3 UpupBB 18.05+12, K4.9.96 pupletem, 2018 szeptemberiek.

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

3 UpupBB 18.05+12, K4.9.96 pupletem, 2018 szeptemberiek.

Hozzászólás Szerző: csipesz »

SZERKESZTVE: van már egy harmadik is!
Üdv. Készítettem - csak úgy, hobbiból - még két UpupBB pupletet, melyeknek járulékos neve a "slim"(lefogyasztott, fogyókúrás)lett, mivel kiszedtem belőle mindent, amire - mióta csak Puppy linuxokkal érdemben foglalkozom(nagyjából 2013 óta) - soha szükségem nem volt... Viszont ezekbe is beraktam "vezér"-böngészőnek az Opera 45-öst. Egyesek kérdezhetik: miért pont azt? - mikor az kissé lomha meg kissé nagy méretű? - nos, azért, mert az Opera két dolgot nagyon tud:
1. Chrome alapú böngészőként minden további nélkül jól kezeli a mega.nz tárhelyeit;
2. Opera, plusz a hozzá letölthető fvd(flash video downloader) addon - nos, ha valakinél ez igény, nálam az - ezzel a kombinációval lehet a legnagyobb sikerrel "lekarmolni" szinte bármilyen weboldalról bármilyen videót, offline felhasználási célokra: sima megnézésre(gyengébb masinán szerencsésebb egy filmet letöltve megnézni, mint röptében online nézni, akadozva), szerkesztésre, feliratozásra.
E két puplethez nyersanyagnak a UpupBB 18.05+12 iso-t használtam.
A kisebbik művem szűk 340 Mb-os méretű lett, általam az Opera 45, bleachbit, guvcview, mpv mediaplayer meg "take a shot" képernyőkép-mentő került bele mindössze. A grafikus felület, mint minden csipesz cuccnál - az openbox/lxpanel kombi...
A kisebbik cucc alapból angol nyelven kezd, mert meg akarom mutatni Murga fórumon is...
A nagyobbik cumó mérete kerekítve 688 Mb lett, ami úgy sikerült ekkorára, hogy az eddigi tartalmat még megfejeltem egy Dosbox-szal és egy fullextrás wine-nal.(Azért hívom fullextrásnak, mert ez egy kis "állam az államban": saját kép- és doksinézegetői vannak, saját be/kicsomagolója, médialejátszója, iso-editora, stb. A hatásuk viszont csak a Total Commander-t használva érvényesül - amúgy észre sem venni, hogy ott vannak.)
Az eredeti iso járulékos sfs-eit - kivéve a teljesen elhagyott adrv sfs-t - integráltam a rendszerbe. Ezt tekintsétek a saját maradiságomnak vagy bogarasságomnak - egyszerűen nem szeretem, ha benézek egy iso-ba és káprázik a szemem az ilyen-olyan sfs-ektől... a precise puppyknál még nem volt ez, mégis mennyire rendben voltak. Így áttekinthetőbb az egész.
A wine-os változat alapból magyarul indul el.
Letölthetőek innen:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
ScreenshotUpupBBSlimEnglishOpera.jpg
ScreenshotUpupBBSlimEnglishOpera.jpg (73.76 KiB) Megtekintve 5700 alkalommal
ScreenshotUpupBBSlimMagyarWineOpera.jpg
ScreenshotUpupBBSlimMagyarWineOpera.jpg (75.64 KiB) Megtekintve 5700 alkalommal
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára csipesz 2021.01.04. 16:15-kor.

