iptv program by italy puppy...

Audió és videó vágó, szerkesztő, lejátszó programok, kodekek
NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Egy érdekes, és igen kisméretű IPTV lejátszó programra bukkantam tegnap késő este a https://archive.org/download/Puppy_Linux_Forum_Pets oldalon. (nem tudtam aludni a nagy melegben, inkább neteztem.)

Egy Xanad nevű fejlesztő (developer of the Italian Puppy) 2016-ban írt kis programocskájáról van szó, -IPTV_T64-0.3.pet(https://archive.org/download/Puppy_Linu ... 64-0.3.pet)- amivel a program ablakába beírt szöveg szerint olasz iptv adásokat lehetett megtekinteni a Puppy-ban. Idézem a fordítást:
... Egyszerű program a Puppy számára, amely lehetővé teszi az olasz televíziós közvetítések IP-n keresztül történő megtekintését. ...

Az eredeti program képe.
Kép
Egyszerű, sallangokat és minden fontos infót nélkülöző külső, beépített, csak kívülről való szerkesztéssel bővíthető iptv linkekkel.

A kezelését a készítője gondolom annyira egyszerűnek vélte, hogy nem fűzött hozzá semmi ún. segéd infót, pedig az igencsak elkelt volna.
Az még csak hagyján, hogy a programablakból kell kiválasztani a bennünket érdeklő csatornát, és erre kattintva elindul(ha elindul) a (-figyelem!-) default mediaplayer! - és ez ugye minden puppy verziónál más és más médialejátszót takar.(ez amúgy még problémák forrása is lehet, hiszen nem mindegyik médiaplayer képes mindenféle (klf. kódolású) stream folyam lejátszására)
Nem véletlen az, hogy az ilyen jellegű iptv programok általában közvetlenül az mplayert és annak GUI-s verzióját,(gmplayer) az SMPlayert, a VLC-t vagy a Gnome-mplayert hívják meg lejátszónak,(megfelelően paraméterezve) attól függően, melyik is van az adott puppyba beépítve alapból.
Ez még mindig nem a legnagyobb gond, a nagy probléma inkább abból adódik, és ez már nagyon problémás tud lenni, és esetenként a médialejátszó és az iptv program lefagyásához is vezethet, hogy az egyes iptv címeket tartalmazó utasításban, azok meghívása, és a lejátszó elindítása előtt itt nincs meg a máshol már megszokott, és jól bevált módszer, a meghívott lejátszó lejátszás előtti biztonságos leállítása, az éppen futó lejátszó kilövése,(a kill-player utasítás hiánya!) majd csak ezután jön(jöhetne!)annak a lejátszónak a meghívása, újra elindítása.
Nos ez itt nem így működik, itt alapból azonnal meghívja a program a default médialejátszót a hozzárendelt stream címmel.
Ez az első esetben még nem is olyan problémás, bejön az adó, nézzük, és ennyi. A videót kezelni, megállítani, újra elindítani, ezt a behívott lejátszóban van módunk kivitelezni. De, most jön a probléma, ha netán az iptv progiban egy másik iptv adóra kattintunk, a lejátszó arra nem fog automatikusan átváltani! Ugyanis még fut az előbb behívott lejátszó, megy a futó videó lejátszás, hiába kattintasz te egy másik iptv címre, és hiába hívod be ezzel újra a default médialejátszót, az nem fog működni, nem fogja megállítani a futó műsort, kilőni a futó média playert, és betölteni az új címmel a másik lejátszó ablakot. Ezt csak a felhasználó tudja saját kezével elvégezni, kivitelezni. De, ha erre nem hívják fel a felhasználó figyelmét, a program készítője erre nem tesz utalást, vagy figyelmeztetést a programjába, akkor a felhasználó maximum csak az újabb linkekre kattintgat bőszen, és ezzel akár a médialejátszó lefagyását is okozhatja!(az mplayer GUI-s verzióját(gmplayer) sikerült így kiakasztanom, és ezzel együtt az iptv-s progit is ki kellett, hogy lőjem.)

A helyes, és követendő, ajánlott módszer ennél az iptv programnál:
1. A menüből elindítjuk az iptv progit.
2. Kiválasztjuk a nekünk szimpatikus linket, és azt rákattintással elindítjuk.
3. A futó videólejátszást a meghívott programon belül kezeljük, lásd pillanat állj, újraindítás, hangerő kezelés.
4. A videót, a stream lejátszást a programon belül állítjuk meg, ha azt már nem kívánjuk tovább nézni, majd bezárjuk - ez nagyon fontos!!! - magát a lejátszó programot is!
Ez utóbbit egyszerűbben, gyorsabban is megtehetjük, az Esc gombra nyomással azonnal leáll a lejátszás, és kilépünk a lejátszóból is.
5. Elindítunk egy másik iptv-s címet.

A programba beépített iptv linkek természetesen mára már elavultak, mindössze 3 link él még azokból, így első dolgunk az lesz, hogy ezeket a címeket újabb, frissebb, és még működő linkekre cseréljük ki. Ehhez sajnos bele kell mennünk, meg kell nyitnunk a programot szerkesztésre, a geany erre ideális megoldás, de jó erre a műveletre a leafpad progi is.
A friss linkekkel ellátott progi a fentebb említettek figyelembe vételével jól használható.

