scriptek

Programozás, programnyelvek, kiegészítők, alkalmazások, programnyelvek, programfejlesztéssel kapcsolatos témák, közvetlenül a programozással összefüggő kérdések
Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 526
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Nemtom ki mennyire szkripteskedik , de találtam 1 online szkript elemző oldalt . Ha van valami probléma az elkészített szkripttel, akkor ez az oldal fel tárja neked a hibáidat.
www.shellcheck.net
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1712
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Puppy Linux: Disable Monitor Sleep Mode

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Puppy Linux: Disable Monitor Sleep Mode

Ha online videót, streamet stb nézünk az Adobe Flash Player-el, vagy egy olyan programot használunk épp, mint a CoolReader3 E-book olvasó, akkor, a normál esetben (alapértékként) a monitorunk a beállított idő után automatikusan Sleep módra vált, ha a beállított időérték közben nem kap impulzust az egértől, illetve a billentyűzetről.
Ez folyamatos film, és streamnézés, vagy E-book olvasás közben könnyen előfordulhat, és ekkor általában a legizgalmasabb filmjelenetnél, vagy a könyv legjobb fejezeténél a monitorunk elmegy szundikálni. Bár ezt mi engedélyeztük neki, de roppant bosszantó, ha ezen fent említett műveletek alatt ez bekövetkezik, de egy billentyű vagy egérmozdulattal kivédhető, de akkor is bosszantó a sleep mód automatikus bekapcsolása.
Más filmnéző programok, és egyéb alkalmazások már képesek futásuk közben kikapcsolni a képernyőt, és az automatikusan beállított sleep módot, de mi ezt egy ügyes húzással, és pár script megírásával ezen bosszúságot szintén ki tudjuk küszöbölni.
Alapesetben két script elég is ehhez, az egyikkel ki, a másikkal pedig bekapcsoljuk a monitor screensaver and Energy Star sleep módját.
Ez kényelmesebb és elegánsabb megoldás, mint a Puppy menüjében az asztalnál a PuppyX beállításában ki és bekapcsolgatni a screensaver-t.

A két script így néz ki:

disableSleep

A simple script “disableSleep” was created using the xset command to disable the monitor’s screensaver and Energy Star sleep mode.

#!/bin/sh
xset s off
xset -dpms
xset q

enableSleep

A simple script “enableSleep” was created using the xset command to enable the monitor’s screensaver and Energy Star sleep mode.

#!/bin/sh
xset s on
xset +dpms
xset q

A scriptek írásához célszerű létrehozni a root-on belül egy Scripts könyvtárat, -/root/Scripts - és azon belül -Rox-filekezelő használatakor a jobb egérgombos menüből az új script létrehozása opcióval- létrehozni a nevük megadásával a kívánt két scriptet.
/root/Scripts/disableSleep
/root/Scripts/enableSleep

Az így létrehozott script-be bemásoljuk a fent említett két tartalmat, figyelve arra, hogy a script file létrehozásakor a #!/bin/sh sor már automatikusan létrejött.(legalább is nálam)

A két scripthez ikont is hozzárendelhetünk, és azokat célirányosan kitehetjük a desktopra, ahol a Flash-playe-es filmnézés és az E-book olvasás előtt a monitor automatikus sleep módját egy kattintással ki, illetve később, ha kell, akkor vissza is tudjuk kapcsolni.

A script használatához még annyit, hogy a művelet semmilyen plusz infóval nem jár, maga a ki és bekapcsolás a háttérben, és láthatatlanul zajlik le, ezért, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mit is csináltunk, melyik gombot nyomtuk meg, akkor ennek ellenőrzésére a terminálban kiadhatjuk az xset -q parancsot és a terminál ablakában, annak az utolsó részében leellenőrizhetjük, mit is csináltunk éppen.

Kép

Természetesen lehet ebből pet-es csomagokat is gyártani, és így még sokkal könnyebb a fenti leírt művelet elvégzése.
A két (On és Off) pet-et tartalmazó zip fájlt innen tölthetitek le, ha kell esetleg.
MonitorSleep_On_Off_pet.zip
Nálam úgy néz ki a két alkalmazás futása után, hogy mindkettő feldob egy új terminal ablakot, amiben leellenőrizhető, melyik fájlra kattintva mit is csináltál, ahogy feljebb már írtam. A terminál ablakot be is lehet/kell csukni ezután, ha megnéztük, leellenőriztük azt. A Puppy főmenüjében az Asztalnál a PuppyX beállításában legyen bekapcsolva! a screensaver, ez egyébként a telepítéskori alapállapot is.Ezután, ha kell, a két script asztali ikonjával tudjuk be és kikapcsolni a monitorunk sleep módját olyan programok használata közben, mely programok ezt nem teszik meg nekünk.

