HunPup

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
ticoo1
Hozzászólások: 626
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

HunPup

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Üdv!

A továbbiakban szeretném felhívni a figyelmét minden kedves fórumtársunknak a „HunPup“ fantázia nevű puppy-nkra.

Régóta foglalkozunk azon témával, hogy a puppy-nak milyen csomagkezelője legyen, ez azért is érdekes, mert általában debian (deb) csomagokat használunk. Ha viszont deb-et, akkor talán előnyösebb lenne, ha atp-synaptic-gdebi hármast használnánk a PPM helyett. Mivel mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya ezért arra gondoltunk, hogy csináljunk olyan magyar puppy-kat, amelyeknél az összehasonlítás könnyen megtehető bárki számára. Az „apt"-és puppy-k esetében is szükség van a PPM-re, mint kisegítőre a puppy specifikus csomagok (pet) kezelésére (telepítés-eltávolítás).

Magyar nyelvű puppy-linux-ok, ISO-k és csomagok.
Képenyő kép.jpg
Képenyő kép.jpg (136.26 KiB) Megtekintve 4933 alkalommal


Első lépésben 12 HunPup készült, többféle megközelítésben.

Debian alapú kiadások, „Bullseye“ és „Bookworm“ bázisán. Az alapjukat a „Magyar Puppy Közösség“ tagjai készítették „nocsak“ és „Pfeco“ személyében.

(Debian-11 - Bullseye, Debian-12 - Bookworm)

Magyarázat:
HunPup64V_23.04-K-6.2.5-apt-BE.iso
HunPup64_23.04-K-6.2.5-apt-classic-BE.iso
HunPup32_23.04-K-6.0.14-oz-pae-classic-special-BW-bt.iso
HunPup64_23.04-K-4.18.8-retro-BE.iso
HunPup32_23.04-K-6.0.14-oz-pae-Skeleton-classic-BE.iso

-- „HunPup“ - magyar nyelvű kiadás (természetes visszaállítható angolra).
-- „64„ - 64 bites rendszer.
-- „32„ - 32 bites OS.
-- „V“ - vanillad puppy jellegű kiadás, azaz a /bin, a /lib és a /sbin linkelt az /usr-be.
(A linkelés a woof-ce-Vanilla-9-cel (bullseye) és a woof-ce-Vanilla-10-11-gyel (bookworm) jelent meg.)
-- „classic“ - hagyományos a struktúrájú puppy.
-- „23.04„ - a HunPup kiadásának, összeállításának ideje.
-- „K-6.2.5„ - a kiadásban, az ISO-ban lévő huge-kernel verziószáma.
-- „apt“ - az alapértelmezett csomagkezelő az adott puppy-ban, ha nem szerepel az ISO nevében az apt, akkor PPM a csomagkezelő.
-- „BE“ - bullseye alapú kiadás, jelenleg ez a stabil debian változat.
-- „BW“ - bookworm alapú puppy, fontos, hogy a bookworm teszt állapotú és a HunPun BW kiadások egy adott pillanatot rögzítenek, de teljességében használhatók.
-- „special“ - a kiadás specialitása pl., hogy egyszerre tartalmazza a Qt5-öt és a Qt6-ot, az ffmpeg-4-et, az ffmpeg-5-öt és az ffmpeg-6-ot, a puppy használata közben bármikor szabadon lehet a „menü"-ben változtatni, s még az grafikus felületet sem kell újraindítani (az aktuális ffmpeg verzió a Treminálban ellenőrizhető az „ffmpeg“ beírásával.
-- „retro“ - alapvetően régi PC-hez, Laptopokhoz készített hagyományos puppy, kevésbé terheli a CPU-t, kicsi a RAM igénye.
-- „Skeleton-classic“ - kisméretű kiadás, tartalmaz ffmpeg-et és mpv-t, így lehet „netezni“, videókat nézni, zenét hallgatni, illetve pl. „OnlineTV“-t nézni, stb.
-- „bt“ - ezen megjegyzés akkor van, ha a kiadásból létezik olyan amiben nincs BlueTooht és amiben van. (általában BT van a HunPup-okban)

Nagyon fontos a huge-kernelek esetében, hogy az adott puppy-hoz csak olyan kernelt tegyünk az ISO-ban lévő helyére, amilyen benne volt, azaz az adott kiadás csomagjai között található -- ha "V"-és akkor abba csak V-ést tehetünk, simát nem, ha "sima"
akkor simát.
Pl.: HunPup64V_23.04-K-5.18.15.tar - kicsomagolás után alkalmazható, de kizárólag "64V" puppy-hoz.

Különbségek a "V" (linkes) és a classic (nem linkes, normál) *_zdrv között:
Képenyő kép(2).jpg
Képenyő kép(2).jpg (176.66 KiB) Megtekintve 4933 alkalommal
Baloldali oszlopsorban látható a "V" _zdrv részletiben és a jobboldaliban a hagyományos, classic _zdrv tartalma.

