Smplayer

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
janugsa
Hozzászólások: 403
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: janugsa » 2019.06.25. 15:04

Én nem akartam ekkora feneket keríteni neki, ezért nem adtam meg a letöltési címet, gondoltam aki felrakta reagál rá. Willy36 jelentkezett is
csak ő is belezavarodott először.
Smplayert én nem említettem, csak az smtube 19.6.0-t,.
A Norgo mindkettő smtube 19.6.0-ja mindig jó volt.
A willy36 által először feltett kettő smtube fájlnevében ott volt a Slacko630 illetve a Slacko700. Valószínü nem a Norgo oldaláról való volt,
ha igen akkor a pet fájlnevét változtatta willy36.
Amit először írtál az igaz a régi puppykra, például precise( írtad is).
Amit most írsz az is igaz, de nem a hibás smtube-ra, mert az már nincs fenn. Ami most fenn van az jó.
https://sourceforge.net/projects/puppys ... es/SmTube/
Töltsd le az egyiket, nevezd át a pet fájlt ( NE tömörítsd ki).
smtube-19.6.0-qt5-i686-Slacko700.pet
Majd próbáld meg telepíteni egy „modern“ puppyn (ne precise korabeli). Nekem nem sikerült akkor.

NTamas
Hozzászólások: 1590
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2019.06.25. 19:26

A gond az, hogy elbeszéltünk egymás mellett.
Ebben a topicban a kezdetek óta a Murga fórumon lévő, és norgó által gondozott oldal volt az SMPlayer-SMTube forrás, néha kivételesen egy-egy micko-s tárolóból való pet-re is történt még itt hivatkozás.
Mivel a Te általad vitaindítónak beírt megjegyzésben -viewtopic.php?p=8172#p8172- ugyan szerepel a Sourceforge smtube 19.6.0 petek nem jók szövegrész, de először nem értettem a dolgot, ezért inkább az eddigi forráshelyre mentem fel, és ott néztem meg a fent lévő dolgokat.
Ahogy az előbb írtam, ott a fájlnevekben eleve nem szerepelnek a Slackware nevek, viszont az ott most is elérhető pet Smplayer-smtube csomagok régi, Precise és ettől öregebb oprendszereken hibát adnak a telepítéskor, ennek jártam-néztem utána.(lásd fentebb)
Az fel sem merült bennem, hogy willy36 nem onnan vette a pet csomagokat, azt meg végképp nem tudtam megérteni, hogy a fájlnevekben miért kellett valakinek oprendszer nevet bevinni, hiszen ez a pet csomag, -maradjunk az Smtube-nél- de az Smplayer pet is használható más rendszerekhez is, amennyiben azokban meg vannak a kelló függőségi fájlok hozzá. Lévén ezen pet fájlok ún. shared fajtájúak, tehát a rendszerbe fel kell telepíteni hozzá a szükséges függőségeket, ahogy ez a norgó által minden verziónál jelezve is van. Léteznek még az ún. statically verziók, ahol a kellő függőségek eleve be vannak építve a pet fájokba, ekkor nem kell előtte azokat a gépre telepíteni. Ezen jó szokását norgó sajnos kezdi elveszíteni, és egyre kevesebb statically csomag készül már általa.
A Murgán fenn lévő pet csomagok már szinte mind az újabb xz tömörítéssel készülnek, ezt a régebbi oprendszerek alapból nem tudják, és ilyenkor ugyanazt a hibaüzi képet kapjuk, mintha az általad említett, és általam meg nem értett(elsőre) fájlátnevezős pet csomagok telepítésekor.
Amúgy ebbe a hibába még Skami is belefutott annó, amikor a Linux alatti játékprogramját gyártotta, ott is probléma volt, hogy az a könyvtárnév, amiből a játék pet telepítő készült, nem egyezett meg a pet csomag nevével, régen volt, de pont én teszteltem azt a játék pet csomagot, és csak jópár kibontás-telepítő készítés után jöttünk rá a hiba okára.
Janugsa, az általad előbb megadott qt5-ös pet csomagot nem tudom, illetve nem akarom feltelepíteni, mivel ezen az egyetlen, még működő gépemen eleve csak a qt-486 van fenn, és ezzel a qt5-öt igénylő csomaggal nem akarom hazavágni ezt a még működő rendszert. Modernebb puppy rendszer meg ezen a gépen eleve nincs, és a korlátai miatt nem is tehető rá, ez van.
--------------------------------------------------------------
Viszont, hogy ne maradjunk próba nélkül, legalább is az általad nekem belinkelt smtube-19.6.0-qt5-i686.pet ügyben, az ezen a gépemen lévő maradék merevlemez helyre feltettem a szokásos frugall modszerrel egy alkönyvtárba egy régi xPr571-Lite Precise puppyt, -erre a gépre modernebb nem tehető fel- és azt elindítva, majd egy minimális, 32 M mentésfile készítés után ezt a nekem belinkelt smtube-19.6.0-qt5-i686.pet csomagot megpróbáltam erre a régi precise-re feltelepíteni, érdekesen alakult a dolog, mert elsőre eleve nem települt fel!
(megjegyezném hogy ez még egy régi puppy verzió, és így a benne lévő xz tömörítő is régi)
Kép