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Te @Csipesz, lehet, hót ideges leszel ettől (na jó, meg is értem) csak úgy kérdezem, javaslom, mi lenne, ha ezt a kisebbik slim-et tovább faragnád - le?
Engem speciel abszolute nem érdekel a böngésző, mindegy melyik, azt raknék bele magam, úgy és azt, amit gondolok, egyébként Pale Moont, de mondom, ez mindegy.
Aztán ezek a médialejátszó vackok sem kellenek, az életben nem néztem így semmit, nem is fogok, az igényt sem értem, miért is akarna bárki így valamit is megnézni, de ezk megint nem érdekesek, csak úgy mondtam.
Vagyis amikor lecsupaszítod, mentsd el úgy és kész, már persze magyarul. (Ha nem ezt, hanem pl. valami Xenialt, az is jó.)
Amúgy külön ne fogj neki, de ha pl. megőrzöd a munka állomásait (nekem anno ezt volt a módszerem) akkor akár rendelkezhetsz is egy ilyen verzióval.
Ha van, örülök, lehet, van még egy-két elvetemült, aki mindig az alapot keresi, szerintem lehet, ők is.
Természetesen ez nem érinti azon véleményemet, hogy mindig is a legnagyobb megbecsüléssel gondoljak az out of the box pupletjeidre: akármelyiket próbéálta, halálos pontossággal össze vannak reszelve, szerelve, olyan programokkal, amelyek valóban működnek is.

Avatar
nocsak
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01
Kapcsolat:

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Szóval Csipesztől kértek egy CsupaszPup-ot :D ? (Bocsánat ezt a labdát nem lehetett levegőben hagyni...)

Amúgy természetesen legalább hasonló elismeréssel Csipesz felé az ügyet illetően, de már egy ideje én is inkább azt csinálom, hogy alapul véve a már így is hízott LX7-remaszteremet, már csak csomagokat gyártok hozzá (sfs, pet) ill. jelzem hogy miket telepítettem a még működő PPM-ből. Bár nem tudom mekkora munka áll mögötte, lehet az is óriási segítség volna, ha az egyébként Csipesz kiadásokba belekerülő csomagok elérhetősége publikus volna, (lehet egyébként az, csak nem figyeltem eléggé) így mindenki kedvére azt telepíthetne a favorit puppy-jára később amit szeretne, és vagy azt bele remaszterelné mindenki a kedvére, vagy kérésre. De ez csak egy elgondolás. (Már a gyűjtemény elkészítése önmagában nem lehet kis munka.)

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Már nevet is találtam hozzá: " Panel-Puppy" ! :D

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Egy(*) kis hiba azért becsúszott, a puppyban lévő pepperflash egy 2017-es verzió, kicsit réginek tűnik, nem ártott volna cserélni a legfrissebbre.
Kép

Az Opera nálam nem vált be, ezért rövid úton kitettem a szűrét, valamiért nálam a youtube videóknak nem volt képük, csak hangjuk, ennek okát még nem tudtam kideríteni, és a csipesz által favorizált FLV sem állt a helyzet magaslatán, egyetlen egyszer vette észre, hogy van letölthető videó, azután már soha többé, mindig azt írta ki, hogy töltsem be újra az oldalt, ezen hibák miatt repült ki nálam az Opera.
Kép
Kép
Viszont kapott helyette egy friss 2.49.4-es Seamonkey-t, és egy 52.9.0 verziószámú Firefox-esr böngészőt. Ez utóbbiból írok éppen. Természetesen mindkét böngésző hibátlanul játssza le a youtube-s videókat, ami kissé furcsa, annak fényében hogy lényegében semmi különöset nem variáltam rajta, ennek ellenére ezek a webböngészők rendben működnek videólejátszás terén, az Opera meg nem.
Kép
Kép
A nem variáltam semmi különöset ez esetben abban merült ki, hogy lecseréltem a jelzett régi pepperflash verziót, és beletettem egy friss normális Firefoxhoz való flash playert is, és ennyi.
Azt azért továbbra sem értem, hogy az Opera miért nem adott képet a youtube videóknál, a két másik webböngésző meg igen. Talán abban lehet a hiba, hogy ezek a webböngészők már alapból html5 lejátszást valósítanak meg, és nem flash playeres lejátszást, míg szerintem az Opera még a pepperflash használattal akarta a html 5 videókat lejátszani. Videó codeck probléma sem lehet, hiszen egy már lementett H-264-es codeckel készült mp4-es youtube videót simán lejátszott mindkét beépített média lejátszó.
(*)
Ja, igen, van még egy hiba, ami talán csipesznek nem hiba, de ez másnál, így nálam is kissé zavarónak tűnt, ez pedig a tűzfal alapból mellőzése, kigyomlálása. A mai időkben már sajnos a Linux is sérülhet, így nem árt egy kis védelem ennek is, mondjon bárki bármit. Szerencsére, ezt a hiányosságot egy rendesen lefrissített csomagkezelőből pótolni tudjuk. Az alsó képen látható három fájlból csak az első kettő kell majd nekünk, és rendben visszakapjuk a megszokott puppys tűzfalat. A két webböngészős képen alul a tálcán már ott van az így visszaszerzett tűzfal.
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A tegnap esti lényegében semmi variálást ma azért megfejeltem a reggeli kávém elfogyasztása közben, és jött az ötlet, ha más Slim puppy, legyen benne három darab pontosan ideillő kisméretű progi, ami még emelheti Slim verzió használhatóságát, és talán még az iso-ba is belefért volna.

