FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Sziasztok!

Tegnapi napon szóba került egy olyan képessége a puppynak amivel korábban már én is találkoztam, de az ötletig nem jutottam el magamtól. Úgyhogy az ötletgazdának ezúton is köszönöm a hasznos infókat! Némelyik alapból tartalmazza a pure-ftpd programot amihez gui is társul 2 opcióval. Anonymous root jog nélkül, illetve root felhasználó root joggal (guiból választható ha menüből indítjuk). Én az utóbbiból csiholtam itthon home cloud -ot. De mielőtt nagyon előre szaladnánk, néhány fontos bevezető a megoldás szerkezetéről:

adrv-ben dolgoztam, bár a puppy fő sfs-ét is manuálisan szerkesztettem. Tehát adott a hivatalos bionicpup64 8.0 amely a puppylinux hivatalos oldalán keresztül beszerezhető és a legtöbb akadályt legyűrő puplet révén került rá a választásom. Ehhez nincs fdrv, de én a pop!_OS firmware gyűjteményével megoldottam ezt a kérdést is. Tehát készítettem fdrv -t, vannak az alap sfs-ek és az adrv ami az FTPuP -ot csinálja belőle. A hivatalos kiadás nem tartalmazza alapból a pure-ftpd programot, így azt a frissített ppmből és a puppy tárolóból beszerezhetjük auto install helyett auto download opcióval, így megkapjuk a pet-et a root könyvtárba. Azt kibontottam, és a tartalmát egy az egybe beletettem az adrv -be az egyébkénti megoldással ami gyakorlatilag perifériák nélkül: bekapcs-kikapcs gombbal vezérelhető teljesen csutka gépet működtet. Ebben van egy shell szkript, amit eredetileg a murga fórumról halásztam, tudni kell róla, hogy ezt is át kellett jócskán variálni, hogy megfelelően tegye a dolgát. Így amikor bekapcsolom a gépet, a BIOS be van állítva fixen a folyamatosan benne hagyott indító Pendrive-ra, és a benne lévő egyébként ntfs meghajtókkal. Az így elinduló gép, először bebootol, de kell egy VGA legyen (integrált legalább) a rendszerben lévén, hogy el kell indulnia az X-nek. Amikor ez megtörténik, elindul a szkript, és kilövi az egyébként első indulásnál jelentkező beállító ablakokat, szám szerint 2-t, egymástól pár másodperces késleltetéssel, és elkezdődik a puppy teljes indulása, a /root/Startup alkalmazásával egyetemben. Ekkorra ha LAN kábellel csatlakozik a gép a hálózatunkhoz, DHCP-n megkapja az ip-t, és a szkript következőkben felcsatolja az összes létező ntfs meghajtót és partíciót amit csak talál. Kizárólag jelen állás szerint, csak ntfs meghajtókat majd elindtíja a paraméterezett pure-ftpd szervert és onnantól nekünk csak annyi a dolgunk, hogy csatlakozzunk rá egy FTP klienssel. Ha kikapcsoljuk, csak megnyomjuk a gép power gombját, és 90 mp után teljesen kikapcsol a puppy a meghajtók lecsatolásával megelőzve.



Előnyök:

1. teljes elérésünk lesz a hdd(k)-hez FTP -vel.
2. nem szükséges semmi, csak bekapcs-kikapcs
3. csak ntfs meghajtókat csatol
4. ram módba működik

Hátrányok:

1. a root jog miatt a teljes puppy is elérhető az FTP-vel
2. muszáj kliens oldalon UTF-8 kódolást állítani
3. ha az alapértelmezett puppy jelszót módosítanánk szerkeszteni kell az ydrv sfs-t
4. az FTP kliensben állítsuk be a távoli mappát /mnt vagy /mnt/meghajto -ra hogy elkerüljük a véletlen törlést a futó puppyt illetően


Aki nálam profibb az nyilván többet is tud ebből kihozni, az elv hasonló lehet.

