'lina lite 005

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Nem tudom, vagyunk-e, s persze mennyivel, előrébb.
A murgát olvasgatva Can Puppy 5.7.1 be made to operate a Pentium 1 computer?
http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=98370
rögtön az első hozzászólások között emlegetik a Carolina egyik verzióját. Ez egyébként mindössze 90 MB,ami nagyon tetszik méretileg.
Ez a lina lite 005
Ez a lina lite 005
Screenshot.png (24.79 KiB) Megtekintve 5077 alkalommal
Persze, ebben nincs semmi. Xfce,Thunar, egyszerű és szép. 512 MB-os gépen próbáltam, tettem rá egy a csomagkezelőjéből felajánlott FF-ot (26)
és azzal elég jól megy. 3.19 a kernele, és ha jól láttam, 2012-es maga a puplet.
Az a fórumszál itt van: 'lina-lite - version 005 http://www.murga-linux.com/puppy/viewto ... 981#663981
Ennél a Precise571 jóval fiatalabb.
Más okok miatt is, úgy vélem, a mai internet és hozzá fűzött igények egyszerűen kidobásra ítélik az öreg gépeket. Vagy bevállalod az örökös szívást.
Nagyjából 1 GB RAM körül van az a határ, ami alatt nem igazán tudsz a neten mozogni.

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: 'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: NTamas »

kros54 írta:Nem tudom, vagyunk-e, s persze mennyivel, előrébb.
Más okok miatt is, úgy vélem, a mai internet és hozzá fűzött igények egyszerűen kidobásra ítélik az öreg gépeket. Vagy bevállalod az örökös szívást.
Nagyjából 1 GB RAM körül van az a határ, ami alatt nem igazán tudsz a neten mozogni.
Ezt azért pontosítanám, öreg gépekel, és megfelelő Puppy-val, továbbá, kisméretű, esetenként akár szöveges böngészővel igenis lehet kevés, akár 64MB Ram-os géppel is netezni! - igaz nem a megszokott sebességgel, de lehet, és működik a dolog!

Saját tapasztalat, írtam itt régebben,hogy van egy ősöreg, 64MB -os Toshiba Satellite Pro 4200-as még működő!!!(csoda, egyébiránt, hogy még megy, egy ilyen idős, 1999-es évjáratú! gép!) annyi megkötéssel, hogy az eredeti 6Gigás merevlemez helyett, -ami elment-elköltözött az örök bit-vadászmezőkre - most csak egy IBM márkájú, 4.03GB-os 5400-as fordulatú, de ugyanolyan külső méretekkel bíró(még a felfüggesztési csavarlyukak is stimmelnek, ezért tudtam ezt beszerelni az elhalálozott eredeti helyébe) szintén nem mai, de még jó állapotban lévő merevlemez van betéve, és ez még ráadásul három részre van partícionálva, mert az sda1-en(2.24GB-os partíció) van a Puppy, hogy melyik verzió, mindjárt mondom- az sda3-on pedig vannak a zenék és az E-book pdf állományok. míg a maradék területen a meglévő 64 MB-nyi memória miatt a swap foglal helyet.

http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png

Így tehát a Full-módban feltelepített, és általad jegyzett TurbóPuppyV02.iso verzió, illetve annak egy, általam módosított verziója fut a laptopomon, mindösszesen csak a gyárilag az alaplapra forrasztott 64MB-os memória modullal, amiből a rendszer betöltése után 59MB-ot lát a puppy valamiért , és ebből jelenleg a htop-ot nézve elhasznál 27 MB-ot, tehát még azért marad nekem programok futtatására is elég memóriám.

http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png

Ja igen, és a swap-ból is használ kemény 5MB-nyi területet a 188MB-ból, de ez kell a kevés alapmemória miatt, mármint a swap-terület, a kis memóriával bíró laptopok, gépek enélkül ne is telepítsenek Full-ban Puppy-t.

Ilyen a Te általad jegyzett TuboPuppyV02-es Puppy verzió, kissé-nagyon átszabva, csak azt nem értem, Te miért vetted ki a menüből a Personal, Biznisz, és a Game menüpontokat, mert, ha például ennek a Puppy verziónak a csomagkezelőjéből telepítek egy játékot, pl. a Freecell kártyajátékot, ugyan fel tudok lépni a net-es tárolóba, -Wifi-n keresztül érem el a net-et, de ezt már máshol is leírtam, egy Cardbus-os Edimax Wifi-card segítségével- a csomagkezelő által telepített játék viszont nem jelenik meg a lebutított menüben, hanem csak az Applications-ban van meg a desktop file, amivel el lehet a játékot filekezelőből indítani, vagy kiteszem a desktopra, mint ahogy a képen is látható három játékkal is tettem, így ezeket nem a menüből - mert nincs is Game/játékok menüpont - hanem csak az asztalról indíthatóm el. Ugyanez a problémám, ha más olyan programot telepítek fel, ami a hiányzó menükbe írná be magát, feltelepülnek, de a menüben a hiányzó menüpontok ellenére/miatt már nem láthatóak, és ezért onnan már nem indíthatóak.