A kétfajta "gyökér" tartalma látható az alábbi képen, egy "V"-ésé (balra) és egy "classic"-é (jobbra), s ezenkívül, hogy a puppy-ba 779 deb csomag lett vele telepítve és nincs törött csomag.
Képenyő kép(1).jpg
Képenyő kép(1).jpg (209.36 KiB) Megtekintve 4933 alkalommal

A HunPup itt érhető el : https://sourceforge.net/projects/hunpup/files/

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Sourceforge oldalon felraktatok egypár hunpuppy-t.
Felismeri a bdrv, cdrv odrv......stb sfs fájlokat.
Szuper. De szerintem kihagytátok az sfs_load fájl változtatását.
Nocsaknak vagy egy videója (pupleráj), és abban is kihagyva.
A youtube oldalán megad egy oldforum címet. Ott írnak is arról, hogy az sfs_load fájlt is változtatni kell . Vigyázni kell, mert a script-ben olyan a hagyományos ADRV i-n kívül van például ADRBASE (V betü nélkül), itt is pótolni kell, tehát például ODRBASE.
Némelyik puppy-ban a BDRV már benne van az sfs_load-ban.
Ki nem próbáltam, csak ezeket gondolom.
Valahol olvastam, hogy ezek hiánya a sima sfs csatolásánál okozhat hibát.

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 412
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Szia!

Köszi, hogy szóltál, ránézek!

Avatar
fkorneli
Hozzászólások: 56
Csatlakozott: 2019.05.07. 00:06

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: fkorneli »

Sziasztok!

A HunPup családból én a 32-es "skeleton"- nal kezdtem. Jó látni, hogy még mindig van 32 biten élet :)

Az iso:HunPup32 Skeleton K6.0.14-oz-pae

A fenomenális masina :roll: : Hp Compaq Core2Duo 2 GHz, 2 GB RAM.

A Puppy gyorsan tölt be. Van wifi, tűzfal, a CPU frekvencia szabályzó jó 🙂 Alapból 118 MB memóriát kér. TV, rádió megy, van hang (van kép is :mrgreen: ). Krita, Gimp, Xournal , Diffpdf, mc, nano, planner, Cherrytree, a PPM-ből lett telepítve és rendben működnek.
Wacom tablet plug and play :)
Ehhez a msainához a k6.2.5 nem passzolt, viszont ez a K6.0.14-oz-pae kernel eddig jó.

Az "oz" mit jelent az elnevezésben?

Szóval ez 15 éves masina ismét életre kelt, elég fürge és az erőforrások korlátait figyelembe véve egész jónak mondható. Köszönöm a munkátokat :)

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 412
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Köszönjük, minden visszajelzés számít!

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Fkorneli
Az "oz" gondolom a kernel készítője ozsouth.

pu21
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Tisztelt Fórumtársak és Pupletkészítők!

Pár hete észrevettem, hogy komoly változtatások mentek végbe a Puppyszoftver tárhelyén, ezen kívül a jó öreg DpupBuster 64-es után idejét láttam felfedezni újabb, korszerűbb pupletet is, noha a Busterrel hála az Égnek mindent meg tudtam tenni ezért le se törlöm.
Mivel a Puppyszoftver talán még tovább is alakul, jobbnak láttam beírni a sourceforge keresőjébe, hogy: "puppy".
Meglepődtem, milyen sok találat volt rá. Kíváncsivá tett a VoidPup és az ArchPup is, de mint utólag már itt írtátok, a HunPup ezek szerint a ti projektetek. Ha a Busterből indulok ki, bizony nagyon örülök, hogy a Bullseye-ból fejlesztetek.
Most is mondom, NEM vagyok szakértő meg informatikus, de ha észrevételekkel sikerül hozzájárulnom a dologhoz, akkor megnyugodtam...

HunPup32_23.04-K-6.0.14-oz-pae-Skeleton-classic-BE.iso:

Ezt csak gyorsan átnéztem de mivel nem ezt fogom használni inkább a többit vettem jobban szemügyre. Nyilván ez a típus annak lesz jobb, akinek mondjuk 2 magos 4Gb RAM-os gépe van. Csak egy ötlet: ez esetben ha van rá igény, idő és energia, érdemes lenne néhány csak 64 bitesen elérhető webböngészőt lefordítani neki, hogy emberünk maximalizálni tudja a 32 bit előnyét. Ma már csak úgy 32 bites rendszert nem használnak, tehát okkal van még ilyen, és persze, miért kéne kidobni azt a gépet, ha még bizonyos dolgokra jó? Ezzel is mentjük a környezetet. Google Chrome vagy akár LibreWolf stb. úgy tudom már csak 64-bitesben vannak, sok 32-es felhasználónak szimpatikusabb a Chrome (bár, ha mellé biztonságot és teljeskörű állíthatóságot is nézünk, ugyanolyan jó Chrome-klón lehet a Slimjet is).