A dolgok menete:

Először is kell egy desktop fájl az adrv mappájába ami megegyezik az alap puppy útvonalával. Ez pedig most a példa kedvéért legyen a:

Kód: Egész kijelölése

/root/.config/autostart/nocsak.desktop
fájl amibe kerüljön:

Kód: Egész kijelölése

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=Application
NoDisplay=true
Name=nocsak
Exec=nocsak.sh

a nocsak.sh pedig legyen itt:

Kód: Egész kijelölése

/root/my-applications/bin/nocsak.sh
tartalma pedig frissítve!! 2020.06.16. 23:05:

Kód: Egész kijelölése

#!/bin/bash
# monter5.sh
# for rufwoof
# This one works with the BusyBox blkid (default in Puppies).
####


sleep 14
if [ ! -d "/mnt/home" ]; then


# for i in `blkid | awk -F":" '$2 !~ /swap|vfat|squash|ntfs/ { print $1 }' | cut -d'/' -f3`&& do mkdir -p /mnt/$i;mount /dev/$i /mnt/$i;done
for i in `blkid | awk -F":" '$2 ~ /ntfs/ { print $1 }' | cut -d'/' -f3`;do mkdir -p /mnt/$i && ntfs-3g -o uid=0,gid=0,silent /dev/$i /mnt/$i;done



sleep 3


killall gtkdialog &

sleep 3

killall gtkdialog &

sleep 9

pure-ftpd -bBADHEk 90 &


else



echo "mentesfajl!"

fi

Jól látható a fájlból, hogy a murga fórumról származik de így látjuk majd mit módosítottam benne, ahhoz hogy úgy viselkedjen ahogy kell.

Ha tehát az adrv célmappánkba kicsomagoltuk a ppm-ből fentebb módon említett petet annak tartalmával és az előbb bemutatott fájlokkal megegyező mappákkal, akkor nincs más dolgunk, mint az adrv mappánkra kiadna a dir2sfs parancsot. A kapott sfs-t pedig a megfelelő névkiterjesztéssel ellátva a puppy fő sfs fájlja mellé másolni. fdrv is kellhet azt esetleg megosztom majd sourceforge-on.

Az ydrv sfs és az alapértelmezett jelszó:

Abban az esetben ha más jelszóra szeretnénk szert tenni mint ami a puppy alap jelszava, ezt úgy tehetjük meg, hogy pl a ram módban indított ezen kiadásban kiadjuk Terminálban a passwd parancsot.. beírjuk a kívánt új jelszót ahogy kell, és az újonnan így létrejött:

Kód: Egész kijelölése

/etc/shadow
fájlt belerakjuk a puppy ydrv sfsébe, először úgy hogy azt csatoljuk, egy ext fájlrendszerre kibontjuk, majd felülírva a célfájlt dir2sfs-sel visszacsomagoljuk sfs-be. Névhelyesen átmásoljuk és cseréljük a jelenlegivel, és ha mindent jól csináltunk a puppy betöltése után a root felhasználónévvel és a beállított passwd-vel elérjük a meghajtókat FTP-n. A routerbe ha figyeljük a DHCP kliensek listáját, akkor a puppypc kezdetű névhez tartozó ip-re csatlakozzunk, ha több van akkor értelemszerűen arra amelyik a szerver. Address Reservation-nel fixálhatjuk is, hogy mindig azonos ip-t kapjon a gép, s ily módon elérhető kell legyen az FTP illetve így az FTPuP.

Sok sikert és minden jót a megvalósításhoz!

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: nocsak »

https://sourceforge.net/projects/puppys ... 020/FTPuP/

Feltétlen olvassuk végig a README részt! És használat előtt teszteljük! A README Angol/Magyar nyelven íródott.

Amit még tudni érdemes: kábellel, LAN használatra lett tervezve. Ha elindítjuk és a helyi hálózatunk routerébe csatlakozik DHCP-vel kap ip-t a routerből! MAC cím alapján Address Reservation-t állíthatunk így mindig ugyanarra az ip-re kerül. FTP csatlakozás esetén minden esetben UTF-8 kódolást állítsunk a kliensben! gftp klines esetén a fájlattribútumok megőrzése beállítást deaktiváljuk úgy, hogy kivesszük a pipát mellőle a beállításokban. Ez utóbbi csak javaslat, az UTF-8 karakterkódolás viszont szükséges a kliensben!
Bekapcs-kikapcs működik, tehát RAM móddal indul, és kikapcsnál X idő után automatikusan leáll mentés nélkül, a csatolt meghajtókat pedig előtte automatikusan lecsatolja.


Jó tesztelést és NASsolást vele!

