Pale Moon

Böngészők, üzenetküldők, levelezők, stb...
kros54
Hozzászólások: 362
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.14. 14:51

Akkor ez a szótár még ennél is frissebb?
És használható is?
https://sourceforge.net/projects/magyar ... spell/1.7/
magyarispell-1.7.tar.gz (1.1 MB)

NTamas
Hozzászólások: 1548
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.06.14. 15:51

Az előbb fentebb már említésre került Firefox helyesírási kiegészítő a Firefox letöltési oldaláról elvileg-gyakorlatilag csak a Firefox-hoz tölthető le, Palemoon-ból indítva az oldalt, ahhoz nem ajánl fel a Mozilla oldala letöltést lásd itt: (annak ellenére, hogy maga a kiegészítő használható a Palemoon alatt is!)
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... ictionary/
A linkelt oldalon jól látható a kiegészítés dátuma, ami egy 2015-ös dátum.
Mivel ez a kiegészítés innen a linkelt Firefox oldaláról közvetlenül nem szerezhető be a Palemoon-hoz, ezért kellett a fentebb leírt kis trükköt végrehajtani a kérdéses fájl beszerzésére, és letöltésére erről a weboldalról a már említett módon.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... /versions/
Az így kerülő úton beszerezhető fájl, a hungarian_dictionary-1.6.1.1.1-typefix-fn+sm+tb+fx.xpi egy 714.8 KiB (717K) méretű fájl, a feltelepített szótárfájlok mérete meg így alakult a Palemoon böngészőbe való telepítés után.
Kép

Nálam rendben működik, és jól használható az így beszerzett helyesírás ellenőrző szótár. A hibásan beírt, a képen látható hibás -ellenőrzó- szóra azonnal piros aláhúzással reagál, és felajánlja a megfelelő, helyes szót. (igaz, ezt neked kell kiválasztani a szó kijelölése utáni jobb egérgombra feljövő menüből) De így is nagy segítség, a helyes szókincse természetesen bővíthető hozzáadással.
Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.06.14. 16:41-kor.

ticoo1
Hozzászólások: 375
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: ticoo1 » 2018.06.14. 16:22

Köszi NTamas :D , hálás vagyok érte!

kros54
Hozzászólások: 362
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.15. 08:15

