Több Linux telepítése pendrive-ra

Egyéb operációs rendszerekkel kapcsolatos leírások, infók, hírek

Moderátor: S-kami

hosszu68
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2017.02.26. 08:33

Több Linux telepítése pendrive-ra

Hozzászólás Szerző: hosszu68 »

Sziasztok!
Kényszerűségből váltottam Windowsról Linuxra, és halálosan beleszerettem a Linux világába. Nagyon tetszik, hogy akár egy USB kulcsról meg tudok oldani egy problémát, akár windows-os gépen is. Rendszeresen próbálgatom a különböző disztribúciókat egy pendrive segítségével. Ez a tevékenység nagy örömömre szolgál, de zavar, hogy minden egyes próba az USB teljes törlését, újratelepítését igényli.
A kérdésem ezzel kapcsolatban a következő: lehet-e olyan pendrive-ot készíteni , és ha igen, hogyan, amelyen többféle Linux disztró található? Sokkal egyszerűbb dolgom lenne, ha egy többdisztrós pendrive-val bootolva az indulásnál láthatnám a feltelepített rendszereket, és kiválaszthatnám, hogy melyik induljon. Létre lehet hozni egy ilyen pendrivot? Ha igen, hogyan? Később, ha az egyik oprendszert egy másikra szeretném cserélni, mit és hogyan kell csinálni? Elég, ha a megunt helyére feltelepítem az újat, vagy az összes disztrót újra fel kell pakolnom az eszközre? Lehetséges egyáltalán, hogy egy pendrive-ra több disztribúció kerüljön?
Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Üdv!

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Több Linux telepítése pendrive-ra

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Szia!
halálosan beleszerettem a Linux világába
Légy üdvözölve nálunk, mi így vagyunk ezzel jó néhányan.

Lehet telepíteni egymás mellé több rendszert is, én nagy híve vagyok ennek, úgy hívják hogy frugál módszer, vagy frugál telepítés.
Ezt a rendszerbetöltés módosításával lehet elérni.
Rengeteg videót és cikket is készítettem a témában és ha ezeket végignézed, biztos vagyok benne, hogy nagyon profi leszel a végére.
Alapvetően két rendszerbetöltőt használunk, ez mindig a fő rendszertől függ, ami az első lesz az usb meghajtón, ez lehet grub4dos, aki a hagyományos és a grub2, ami az újabb loader.

Fogadd nagy szeretettel és elnézést késői válaszért, de kicsit el vagyok havazva, egyébként várunk nagy szeretettel az élő csevegés csatornán is.
...és akkor jöjjenek a videók:

Rendszerbetöltés: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... tvxD52Nygt


Puppy linux telepítés: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... QG585rMRHr

Elsőre ezt ajánlanám :
https://youtu.be/ZZJ4HlIL-uE

Jó szórakozást és tanulást!
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Több Linux telepítése pendrive-ra

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Azért a "frugal" szó némi magyarázatra szorul 1 kezdő linuxosnál.

Frugal módnak azt nevezzük amikor a rendszer a boot (induló) eszközről képes elindulni (telepítés nélkül). Windows esetében ilyen a BartPE , Reatogo OS és társai ezek többnyire minimalizált rendszerek hibajavításra. Ám a linuxnál ez másképp van. A linux frugalmód az élő módot jelenti ahol a teljes vagy részleges rendszer elindul a boot eszközről(ez linuxonként változik). Nem mindegyik linux képes erre. És még fontos hangsúlyozni azt is hogy amelyik képes frugal módra az nem jelenti azt hogy képes menteni a dolgaidat pl internet kapcsolat, háttérkép, telepített programok, stb.(ebben az esetben a leállítás pillanatában elveszik az összes változtatásod) Ez is linuxonként változik... Van amelyik képes menteni a beállításaidat , ilyen a puppy linux is.

És ahogy skami irta fentebb, csak 1 jól beállított rendszertöltő kell a multi induláshoz.Ha bármi kérdésed van ezzel kapcsolatban írd meg itt , vagy a DISCORD csatornánkon.
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Több Linux telepítése pendrive-ra

Hozzászólás Szerző: NTamas »

KuLuSz írta: 2022.12.07. 19:35 Azért a "frugal" szó némi magyarázatra szorul 1 kezdő linuxosnál.

