CPU frekvencia beállítás

Driverek, meghajtó programok - video,wifi, hang, stb...
janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

CPU frekvencia beállítás

Hozzászólás Szerző: janugsa »

CPU frekvencia beállítás.
Sok puppy-t próbálok ki, a laptopom régi talán ezért is figyelem, használom a rendszerfigyelő conkyt. Ebben figyelni szoktam a CPU hőmérsékletét, frekvenciáját.
Ennek állítási lehetőségét „CPU frekvencia beállítás (CPU frequency scaling tool)“ néven találjuk meg a puppy menüjében, a program neve wcpufreq. Kisebb processzor terhelést, esetleg hosszabb akkumulátoridőt vagy gyorsabb puppyt állíthatunk be ezáltal. Hogy milyen választható szabályozók vannak benne, az kernelfüggő is.
Egy kernel zdrv.sfs fájlba belépve például a /lib/modules/5.13.0/kernel/drivers/cpufreq mappában fájlnevekből már telepítés előtt láthatjuk a beállítási lehetőségeket.


Az általánosan használt szabályozók leírása:
-----"ondemand" szabályzó általános használatra ajánlott. A frekvenciát a processzorhasználat növekedésével és csökkenésével együtt skálázza, így energiát takarít meg, valamint hűvösen és csendesen működik a gép. Az 'ondemand' kiválasztása után a 'up_threshold' értéket a kívánt módon állíthatja be energiatakarékos vagy teljesítmény üzemmódokhoz.
" Válassza ki a 'up_threshold'-ot (felső érték): ez a beállítás szabályozza, hogy az 'ondemand' szabályzó mikor kapcsol magasabb frekvenciára. Tehát 80%-os kihasználtság esetén a szabályzó megnöveli a frekvenciát, ha egy mag eléri a 80%-os kihasználtságot, és csökkenti, ha a kihasználtság jóval ez alá csökken. "gyenge teljesítményt nyújtanak (pl. a flash videók nem játszódnak le zökkenőmentesen, vagy az ablakok animációi akadoznak). Ahelyett, hogy az ilyen problémák megoldása érdekében a szabályozót "teljesítményre" módosítaná, a frekvenciaskálázás agresszivitása növelhető a felfelé irányuló küszöbérték 50%-ra történő csökkentésével.
--------"conservative" szabályzó hasonló az "ondemand"-hez, de konzervatívabb (az órajelváltások kíméletesebbek).
--------"powersave" minimális frekvencián fut az akkumulátor maximális élettartama érdekében.
--------„performance“ szabályozót néha asztali számítógépeknél használják ha a CPU frekvenciájának állandóan maximális szinten tartása a cél.
--------„userspace“ egy fix frekvenciájú szabályzó, ahol a felhasználó manuálisan állítja be a kívánt frekvenciát minden egyes mag számára az aktuális munkamenethez.
--------"schedutil“ ütemezővezérelt cpu-frekvencia kiválasztás.
--------„p4-clockmod“ CPUFreq illesztőprogram Intel Pentium 4/Xeon/Celeron processzorokhoz, amely az órajelek kihagyásával csökkenti a CPU hőmérsékletét. (Valószínűleg inkább a SpeedStep illesztőprogramot érdemes használni.)
---------„powernow-k8„ CPUFreq illesztőprogram K8, K10 Athlon 64, Opteron, Phenom processzorokhoz. A Linux 3.7 óta az 'acpi-cpufreq' automatikusan használatos a modernebb AMD CPU-k esetében.
----------„pcc-cpufreq" ez az illesztőprogram támogatja a Hewlett-Packard és a Microsoft Corporation Processor Clocking Control interfészét, amely egyes ProLiant szervereken hasznos.
----------„acpi-cpufreq" Ez az illesztőprogram egy olyan CPUFreq-illesztőprogramot ad hozzá, amely az ACPI processzor teljesítményállapotokat használja.
Ez az illesztőprogram támogatja az Intel Enhanced Speedstep-et is (korábban a már elavult speedstep-centrino modul támogatta) és az újabb AMD CPU-kat is.
----------“longhaul“ Ez hozzáadja az cpufreq illesztőprogram VIA Samuel / CyrixIII,
VIA Cyrix Samuel / C3, VIA Cyrix Ezra és VIA Cyrix Ezra-T
processzorokat.
--------"longrun“ Ez hozzáadja az cpufreq illesztőprogramot VIA Samuel / CyrixIII,
VIA Cyrix Samuel / C3, VIA Cyrix Ezra és VIA Cyrix Ezra-T
processzorokhoz
--------“speedstep_ICH“ Ez hozzáadja a CPUFreq-illesztőprogramot bizonyos mobil Intel Pentium III(Coppermine), az összes mobil Intel Pentium III-M (Tualatin) és az összes mobil Intel Pentium 4 P4-M számára az Intel ICH2, ICH3 vagy ICH4 déli híddal rendelkező rendszereken.
--------"speedstep_SMI“ Ez hozzáadja a cpufreq drivert egyes mobil Intel Pentium III
(Coppermine), minden mobil Intel Pentium III- M (Tualatin)
olyan rendszereken, amelyek Intel 440BX/ZX/MX délhíddal rendelkeznek.
--------"speedstep_centrino" Ez elavult, és ez a funkció mostantól az acpi_cpufreq-be (X86_ACPI_CPUFREQ) van beolvasztva. Használja azt az illesztőprogramot a speedstep_centrino helyett.
Az hozzáadja a CPUFreq illesztőprogramot az Enhanced SpeedStep-képes mobil CPU-khoz. Ez Intel Pentium M (Centrino) CPU-kat vagy 64 bites Intel Xeonokat jelent.
--------"cpufreq-nforce2„ Ez hozzáadja a CPUFreq illesztőprogramot az FSB megváltoztatásához az nVidia nForce2 platformokon.
--------“amd_freq_sensitivity „ Ez AMD-specifikus powersave bias funkcióval egészíti ki az ondemand szabályzót, amely lehetővé teszi, hogy a hardver visszajelzései alapján energiatakarékosabb frekvenciaváltási döntéseket hozzon (AMDFamily 16h vagy annál magasabb rendszereken elérhető).