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az otthoni NAS (felhő) témaköréhez egy hozzászólást engedjetek meg, létezik a Murgan két ilyen alkalmazás is, az egyik, az egy komplett iso és a Tahrpuppy 6.0.2-es verziójára épül, weboldal linkek :
NAS Puppy - NASTahr - WIP
http://www.murga-linux.com/puppy/viewto ... ac2ac295cc
Az iso innen tölthető le:
nastahr_alpha.iso
https://drive.google.com/file/d/0B_4Miv ... FlODQ/view
Installed:
mhddfs - drive pooling - RAID alternative
mdadm - soft RAID
smartmon tools - SMART monitoring for disks
xrdp + x11vnc - remote desktop management
samba - SMB/CIFS file sharing
pure-ftpd - already there and fine for FTP server duty, but will add auto-start at bootup
openssh-server - SSH management
Kép
Letöltési alternatív link:
https://archive.org/details/Puppy_Linux_NASpuppy

a másik megoldás szintén a Murgan kiadott verzió, ez már sokkal érdekesebb, és régebbi puppy verzión is megy, igen, Precise Puppy 571-ről van szó, és a készítő ehhez gyártott le egy mentésfilét, amit a feltelepített 571-es puppy mellé kell bemásolni, -ez lehet akár egy bootolható usb kulcsra telepített 571-es puppy is- és ebből a telepített 571-es puupyból csinál NAS-t.
Kép
A leírása itt:
Any interest in a Precise 571 based NAS that supports LUKS?
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 780#985780
A cikkben szereplő linkek már halottak, egyetlen jó, és tölthető link van még hozzá, ez:
https://archive.org/details/Puppy_linux_PUPNAS
A leírás Google fordítása: (bocsi)
Puppy_linux_PUPNAS
a jafadmin által

A kölyök Linux NAS a jafadmin-től

"Készítettem egy 571 fájlhoz egy mentési fájlt, amely tartalmazza a Samba, Cryptsetup, sshd, LuksTools, Nano és PaulBx1 pupsave átalakítóját, shc stb. A savefile aes128 kódolású és csak 128 megabájt.

Erre a Precise 571-et választottam, mert 32 bites és a hardverek széles skáláját támogatja. Nincs sok hardver odakinn, amellyel ne tudna bootolni. Emellett a disztribúciót ismerem a legjobban.

Úgy terveztem, hogy egy indexképes USB-meghajtóról fusson. Hozzon létre egy kicsi (2gig?) Rendszerindító partíciót, és telepítse az 571 kiskutyát, majd dobja be ezt a mentési fájlt, majd az eszközök segítségével konfigurálja a flashdrive többi részét LUKS titkosított NAS meghajtóként. Ehhez egy Sandisk 128g miniatűr 128g méretű USB vakut használtam.

Ennek a verziónak az automatikus mentése ki van kapcsolva, hogy ne fogyjon el a flashmemory, de manuálisan menthet az ikonra kattintva, és kikapcsoláskor is megkérdezi (vagy egyszerűen csak kapcsolja vissza a Very Happy-t).

A dobozból előre konfigurálva van 3 bejelentkezéshez: nasadm, naspriv és naspub. Azt a modellt használja, hogy a nasadm mindent láthat, a naspriv (családtagok) privát és nyilvános fájlokat, a vendégek pedig csak a nyilvános fájlokat láthatják. Teszteltem ezt a Windows (minden), a Puppy YASSM, az Android és a Linux Mint alkalmazással.

Az utasítások az asztalon található PUPNAS.txt fájlban találhatók.

Alapvetően ez a leginkább hordozható Linux NAS, és szinte minden régi PC hardvert képes használni.

Ha van érdeklődés, becsomagolom, és találok valahová feltöltésre.

A jelszó: '{Pupnas9876}' "

További részletek itt: http://murga-linux.com/puppy/viewtopic. ... 780#985780

Addeddate
2018-03-17 00:46:53

Azonosító
Puppy_linux_PUPNAS
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
a Murgán egy fórumozó által feltett kérdésre a válasz:
a kérdés:
Szia jafadmin,

Ez érdekes.
A hálózati csatolt tároló a / mnt / home / vagy / mnt / sdb2 / címen keresztül történik? Vagy csak hálózati hozzáférés?

Hülye kérdés lehet, mivel soha nem használtam ilyen eszközöket a mentési fájlban.

