TL-WN823N V2

Minden olyan eszköz, ami a többi kategóriába nem fér bele
Avatar
nocsak
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

TL-WN823N V2

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Mielőtt bele kezdek, annyit elöljáróban, hogy vért izzadtam mire rá jöttem, "a hiba nem az ön készülékében van", hanem a készülék birtoklójában avagy bennem.... a hiba a figyelmetlenség megkétszerezve volt.

Tehát adott a témaindító hardware, letöltöttük a képeken mellékelt

Tipli_Link_Link.png
Tipli_Link_Link.png (6.16 KiB) Megtekintve 4697 alkalommal
Tipli_Link_Device.png
Tipli_Link_Device.png (79.06 KiB) Megtekintve 4697 alkalommal
link alapján a megfelelő linuxos driver csomagot. Majd a kapott (tömörített) állományt átmásoljuk a /tmp/ könyvtárunkba, vagy ha natív linuxos fájlrendszert vagy mentésfájlt használunk de kevés a memória, akkor a /root/ könyvtárba. Én tmp könyvtárban dolgoztam, ott létre hoztam külön erre a projektre egy /tmp/Tipli/ könyvtárat, amibe másoltam a (tömörített) driver állományt. LX7-es Puppy linux, 3.2.32-es kernel, devx, kernel forrás sfs fájlokat betáraztam (betöltöttem), PCmanFM fájlkezelővel jobb klikk a driver zip fájlra >> Kibontás ide. Kitömörítettem a zip-et. Az így kapott /Driver/ Könyvtárat és Installation for linux driver_RTL.pdf fájlt a zip fájl nevével létrejött könyvtáron belül kaptuk, ami így fest:

Kód: Egész kijelölése

/tmp/Tipli/TL-WN823N(US)_V2_160315_Linux
tehát ezen a mappán belül van az említett mappa és pdf. Minek után tanulságos mese is egyben leírom az első buktatót:


A /tmp/Tipli/TL-WN823N(US)_V2_160315_Linux/Driver/ mappán belül nyitunk egy terminált PCmanFM fájlkezelővel, és kiadjuk a már csatolt devx és kernel forrás sfs-ek fényében a make parancsot, ami el is indulna de rögvest kivág minket a konzolba, mondván Unknown vagy Invalid Token near "(" a 0. sorban. Oké, már meggyőződtem arról, hogy a TP-Link képtelen Drivert írni, de ha routerekre ír működő firmware-ket akkor csak nem.

Első buktató megoldása:

Ugye jól figyeltetek, és észre vettétek, hogy a near "(" az nem a Makefile hibája hanem a mappa nevében rejlő zárójeleké, ugyanis:

Kód: Egész kijelölése

/tmp/Tipli/TL-WN823N(US)_V2_160315_Linux/Driver
ezen belül adtuk ki a make parancsot fordításra és a zárójel bekavar. Ergo, helyezzük ki ROX fájlkezelővel Mindent (Rejtetteket) mutató állapotukban a Driver könyvtárat simán egy mappaszinttel feljebb a

Kód: Egész kijelölése

/tmp/Tipli
könyvtárba.


Buktató 2:

Hát mondom mekkora felfedezést tettem, azon nyomban kiadtam újra az új helyen is a make parancsot, és pár sor után ismét recursive error-ral találtam magam szemben... Miért?

Második buktató megoldása:

Írja a pdf:


Hogy ugyan ellenőrizzük már le, hogyha nem képes a kernel a 80211 -re, akkor írjuk át a Makefile-t a képen látható módon:
kb.: 7. sorban ezt:

CONFIG_IOCTL_CFG80211=y
erre:

Kód: Egész kijelölése

CONFIG_IOCTL_CFG80211=n
majd mentsük el, és így adjuk ki a make parancsot, (addig semmiféleképpen ne!).
Legyárt jelzem sikerrel kismillió .o meg egyéb fájlokat a C fordító, majd megkapjuk a sikeres fordítást követően a .ko fájlt is. Ekkor kiadjuk terminálba a már megszokott módon a

Kód: Egész kijelölése

new2dir make install
parancsot, végigzongorázzuk, majd a végén egy tetszőleges karakter megadással elindítjuk a dir2pet szkriptet is, és készítünk belőle telepítő PET csomagot is. Az így kapott telepítő fájl mellé jön egy .files fájl is, abban pedig ezek találhatóak... bár készül kismillió fájl is de csak ezek kerülnek valamiért be... lehet hibás a new2dir szkript?