Ezekről lenne szó:
1. PoorMan'sRadioPlayer.pet
https://yadi.sk/d/K_rLNToy_CsAdg
Kép
Erre sok szót nem kell vesztegetni, a legpuritánabb, de ma is még egy igen jól használható terminalos rádió program, a működéséhez a Slimben már alapból benne van a szükséges függőség, csak a pet csomagot kell feltenni, és mehet a zenélés.

2. IPTV_T64-0.5.pet
https://yadi.sk/d/wORI59AcJ9YqqQ
Kép
Kép
Erre a kisméretű IPTV-s progiról sem kell sokat írni, hiszen ezt már a fórumozók ismerhetik, talán annyit mégis érdemes elmondani, hogy alapból a default médiaplayert hívja meg a progi, és ez itt a Slim esetében az mpv lejátszó, és a képen is látható, ez is rendben teszi a dolgát.

3. smtube-18.9.0-i686.pet
https://yadi.sk/d/-72NJxIR_dvXCg
Kép
Az SMTube sem ismeretlen már valószínűleg senkinek sem, a legfrissebb pet csomag simán felment, és működik, a beálításokban az alapból benne lévő gnome-mplayert vagy a szintén benne lévő mpv lejátszót lehet kiválasztani, én a gnome-mplayert választottam ki, és a kép is bizonyítja, ő is rendben teszi a dolgát.
Az smtube-hoz viszont kelleni fog három függőségi fájlt, nálam legalább is ez a három csomag kellett az smtube.pet csomaghoz a működéshez.
(a még szükséges ssl és crypto függőségi fájlok már a Slim-ben vannak alapból!)
qt-4.8.6-i686.pet
https://yadi.sk/d/tH2JNKnv3Jup6A
ca-certificates_20160104ubuntu0.12.04.1_all.deb
https://yadi.sk/d/lRHVxkULOHgLAg
ca-certificates-2016-11-30.pet
https://yadi.sk/d/q1v6x19A1z9ZvQ