Na, a Pale Moon telepítésére sikerült egy abszolút más utat találnom.
Nyilván lesznek, akik majd a hajukat tépik, meg szörnyülködnek, én viszont örülök, mert saját rendszerem végre friss lett.
1. Tanácsot kértem @Kulusz fórumkartárstól, aki be is linkelte azt a videót, hogy mikért telepít forrásból. Hát, ahogyan azt végignéztem, meg amit közben másutt is olvasgattam, abból az jött le, hogy a valami.tar.gz állomány ebben az esetben simán ki lesz bontva egy könyvtárba. Azután ezt a könyvtárat oda rakom, ahová akarom, s nyilván van benne valahol egy indítófájl, amit azért célszerű lesz megtalálni...
2. Mivel nap közben hivatali környezetben legfeljebb annyit tudok tenni, hogy letöltöm előre a telepítési fájlt, így is tettem. le is jött, ez a 27.9.3 verzió, 32 bites, ami jelenleg a legfrissebb.
3. Utána azon gondolkodtam el, hogy ez a targéza-kibontás tulajdonképpen egy portable könyvtárat hoz létre (erről is volt szó, vagy itt, vagy a discord-csatornán) viszont szerintem ebben az esetben tök mindegy, hogy mivel fogom kibontani, és milyen környezetben. Mit veszíthetek alapon a win alatt a 7zip-pel ki is csomagoltam, azért ez így 102 MB, ami még mindig jóval kisebb, mint mondjuk egy Chrome...
3. Beizzítottam (már késő este a szörnyeteget, azaz a Latitude D30-at, a pendrive-on megkerestem a rendszer Firefox könyvtárát, s abból a benne lévő szótárfájlt eleve bemásoltam ebbe (ezek az .aff fájlok, tegnapi fórumok hozadékai) Ezt annál is inkább megtettem, mert az @NTamas által adott linkek nekem nem működnek,azokat gondolom csak FF alól lehet elérni. Mindegy is, mert a lényeg, hogy ezek belementek a palemoon/dictionaries könyvtárba, hu.aff, hu.dic az En-us-cuccok mellé.
4. Ha a könyvtár hordozható, akkor azt akár a csatolt usb-ről is lehet indítani, de ugye próba-cseresznye, természetesen el is indult, itt van egy szépséghiba, amit majd ide is teszek, hogyan oldható meg. Egy kicsit vacakoltam a beállításokkal, letöltöttem a local-switchert majd a hu.xpi-t, imstall, stb. És - még mindig a pendrive-ról - szépen, magyarul, szótárral ment a Pale Moon.
5. Az usr/share/applications mappából előkerestem a firefox.desktop fájlt, és elmentettem palemoon.desktop néven, persze átszerkesztve, lásd alább.
6. Mivel bárhová lehet tenni, az opt könyvtárat választottam (ha van jobb javaslat, várom) és az elérési útvonalat betettem a desktop-fájlba. Az ikonfájlt szintén beletettem, /opt/palemoon/browser/icons/mozicon128.png
7. És minden működik.
capture21941.png
capture21941.png (124.32 KiB) Megtekintve 1027 alkalommal
Köszönöm a sok segíséget - így megint arra jutottam, maradok a saját precise-rendszeremnél...
És a végére a hiba, ez azonban nem a Palemoonból jött, korábbról van.
Indításnál a következő felbukkanó ablak fogad:
capture24769.png
capture24769.png (35.37 KiB) Megtekintve 1025 alkalommal
Configuration server couldn't be contacted: D-BUS error: Message did not receive a reply (timeout by message bus)
Csatolmányok
capture24769.png
capture24769.png (35.37 KiB) Megtekintve 1026 alkalommal

NTamas
Hozzászólások: 1548
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.06.15. 11:40

Kedves kros54!
Amit Te most leírtál, telepítési módot, azt már régen alkalmazzuk, legalább is én régóta hasomlóképp telepítek a gyári csomagból, azzal a különbséggel, hogy a Palemoon első telepítését nem így végzem el linux alatt, hanem a gyári linuxos telepítővel!
http://linux.palemoon.org/download/installer/
A jelenlegi, mostani 27-es sorozathoz használható linuxos telepítőfájl neve: pminstaller-0.2.4.tar.bz2
Ezt a filét kibontva a /root-ba egy célszerűen elnevezett -pminstaller-0.2.4- alkönyvtárba, majd az egyetlen futtatható fájlt -pminstaller.sh- elindítva egy linuxos telepítő ablakot fogsz kapni, ami bármelyik linux alatt, így pl. a Precise 571 puppy alatt is működik!
Tehát az első Palemoon telepítést ezzel célszerű végrehajtani, ez a file a működéséhez internetet igényel, ugyanis lehozza neked a legfrissebb verziót (sajnos, csak az angol verziót!) a netről, majd kibontja, és a megfelelő helyre fel is telepíti. (gyakorlatilag neked felesleges is előtte a netről kézzel leszedni az éppen aktuális targéza csomagot, a linuxos telepítő, a pminstaller.sh file ezt simán megoldja neked) Létrehozza az indításhoz szükséges desktop filét is, és így a Palemoon már a puppy menüjéből is elindítható lesz.
Az így, a linuxos telepítővel létrehozott palemoon.desktop fájl tartalma:
----------------------------------------
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Pale Moon Web Browser
Comment=Browse the World Wide Web
Keywords=Internet;WWW;Browser;Web;Explorer
Exec=palemoon
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=/opt/palemoon/browser/icons/mozicon128.png
Categories=Network;WebBrowser;Internet;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml+xml;application/xml;application/rss+xml;application/rdf+xml;image/gif;image/jpeg;image/png;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;x-scheme-handler/ftp;x-scheme-handler/chrome;video/webm;application/x-xpinstall;
StartupNotify=true
Actions=NewWindow;NewPrivateWindow;