Frugal módnak azt nevezzük amikor a rendszer a boot (induló) eszközről képes elindulni (telepítés nélkül) .... A linux frugalmód az élő módot jelenti ahol a teljes vagy részleges rendszer elindul a boot eszközről(ez linuxonként változik). Nem mindegyik linux képes erre.
Ezért jó a puppy linux, mert itt ilyen több puppy rendszert indító/futtató pendrivet egyszerűen lehet gyártani, persze ismerve a puppy linuxot -a frugall módú telepítést- és a benne lévő grub telepítőt. Ezekkel, és a már meglévő, Frugall módú telepített puppy linuxok könyvtárainak segítségével egyszerűen elindíthatóak/futtathatóak usb kulcsról is a klf. puppy verziók.

Az elv egyszerű, fogsz egy usb kulcsot, és megformázod, és ráteszed a boot flaget.
puppy-usb-ről3.png
puppy-usb-ről3.png (28.58 KiB) Megtekintve 1261 alkalommal
Ezután a pc-n lévő, működő puppy frgall telepítésű rendszeredből a grub-ot ráteszed a már megformázott usb kulcsra. (én ext2-re formáztam, de lehet fat32-re is) (Grub4Dos rendszertöltő másolása usb-re) Ekkor a grub telepítő létrehoz pár dolgot az usb kulcson, ami nekünk ebből most a legfontosabb, az a menu.lst file, ezt kell majd utólag kézzel szerkesztenünk.(ebben fogjuk kialakítani a több puppy rendszer indításának a menüjét. - a title pontokat)
puppy-usb-ről.png
puppy-usb-ről.png (73.53 KiB) Megtekintve 1261 alkalommal
A képen látható, hogy jelen esetben egy 2GB-os usb kulcson egyetlen puppy verzió(frugall könyvtárban!) van feltéve, és ehhez van a menu.lst file szerkesztve. A frugall könyvtár tartalma:
puppy-usb-ről2.png
puppy-usb-ről2.png (25.57 KiB) Megtekintve 1261 alkalommal
A képen ugyan látszik a puppy verzió mentés könyvtára is, de ez már a puppy usb kulcson való futtatásakor, beállításakor készül majd el, és íródik ki az usb kulcsra. (a telepített puppy verzió beállításának a végén felajánlja a mentést és ekkor kell ezt elkészíteni, megadva a mentéskönyvtár helyét az usb kulcson) És így kell minden, további futtatandó puppy verzió könyvtárát, és az ahhoz tartozó indító/title bejegyzést létrehozni. A title pontoknál az uuid szám értelemszerűen a használt usb kulcs saját uuid száma ez a gparted-ből simán kiolvasható.
http://www.kepfeltoltes.eu/images/2022/ ... 337_l4.png
Mivel egy usb kulcsról van szó, (és azon több, title bejegyzésről) az uuid szám értelemszerűen minden hozzáadott puppy frugall könyvtár indító bejegyzésében ugyanaz lesz, csak az indítandó puppy verziók könyvtárnevei változnak, a telepítendő puppynak megfelelőre.
Ami még fontos, hogy az így usb kulcsra feltett klf. puppy verziók desktopján meg fog jelenni egy mentés ikonkép is, ezzel lehet a menet közbeni változtatásokat (ha kell) elmenteni a puppy mentéskönyvtárába. A puppyból kilépve a rendszer szintén meg fogja kérdezni, hogy akarjuk e a futtatás közbeni folyamatot véglegesen elmenteni, vagy esetleg mentés nélkül akarunk kilépni.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Több Linux telepítése pendrive-ra

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Utóirat a fentiekhez.
Az én usb kulcsomra feltett puppy rendszer desktopján így néz ki az a bizonyos kis mentés/save ikon.(balodalt, felül)
1.png
1.png (200.08 KiB) Megtekintve 1257 alkalommal

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb OS”