Foxit Reader nemrég megjelent 1.0.1.0925 verziója Linux-ra.

Az irodai munkához elengedhetetlen szoftverek - Office, PDF olvasó, szerkesztő...
NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Foxit Reader nemrég megjelent 1.0.1.0925 verziója Linux-ra.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ahogy ebben a Linux Mint-es weboldalban is megemlítik, nemrégiben, még tavaly szép csendben kiadták a Foxit Reader program új verzióját, ami az 1.0.1.0925-ös verziószámot viseli. Ezen új verzió elérhető Windows, Mac OS X és Linux alá is, utóbbi két, 32 és b4 bites verzióként is, a program letöltő weboldalán.
Minket ugye inkább a Linux alá portolt kiadások érdekelhetnek jobban, nos ezen Linux telepítő verziók ún. run kiterjesztésűek. Ez egy önkicsomagolós telepítő fájl, aminek letöltés után futtatási jogot kell adni, vagy leellenőrizni hogy van e ilyen jog az állományon, és ezután akár a fájlra való kattintással telepíthető is a run kiterjesztésű Foxit Reader telepítő. Azt a letöltő oldalon nem jelezték külön, hogy a run file még be is van csomagolva, így letöltéskor egy ilyen, FoxitReader1.01.0925_Server_x86_enu_Setup.run.tar.gz nevű állománnyal leszünk gazdagabbak.(van belőle 64 bites csomag is!)
Letöltés után lehetne parancssoros kibontást, illetve telepítést is használni, de Puppy Linux alatt egyszerűbb volt a letöltött filére állva, arra jobb egér gombot nyomva menüből kiválasztani az UExtract-ot, ezzel kibontani a fájlt, majd a kibontott fájlt tartalmazó könyvtárba belépve az ott lévő FoxitReader.enu.setup.x86.1.0.1.0925(r189237).run állományra kattintva ismét egy jobb egér gombra feljövő menüben leellenőrizni a file jogosultságot, -ez itt eleve rendben is volt nem kellett utólag ezt javítani - és ezután a filére kattintva elindítani a telepítést. Ez így elmondva-leírva hosszúnak tűnhet, valójában nem az, két-három jól begyakorolt mozdulat az egész, pár pillanat alatt megvan, én meg már amúgy is utálok gépelgetni.
Szóval elindult a Foxit Reader telepítője és ezen telepítő a root/FoxitSoftware alkönyvtárba telepít mindent! - ismétlem minden állományt! Így a Puppy-nál megszokott Applications-ba sem került be az xxx.desktop indító fájl, és ezzel együtt a Puppy menüjében sem lesz benne az új Foxit Reader.
Egyetlen érdekes dolgot-hasznos dolgot művel még a telepítő, nevezetesen a Puppy Desktop nevű alkönyvtárába beteszi a FoxitReader.desktop fájl másolatát, amit ha mi kézzel átmásolunk a már említett Puppy usr/share/applications-ba, akkor ez az új Foxit Reader program meg fog jelenni a Puppy menüjében is, és később már onnan is elindítható lesz. Az említett új desktop file ezt tartalmazza egyéb iránt:

[Desktop Entry]
Name=Foxit Reader
Comment=View pdf documents
Keywords=pdf;octet-stream;
StartupNotify=true
Terminal=false
Type=Application
#Icon=FoxitReader
X-GNOME-DocPath=
X-GNOME-Bugzilla-Bugzilla=GNOME
X-GNOME-Bugzilla-Product=FoxitReader
X-GNOME-Bugzilla-Component=BugBuddyBugs
X-GNOME-Bugzilla-Version=3.14.1
Categories=GNOME;Viewer;Graphics;2DGraphics;VectorGraphics;
MimeType=application/pdf;application/octet-stream;
Exec=/root/FoxitSoftware/FoxitReader/FoxitReader.sh
Icon=/root/FoxitSoftware/FoxitReader/images/FoxitReader.png

Látható, hogy a Categória megnevezése kissé eltérő a régebbi Foxit pet csomagos verziókétól, ahol ez ilyen volt:

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Foxit Reader PDF viewer
Icon=/usr/share/pixmaps/foxitreader.png
Comment=Foxit Reader PDF viewer
Exec=FoxitReader
Terminal=false
Type=Application
Categories=X-DocumentUtility
GenericName=Foxit Reader PDF viewer

Tehát, ha ezek után sem jelenik meg nálunk az új verziójú Foxit program a Puppy menüjében, úgy annak desktop filéjében esetleg javítsuk/írjuk át a Categória-ban lévő beírást a régi Foxit verzióhoz hasonló megoldásra.

Maga az új program kinézete valóban kissé puritán, ebben igaza van a Linux Mint-es cikknek, és eleve a run file mérete kb.54MB méretű, és kell neki legalább 200MB üres hely is a telepítéshez, tehát jócskán megnőtt a program de állítólag a tudása is nőtt. Az tény, hogy jó sok dolgot tartalmaz a progra könyvtára, és a Lib alkönyvtárban mát QT5-ös fájlokat is lehet találni. Igen nem a Puppy saját lib könyvtárába teszi ezeket a telepítő fájl, hanem a program saját könyvtárába, egészen szimpatikus módszer ez.A méretétől, és a telepítés utáni is javító munkától eltekintve egy jó kis újabb verziós pdf reader programot tudhatunk magunknak már Puppy linux alatt is. Pár kép a telepítésről.

Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Foxit Reader nemrég megjelent 1.0.1.0925 verziója Linux-ra.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Időközben egy újraindítást kellett végrehajtanom, és a munkámat befejezve ismét belenéztem az OpenBox-os Puppy Linux főmenüjébe, ahol az előbb feltelepített, új verziós Foxit Reader több menüpontban is képviselte magát, több menübejegyzés formájában. Ez nem túl szívderítő megoldás, de van ellenszere. Az előbb már megemlítettem a desktop filében lévő Categories bejegyzés furcsaságát, az új Foxit ilyen bejegyzéssel bírt:

Categories=GNOME;Viewer;Graphics;2DGraphics;VectorGraphics;

míg egy régebbi, szintén Foxit verzió Categories bejegyzése meg ez volt: -és ez a program csak egy helyre írta be magát a menüben-

Categories=X-DocumentUtility

Nem sok veszteni valóm lévén ez utóbbi Categories bejegyzést eszközöltem meg az új Foxit desktop filéjében is, és a rendszert újraindítva végre helyreállt a megszokott menürend, eltűntek az előbbi többszörös Foxit Reader bejegyzések, és már csak egyetlen sorban jelezte a jelenlétét az új program. Az előbb lemaradt a program névjegyének a képe, ezt utólag ideteszem.
Kép
Kép
Az új pdf olvasó programverzió került előre, rögtön utána van a régebbi Foxit verzió bejegyzés a menüben.
Ha valaki hasonló gondokkal küzdene ezen új verzió telepítése után, bátran próbálja ki a közölt megoldást.

Válasz küldése

Vissza: “Irodai szoftverek”