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.10.31. 15:28-kor.

kzprog
Hozzászólások: 96
Csatlakozott: 2014.07.05. 16:51

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: kzprog »

Ennél már csak az praktikusabb, ha a videólejátszó és az ereader programunk hívását módosítjuk: a szokásos ikonhoz a duplascriptet rendeljük (kikapcsoló, videólejátszó hívása, bekapcsoló) úgy, hogy a közepén meghívódik a videólejátszó/ereader programunk. Így nem kell fölöslegesen kattintgatni (előtte és utánna).

NTamas
Hozzászólások: 1712
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: NTamas »

kzprog írta:Ennél már csak az praktikusabb, ha a videólejátszó és az ereader programunk hívását módosítjuk: a szokásos ikonhoz a duplascriptet rendeljük (kikapcsoló, videólejátszó hívása, bekapcsoló) úgy, hogy a közepén meghívódik a videólejátszó/ereader programunk. Így nem kell fölöslegesen kattintgatni (előtte és utánna).
Persze, tovább lehet fejleszteni, minden jó ötlet jöhet!
Az ok, amiért csak ilyen lett, az az, hogy egyrészt gyors eredmény kellett, azután nem volt túl sok időm, és az igazat megvallva kedvem sem nagyon azon agyalni, hogyan becsüljem meg egy médialejátszóban futó tartalom hosszát, főleg, ha azt előre még nem is tudom - lásd stream adások, online - illetve egy jó hosszú könyvre mennyi várakozási időt iktassak be az utolsó, visszaállító script előtt. Lehetne elágaztatással, feltételekkel operálni, de, ehhez most nem volt türelmem, sem időm.
Aki ehhez érez magában erőt, és van rá fölös ideje is, nyugodtan továbbviheti a fonalat, hátha sikerül neki. Csak ezzel az a baj, hogy nem csak ez a két program van, amelyik nem kapcsolja ki a képernyőt a programon belül, futása közben, tehát, ha több ilyen programunk is akad, akkor sajnos az össze ilyen progi indítását át kell írni, és ez bizony már igen hosszú idő lesz. Próbálni a programokat, ha nem jó, átírni azok indítását az új módszer szerint, szóval én inkább a mostani verziónál maradok, lehet, kissé konzervatív vagyok ebben, de vállalom. :)
Meg azután, de ez csak az én véleményem, sokkal egyszerűbb egy programot - amelyik nem kapcsolja ki a képernyőt - megállítani, kicsire lekapcsolni, vagy a tálcára tenni, ezután a desktopra kitett scriptet elindítani, majd visszatérni a megállított programba, ez minimális időbe kerül, és pár kattintásba, ennyit azért ki lehet bírni, szerintem. De akinek olyan Puppy-ja van, amiben minimális az alkalmazott programok száma, ott kétségtelen az általad említett módszer lenne a legjobb megoldás.

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 526
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Ezt valamivel egyszerűbb módon is el lehet játszani , csak utána kell nézni . Az alap alvás mód a .xinitrc és a .xset.sh fájlban van leírva . Nekünk elegendő lenne az is ha a 2 szkript közül valamelyiket megbuherálnánk olyanra hogy :

Kód: Egész kijelölése

if [program1 ; program 2 ; stb... ] ;then
 xset s off -dpms q
else
 xset s on +dpms q (alap érték)
fi
Ennyi lenne a szkript módosítás , ami annyit jelentene : ha fut program1, program2 és stb akkor a beállításunk ki van kapcsolva , egyébként az alap beállítás érvényesül. Csak ennek alaposabban utána kell nézni , de nagyából valami ilyesmi a képlet .
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 526
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Már korábban készítettem 1 kis szkriptet bútolható iso készítésére könyvtárból . Ezt most lefordítottam nektek is . A program tulajdon képpen csak annyit csinál hogy az iso kész könyvtárba szedett cuccot beállítja boot-ra és elkészíti az ISO fájlt . A szkriptben be tudjuk állítani az új ISO nevét is.