***

HunPup32_23.04-K-4.14.63-rt37-nopae-retro-BE.iso:

Alany:
Fujitsu Siemens Amilo L7320 32 bit, 2005-ben gyártva (18 éves!!!), 1,70 GHz, 1 magos-1 szálas Intel Celeron M processzor, 428 Mb RAM (igen jól írtam O_O). Pár éve ki tudtuk cserélni a ventijét kész csoda volt! Már csak offline kis erőforrás igényű célokra használom, nyelvtanulás, írás, olvasás, meditáció, Dosbox...

Ezt csak azért írtam le, hogy mindenki lássa, itt messze nem egy célgépről van szó, az utolsó puplet, ami jól megy rajta az a Hubi a Tahr meg a Dpup Stretch GameDVD5 vtbr jóvoltából :)

Alapállás (feláll a rendszer és még semmit nem tettünk): CPU 8-10%, RAM használat 100Mb. Proci 48 fok mint ilyenkor. Igazából itt is jól megy, legfeljebb picit várni kell nagyobb dolognál pl. internet. Mérete ellenére nagyon sok programja van, és ahogy látom vannak újítások is mint pl. FrugalPup, VPN kliens, stb. az irodai részek is tök jók. Próbálom megtartani ha a CPU is engedi.

***

HunPup64_23.04-K-6.2.5-apt-classic-BE.iso:

Alany: HP Prodesk 600 G2 Desktop Mini, gyártva 2015, Processzor Intel(R) Pentium(R) CPU G4400T @ 2.90GHz, 2 mag 2 szál, RAM 7,66 Gb,

Azonnal át kellett állítanom az etc/X11/xorg.conf fájl egy részét, hogy az elfeketülő villongás megszűnjön. Azóta rendben van a kép. Bullzáj MX Linuxnál is hasonlót kellett tenni. Alapállás: 28-34 fok, Bluetooth felismerve (olcsó nevesincs 5.0-ás mini USB Aliról, szóval bármit fel tudna ismerni), RAM-ból csak 290-300 Mb foglalt. Itt is jó az alap felszereltség, és ugye ebben van a szinaptik és a gdebi csomagkezelők, ezeket néhány hét használat után lehetne jobban kielemezni. Amúgy a synaptic lefrissített tehát működik. A hangért most már csak a Pulse Audio felelős, azt hiszem ez nem csak nekem fontos, ha ez benne van egy pupletben, az csak pozitív lehet. Hanggal se volt baj, de terminálban "alsamixer" parancsot beütve azért külön kiválasztottam a megfelelő kártyát és, hogy engedje a füldugó mellett a hangfalat is. Fontos, hogy a panel tartalmaz cputemp-et, azért szerintem ez alapból jó ha van. Te se szeretnél olyan kocsit vezetni aminek semmi műszerfala igaz-e? Vindőznál se nagyon értettem, honnan tudom, ha baj van? Amúgy megtanulni conky-t személyre szabni pont ezért ajánlatos. A kevés igényű de annál sokoldalúbb Xfe kicsit megdobja a jó menü felszereltséget. Zram swapról majd a végén kérdezek...

***

HunPup64_23.04-K-4.18.8-retro-BE.iso

Alany ugyanaz. Itt is először képernyőgond megoldás, A conky már alapból jobb mint ha csak idő és naptár lenne, de ezt majd adott felhasználó átszervezi ahogy gondolja. cputemp van, GLibc ugye itt is 2.31 de hálás köszönet a 2.37-es .pet csomagért mert fog kelleni! Perl és Bash 5.felettiek de itt most nincs Python. Kernel 4.18-as és eddig se volt lassú betöltése a 6.2-es kernelű változatoknak, de úgy érzem ez még gyorsabb. A menü könnyített verzióhoz híven szerény felszereltségű, de így is jó kiindulás annak, aki már rendezett be magának alappupletet. Fox helyett pehelykönnyű Palemoon, Pulse Audio helyett csak ALSA van. GTK rádió megy viszont az Online TV az összes pupletben fejtörést okoz mert el se indul. Swap a betöltéskor ki van iktatva, ha valaki swapot kér, megteheti ahol eddig is: Beállítás varázsló---indítás beállítás---swap fájl. Alapállás: CPU: 2-3% RAM 128 Mb. 38-40 fok.

