seamonkey

Böngészők, üzenetküldők, levelezők, stb...
Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Jöhet! :roll:

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: NTamas »

... Feltegyem ezt a kísérleti változatot, belenézel? ....
Köszönöm a fáradozásodat, de nem igazán hoz lázba a glibc cserés megoldás, ennek ellenére, ha teheted, és van hely a tárolótokon tedd fel hátha van még a tagjaink között hozzám hasonlóan gyenge géppel -de már nem sokáig- rendelkező illető, akinek esetleg jól jöhet ez a verzió.

Amúgy a k:3.9.11 kernelt használó Puppy verziókból most egy régebbi megoldást boncolgattam éppen szét a napokban, ez pedig Oldyeller alkotása, a FluxPup-1.6.1. pae Woof-ce alapból épített, Precise alapú puplet.
Kép

Mivel személy szerint nem szeretem a Fluxbox-ot, ezért ezt a verziót kibeleztem, teljesen eltávolítottam belőle a Fluxbox elemeit, és egy sima JWM-es Puppy verziót csináltam belőle. Az eredeti fő sfs-ben beépítve volt egy régi webböngésző, ennek a helyére beszerkesztettem a fő sfs-be egy magyar nyelvű Seamonkey-2.49.4-es böngészőt, és a működéséhez kellő gtk3 függőségeket, valamint pár dolgot még. A többi szükséges dolgot, programot már a frugall mentésfile tartalmazza, így a fő sfs nincs agyon terhelve programokkal, azok vannak csak benne, ami egy induló rendszerhez jó, ha megvannak. A többi telepített dolog meg amúgy is egyénfüggő, mindenesetre a fő sfs az eredeti kb: 170MB-ról azért meghízott 231 MB-ra, és ehhez jön még egy egyéni, 713 MB méretű mentésfile. Gyakorlatilag egy igen régi, 1 GB-os usb kulcson elfér az egész. A webböngészésen, csevegésen kívül alapból lehet webes rádiózást, iptv-t használni, erre a megszokott pupRadio/PupTelly és a kisméretű iptv-s progi áll készenlétbe, ez utóbbihoz viszont az alapként meglévő mplayer-gnome-mplayer mellé még fel kellett tenni az mpv-t is. (lévén az iptv-s kis progi az utóbbit használja lejátszó motorként) Pár függőség, kodeck, (a H-265 is) meg az Audacious és egy VLC is felkerült, ez utóbbi a Precise csomagkezelőjéből a 2.0.8 TwoFlower verzió. Az ffmpeg az a Precise csomagkezelőjéből elérhető, letölthető 1.2.1-486-precise csomag, és ezzel gyakorlatilag az összes meglévő média állományomat lejátssza a Fluxbox nélküli, immáron csak JWM-et használó FluxPup-1.6.1-PAE Puppy.

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Természetesen a fő sfs-be beültetett Seamonkey gond nélkül játssza a youtube videókat, és mivel ehhez a 3.9.11-es kernelhez van egy normális NVidia driverem, -a kártya jelenleg csak egy NVIDIA Geforce4 MX4000/8xAGP-s/SSE2- így a videók lejátszása rendben megy teljes képernyőn is.
(1280x1024 24 bit)

Ja, igen, a cucc utólag még kapott egy JWM Desk Manager-t is, ezzel jobban össze lehet fogni a beállítani valókat.
Kép

Ez a megbuherált Puppy verzió 3 napja megy egyfolytában, rengetegszer lett újraindítva, nyúzom rendesen, de eddig még bírja, és úgy tűnik ennek az öreg gépnek ez a módosított Precise Puppy lesz a hattyúdala.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2019.09.13. 18:33-kor.

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Pompás!

De megjegyzem, hogy nem csak (!) glibc csere történt, de örülök neki, hogy megtaláltad a megfelelő megoldást. Tudom, hogy már semmi sem egyszerű, sokat kell variálni, amíg összeáll a megoldás. Csak tudod az a gép, melyen PAE kernel remekül fut az tud többet is!

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Üdv "Asterix"!

Ha úgy gondolod, hogy átnézed, akkor szívesen felteszem a Teszt-be, de ez még csak "vázlat". Ha látsz benne fantáziát, akkor megcsinálhatom rendesen. A RAM igénye szerény.

