Nemértem

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Feri69 írta: Mi ennek a gépnek a pontos típusa ha szabad megkérdezni :?:Gondolom asztali gép nem laptop...
Igen, asztali, de ezt most úgy 500 km -re van tőlem, nem tudom sajnos, passz. Egy 50 mb vinyóm volt benne amúgy meg 16 mb ram, azt bővítettem fel ekkorára ! :mrgreen: :lol:
Idáig nem láttam értelmét pendrive-ra tenni puppyt,mivel sajnos egyik gépen sincs usb boot funkció...Ha jól értem,az itteni fórum írásai szerint a syslinux-al kellene valahogy boot-olhatóvá tenni a pendrájvot,de ahhoz meg sajnos nem értek,mivel nem is találkoztam még ezzel a programmal... :? Ha tudna valaki egy szájbarágós leírást ennek a módjáról azt megköszönném,és ez rajtam kívül is biztosan sokaknak segítene....
Én grub4dos -t használok, az elég egyszerű és grafikus, könnyen rá lehet jönni.
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Feri69
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2014.12.20. 20:49

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: Feri69 »

Tehát a C meghajtón van az unebootin grub,vagyis boot része,a többit átmásolod a pendrive-ra,és a C meghajtóról törlöd.
ehhez a vinyón lévő, már megtalálható boot menüdet kell átírni erre:
root (hd1,0)
a boot konfigurációs beállításoknál ez van:

[boot loader]
timeout=15
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional - magyar" /noexecute=optin /fastdetect
C:\ubnldr.mbr="UNetbootin"
C:\ubnldr.mbr="UNetbootin"

Mit is kellene átírni.... :?: ....vagy ne ebbe a mappába keressem...?? :?
A többit viszont win alól nem lehet szerkeszteni,esetleg ha elindítom a puppyt,a saját gépemen,Átszerkesztem amit kell,(persze tudni kellene hogy pontosan melyik mappába)leállítom a puppyt utána szétkapom... :lol: Így valahogy gondolod....?? :?:

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: S-kami »

kellene legyen egy ilyesmi és abban :
c:\unetbtin\menu.lst
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Avatar
KuLuSz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 606
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Én azért meggondolnám , hogy egy 1.1-es USB csatival vagy egy 80 eres ide kábellel bútoljak-é be a memóba/vinyóra (jobb esetben)... :D Viszont ha usbről bútol és a nocopy-val fog indulni (mert nem fér el a memóba) kérdés hova kerül a kibontott SFS , az usb-re vagy a vinyóra ? :)
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: azami »

Először is kellemes ünnepet mindenkinek :!:
Feri69 írta!
Akkor puppyt csak usb-ről lehet indítani,vagy ha más op-rendszert telepítenél rá win nélkül,akkor az el se indulna...? :?: :?
Ha megkérdezhetem milyen"gépállat"ez,és milyen verziójú bios van rajta:?:...már azért is kérdezem hogy nehogy véletlenül ilyen"nagytudású"bios-ba fussak,vagy ha mégis akkor nálam lehet hogy megérne egy bios cserét,vagy ha nincs használható bios rá,vagy nagyon kockázatos a cseréje,akkor gépcserét...
Egy Lenovo laptop, előre telepített win8.1-el, és valóban bios állítgatással csak annyit érsz el hogy nagy kegyesen megengedi hogy USB-ről (akár külső merevlemez) bootol, és oda rakhatod más kedvenc rendszered....Így oda került a puppy is, már amelyik indítható.....És még a mentés is az usb-n kell hogy legyen mert a hdd-ről nem engedi beolvasni :( ,
Kiderült hogy az asztali gépek átlagba 80-100W-ig(plusz monitor) fogyasztanak,az ő laptopja 25W-ot,az én P4-es laptopom 40W-ot fogyaszt alapjáraton,az utóbbiak nyilván monitorral együtt.
Bár az öcséd laptopja kevesebb energiával beérné, ez csak kevés műveletnél igaz, mivel kisebb a teljesítmény így tovább tart egy művelet, vagyis több energia kell...a kevesebből több lesz,a másik az idő :!: Indítom és várok...várok... várok...Na ez ki tud akasztani.
Szóval ma egy modern procis laptop úgy 2 mag/2000 mhz/64bit RENSZER NÉLKÜL :!: (így olyan bios lesz benne hogy bármilyen rendszert telepíthetsz!)elfogadható választás nettezésre, (nem játékra).

Feri69
Hozzászólások: 9
Csatlakozott: 2014.12.20. 20:49

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: Feri69 »

Igazad van Azami,a hozzászólásodhoz két hozzáfűznivalóm van:
1.Az öcséméhez hasonló laptopok a mai világban már inkább csak nettezésre,ott is inkább csak böngészésre,fórumozásra,(ha jól belegondolok mást nem is nagyon szoktam csinálni...)esetleg retro játékok futtatására valók,pont azért amiket írtál.
Szóval ma egy modern procis laptop úgy 2 mag/2000 mhz/64bit RENSZER NÉLKÜL :!: (így olyan bios lesz benne hogy bármilyen rendszert telepíthetsz!)elfogadható választás nettezésre, (nem játékra).
2.Pontosan....nekem minden elvárásomat kielégítené....(játszani meg úgy se szoktam...)ezért is vadászok régen hasonlóra számomra elérhető áron,de újonan a TESCO-ban a legsilányabb laptopot se kapod meg 80.000Ft alatt,használtan is elkérnek a valamirevalókért legalább 40-60 ezret,és nem tudhatod hogy nincs e valami rejtett hibája ami csak később mutatkozik ki,aztán javíttadhatod......(a nagyon olcsó komoly gépek meg pont emiatt gyanúsak....)
Amikor az embernek sokszor a megélhetéssel is gondjai vannak,akkor ilyen árak mellett nem egyszerű erre kiszorítani ennyi pénzt.....

Paradox
Hozzászólások: 13
Csatlakozott: 2015.08.30. 20:52

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: Paradox »

Nem akarja a gépem elinditani a Puppy Precise 5,7,1
az 5,4,3 rendesen müködik,mi lehet a gondom vele.
A Gép
8 Gb ram Dr3 1600 Mhz
Amd A4 5300 x2 3,2 Ghz
Radeon 7450 D

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 683
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: csipesz »

pontosíts még néhány dolgot, légy szíves:
5.7.1 "retro" vagy "pae" változatát próbáltad? - csak mert a retro verzió eleve nem is tud mit kezdeni a 3 giga feletti ram-feleslegeddel...
Mi az indításkori hibajelenség egészen pontosan leírva? - elindul a boot , csak mondjuk, kernel panic hibaüzivel leáll a folyamat - vagy már be sem boot-ol, hanem "átugorja" a puppis eszközödet és más, már addig is a gépeden telepített op.rendszer indul csak el? - szóval: MI TÖRTÉNIK PONTOSAN? - mert így csak találgathatunk...

mzee
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2023.07.28. 05:43

Re: Nemértem

Hozzászólás Szerző: mzee »

Sziasztok,
énsemértem ;) A szitu: különböző puppy-k alatt megjelenik a mountolható particiók között egy udf filesystem olyan partició számmal, ami a gparted, de más, vindózos eszközök szerint sincs a lemezen. Mountolva az mtab-ban teljesen normális partició mountként jelenik meg, és a tartalma alapján egy vindózPE iso lehet, de magát a fájlt nem találom egyik meghajtón sem. Van tippetek, honnan szerezheti a puppy az adatokat, illetve hol keressek magyarázatot a rendszerben?
mzee

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”