Kód: Egész kijelölése

/lib/modules/3.2.32/kernel/drivers/net/wireless/8192eu.ko
/lib/modules/3.2.32/modules.dep
/lib/modules/3.2.32/modules.dep.bin
/lib/modules/3.2.32/modules.pcimap
/lib/modules/3.2.32/modules.usbmap
/lib/modules/3.2.32/modules.ccwmap
/lib/modules/3.2.32/modules.ieee1394map
/lib/modules/3.2.32/modules.isapnpmap
/lib/modules/3.2.32/modules.inputmap
/lib/modules/3.2.32/modules.ofmap
/lib/modules/3.2.32/modules.seriomap
/lib/modules/3.2.32/modules.alias
/lib/modules/3.2.32/modules.alias.bin
/lib/modules/3.2.32/modules.softdep
/lib/modules/3.2.32/modules.symbols
/lib/modules/3.2.32/modules.symbols.bin
/lib/modules/3.2.32/modules.devname
Na mindegy, az így kapott pet fájlomat feltelepítettem úgy, hogy csatlakoztattam a Stick.et a géphez, lévén adott a .ko fájl neve 8192eu.ko néven, így utána

Kód: Egész kijelölése

modprobe 8192eu
majd az így kapott WLAN 1 -gyel létrehoztam az internet kapcsolatot.
Tipli_NIC.png
Tipli_NIC.png (32.74 KiB) Megtekintve 4697 alkalommal
Ami érdekesség még, az az US elnevezés, márpedigy magyar honban lett a Stick vásárolva. De a gyári driver CD-n is alapból több minden kell neki, mint a windows-nál a V1-eshez a .sys a .cat és a .inf fájlok. A LED ugyanúgy nem világít, de a netet erről használom már, tehát működik.
Csatolmányok
Tipli_NIC.png
Tipli_NIC.png (32.74 KiB) Megtekintve 4698 alkalommal
Tipli_Link_LinStall_03.png
Tipli_Link_LinStall_03.png (28.77 KiB) Megtekintve 4698 alkalommal

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: TL-WN823N V2

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Nem merem szerkeszteni az előző hozzászólásomat, mert valamiért mindig véletlenszerűen megkeverednek a képek, szóval egy fontos megjegyzés, ez kimaradt, de menet közben jöttem rá erre is, hogyha a /Driver/ mappát átnevezzük pl.: tlwn823n_v2-1.0 -ra úgy fog helyesen működni vele a new2dir és a dir2pet szkript is, mert lát verziószámot a mappa nevében... ebbe először én is belefutottam, és kezdhettem előről a lépéseket. Persze ettől függetlenül változatlanul nem értem, hogy a new2dir miért csak a modulokat szedi össze, a többi .o meg egyéb fájlokat miért nem. De mivel a sima make install alapján ténykedik, (elvileg!) így végképp nem értem akkor a többi hol marad ki vagy hova kerül, nem kerül.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: TL-WN823N V2

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Igaz, nem LX7-es Puppy linux, 3.2.32-es kernel......

https://archive.org/download/Puppy_Linux_Forum_Pets
Kép

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: TL-WN823N V2

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

Gondoltam egy nagyot, természetesen ez sem jött össze...

Csapó1:

Arra gondoltam kiütöm a nospup32 alól a 4.6.3 pae kernelt, és helyére a gyorsabb működés reményében cserélek egy 3.14.56 nopae-t. Ó milyen jó lesz gondoltam, van hozzá kernel forrás, devx van a nospuphoz az enghunhoz és a hunhoz az eredeti bionic 19.03 devx.