A 128 MB méretű mentési fájl telepítése után van-e oka annak, hogy további szoftverek méretét ne növelje?

a válasz:

A „/” jelnél „NAS” néven csatolja. Hozzáférhet a szokásos kiskutya WM-en (JWM stb.) És az ssh-n keresztül közvetlenül az adminisztrációhoz. Ellenkező esetben csak felhasználóként férhet hozzá a hálózati megosztásokon keresztül.

Általában csak kigyulladok, kikapcsolom a konzolt, és az adminisztrációs feladatok elvégzéséhez az összes elérhető munkaállomás ssh-jét használom. Kiskutya esetén használja a YASSM-et a hálózaton keresztüli hozzáféréshez.

A beállítás után három megosztást hoz létre: Rendszergazda, Privát és Nyilvános

A savefile terjesztési célokra 128meg. Az 'convert_pupsave' parancsfájl a / root / my-applications / bin könyvtárban található, így saját ízléssel és méretben készítheti el a savefile-t (át kell neveznie és áthelyeznie az új mentési fájlt, miután befejeződött). Erősen ajánlom a titkosított mentési fájlokat ..

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: NTamas »

nocsak írta: 2020.06.10. 16:42

Kód: Egész kijelölése

/root/.config/autostart/nocsak.desktop
fájl amibe kerüljön:

Kód: Egész kijelölése

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=Application
NoDisplay=true
Name=nocsak
Exec=nocsak.sh

a nocsak.sh pedig legyen itt:

Kód: Egész kijelölése

/root/my-applications/bin/nocsak.sh
tartalma pedig frissítve!! 2020.06.16. 23:05:

Kód: Egész kijelölése

#!/bin/bash
# monter5.sh
# for rufwoof
# This one works with the BusyBox blkid (default in Puppies).
####


sleep 14
if [ ! -d "/mnt/home" ]; then


# for i in `blkid | awk -F":" '$2 !~ /swap|vfat|squash|ntfs/ { print $1 }' | cut -d'/' -f3`&& do mkdir -p /mnt/$i;mount /dev/$i /mnt/$i;done
for i in `blkid | awk -F":" '$2 ~ /ntfs/ { print $1 }' | cut -d'/' -f3`;do mkdir -p /mnt/$i && ntfs-3g -o uid=0,gid=0,silent /dev/$i /mnt/$i;done



sleep 3


killall gtkdialog &

sleep 3

killall gtkdialog &

sleep 9

pure-ftpd -bBADHEk 90 &


else



echo "mentesfajl!"

fi

Jól látható a fájlból, hogy a murga fórumról származik de így látjuk majd mit módosítottam benne, ahhoz hogy úgy viselkedjen ahogy kell.
Nocsak-nak.
Az előbbi hozzászólásoban megemlítettem ezt az archive.org-os weboldalt:
https://archive.org/details/Puppy_linux_PUPNAS
egy érdekes mentésfile okán, de a lényeget elfelejtettem ideírni, most pótolom, szóval van itt egy szinte ugyanolyan bionic64-es puppy, mint a tied, dec-10,-i feladással, -- rögtön az első file a sorban- az iso-ban lévő alkatrészek meg dec-08,-i dátumozással, és a kérdéses fájlok a Te fájljaid. (sh, desktop stb) lásd a képeken.
Kép
Kép
Nem tudom ki készítette, a weboldalon lévő jafadmin név nekem nem mond semmit, viszont az iso tartalmának gyakorlati egyezése az érdekes, nem tudom, tudsz e róla. Dátum kérdésben a Te iso-d dátuma ez, lásd a harmadik képen. A két iso mérete nem azonos. A Te általad itt közreadott verzió a nagyobb méretű.
Kép
Nem tudom, hogy az archive.org-on lévő iso az netán a Te első verziód lenne e, mindenesetre a weboldalon meg sem említik a nevedet, ez kissé furcsa.
Azért is furcsa, hiszem a jafadmin weboldalon eleve egy 2018-as project elemei vannak feltéve, és az a bizonyos puppy mentésfile is a project része, viszont nem értelmezhető a legelső sorba került 2020 dec.-i feltöltött iso, lévén az nem a régi project része, hanem másik, egy új megoldás, és illett volna a nevedet megemlítenie, legalább, mint ötletadót.

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: nocsak »

No, hát akkor gyors egyértelműsítés:


Először is köszönöm a kutatómunkát!

