Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: S-kami »

mivel jelenleg éjszakai műszakban vagyok és dolgozok, így fejből most én sem tudom hirtelen megmondani...
hát szép álmokat, már aki megteheti, én majd szombat délelőtt fogok... :lol:

A /usr/share/application mappában megvan az összes program.
Ha az ikonra jobb klikk és megnyitás szövegszerkesztőben, akkor olvasható, milyen programot indít és honnan.
Ha az exec=programneve áll, akkor azt elég csak begépelni konzolban, ha exec=/usr/sbin/skype parancsot látsz, akkor azt ott kell keresni, úgy indítod.
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: azami »

Asterx-nek!
Fontos egyáltalán a full telepítés, :?: nem elég ha a merevlemezre rakod át és oda készítel mentést :idea: szerintem sebességben nem vesztel szinte semmit használhatóságban meg inkább nyersz.... ;)

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Van egy jó és egy rossz hírem...........
A magyar nyelvi fájl okozza az installer leállását.
/usr/share/locale/hu/LC_MESSAGES/puppyinstaller.mo fájlt nevezd át bármire.
Így angolul indul el az installer (az első ablak még magyar).
Kell cd vagy egy mappa amiben a cd fájljai vannak, mert ezt kéri.
Illetve kernelcsere esetén csak a mappa van (cd az régi kernel).
Vigyázz mert a Grub-ot is fel lehet vele rakni,. Én nem raktam fel a grub-ot, és ilyenkor
kiírja hogy manuálisan mit írjak a bootmanager menu.lst fájljába.
title Puppy linux 6.5 full install in sda6
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda6 pmedia=atahd

Igaz hibásan adta meg, a (hd0,5) helyett nekem a (hd1,5) a jó.


De szerintem a pendrive mentést nem másolja át, olyan lesz mind
az első indításkor.
Talán ha remaster cd-t készítesz akkor abban már a mentésfájlod is benne van.
és azt a cd-t full telepíteni.

Szerintem is jobb frugal telepíteni.
Én úgy tudom,hogy kicsi ram esetén jobb a full.

Pett79
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2015.07.20. 10:40

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Pett79 »

Sziasztok!

Puppy csipeszt telepítettem korábban, és mostanra jelezte, hogy a személyes tároló kezd megtelni. Tudnátok segíteni abban, hogy hol kell kutakodnom, honnan kellene felszabadítanom helyet?

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Pett79 írta:Puppy csipeszt telepítettem korábban, és mostanra jelezte, hogy a személyes tároló kezd megtelni. Tudnátok segíteni abban, hogy hol kell kutakodnom, honnan kellene felszabadítanom helyet?
Amennyiben a Csipesz féle Puppy-t ún. Frugall-módban, egy, már a gépen lévő oprendszer mellé telepítetted fel, akkor a személyes tárolófájlod bővítésének gátat fog szabni az a közös, még szabadon felhasználható merevlemezméret/terület, ahová a Puppy egy külön alkönyvtárba lett feltelepítve.
Maga a személyes tárolófájlod is ebben a Puppy nevével (alapesetben)megegyező alkönyvtárban foglal helyet. Ennek a fájlnak a bővítésére a Puppy-n belül van lehetőséged, erre a menüben lévő saját tárolófájl átméretezése nevű alkalmatosságot kell elindítanod. Lásd a képen, a Puppy menüjét.
Kép
Ezt elindítva egy ehhez hasonló ablakot fogsz majd kapni,
Kép
ahol a személyes tároló file méretét a képen is látható méretekből kiválaszthatóan te tudod kibővíteni. A méret kiválasztása után a képen is leírtak szerint a méretbővítést a Puppy rendszer a következő indításkor fogja neked automatikusan végrehajtani. A képen is látható, olvasható egy figyelmeztetés, hogy nem nagyon ajánlott a személyes tároló fájl méretével a 2 Gigabájt méretet megközelíteni, ennek ellenére nálam a másik Puppy verziónál ez már pl. 3.6GB méretnél tart, de semmiképp nem egészséges megoldás.
Egyfelől a nagy személyes file indításkori leellenőrzése, és betöltése is eléggé hosszú ideig tart majd, főleg 2GB felett, illetőleg a programnak sem túl jó dolog ekkora nagyméretű fájlt kezelni egyben.
A legtöbb kezdő Puppy használó a letöltéseit is a mentésfilében szokta tárolni, ez sem túl egészséges dolog, és ezzel együtt ez az egyik fő ok, amiért a személyes tároló file meg szokott telni a frugall telepítésű Puppy-ban, a másik méretnövelő pedig a rendszerre feltelepített sok felhasználói program, illetve az ehhez nélkülözhetetlen függőségek. Ezeknél az utólagos programtelepítéseknél sem árt a kellő mértéktartás, nem kell-szükséges rengeteg programot feltenni utólag még a puppy-ra, bőven elég, amit a telepítő feltesz, illetve azok esetleges frissítései. De, ha már mindenképp kell több program, akkor amit lehet, felcsatolható ún. sfs formátumban szerezzük be. A puppy-hoz alapesetben öt darab, ilyen sfs kiterjesztésű programot lehet felcsatolni, majd azok használata után lecsatolni a rendszerről. Ezen sfs filék célszerűen nagyobb méretű programok, pl. Libre Office, Blender és hasonlók, de kisebb programok és készülnek Puppy-ra felcsatolható, sfs formátumban. Amire még ügyelni kell, hogy frugall telepítésű Puppy esetében ezen sfs fájlok is a merevlemezen fognak eltárolódni, -ezzel csökkentik a szabad merevlemez területet- de legalább nem kerülnek bele a személyes tároló fájlodba.