OK

Rendszer elindít ram módban, zdrv és vmlinuz kitöröl, berak átnevez az új, és az fdrv hozzá. Reboot...

Dörzsölöm tenyereimet, már indultam is a TP-LINK mappámba tesztalany ezen téma hardvere ismét a TL-WN823N stick. Rágravírozás szerint EUV2 csomagolás szerint EU V3.

Leszedem UK oldalról a V2-es linux driver zipet, alaposabb áttanulmányozás után devx kernel forrás csatolással ráuszítottam először a make clean majd a make -j2 parancsot mert miért ne...

Az első rekurzív error természetesen elkerülhetetlen, már-már mátrixi analógia, hogy elsőre senkinek sem sikerül megugrania a célt.

Hosszas matekolás után gondoltam belenézek a Makefile.c fájlba, mégis mit rejt magában. S ekkor látok egy sort (30.) amitől egyből felébredtem ha eddig még csipkerózsika álmomat aludtam volna ébren:

Kód: Egész kijelölése

#EXTRA_CFLAGS += -Wno-error=date-time	# Fix compile error on gcc 4.9 and later
nahát gondoltam mit is tehetnék ha már bionic révén 7es gcc-m van, első hekknek ja igen kellett egy compiler-gcc7.h header fájl a /usr/src/linux/include/linux mappába, merthogy a k3.14.56 forrása csak 5-ösig lát.

Ezt úgy oldottam meg, hogy a 4.6.3 pae kernel forrás sfsből kimásoltam a sima compiler-gcc.h fájlt compiler-gcc7.h néven a kívánt helyre s lőn világosság.

Na mondom rekurzív error2-t várva kiadtam a make clean majd újra a make -j2 parancsot, ekkor még így hagyva a Makefile.c 7. sorát:

Kód: Egész kijelölése

CONFIG_IOCTL_CFG80211=y
mondván hát biztos támogatja zsigerből a 802.11-et az aktuális kernel. Lássunk csodát, pöccröff pár warning után megkaptam a kernel modult.

És a hogyan fagyasszunk linuxot első helyezést meg is kapta, amint insmodoltam és rákerestem a wifi hálózatokra szépen ott maradt a rendszer ahol megfagyott.

Ja igen ez a gravírozás szerinti EUV2 próbálkozás volt annak adekvát zipjéből.

Csapó2:

No hát a kálvária itt még nem ért véget, nem abból a fából faragtak ami hamar feladja a küzdelmet, pedig sokszor valóban ez volna bölcsebb mint a szánalmas erőlködés nemde?

No, hát fogtam az EUV3 zipet, megforgattam azt is, az érdekes módon pár warning ellenében de lefordult. Oké akkor a fagyás után következő rebootnál történt mindez, szóval isnmod 8192eu.ko az aktuális mappába nyitott terminálból, megint scan és megint fagyás.

Mondom ez így nem lesz jó....

Csapó3:

Vissza reboot RAM módba, kernel visszarak eredeti állapotba, mentésfájl vissza helyére szintén, és akkor a poén kedvéért a rutinművelet ismét: ezúttal a 4.6.3 kernellel ahhoz adekvát forrással és a devx-szel kezdve az EUV2 gravír szerinti zippel kitömörítés után:

a 30. sorban kommentjel kivesz és:

make clean

make -j2

error

(nem lepődtem meg)

Hiába a kikommentelt sor, valahogy a 7. sor n-re állítása sem tett csodát... és akkor jöjjön a már rutinművelet a béta driverrel EUV3 zippel:

uextract

make clean

make -j2

és igen, nem hogy rekurzív error de még egy deka warning se volt, így fordult le a 4.6.3 pae kernel és annak forrása alatt az elején említett devx-szel, a friss ropogós 8192eu.ko modul, melyet insmodolva már működésre bírhattam, igaz a LED még mindig nem jelez benne semmit sem...

és ez a mese is rövidebb lett volna, ha a régi kernel új rendszer fejleszthető volna...

;)

Válasz küldése

Vissza: “Egyéb hardware”