***

HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE.iso

Képernyő-buherálás után, Alapállás CPU 2% RAM 280-290 Mb 38 fok. Bluetooth megy, Glibc 2.36, Python 3.9.7 Perl 5.32.1 Bash 5.1.8(1). Htop mellett már van Btop is. Ffmpegből 2 is van: 4.3.5 és 5.0. Trans_tray fordító és xvkbd is benne van, utóbbi szintén "jó ha van" kategória, legalábbis naponta használom. Talán az összes változat közül itt a legjobb az alapfelszereltség, még Simplescreenrecorder is van, mértékegység váltó...Itt szintén PulseAudio van, viszont az Online TV itt is csak lepörgeti kisablakban hogy mije van aztán nem nyílik meg.

***

HunPup64_23.04-K-6.2.5-Skeleton-classic-BE.iso

Képernyőgond után alapállás: CPU 2% RAM 245 Mb, Glibc 2.31-13+de, Python 3.9.2, Perl 5.32.1, Ruby 2.7.4, Bash 5.1.4(1). Bluetooth jó, PulseAudio van itt is, az összes változat közül ez a legkevésbé felszerelt, de itt most pont ez a lényeg és csak RAM-ba töltődő csak online célhoz pupletet ilyenből a legjobb kialaktani, mert jó kicsi az alap is. Online TV itt se megy.

***

Összegezve mindegyik nagyon jó, szerintem hasonlóan remek utat járnak majd be, mint az elődök évek óta. Mindegyik pendriveról töltött be és gyorsan. De maradt két kérdésem:

1. Még sose használtam olyat mint az Online TV de kíváncsivá tett, hogyan használjam?

2. Hogyan lehet kikapcsolni a zram swapot úgy, hogy már a rendszer betöltésénél se jöjjön elő? Ezt csak azért kérdezem, mert 4Gb fölötti RAM mennyiséggel egyre inkább felesleges, ez a gép 8Gb-os, tehát +8Gb swapot kapcsol hozzá a tárolóról ami jelen esetben Pendrive. Az offline célú gépem már 16 Gb-os, ha ott állna fel a rendszer, ott meg +16 Gb-ot karcolna a swap de ki se használná a gép.

Egyenlőre ennyi, ismételten köszönöm mindegyiket csak így tovább! Lehet, hogy később is lesz észrevétel.
Sok sikert!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

ticoo1
Hozzászólások: 626
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Köszönöm mindenkinek a tesztelést!

Kedves pu21!

Az "oz" kiadási megjegyzés, ami olykor a készítőjére, olykor azon puppy-ra, vagy feladatra utal, amihez készült (pl. rt).

"Online TV" - KuLuSz készítette szkrip, ami azon célt szolgálja, hogy közvetlen el lehessen érni online TV csatornákat. A tartalma néha változik (a forrás változik), s ezért néha változtatni kell rajta. Van amikor pár napig nem használható, de olykor "rendbe jön", ha nem akkor frissítés...

https://sourceforge.net/projects/hunpup ... t/download

minden puppy-hoz jó.

A "zram swapot" valóban át kellene gondolni.


Tisztelt janugsa!

"sfs_load fájl" - nem lett kihagyva, csak a tapasztalatom szerint, a menet közbeni le-felcsatolást nem befolyásolja, de ha célszerű változtatni fogjuk -- beleértve, hogy az initrd-ben is van még egy fájl, amit korrigálni kellene, de ez sem befolyásolja a betöltést.

Csak azért tágítottuk a betöltési *drv-k lehetőségét, hogy nagyobb mozgásterünk legyen.
pl.:
bdrv - browser
odrv - office

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 607
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

ticoo1 írta: 2023.06.03. 05:00
"Online TV" - KuLuSz készítette szkrip, ami azon célt szolgálja, hogy közvetlen el lehessen érni online TV csatornákat. A tartalma néha változik (a forrás változik), s ezért néha változtatni kell rajta. Van amikor pár napig nem használható, de olykor "rendbe jön", ha nem akkor frissítés...
Valószinű abban a rendszerben a bugos szkript van. Azóta már volt 1 hibajavítás ami ITT található. A szkript hibára futott amikor 5-ös szorzóval azonos link db szám volt... A csatorna lista minden indulásnál változhat...(ez az oldal tartalmától függ)
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

pu21
Hozzászólások: 114
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: HunPup

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Jó estét újra!

A frissített TV szkriptet megnéztem Busteren aztán Bullseye puppin is. Itt is először jön a lista amit végigpörget és végre bejön a nagy ablak és működik!!! 23 éve nem nézek egy darab TV-t se de ez a kütyü tökre kezd érdekes lenni! Nagyon köszönöm! És bárki más nem tudna magának beletenni további csatornákat, akár nagyon külföldieket is?

+1 észrevétel: A múltkor elfelejtettem megírni, hogy üdvözlöm a Puppy rendszer-felálláskori üdvözlő dallamocska visszatérését! A Fossa és az ImpPup elhanyagolta. Végül is fanok vagyunk :lol:
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”