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Nagyon köszi az értékes fídbekkjeidet, ntamas!
Csak pár gondolat:
1. megijesztett, hogy az Opera egyes videóablakai bizonyos hardvereken nem adnak képet - fogalmam nincs mi okozhatja, kérem, akinek van valami dunsztja erről, mondja el bátran. Saját 2.9 Mhz amd dual core gépemen 3 giga rammal nvidia geforce 630 gt vidikártyával semmi ilyet nem tapasztaltam Operánál, csak annyit, hogy szövegek megjelenítésekor hébe-hóba egy-egy kis függőleges vonalkát "szemetel" a betűkarakterek közé...
2. fvd addon: továbbra is operával dolgozik együtt a legkiválóbban a legtöbb egyéb weboldalon(plö: indavideo, videa, vimeo, dailymotion, Openload, Vidto, erotikus tartalmú oldalak özöne stb. stb. stb.) DE: PÁR NAP ÓTA - EGÉSZEN KONKRÉTAN ÉS CSAK A YOUTUBE - KAVART VALAMIT, ÉS AZÓTA NÁLUK A LEGTÖBB VIDEO DOWNLOADER PLUGIN AVAGY ADDON HATÁSTALAN... - végignyálazva a maradék lehetőségeket Opera esetére, most ezidőtájt egyetlen tűrhető addon létezik, ez pedig a Convert4K Youtube Online Converter - de náluk meg fél órás műsorhossz-limit van - az fölötti videót ők sem kezelnek le...
3. Így van, nálam nem hiba a tűzfal teljes mellőzése - mióta csak megismertem és használni kezdtem azt a valamit, hogy Puppy linux, semmiféle vírus- vagy malware támadás még e rendszer alatt nem ért - eddig soha...

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

... semmiféle vírus- vagy malware támadás még e rendszer alatt nem ért - eddig soha ...
Na, ennek csak örülni lehet, én csak azon oknál fogva szóltam a tűzfal hiányáról, mert említetted, hogy a Slim verziót a Murga fórumra is ki szándékozod küldeni, ott pedig ennek hiánya esetleg problémát jelenthet majd, hiszen az eddig ott bemutatott klf. mások által gyártott puppy verziókban nem volt szokás a tűzfal kivétele, ez alól csak a gyakorlatilag semmi értelmes dologra nem használható mini(lecsupaszított) puppy verziók a kivételek, bár azok némelyikben azért még fellelhető a tűzfal is, ha nem is mindegyikben.

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Magánvélemény...

..."a Murga fórumra is ki szándékozod küldeni, ott pedig ennek hiánya esetleg problémát jelenthet majd",...

Nem értem! :?: :!: Mindenki olyan puppy változatot csinál, amilyet akar és oda teszi ahová akarja (ha az nem okoz közbotrányt, nem sérti mások jó ízlését, stb. stb. stb.). A Murga is csak egy fórum (nem létezik hivatalos puppy fórum!, még ha páran úgyis gondolják!), igaz elsők között lett létrehozva, hogy összefogja a puppy linux "kedvelőit, fejlesztgetőit". Többen látogatják és sokan publikálnak ezen fórum keretei között. Elvárás lehetne, hogy esetenként egy kész, tökéletes, korrekt OS kerüljön fel, de nem létezik ilyen OS. Soha nem is volt és nem is lesz! És itt nem arra gondolok, hogy ki mit szeretne látni egy-egy OS-ben, pl. puppy-ban.

"csipesz" alkotása így kerek ahogy van, remekül működik az Ő elképzeléseinek megfelelően! A "Murga" meg legyen hálás (és az is! :!: ), hogy "csipesz" megosztja széles e világgal a gondolatait!

Ha valakinek más elvárásai vannak, akkor alakítsa úgy, ahogy képzeli és, ha lehet, pl. egy-egy ISO-ban ossza meg velünk(!), mindenki örömére.
:mrgreen:

NTamas, a fenti gondolatokat nem Neked szántan, nem rólad van szó, csak a Te gondolataid késztettek e pici szösszenetre.

Egyébiránt, ha esetleg valakinek majd hiányzik a tűzfal, akkor tegye bele és ennyi. :twisted: :mrgreen:

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 617
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: 2 drb UpupBB 18.05+12 Slim puplet, 2018 szeptember.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Annak ellenére, hogy a kernel be van építve az sfs fájlba, lehetséges kernelt cserélni rajta.
Az új kernel zdrv fájlját a frugal telepített puppy fő mappájába másoljuk, az ugyanott levő vmlinuz fájlt lecseréljük az új vmlinuz-ra.
Hiába van a régi kernel a puppy sfs fájljába beépítve, a zdrv felülírja azt.

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”