Pett79
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2015.07.20. 10:40

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Pett79 »

Köszi, megtaláltam! De ha 1 hét elteltével megtelt 512 Mb, akkor mi lesz hónapok múlva? Nem igazán értek én ehhez, sőt, egyáltalán nem. Azt tudom csak, hogy amikor egy korábbi "hivatalos" puppy-t használtam éveken át, akkor egyszer sem kaptam ilyen figyelmeztetést. Gondolom, akkor nem is a személyes file-ba kerültek a tárolt dolgok. Nem lehet ezt valahogy megkerülni?

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Melyik csipeszpup? A 13. ?
Nem az internet cache fájlok foglalnak el nagy helyet?
/root/.cache mekkora a mérete.

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Pett79 írta:Azt tudom csak, hogy amikor egy korábbi "hivatalos" puppy-t használtam éveken át, akkor egyszer sem kaptam ilyen figyelmeztetést. Gondolom, akkor nem is a személyes file-ba kerültek a tárolt dolgok. Nem lehet ezt valahogy megkerülni?
Valószínű, akkor azt a Puppy verziót nem frugall módban, hanem teljes telepítéssel -Full mód - tetted fel egy eléggé nagyméretű merevlemezre, amin volt bőven hely a Puppy-ba kerülő programoknak, meg a föggőségeiknek, illetve az egyes programokhoz kellő különféle cashe tárolóknak, illetve a te net-es letöltéseidnek. Frugall telepítés esetében mindez a Te személyes fájlodba kerül, csökkentve annak a telepítéskor kialakított alapméretét.
A mostani újabb programok, java, Firefox, chrome, stb. mind sokkal nagyobb méretűek, és több függőséget kívánnak, mint a régebbi Puppy verziókban lévők, illetve több, a működésükhöz kellő cashe és egyéb tárolóhelyet kívánnak és foglalnak le maguknak. Ez mind a személyes tárolófilét csökkenti. Ez ellen csak úgy tudsz védekezni, hogy eleve a telepítéskor már indulásnak nagyméretű tárolófilét állítasz be a telepítőben, ekkor egy jól megválasztott személyes tároló file méret eléggé hosszú ideig ki fog tartani. Illetve a tárolófilédet védeni tudod úgy is, mint már írtam, nem telepítesz fel +-ban még egy halom programot a gépedre, vagy ha már kellenek a programok, akkor vagy a fentebb említett sfs verziókból szerzed be azokat, vagy régebbi, kisebb méretű, de azonos szolgáltatással bíró programok után nézel.
Illetve még egy megoldás, hogy eleve úgy indítod el a Puppy-t, hogy az nem készít mentésfilét, de ekkor minden indításkor be kell újra állítanod a rendszeredet, ez pedig nem egy lélekemelő feladat.

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

janugsa írta:Melyik csipeszpup? A 13. ?
Nem az internet cache fájlok foglalnak el nagy helyet?
/root/.cache mekkora a mérete.
Ez jó méret? :) Ez egy kora délután óta futó böngésző melletti érték,
Kép

ez meg a Firefox bezárása utáni érték képe.
Kép

janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 618
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Törli a kest a firefox.

A 13-as csipeszpup 4 böngésző , nálam 257 MB a kes.

Függ az internetezési szokástól is. Ha mindig azonos oldalakat látogatsz akkor az elején gyorsan
növekedik a méret, majd lassul. Persze ha nem törlöd .

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”