http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png
A fenti kép alján látható sdb1 ikon az az Usb-s pendrive ikonja!
http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png

Továbbá még azt sem értem miért vetted ki ebből a TurbóPupy-ból a windows tűzfal varázslót, ezt beállítani ebben a kikönnyített verzióban elég nagy művészet lenne egy kezdőnek, mert alapesetben a TurboPuppy telepítése után nincs tűzfalszabály beállítva, csak az alapértékek vannak, amiket az iptables –L terminálba beírásával lekérdezve ezeket az alapértékeket adja vissza a rendszer. Tehát látható, hogy a frissen telepített TurbóPuppy-ban még nincsenek szabályok beállítva, és így az minden kapcsolatot engedélyez. (Frissen telepített rendszernél ez üres szokott lenni)

Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination

Chain FORWARD (policy ACCEPT)
target prot opt source destination

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination

Ezt beállítani egy kezdő Puppy használónak eléggé macerás ügy lesz, ezért kéne ide a tűzfal varázsló megléte, de az nincs, mert valamiért ki lett a csomagból véve. Ne tudd meg, mennyit szenvedtem míg végre visszaraktam ezt, és az alábbi képen is látható módon (a menüben már látható, és indítható) már rendben működik a tűzfal varázslója, igaz, csak angol nyelven, de megy, és ez a lényeg, mert hiába router mögül netezek, meg Linux a rendszer, de azért egy saját egyszerű (most már, hogy működik a beállító varázsló) beállíthatóságú tűzfal létezésével, és ami ugye most már a Startup-ban lévő bejegyzés okán automatán indul a rendszerrel, jobban biztonságban tudja magát az ember. Meg azután később lehetne kézzel is módsítani a tűzfal-szabályokon, ha ne-adj isten muszáj lenne, de egyenlőre elégnek tűnik a varázsló által felépített tűzfal szabályrendszer.

És ebben a TurbóPyppy-ban van alapból már Firefox(2.07-es), igaz nagyon régi, de még jól működik, de az is igaz, hogy rendesen fogyasztja a szabad memóriát, és emiatt, meg a procim gyengesége miatt lassú kissé, de működik. Természetesen flash nincs a rendszerben, de a legújabb java jre-8u45-ös verzióból csináltam egy pet csomagot, és azt feltettem a laptopra, és az jól működik. Szóval van Firefox, de a kevés memória miatt lassú, de van ebben a TurbóPupy-ban egy rejtett Seamonkey, régi verzió is, ezt eléggé nehezen lehet megtalálni, és elindítani, mert a menüben nincs benne valamiért, de ezzel a régi verzióval, ha másik -nem a default- profilt állítasz be, mint amit a telepítéskor beállít magának, akkor már simán használható ez a régi Seamonkey is, na ez már sokkal gyorsabban működik, nem rakéta, dehát mit is várhat az ember egy ilyen ősrégi, 64MB-os géptől, az is csoda, hogy megy fut rajta a Puppy, tudok netezni, és most jön még a java!

http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png

Feltéve a rendszerre a pupradió legutolsó, Precise-n is használt verzióját, simán lehet netrádiózni, és net-strem videót, tv-ét is nézni, bár ez utóbbi kissé beszaggat néha az erősebb tömörítésű, sd-s anyagoknál, de például a Rai_yoyo -mmsh://212.162.68.162/rai_yoyo- netes tv stream, ami rajzfilmeket ad, így ezáltal nem egy HD-s tartalom, hanem jóval kisebb erőforrás igényű, az pl. simán nézhető, majd leestem a székről, és nem hittem a szememnek, de ez van, működik, mégpedig a TurbóPuppy-ba alapból benne lévő VLC lejátszóval, ennek a verziószáma a 0.92 Grishenkó, szóval nem mai darab ez sem, de láthatóan nagyon jól használható. Azért azt észrevettem, hogy netes tv-videó streamra csak az mms, mmsh-s stream-ok esetében hajlandó működni, http-s, vagy rtmp-s linkekre meg sem mukkan, ami azért valahol érthető is.

http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png

Azért az is érdekes, hogy az így, általam átvariált, és abba sok függőséget utólag feltelepítve mennyi helyet is foglal el a rendszer a rá még plusz-ban feltelepített programokkal, hát ennyit: - 865MB-ot-