[Desktop Action NewWindow]
Name=Open a New Window
Exec=palemoon -new-window
OnlyShowIn=Unity;

[Desktop Action NewPrivateWindow]
Name=Open a New Private Window
Exec=palemoon -private-window
OnlyShowIn=Unity;

---------------------------------------
Az első indításkor létre kell, hogy jöjjön a Palemoon profilkönyvtára, ami gyárilag a /root-ban lesz létrehozva, a /root/.moonchild productions könyvtárnévvel! Ebben könyvtárban lesz egy másik, egy Palemoon nevű alkönyvtár is, majd ebben egy harmadik, egy számsorozatból és az azt kiegészítő-default névvel ellátott (véletlenszerűen generált, mindeninél más-más szám+default nevű) alkönyvtár is készül, valamint mellé kerül még egy profile.ini fájl is. Gyakorlatilag ez a Palemoon webböngésző profilkönyvtára. Ebbe a profilkönyvtárba kerül bele minden kiegészítés, amit a Palemoon-ba feltelepítesz, így a már tegnap megemlített hungarian_dictionary-1.6.1.1.1-typefix-fn+sm+tb+fx.xpi file által feltelepített hu.aff, és a hu.dic fájlok is ide, a profilkönyvtárba fognak kerülni.(a számos+default nevű profilkönyvtárba, az extensios alkönyvtárba)
Nagyon valószínű, hogy nálad a hibajelzés ennek a profilkönyvtárnak a nem létrejöttére, vagy inkább annak hibás, esetleg nem elérhető voltára utalhat. Pont emiatt célszerű a Palemoon böngésző első telepítését a már említett Linuxos telepítővel elvégezni, akkor ilyen hiba nem jön(het) elő, nálam legalább is ilyen még nem fordult elő.

A Palemoon böngésző magyarítását szerintem sokkal célszerűbb, ha csak a letölthető(a verziószámhoz passzoló) hu.xpi fájllal végezzük el, valamint a Palemoon weboldalán is leírt about:config bejegyzésben a general.useragent.locale beírására előjövő bejegyzésben az értéknél az "en-US" default értéket átjavítva a hu-HU értékre.(és a böngészőt újraindítva az már magyar lesz)
http://addons.palemoon.org/language-packs/
Én nem szeretem a locale switcher használatát, nálam vagy eleve csak angol nyelvű a bömngésző, vagy csak magyar nyelvű.
Persze ettől még Te nyugodtam használhatod a locale switcher-t, ha úgy tartja a kedved.

A linuxos telepítő még egy nagy előnye, hogy vele a verzió update is kényelmesen, annak a menüjéből elvégezhető, amúgy a modernebb puppy verziókban a már említett pminstaller.sh fájlt be szokták tenni az /usr/bin-be,vagy az /usr/sbin-be, és gyártanak hozzá egy külön desktop filét is, így a puppy menüjéből is indítható a linuxos telepítő-update .sh fájl.

Én ezt így oldottam meg, (palemoon-updater.desktop) hiszen nálam a Linuxos pminstaller.sh telepítő fájl a /root-ba lett telepítve, a már említett pminstaller-0.2.4 nevű alkönyvtárba.
------------------------------------------------
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Palemoon-updater
Icon=/usr/share/icons/mozicon128.png
Comment=Palemoon web browser-updater
Exec=/root/pminstaller-0.2.4/pminstaller.sh
Terminal=false
Type=Application
Categories=X-Internet-browser
GenericName=Palemoon web browser-updater
-----------------------------------------------

Mivel nem sikerült -legalább is ezt írtad- a linkelt weboldalról lementeni a magyar nyelvi szótárfilét, így készítettem egy csomagot, amiben ez, és még a legújabb palemoon verzióhoz való hu.xpi fájl, illetve a Linux-os installer is helyet kapott. Valamint benne van még egy pet csomag is, a targéza csomagok kibontására puppy alatt igen jól használható UExtract telepítő pet csomag, uextract-3.30.pet névvel.
Downloads: Palemoon-hoz.tar.gz

A Palemoon webböngésző függőségei:

GTK+ v2.24
GLibc v2.17
Pango
X.Org
libstdc++ 4.3

továbbá egy SSE2 multimédiás kiegészítést tudó processzor.