Innen szereztem néhány infót:
https://www.kernel.org/doc/html/latest/ ... -governors
https://wiki.archlinux.org/title/CPU_frequency_scaling
https://01.org/linuxgraphics/gfx-docs/d ... ufreq.html
https://elixir.bootlin.com/linux/v5.4.2 ... g.x86#L139

Én általában a conservative vagy a powersave beállítást használom. Néha hagyom az alaphelyzetben ami ondemand.
A többi vagy nem az én processzoromhoz való vagy már nem használatos. Vagy nem mindegyik puppyban van.
Egy picit ide is tartozik a következő eset. Nocsak fórumtársunk készített egy 5.6-os kernelt,
és amikor kipróbáltam észrevettem, hogy a cpu maximális frekvenciáját is eléri, annak ellenére, hogy akksi hiánya miatt ez a típusú laptop nem engedné csak 90w-os táp esetén, de nekem 60w-os van (gondolom 60w-felett az akksiból is venne energiát.).
Később észrevettem, hogy nemcsak a nocsak kernelével, hanem minden 5,4 utáni kernelekkel is ezt csinálja alaptopom.
Én engedtem ezt mert puppy van rajta és a conky-n látom a frekvenciát.
A fentebbi leírás alapján meg állíthatom. Ezért coservatív vagy powersave.
cpufreqe.jpg
cpufreqe.jpg (68.93 KiB) Megtekintve 1478 alkalommal

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: CPU frekvencia beállítás

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

Sajnos a mostani HUGE kernel fordítós kísérletemben 3.2.32 mivel nagyon régi ez a kernel, már nem sikerült ilyen gördülékenyen konfigurálni, eleve a kernel konfigot manipulálni kellett és csak a gconf-fal (gtk) lehetett fordítható állapotúra bírni. Ott ondemand és conservative lehetőséget lehetett emlékeim szerint állítani, a powersave változattal fordított példány fittyet hányt az egészre, és ugyanúgy performance módban működtette az M320-as Athlon II -t. Illetve az egész kernel-kit -es mutatvány trükkös volt mert a 3.2.3x-es AUFS forrása nem a githubon van már, és azt olyan formátumba kellett hozni, hogy a kernel-kit "megegye".

Ettől eltekintve bár LX7-es emlékeimből is így rémlik nem tudta az a nem huge 3.2.32-es kernel sem a powersave-t.

Ezzel szemben ez már huge kompatiblis, tehát cserére alkalmas. Tudni kell még hogy a 400-as jelölésű (jelentsen ez bármit) ext4-es fájlrendszert nem kezeli. (Újabbak és vagy 64bites?)

Most jöhetne a teljesen egyértelműen helyének látszó kérdés: Hogy akkor miért fordítottam le rögtön 64 bitre is? -De a válasz egyszerű: Tanulási - kísérletezési céllal illetve azért mert a célhardver ViA Chipes hangkártyáját vagy ez a kernel vagy az ehhez tartozó fdrv csípőből kezeli, se az ezzel előbbi se az ezt követő kernelek egyike sem képes rá ahogy a 3.2.32 .

Viszont ezúton is köszönöm ezt a részletes jellemzést a CPU skálázásról, nem tudom, hogy a legördülő lista az egy fix lista, vagy a kernelhez igazodva jelenik meg. (Vagy nem olvastam el eléggé figyelmesen a hozzászólást.)

Válasz küldése

Vissza: “Driverek, meghajtók, hardware”