Az eredeti iso a már ez előtt általam említett SourceForge -os Puppyszoftver tárolónkban direkt ezen célból külön mappámba létrehozott helyen található!

A félreértések elkerülése érdekében mindenképp vegyük ezt figyelembe és a hozzá tartozó README.txt -t!

Köszönöm!

Szerk.: Előkerestem az eredeti iso-t és annak perpill Windows-os fájlbélyegét:
idobelyeg.jpg
idobelyeg.jpg (20.01 KiB) Megtekintve 4285 alkalommal

Ez alapján a méret kb stimmel, de kizárólag a SourceForge Puppyszoftver tárolónkba töltöttem csak fel:

Link: https://sourceforge.net/projects/puppys ... 020/FTPuP/

Mondjuk az tényleg érdekes, hogy az eredete az archive.org-on nincs feltüntetve.

NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: NTamas »

OK, köszi a reagálást.
Csak furcsának találtam azon a weboldalon az egyező nevű iso-t, mindenféle infó, és leírás nélkül. Ráadásul a klf. drive-sfs-be belenézve a Te fájljaidat találtam meg bennük, így lett érdekes a történet.
De, ha már valaki mentette, legalább infót írhatott volna erről....
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2020.12.12. 17:50-kor.

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Igen, köszönöm az észrevételt és a jelzését is!

Valóban furcsa, hogy nincs ott a forrásmegjelölés legalább és mondjuk a készítő neve.

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Azért mondjuk gondolkodom, mert a korábbi időpont archive.org -on származhat az időzóna eltérés miatt is:
archive_org_TimeZone_diff_questionmark.jpg
archive_org_TimeZone_diff_questionmark.jpg (168.5 KiB) Megtekintve 4255 alkalommal

És még az is lehet, hogy szimplán csak archiválva lett mint bionicpup64-8.0 változat. Mivel a nevezett oldalon avagy ezen a linken a nevéből is jól látszik, hogy variációk vannak egy név alá töltve:

https://archive.org/download/Puppy_Linux_Bionicpup64

Szóval csak annyi történhetett, hogy archiválták.

Szerk.:

Sőt az iso-ban lévő fájlok az ISOMaster szerinti időbélyeget kaphatták. ;)

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

Hosszú idő után újra elővettem a témát, egyrészt mert közkívánatra beleraktam a samba-t, másfelől pedig azért mert még mindig sokan nem vagy félreértik az FTPuP lényegét és akkor még bele sem kezdtem abba a leírásba, hogy miként lehet módosítani, testre szabni, szerkeszteni a beállításokat, jelszavakat. Miért elég csak az adrv ydrv párossal vezérelni magát az eredeti hivatalos vázat. A témaindító hozzászólásomban leírtam a működését, azóta kapott a nocsak.sh szkript egy hdparm -os kiegészítést is, mellyel a HDD-ket parkoltatjuk le 15 perc tétlenség után, energiatakarékosság és merevlemez amortizáció csökkentés céljából.

Szóval mi az az FTPuP?

Ez egy adrv és ydrv sfsekkel módosított eredeti bionicpup64 8.0 kiadás. A célja NAS funkciót betölteni helyi, kábeles hálózati kapcsolattal úgy, hogy a használójának a célszámítógépen csak a Be-ki kapcsoló gombot kelljen megnyomnia... értelemszerűen alkalmanként egyszer! Mivel PenDrive miatt nincs mentésfájl, ezért előre készített szkripte(kke)l (nocsak.sh) van előre huzalozva a vezérlés, érthető módon ezért speciális puppy kiadás. És nem hétköznapi használatra készült!
A NAS képességekért tartalmaz FTP szervert, SSH szervert root jogkörrel konfigurálva, (lévén hogy puppy linux) - valamint most már samba szevert is szintén root loginnal de külön samba jelszóval. Mind a pureftpd mind a samba szerver az eredeti bionicpup64 ibiblio tárolóból került beépítésre. Egyedül az SSH szerver került PPM-ből utómunkával beépítésre, majd az azokhoz szükséges kulcsok utólag lettek generálva, a puplettel mentésfájllal még a szerkesztési fázisából. Később saját otthoni éles verziómba Skami javaslatára bele került egy web konzol monitor program is, monit névre hallgat, lehet konfigurálni, közkívánatra bele rakhatom majd a mod2-es adrv-be, ennek az az előnye van, hogy előre felszkriptelve pl helyi hálózatról böngészőből látjuk a gép terheltségét, a hálózat terheltségét, és még sok más konfigurálható kijelzést - monitorozást megadhatunk a konfigjában, feltéve ha értjük és tudjuk szerkeszteni az a és ydrv fájlokat utólag. De ha a monitba csak egy kikapcsoló szkriptet konfigurálunk be, akkor akár VPN hozzáféréssel okostelefonnal felcsatlakozva a helyi hálózatunkra, LAN -on is megnyithatjuk a webfelületet ahol aztán egy érintéssel kikapcsolhatjuk az FTPuP-ot futtató gépet távolról. Másik lehetőség, hogy SSH-n keresztül adjuk ki a wmpoweroff & parancsot. És ahogy egyre írnám tovább most a részleteket, úgy úton - útfélen érintem a szerkesztéshez tartozó részeket, amiket nem lehet olyan feketén - fehéren elválasztani.