Megemlítendő még, hogy van egy olyan Palemoon verzió csomag is, ami csak a SSE multimédiás kiegészítést tudó régebbi procikhoz készült, erről ezen a weboldalon olvashatsz infót.
A legújabb Palemoon verzió a csak SSE-t tudó procikhoz innen tölthető le:
ftp://ftp.palemoon.org/SSE-Linux/

kros54
Hozzászólások: 362
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.15. 13:35

Azért azt megjegyzem, hogy egy linux alatti újszülöttnek elég sok új akad...
A win alatt kibontott és pendrive-ról kipróbált, felszerszámozott, majd véglegesen is használatba vett programról jómagam nem sokat olvastam (egyszerűbben fogalmazva: semmit). Miután tökéletesen működik, most már inkább nem törölném, s nem próbálok más megoldást.
A root könyvtárban itt is létrejött a .moonchild productions mappa, azon belül minden más is.

A hibaüzenet szerintem másra utal, de az alighanem javíthatatlan. Ez a puplet egy 32 GB-os mini-pendrive-ra van telepítve, a gépnek igazi merevlemeze nincs. A megjelenő D-BUS.error inkább csatolási hibát, illetve problémát jelez, ami a föntiek miatt akár jogos is lehet.

Még egy adat. A napokban próbáltam @nocsak friss LX7-verzióját. Ezen Precise 5.7.1 (amelynek a kernele 3.9.11, míg az LX-ben 3.2.XX ketyerészik) nagyjából ugyanazokon az oldalakon (egy normál skamilinux.hu + egy youtube.com + híroldal valami) nagyjából ugyanannyi RAM-ot kért a htop szerint.
Igazából az is remekmű, szépen optimalizálva.

Viszont ezen a saját rendszeren
capture28661.png
capture28661.png (31.4 KiB) Megtekintve 989 alkalommal
ami egy kissé átalakított PR571Lite.iso (https://yadi.sk/d/WmJMuf_bF6fze) ami ugyan 4 éves, most viszont friss lett,
benne van a saját szokásaim alapján összerakott programválaszték, meg van csinálva a tálca, szóval ez annyira testre szabott, hogy minden másban ezt keresem, illetve ilyenre alakítanám, ami persze tervnek - gondolom - szép, csak éppen időm nincs hozzá.

Avatar
Asterix
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: Asterix » 2018.06.15. 14:06

Üdv!
Ez a "yadi.sk" oldal tiltott a munkahelyemen, majd este otthon letőltöm, addig maradjon már fent! ;)

kros54
Hozzászólások: 362
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: kros54 » 2018.06.15. 18:10

Ezen fórumnak van egy pár "társoldala".
Ez is az: http://puppylinuxhu.blogspot.com
Erről van a link.
S ez a blogspot-oldal a főlapról is elérhető, http://skamilinux.hu/puppy-linux-oldalak/, a Letöltések->Linkek útvonalon is.
Erről jut eszembe, hogy szívesen kibővítem, az elérhető újabb pupletekkel.
@Csipesz, @Nocsak @ticoo1 (+aki még gyárt...) - a Ti pupleteitek is odamehetnének, ha priviben adtok egy listát.

Avatar
Asterix
Hozzászólások: 468
Csatlakozott: 2015.07.11. 08:55

Re: Pale Moon

Hozzászólás Szerző: Asterix » 2018.06.15. 20:28

Üdv!
Csalódtam, azt hittem ezen megjegyzés miatt "Viszont ezen a saját rendszeren" + " szóval ez annyira testre szabott, hogy minden másban ezt keresem" ,hogy a "hipi-szupi" 571 rendszeredet osztod meg! :(
Mondjuk, teljes titoktartás mellett szívesen kipróbálnám! Bocs, ha tolakodó lennék! :D

NTamas
Hozzászólások: 1548
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Pale Moon új v28-as verzió.