Itt van: https://sourceforge.net/projects/puppys ... les/Teszt/
Precise-5.7.1-a1.iso

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Bár én nem Asterix vagyok, de azért csak kipróbáltam ezt a csoda Precise-5.7.1-a1.iso-t, de nem sok sikerrel.
Ma már megemlítettem az Utak, lehetőségek a puppy számára topicban az újabb puppykba épített induláskori videóbeállító problémát, és ezt most némi képanyaggal is alátámasztom a Precise-5.7.1-a1.iso kipróbálása kapcsán, bocs a képekért egy mobillal készültek, de a lényeg azért látszik rajtuk.


Tehát vala a normális, megszokott puppy, ahol az indítás utáni videóbeállító menü kb. így néz ki.
Kép
Itt ugye még megvan a megszokott sima nv driver, és az nvidia driver is.

Akkor lássuk a medvét, akarom mondani a Precise-5.7.1-a1.iso bootját.
Kép
A szöveg félig magyar, félig angol, de ez legyen a legkisebb probléma, ettől még akár jó is lehet.

hát nem, mert a megszokott beállító ablak helyett egy ilyet kapunk.
Kép
Kép
Na, itt már gondok vannak! - nem is kicsi.
Ugyanis nincs eleve megnevezve a beépített fő videó driver, - a vesa-t és a modesettinget, valamint az fbdev-et soha nem használtam, illetve a vesa-t talán egy 4-es sorozatú puppyban még igen, mert abban a gépben annó egy PCI-s videokártya volt, és az csak vesa-val volt hajlandó működni- így bizony itt eleve elbizonytalanodik az ember, és csak később derült ki, hogy az Automatic lehetőség (driver) az nem más, mint a Nouveau driver!
Kép
Kép
Az első Automatic próbára ugyan felismeri a gépben lévő videó kártyát, de nem tölti be hozzávaló modult, így a videórész beállítása nem történik meg, visszadob a harmadik képen látható ablakhoz és kezdheted elölről a beállító procedúrát, ami nálam továbbra sem lett sikeres, bár a hatodik képen látható, hogy már valamilyen mudult be tud tölteni, és a videó kártya színmélységét is eltalálta, de a megfelelő felbontási értékeket nem tölti be.
Ha lejjebb húzod a menüben a beállítás részt, ott ugyan van legalul egy kézi beállító ablak, ahova a billentyűzetről be tudod írni a neked kellő felbontási értéket, de ezt sem fogadja el az Xorg beállító, mindig egy ilyen hibaüzi ablakot dob fel az Xorg.
Kép
És utána simán ezt az ablakot adja meg,
Kép
ahol az xorgwizard beírásra szólít fel, de annak semmi értelme, mert hiába zongorázom végig a felkínált lehetőségeket, nem tudom ezen a gépen ezt a rendszert elindítani!!!- lévén egyetlen felkínált videóbeállítás, driver nem jó erre a gépre. Egy állandó ciklusba futok bele, és a vége mindig az utolsó képen is látható kiírás, így tehát ez a Precise-5.7.1-a1.iso nálam teljességgel használhatatlan, és igen jól példázza azt, amit a fentebb említett Utak, lehetőségek a puppy számára topicban már délután leírtam.

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 617
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: janugsa »

NTamas.
Kerestem olyan újabb puppyt amiben nv drv is van. Csak kettőt találtam. Nem tudom nvidia kártyán kipróbálni.

https://www.mediafire.com/folder/kwhxksubf00ny/14.0
Itt slacko5.7.1 és slacko5.8.3 található, ezek közül az egyik bare változatát még te mutattad be. Ezek újrafordított puppyk.
viewtopic.php?p=6770#p6770

A másik slacko6.9.9 egy be nem fejezett puppy 2017-ből.
Firefox vagy palemoon vagy uefis változatban.
http://distro.ibiblio.org/puppylinux/pu ... esting/32/

Ismétlem, nem próbáltam ki nvidia kártyával őket
nvdrv.jpg
nvdrv.jpg (77 KiB) Megtekintve 5693 alkalommal

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Köszönöm szépen, hogy próbáltál segíteni!
De mint már írtam, nekem már megvannak a jól bevált Precise verzióim, főleg azokat használom, de pl. a fentebb leírt Fluxpuppy-t is csak a kíváncsiság és a megvalósíthatóság miatt alakítgattam át, és ez viszont meglepően jól sikerült, így még ez is fennmarad a gépen, másra már amúgy sem volna hely.

