletet de fontosabb, hogy egy lehetséges kernelt is. A pupletnél bionic-ra esett a választás. Így született meg az elnevezés fő része a HuBi Puppy, de még erősen teszt fázisban van az egész. Ehhez pedig a jelenlévők a 4.6.3-as kernelben egyeztek meg.

Az én további javaslataim a 64 bit irányába mutatnak. Azon belül is 2 irányba vinném a csomagkezelést. A 64 bites puppykban a PPM tapasztalataim szerint a csak 64 bites csomagokra van állítva. A 32 bites támogatást egy ún.: 32 bit compat sfs fájllal biztosíthatjuk. Épp ebből adódóan lehetne 2 irányba vinni ezt, mert nem minden esetben szükséges a compat sfs és azt ha beleintegráljuk az iso-ba azzal nagyon nagy méreteket kapunk fölöslegesen. Valamint a devx is csak 64 bitre tud fordítani. Épp ezért az adott 64 bites puplethez meg kéne jelölni azokat a csomagokat amelyekhez szükséges a compat sfs mert csak 32 bitesek, vagy mert kell neki 32 bites környezet is.

Aztán a csomagok: sfs-ben mint puppy-s appimage-kben lehetne őket csereberélni mint pl: libreoffice, wine, wine+/root/.wine stb. qt,vlc, qt+vlc, stb. és általában azok amelyek /opt -ből képesek futni. Ami viszont felülírandó az mehetne pet csomagban mint patch fájl és itt jönne képbe egy olyan lehetséges csomagkezelő együttes megálmodása is amivel lehetővé válna az akadálymentes és töredezetlen rendszer karbantartása.

Továbbra is az 1 puplet 1 kernel 1 irány közös cél fejlesztői irányzat dominál a javaslataimban csupán mert úgy könnyebb volna a fejlesztők és a felhasználók munkája is hosszú távon.
Érdekelne másoknak van e jobb vagy más javaslata indokkal akár.

nocsak
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Utak lehetőségek a Puppy számára

Hozzászólás Szerző: nocsak » Ma, 00:59

Üdv!

Megérkezett az első visszajelzés a Discord-on! Ezúton szeretném nagyon megköszönni, mert így kaptunk egy átfogó támpontot!
Idéznék belőle:
A Debian kiadás 2018-ban majd 300, 2019-ben (eddig) 170 biztonsági foltozáson esett át. Az Ubuntu az előzőből levezetett Linux rendszer. A Puppy viszont az Ubuntuból (is).
Ehhez én csak annyit gondolok, ha ez érinti illetve megmagyarázza a glibc különbségeket, akkor körültekintőbbnek kell lennünk ha összeállítunk egy keretet - környezetet!
Számtalan hibalehetőség adódhat (adódik) e "leképzések" folyamatában. Erre kellene felhasználóként (ugye, ha értünk is hozzá) figyelni, figyelmeztetni.
Egyetértek!
Közben olyan gondok is előadják magukat, hogy a Puppy .iso-k nem használhatók (nem indulnak). Nem indíthatók "live" módban. Frugal telepítés esetén nem jutunk sehová, mert lehetetlen "belőni" a Grub4dos-t. Ilyenkor (sokan?) más kiadást választanak, ha egyáltalán rászánták magukat, hogy Linuxra váltsanak.
Erről nekem eddig fogalmam sem volt, kezdve azzal, hogy hdd-re bontom ki az iso-kat azon pedig már van Grub4Dos, így nem derült ki ha egy iso nem boot-olható, viszont ez nagyon súlyos hiba! Ezeket össze kéne gyűjteni és (legalább) kijavítani!
Váltás esetén a hozzá-nem értés, az „okosítás”-t hol keressem(?), a rendszer leírásának (telepítéstől a felhasználás hogyan-áig) – szétszórt, egybe nem fogott, kézikönyv-hiányos.
Már korábban is volt szó egy egységes általános Puppy leiratról amely a beüzemeléstől a haladó felhasználásig taglalja a lehetőségeket. Ehhez kéne egy Link gyűjtemény is hozzá, mely a módosított frissített iso-k tartalmáról, módosulásáról tájékoztatja a leendő felhasználóját, hogy a hivatalos vagy első kiadáshoz képest mik módosultak. (Vagy például a sourceforge-on az iso mellé a README fájl.) Ez minden részletében érdemes és érdekes volna, mert mi is nyomon tudnánk követni ezeket! Aprólékos munka de ha nincs adatbázis, akkor nincs hasznavehetőség sem, ezt már a Puppy csomagkezelőnél tapasztaltuk.
A „telepít és használ” kényelméhez szokott IT-vándor ilyenkor egy felhasználó-barát(?) Linux rendszert vesz inkább birtokba. Nem látja, nem érti, hogy a Puppy különbözősége mit nyújthat és miben- és miért másabb egyéb Linux rendszereknél. (Talán így a jó!?)

Ez ha így megy tovább 100% hogy a Puppy és a közösség érdemeinek rovására megy!
Régi gépek életben-tartása már az új Puppy-kal sem lehetséges. A régi rendszerek támogatás nélkül maradnak. (Ott vagyunk, ahol a part szakad.)
Ezt NTamas esete is jól indikálja, sőt maga a Puppy filozófia is az volna, hogy menthetetlennek tűnő gépeket megmentsünk. Kiegészíteném azzal, hogy a hivatalos irány is az új gépeket célozza ott is észrevehető az ilyen irányú aprózódás. Ebből megint de inkább legfőképpen már 2 irány kijelölhető volna, a pae kiejtésével a pixisből. 64 bites puppyk és a retro kiadások amelyek pont ezt volnának hivatottak megoldani.

Nocsak ajánlatán „felbuzdulva” jegyzem ezen felhasználói gondokat, észrevételeket. Remélve azt is, hogy „bátorságom”, tőlem hozzáértőbb látogatókat is szólásra sarkall.

Köszönöm a figyelmet!
Reméljük, hogy kapunk ennek megfelelően másoktól is visszajelzést és mi is köszönjük, hogy az első visszajelző vette a fáradtságot és mindezekről így tudomásunk lehet!

Azért vettem a bátorságot megosztani a fórumon, hogy ne essünk abba a csapdába hogy kikerül a sok csevegés hatására a látókörből Discord-on. Az eredeti visszajelzés ott olvasható.

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”