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2018.08.16. 21:28

Kép
Download Pale Moon for Linux
Latest release: 28.0.0
http://linux.palemoon.org/download/mainline/

A Murga fórumon megjelent poszt szerint az új, 28-as verzió másfajta profil formát használ, mint a 27-es verziók, ezért, ha netán vissza akarnánk térni a megszokott v27-es verziónkra, a v28 telepítése előtt nagyon ajánlott a régi, 27.xxx-es verziónak a profilkönyvtárát -".moonchild productions" - lementeni magunknak!

Az új verzió.
Kép

A profilkönyvtár szerkezeti kialakítása majdnem megegyezik a régi verzióval, ám az új profilkönyvtár kevesebb alkotó elemet tartalmaz, így jogos a Murga fórumon elhangzott figyelmeztetés, és ajánlott a teljesen tiszta telepítés.

Még egy fontos dolog a inuxos telepítéshez, az utolsó, actuális linux installer verziószáma: (Latest version): 0.2.4
Ha ezzel akarjuk telepíteni az új verziót, nem fog menni, hibaüzi ablakot kapunk!
Csak tiszta telepítéssel tegyük fel az új verziót! (a régi profilkönyvtárat azért biztonsági okból mentsük el magunknak!)
Amúgy a Palemoon weboldalán a Linux installer-t tartalmazó webolda már nem elérhető.(nem véletlenül...)
https://linux.palemoon.org/installer-release-notes/

A program saját weboldaláról letölthető a magyar nyelvi kiegészítő fájl a 28-as verzióhoz, a magyar nyelvre való átállítás a már eddig is megszokott módon történik, ahogy ez amúgy a weboldalon le is van írva.

Kép

https://addons.palemoon.org/language-packs/
Kép

Ezt a kis ismertetőt is már a magyar nyelvre átállított új, 28-as verziójú Palemoon webböngészőből írom a fórumba.
Érzésre gyorsabbnak tűnik a 28-as verzió a 27-stől.

És még egy beállítási újítás.
Kép

Az eddig megszokott átmeneti webm támogatás itt már teljesnek mondható, és ezért egyel kevesebb lett a beikszelhető kis kocka is ezen funkcióhoz.
A youtube html5 teszt oldal itt ezen a tahrpup-6.0.5-ös verzión futtatva ezt mutatta,
Kép
noha a host oprendszer, as Tahrpup-6.0.5 képes h-264-es, sőt h-265-ös kódolású videó lejátszásra, ilyen rendszerben kódolt videók megjelenítésére. Egy h-265 HEVC codeckel készült blender videó, simán játssza a rendszer.
Kép

A html5 youtube videónak is azonnal volt hangja, nem kellett a pulse audiós mókolás, megy rendesen az alsa-val is.
Kép

Media Source Extensions
https://en.wikipedia.org/wiki/Media_Source_Extensions
Browser support
Firefox 42 with support for all sites since 3 November 2015, with a subset of the functionality available for use with only YouTube in Firefox 37 on Windows Vista or later only. Firefox added the same subset of MSE for YouTube playback support to Mac OS X starting in Firefox 38.
Google Chrome since early 2013, also on Android.
Internet Explorer from version 11 on Windows 8.1. (2013 October)
Microsoft Edge since its launch in November 2015.
Opera since 9 June 2015.
Pale Moon from version 27.0, since 22 November 2016.
Safari 8 on OS X.

Players
Shaka Player, an open source javascript player library for HTML5 MSE and EME video with DASH and HLS support.

Akinek van kedve az új Palemoon böngészővel kísérletezni, az ezen a weboldalon megteheti.
https://shaka-player-demo.appspot.com/d ... uncompiled
Kép
Kép

Ha ezen próba közben ilyen hibaüzenetbe botlanál,
Kép
akkor az oldal Help-je szerint ez a hiba oka.
Kép

Válasz küldése

Vissza: “Internet”