Kép

A Slacko verziókat nem szeretem, bár mentek ezen a gépen is, lásd amit említettél is, és amiről írtam is, de nekem valahogy sohasem jöttek be igazán. Ráadásul én úgy vettem észre, hogy nem bővíthetők olyan jól, mint a Precise verziók ezt látszik alátámasztani az is, hogy pl. azt a Slacko verziót amiről írtam a fórumban, sokáig használtam ugyan, de csak pár progit tettem rá, mert érdekes módon voltak olyan programok, amik a Precise-n gond nélkül mentek, és telepíthetőek voltak, a Slacko-n meg nem, hogy ez miért volt így, nem tudom, de azt igen, hogy pl. a függőségek keresése a Slacko-n problémásabb volt,mint a Precise-ken. Azután egy későbbi programtelepítéskor teljesen meghalt, így letöröltem a gépről, és nem foglalkoztam tovább a Slacko féle puppykkal.

Úgyhogy én befejeztem a keresgélést, alakítgatást a Precise-kkel, meg ezzel a Fluxpup-al bezárólag, ezeket elteszem és a következő, komolyabb gépemre -kezdenek összeállni hozzá már a kellő dolgok!- de még pl. egy jó NVidia PCIe-16x videókártyát kell majd hozzá beszereznem- ezeket teszem fel, és majd az újabbak közül azt, amik itt a fórumban a legjobban beválnak. Szóval én ezentúl már csak használom, és nem buheráom a Puppy-t.

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Kedves NTamas!

Az a precise, amit kitettem(...a1), mint egy elképzelést, az pontosan az amit írtál. "Már többször megírtam, a Precise-571 puppy alap angol verzióját"... Ezek szerint a murgáról kapott link nem arra apuppy-ra mutat, amire régen. Én erről nem tehetek. De valóban ez gond.

Köszönöm, hogy kipróbáltad.

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: seamonkey

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ezt a két telepítőt nemrég gyártottam, ehhez is kell már a GTK3 és az aPulse is.
seamonkey-2.49.5.HU-linux-i686.pet
seamonkey-2.53.1.HU-linux-i686.pet
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: 32 bites seamonkey_portable_verziók

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Időközben a portable verziók is előtérbe kerültek, ami nem csoda, hiszen nem kell őket a hagyományos módon telepíteni, és az esetleges eltávolításuk a rendszerből is sokkal egyszerűbb, tisztábban megoldható.
A Seamonkey az a böngésző, amiből még szerencsére készülnek 32 bites verziók is, ezekből készültek a következő portable verziók:
seamonkey-2.53.7.1.hu.linux-i686-portable.zip
seamonkey-2.53.8.1.hu.linux-i686-portable.zip
seamonkey-2.53.9.hu.linux-i686-portable.zip
Ezeknek a portable verzióknak közös jellemzőjük, hogy a zip-et kibontva kapunk egy portable könyvtárat, amit tetszés szerinti helyre tehetünk, legyen az akár a /root, vagy akár a /opt könyvtár. A telepítős verziókkal ellentétben a program a saját profile könyvtárát a portable könyvtáron belül lévő seamonkey32 könyvtárba fogja tenni, és így a fentiekben említett egyszerű program eltávolítás gyakorlatilag csak a seamonkey portable könyvtár törlésére szorítkozik.
http://www.kepfeltoltes.eu/images/2021/ ... 3.9.hu.png
A linkre kattintva látható, hogy a portable könyvtáron belül van egy LAUNCH nevű fájl, ezzel a fájllal indítjuk el a portable webböngészőnket. Ezen indító fájlt kihúzhatjuk a desktopra, ikont rendelhetünk hozzá,(a portable könyvtárban van egy .png fáj, külön erre a célra) és az asztalról egy kattintással indulhat a portable böngésző. Az indítás után ne feledjük beállítani a Seamonkeyt, ezt már az eddig megismert módon tehetjük meg.

Válasz küldése

Vissza: “Internet”