A szerkesztés leírását későbbre tervezem, már az is nagy eredmény lesz, ha megértésre kerül a működése és célja, egyrészt a szerkesztési folyamat átfogó - részletes leírása terjedelmes és sűrű lesz, ezért erre még fel kell készülnöm, hogy pontosan le tudjam írni a menetét.

Szóval most már tudja a SAMBA-t,
ha igény lesz rá akkor további változatok is készülhetnek, (monit és vagy egyéb) kiegészítőkkel amíg nem írom le a szerkesztéséhez és módosításához szükséges részletes segédletet. Utána annak mentén lehet egyénileg testre szabni bárkinek saját igényei szerint.

Az új, samba adrv sfs, megtalálható a sourceforge tárolóban. README-t olvassuk el és értelmezzük, éles használat előtt pedig mindig TESZTeljünk!


monit.jpg
monit.jpg (185.9 KiB) Megtekintve 3451 alkalommal

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: FTPuP avagy az otthoni felhő puppy

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

Van két rövid hírem:

1.: a monit mint olyan specifikus konfigurációval rendelkezik, mely merevlemezenként és hálózati kártyánként is eltérhet. Éppen ezért egyelőre kimarad a pixisből. SSH-n elérjük a rendszert akár VPN-ről akár csak pőrén LAN-ról, és belépve kiadhatjuk a wmpoweroff & parancsot, ezáltal leáll a gép mintha a kikapcsoló gombot nyomtuk volna meg.

2.: Poénból beraktam egy SSD-t az egyik HDD helyére... nyüstölni, és úgy veszem észre, hogy a hdparm nem kócolta össze, szóval ha ez így marad akkor kijelenthetem, hogy ssd-kkel is működik az FTPuP. De még ez is teszt alatt van még mindig!

MJ.:
Ja egyébként a 2021-05-26 mod1_samba óta és összességében közel 1 éve hibamentes szolgálatot teljesít a saját FTPuP -os gépem. Ha nem SSH, akkor FTP, ha nem FTP és SSH sem, akkor samba-val ip-re hivatkozva elérem a puppyshare alatt a megosztott /mnt könyvtárat és az alatta auto becsatolt NTFS hdd -ket és most már ssd-t is.

Azt azért nagyon halkan még megjegyzem, hogy léteznek már NAS ssd-k is, bár eléggé ellentmondásos tanulmányok keringenek erről a neten, hogy egy SSD inkább rendszermeghajtó legyen mintsem hosszú időre szóló adattároló egység. Egész egyszerűen felépítéséből adódóan hivatkoztak erre a tanulmányok. No ez nem HDD reklám akart lenni főként mivel a HDD-k zajt, ugyanúgy hőt termelnek és mellesleg kopnak... mondjuk a tranzisztorok se végtelen életűek. Maradjunk annyiban ellentmondásosak még a tanulmányok is. Másik: Gigabites hálózaton 5400 RPM-es SATA3 -as HDD-k is hozzák a cirka 78MegaByte/másodperces sebességet. Szóval gyorsabb mint egy USB2-es HDD dokkoló egység így. Persze adok-kapok oldalról feltétel a Gigabites interfész.

Ha van valaki aki profi a szakmájában és tud érveket HDD illetve SSD-re felsorakoztatni, melyik miért alkalmasabb PRO és KONTRA hosszú távra adattárolásra, akkor ne tartsa magában!

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”