Ezután következett az általad is ajánlott fájl átnevezés, a pet fájl nevébe beszúrtam a slackware630 nevet, majd ezt az átnevezett pet fájl próbáltam feltelepíteni, természetesen nem jártam sikerrel.
Kép

Ezután a fájl nevéből kivettem az előbb beírt nevet, és az ismét eredeti fájlnevű pet csomag előtt feltelepítetten a fentebb már megemlített két deb fájlt, illetve még egy pet kiegészítést, ezek a régi rendszerben lévő, régi xz-t frissítették fel, majd ezen három fájl feltelepítése után próbáltam telepíteni a már visszanevezett pet fájlt, elárulom sikerrel!
Kép

Mi következik ebből?
A janugsa által nekem belinkelt sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/SmTube/ weboldalon lévő, most tesztelt smtube-19.6.0-qt5-i686.pet csomag, illetve az ott lévő másik i686 pet csomag is az újabb xz-s tömörítéssel lett elkészítve, emiatt a régi puppy rendszereken alapból nem fognak feltelepülni, csak akkor, ha frissítjük a még a rendszerehez illő-való xz frissítő fájlokkal, ügyelve a rendszerben lévő libc6 verziószámra, majd, ha frissítettük az xz tömörítőt, akkor már hiba nélkül fognak ezen új xz tömörítéssel készült fájlok települni. Már amennyiben az eredeti pet fájlnevet nem nevezi át valaki!
Továbbá, jó lenne ezen a nekem belinkelt sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/SmTube/ weboldalon lévő két pet mellé még egy szöveges fájlt is feltenni, amiben figyelmeztetjük a régebbi puppy rendszert használókat ezen csomagok tulajdonságára, illetve arra, hogy a régi rendszerükben lévő xz tömörítést frissítsék. Vagy, ahogy janugsa is, meg én is írtam, ha nem frissítenek, akkor bizony ezen pet csomagokat ki kell bontani, és a saját gépen kell új pet fájlt legyártani, és azt használni.

nocsak
Hozzászólások: 176
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Smplayer

Hozzászólás Szerző: nocsak » 2019.06.25. 22:06

Üdv, hogy hozzak egy kis vidámat is:

A topikban említett xz pet install probléma az LX7-ben is él. Modernebb dir2pet szkriptek közül akad amelyek alapból xz-t kínálnak fel. Namost, én ezt úgy oldottam meg, természetesen KuLuSz helytállásával ismét, hogy a libc6 és 2.27-es verziójával bíbelődve, át"hekkeltük" a bionic-ból a petgetet és ami még kellett, hogy elinduljon... Manuálisan belőttem KuLuSz rendkívül jól sikerült videója által a Debian Jessy és Bionic repókat, az újdonsült PPM újdonsült (szintén vele mozgatott) adatbázisfájljába a /root/.packages -ben. Aztán felraktam a Jessy tárolóból a dpkg és xz valamint hozzá tartozó lzma5 csomagokat. Igen a dpkg is kell, valahogy kiebrudalódott az LX7 verzióimból ez a csomag, ami a debian csomagok kezelését hivatott volna teljes körűen kezelni. (Ha jól tudom.) A poén annyi, hogy ezután felrakosgattam pár cuccost az így belőtt bionic tárolóból, igen ám de azok a deb fájlok is már xz tömörödöttek. Tehát, először ezért kellett az előbbi Jessy tárolóból felrakni a már említetteket. Ezután hogy láttam működik a dolog, LX7-re felraktam valamit ami felrakott 68 további függőséget ha nem 86-ot, és még a libwayland is felkerült, szóval a live rendszer egyszerre megrakta a fennmaradó 4GB RAM-ot, eddig hiba nélkül. No, hát aztán pattant ki a már napok óta rügyezni vágyó csodálatos remek és igazán szakmai gondolat a fejemből, telepítsük fel a bionic tárolóból a libc6_2.27-et... Na kérem, életemben először ekkor láttam Linuxot atomjaira omlani, ahogy a folyamat elindult, láncreakció szerűen eltűnt a tálcáról minden, majd az éppen futó alkalmazások párologtak el, szépen megfagyott minden is végül már csak az egér cincogott, vagy inkább kuncogott... :mrgreen:

Szóval a kérdésemre a válasz, ismét csak "Fail"-ig volt igaz. :D

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”