Waterfox64

Böngészők, üzenetküldők, levelezők, stb...
NTamas
Hozzászólások: 1868
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Waterfox64

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Noha a Firefox rovatban már többször lett megemlítve ez a webböngésző, nem árt, ha külön topicja is van, mivel a ma is élő, működő 64 bites szoftver a saját weboldaláról kétféle verzióként is letölthető, és telepíthető az újabb 64 bites puppykra. A kétféle böngésző verzió -Waterfox Current és a Waterfox Classic- Linux alatti hardverigénye azonosnak mondható, az utóbbi, a Classic verzió a nagyobb méretével tűnik ki, valamint azzal, hogy még támogatja, illetve használhatók hozzá az NPAPI pluginok is.

Ez nyilván még egy régebbi Firefox verzió-belsőt sejtet, de ez jól jöhet még annak is, aki pl. egy saját 64 bites puppy összeállításába keres egy még jól működő webböngészőt.

Próbaképp egy saját Etionapup64 összeállításra telepítettem fel a waterfox-classic-2020.09.en-US.linux-x86_64.tar.bz2 telepítőt,
Kép
ami valójában csak egy portable csomag, a kibontott webböngészőt tartalmaző könyvtárból (célszerűen az /opt-ba telepítve a kibontott waterfox-classic könyvtárat) már indítható a weeböngésző. Persze gyárthatunk hozzá egy waterfox-classic.desktop fájlt is,

[Desktop Entry]
Name=Waterfox Web Browser
Name[hu]=Waterfox Webböngésző
Comment=Browse the World Wide Web
Comment[hu]=A világháló böngészése
GenericName=Waterfox Web Browser
GenericName[hu]=Waterfox Webböngésző
Exec=/opt/waterfox-classic/waterfox
Terminal=false
Type=Application
Icon=/opt/waterfox-classic/browser/chrome/icons/default/default48.png
Categories=WebBrowser
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml+xml;application/xml;application/vnd.mozilla.xul+xml;application/rss+xml;application/rdf+xml;image/gif;image/jpeg;image/png;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;

és ezen fájlt a megfelelő helyre -/usr/share/applications- bemásolva a puppy főmenüjéből is elindíthatjuk a Waterfox-ot. Az eredendően angol nyelvű böngésző a beállításokban magyar nyelvűre átkapcsolható, a magyar nyelv beállítása után egy restartot kell tenni, és már magyar nyelvű lesz a böngésző. Ehhez semmilyen külön nyelvi .xpi fájlt nem kell letöltenünk, -nincs is honnan!- ezen nyelvi fájlokat a telepítő már eleve magában hordozza.
A kiegészítők között örömmel vettem észre a Widevine jelenlétét, ezt pár weboldal igényli, és jó, ha megvan, és működik.
Kép

A Waterfox számos addon-al bővíthető, és csak ezeket tettem fel.
Kép

A beépített Widevine-nek köszönhetően pl. a mindiGo weboldalán már simán be tudunk lépni, ellentétben a legújabb Palemoon és Seamonkey böngészőkkel, ezekkel ugyanis ezt nem tudjuk megtenni, csak forog-forog körbe a karika, és nem lehet velük a jelzett weboldalra normálisan belépni, azt használni.
A Waterfox-nál is van egy kis gondolkodási idő, párat fordul a karika középen, de amikor betöltődött a kérdéses weboldal, -sajnos eléggé erőforrás igénylő a képes-videós hátterű megoldású weboldal- azt már rendben tudjuk használni.
Például ezt az ismertetőt megelőzően én a Waterfox-al néztem végig a Tóth Vera raktárkoncertjét. (nekem tetszett.)
Kép
Ugyanígy nézhető a Waterfox-al az elhíresült MTVA-s M3 internetes adása is.
Utóbbinál kis gond van, eleve alapból 720p-re all be a felbontás, és alapból a hang is némítva van, ezt egyénileg kell beállítani, de a weboldal hibája miatt néha az oldal frissítésekor visszaáll az alap 720p felbontás, és a hang némítás. Ezen a weboldal programozói hiba ellenére legalább ezzel a webböngészővel már ez az elhíresült (elba@..ott) netes adás is nézhető, szemben a már említett legújabb Palemoon és Seamonkey böngészőkkel, azokkal ez az oldal sem nézhető!
Kép

De ugyanígy nem nézhető az M3 netes adása az első képen látható, portable 64 bites Vivaldi64 és Brave64 webböngészőkkel sem! Annak ellenére, hogy a két 64 bites portable böngésző rendelkezik már saját Winevine addonnal, és ezt frissíti is, ennek ellenére ez az M3 netes weboldal nem képes érzékelni a programokba beépített Widevine addon jelenlétét, és azt mindenáron telepíteni akarja! Hiába engedélyezzük, a widevine újratelepítése után sem látja azt, és újra csak az addon telepítését ajánlja fel a weboldal, nem látja a portable böngészőben lévő belső Widevine jelenlétét, ezáltal az oldalon lévő élő, és visszanézhető adásvideók nem játszhatóak le velük.
Ezért is volt meglepetés, hogy ezen a régebbi Firefox alapú webböngészőnél ilyen hiba nem lépett fel, és a Waterfox simán használható az M3 netes adásának megnézésére is. (a már említett kis weboldali programhiba ellenére)

Természetesen a youtube lejátszás is rendben megy, annak ellenére, hogy nálam mindösszesen csak 1GB Ram van a gépben, ennek ellenére ez a 64 bites -és a többi 64 bites is!- webböngésző, ha nem is villámgyorsan, de a helyzethez képest megfelelő sebességgel működik. Természetesen ehhez a böngészőhöz már alapvető a 2GB ram megléte, (vagy több) ekkor már nincs a kevés Ram miatti sebesség, és lassabb oldalbetöltési gond sem.
A telepített Waterfox könyvtár mérete nálam az /opt-ban így alakult,
Kép
és azért csak ennyi, és nem a normál 178-180MB méretű, mert én a programba beépített angol és a magyar nyelvi .xpi fájlok kivételével a többi nyelvi fájlt kitöröltem a portable böngésző könyvtárából, így nyerve jópár MB-nyi helyet.

Válasz küldése

Vissza: “Internet”