MJ.: A .tgz kiterjesztést távolítsuk el ! Majd adjunk jogosultságot a programnak.
Csatolmányok
mkiso_hu.tgz
A .tgz kiterjesztést távolítsuk el ! Majd adjunk jogosultságot a programnak.
(1.24 KiB) Letöltve 95 alkalommal.
Program kép
Program kép
capture1182.png (17.2 KiB) Megtekintve 2979 alkalommal
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 526
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Ha valakinek szükség volna 1 olyan szkriptre ami naponta csak 1x fut le az szóljon . Tegnap írtam 1 szkript részletet és erre jó. Azt hogy mihez készült még nem árulom el , mert nem tartok vele sehol se . xD
Hogy tiszta legyen a kép : ezzel a szkripttel el tudunk indítani bármilyen programot napi 1 alkalommal , függetlenül attól hogy hányszor indítjuk újra a gépet és az x szervert .
MJ.: szükségünk van 1 folytonos időmérőre a gépben tehát a bios eleme működjön , és a rendszer idő is legyen beállítva , ha minden rendben van , működni fog a szkript. Természetesen csak (frugal vagy full) telepített rendszer esetében működik a legmegfelelőbben.
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 526
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

nos, elkészült a remekmű ,ami lehetne 250%-al jobb is , de egyenlőre csak ez van :D A szkript lényege annyi hogy lekéri az aktuális flash verzió számot a http://www.adobe.com/software/flash/about/ oldalról és ez alapján ítéli meg a verzió különbséget az általam illetve a következőkben telepített verziószámból . Sajnos a gépen való verzió ellenörzést elég bonyi megoldani , ezért maradtam ennél a svájci vágásnál . A program a /root/Startup mappába kerül. A program napi 1 alkalommal fut le , feltéve ha napi 1x vagy többször le is állítjuk/bekapcsoljuk a gépet . A program ötvözve van a már korábban megosztott ifp nevű szkripttel így mindenképpen kapnunk kell 1 új (flash_player).pet csomagot a sikeres akció végén . A sikeres program lefutáshoz szükség van 1 jólműködő órára és 1 stabil net kapcsolatra . A 2 csomag ugyanaz a program , 2 különböző nyelven . Ha lehet a magyarok a HUN végződésüt töltsék le . A csomagban 1db szkript található, ne lepődjünk meg a méretén. Alap flash verziónak a "11.2.202.460" számot állítottam be , hogy mindenki lássa működik a szkript xD . Ezt csak azért hátha elírtam valamit :D .
Csatolmányok
flash_check_HUN.pet
Telepítsük a csomagot.
(1.48 KiB) Letöltve 86 alkalommal.
flash_check_ENG.pet
Install the package.
(1.39 KiB) Letöltve 93 alkalommal.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára KuLuSz 2015.06.28. 15:45-kor.
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: azami »

Én ki próbáltam de nem telepítettem mert nem akartam még egy automatikusan induló programot, csak kibontottam és futtatás.
Nincs flash telepítve mert a Chrome-t használom abban meg alapból van, de a lényeg ezt a két fájlt kaptam, más változás nincs.
capture20962.png
capture20962.png (13.21 KiB) Megtekintve 2913 alkalommal
Kérdés : Ha nincs telepítve Flash akkor le kellene e tölteni és telepíteni a legfrissebb verziót :?:

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 526
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: scriptek

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

Nincs is szükség másra . Ha holnap lefuttatod a szkriptet akkor jönnie kell az üzenetnek hogy van friss verzió ami a 11.2.202.466 verzió azaz ami aktuálisan elérhető , ebből jelenleg csinálna neked 1 pet csomagot ha azt az opciót választod , ha nem frissíted ezzel az alkalommal , akkor a szkript csak a következő verziónál jelenne meg ismét frissítés gyanánt, de ez csak akkor jelez ha benne van a startup mappában. A félreértések elkerülése végett , csak akkor fut le a teljes szkript amikor változás van . Egyébként csak 1 oldalt tölt le minden nap az ellenörzéshez . Ezt az oldalt megtalálod a tmp könyvtárban flash-page.html néven , ezaz oldal az ami fentebb linkelve van . És erre a szkriptre is érvényes az hogy csak a firefox seamonkey és opera kombóhoz jó. Kérdésedre a válasz : nem, nem kell letölteni semmit, majd a szkript leszedi neked (elvileg).

Mj.: itt sem autómatikus a (csomag) telepítés , a szkript csak 1 pet csomagot készít neked, majd felugrik a telepíted-e ablak, ugyanúgy mint az ifp szkriptnél.
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

Válasz küldése

Vissza: “Programozás, alkalmazásfejlesztés”