Az általam frissített, a fent említett figyelmeztetést és pár új linket tartalmazó verziót innen tölthetitek le.
IPTV_T64-0.4.pet

Kép
Kép
Kép

(a netről beszerzett free-s iptv címek hamar elavulnak, ezért ebbe a kis programba érdemes stabil, régóta működő linkeket beleszerkeszteni, így nem kell annyit foglalkozni a link frissítéssel)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.08.04. 13:29-kor.

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Köszike, nálam a Precise-n precisen működik SMPlayeren! :D

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Helló!

Köszönöm! A Stretch-7.5 (RC3)-ban a beépített gnome-mplayer-rel, az mpv-vel éa a vlc-vel is rendben működik. :D

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
NTamas!
Francia (nyelvű) adók nincsenek a tarsolyodban?
(vagy hol kellene bányászni utánuk?) :mrgreen:

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: NTamas »

A neten közézen forgó free iptv-s oldalakat elfelejtheted, mert ezekről származó linkek csak ideig-óráig élnek, aztán kinyírják őket.
Ez például még élt, mikor ránéztem az előbb, kérdés, hogy meddig fog még élni.
https://freesourcetv.com/free-iptv-fran ... 9-07-2018/

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: Asterix »

Üdv!
Köszike, NTamas ! Akkor ezeket kell az /usr/bin/IPTV -be beírni?

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az odáig jó, hogy az /usr/bin/IPTV -t megnyitod szerkesztésre, viszont a cím és adónév kicserélése nem egy mozdulat.......hanem kettő.
Beteszem ide a kérdéses fájl egy részletét, a 48-as sortól kezdődnek az adókat és címeket tartalmazó beírások, íme az első sor:

<button>
<label>Rai_Movie</label>
<action>defaultmediaplayer http://b2everyrai-lh.akamaihd.net/i/rai ... aster.m3u8</action>
</button>

Rém egyszerű megoldás, a label címkék közti név az adó neve, és az action címkében a defaultmediaplayer mögötti részbe kell behejettesíteni az m3u-ból (a netről letöltött) kinyerhető tptv-s címet. A defaultmediaplayer és a cím között egy szóköznyi helynek lennie kell!

Vagy hozzáadsz a listához -ez jelen esetben a 137-es sort jelenti- egy új, komplett bejegyzést, a 138-as sorban lévő </vbox> zárótag elé! Ne mögé, mert akkor nem fog működni.

<button>
<label>ide jön az adó neve</label>
<action>defaultmediaplayer ide meg az adó iptv-s címe</action>
</button>

Előtte azért célszerű egy lejátszóban, pl. pupradió videó részében leellenőrizni, hogy egyáltalán működik e a kérdéses netről leszedett cím. Mert sok esetben sajnos nem! Továbbá, a netről letöltött m3u-ban sok esetben. ún. egy .ts végződésű címet fogsz találni, ezt az mplayer van, amikor nem eszi meg, de pl. a vlc már igen, erre figyelj oda.

Igazából ez a kis progi akkor jó és életképes igazán, ha vannak olyan fix-nek nevezhető, nem változó iptv-s címeid, mint pl. a videóklippeket tartalmazó címek, mert akkor nem kell állandóan szerkesztgetned a progit.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha meg a netről leszedett változó, eltűnő és új címeket részesíted előnyben, akkor egy olyan lejátszót érdemes használni, ahol van külön címbeírási és törlési, szerkesztési lehetőséged. Egy ilyen progi lehet pl. az általam módosított, és a fórum letöltőrészében elérhető Mplayer_IPTVTray 1.02 HU pet. A nevében is jelzi, hogy az Mplayer motort használja a videók megjelenítésére.

Letöltőlink :
Az általam gyártott Mplayer_IPTVTray 1.02 HU program pet csomagként innen tölthető le:
Mplayer_IPTVTrayHU_1.02.pet
Size: 13 KB
Modified: 29.08.2017
Kép
Ez a program beül a jwm tálcára, - emiatt csak a jwm-es tálcát használó puppykon működik!- és onnan működtethető, az ip címek szerkesztésére meg a geany-t hívja meg, a jelenlegi pet csomagban lévő címek nagyrésze már sajnos felújításra szorul. :D

Asterix
Hozzászólások: 521
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: Asterix »

NTamas!
Küldtem listát!
HBO2-1.jpg
HBO2-1.jpg (652.56 KiB) Megtekintve 5580 alkalommal
HBO2-2.jpg
HBO2-2.jpg (645.38 KiB) Megtekintve 5580 alkalommal

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Köszönöm, megyek, nézem.... :D

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: iptv program by italy puppy...

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Kedves NTamas!

Amit készítettél remekül működik és, ha arra gondolok, hogy minek kell a puppy-ban alapprogramok között lenni, hát akkor ennek igen! :!:

Köszönöm!

Válasz küldése

Vissza: “Multimédia”