http://kepfeltoltes.hu/view/150428/scre ... es.hu_.png

Azért nézzétek meg a Ram foglalást jelző csíkot, az 59-60MB-nyi ramból -amit ugye a fizikailag a gépben lévő 64MB-nyi Ramból a betöltés után a Puppy rendelkezésére áll, még a videó stream alatt is maradt jócskán memória, tudtam a gépen párhuzamosan más műveletet is végezni, ez volt az az említett képlopkodás, amikor a szintén említett xscreeshot3.1-es verzióval készült képeket a saját merevlemezre írtam, majd az eközben a laptopba bedugott usb-kulcsra másoltam. Mindeközben nem lassult le a gép, folyamatosan ment a RAI_yoyo-s stream, ja, és igen, a stream-nak volt hangja is, és az is szinkronban maradt a képi tartalommal. Ez bizonyítja azt is, amit már valahol leírtam a vdeó stream-ek kapcsán, egy megfelelően alacsony tömörítést használó, és nem a hd minőséget mindenáron erőltető stream-et, ha jól van a stream megcsinálva, még egy ilyen gyenge, kevés memóriával ellátott gépen is meg lehet nézni. Ezt egyébiránt mindenki ki tudja próbálni a saját gépén is, fentebb leírtam a Rai_yoyo webcímét, -mmsh://212.162.68.162/rai_yoyo- ezt töltsétek be a gépen lévő vlc-be, hogy ne legyen nagy eltérés a más médialejátszó használata miatt, és nézzétek meg, a folyamatos stream alatt mennyi szabad memóriátok marad, meg fogtok lepődni. De ne a legújabb vlc-t használjátok, hanem inkább egy régebbi verziót, mert az új az már kissé megfogja a gépet, még Linux alatt is, én úgy vettem észre.

Szóval kros54, én például javallanám neked, ha már új verziókat keresel az jó, de például ezt a régi TurbóPuppy verziót is lehetne ám érzéssel modernizálni, mert ha nem is 64MB-os géppel, -mint nálam- hanem legalább 256-512MBN-al azért már egy normális böngészővel, -nem a legfrissebbel persze, és flash nélkül azért simán lehet netezni ám. És akkor még nem is említettem a kimondottan kis erőforrás igényű webböngészőket, meg a szövegeseket, ha nagyon kevés a memória, azért azokkal is lehet ám a net-et böngészni, de a mai web-es élményről persze le kell mondani. Például vannak a web-kit-es böngészők, azok is jól használhatóak kevés memóriával, és egészen gyorsan is működnek, nálam egy QTWeb-3.8.4-es verzió van fenn, ha betöltött, akkor már egészen jó sebességgel működik, simán tudok rajta webet nézni, csak kell neki egy kis idő az elindulásához, de ez természetes is ilyen kevés memóriájú gépnél. Abban viszont egyetértek veled, hogy a mai webböngészőkhöz már sok memória kell, de hát egy minimál Puppy-verzióba nem kell mindig a legmodernebb webböngészőt, meg kötelezően az erőforrás zabáló flash-t betenni, mert az megöli a gyenge gépet. Nálam az 1Gigás asztali gépen is belassul a legfrissebb Firefox, flash-tartalomnál néha, még annak ellenére is, hogy saját_memóriás videókártyám van a gépben!

Ja, és a tegnap azami-nak említett, képlopó-s pet csomagom is fenn van, és simán működik,a htop-os képen látható is,hogy fut, a netrádiós képen meg alul a tálcán látni a piros X-et, ott csücsül benn a képlopó,az elkészült képeket is ezzel készítettem el. Hát ennyi, ....bocs, hogy kissé hosszú lett.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.04.28. 17:41-kor.

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: 'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Kedves Tamás,
akár írhatom azt, hogy irigylem a türelmedet és kitartásod.
Aztán persze ugyanilyen joggal, azt a makacsságodat is, hogy megoldod az ilyen problémákat (ügyesen). És a tudásod, amivel ezekhez hozzáfogsz.
Úgy emlékszem, az Turbo, amit átalakítottam, már ezen tulajdonságokat hordozta, tehát a kiszerelések nem sajátok. De már régen volt...
És milyen jó, hogy van...

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: 'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: azami »

de a legújabb java jre-8u45-ös verzióból csináltam egy pet csomagot
Elérhető valahol :?: Kellene...

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: 'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Itt van a 8-as verzióból a jelenlegi legutolsó, 8u45-ös java verzió sfs formátumban, Oscar tárolójából.
jre-8u45-i586.sfs -61M-

Az általam fabrikált pet csomagot meg innen töltheted./ez nem az Oscar-os sfs-ből van konvertálva, ez a rendes java-csomagból lett elkészítve, ahogy én szoktam/
jre1.8.0_45.pet -63MB_32bites!-

Csak csendben jegyzem meg, hogy ezeknek az ún, fontos kiegészítéseknek -java, fash, stb.- egyre nagyobb lesz a méretük, a java már lassan olyan nagy, mint régebben egy jó kis Puppy-verzió mérete volt. El is hiszem, illetve megértem kros54 aggályait a modernebb szoftverek okán, főleg azok méretét elnézve. :o

A 8-as sorozattal meg az a baj, hogy míg a 7-es szériánál még volt médium biztonsági fokozat, ez már a 8-asban, a 20-as verziótól kezdődően már nincs meg, így sok oldal nem jön be, alul továbbra is hozzá lehet adni kivételeket, a képen a nav/apeh weboldala a kivétel.

Kép

Aki netán még a 7-es verziót futtatja, és a 8-asra akarna áttérni, előtte a régi, 7-es verziót teljesen el kell távolítani a gépéről, mert nem lehet csak simán rátelepíteni a régebbi verzióra, maga az Oracle sem ajánlja ezt, hanem csak a tiszta telepítés - a régi verzió teljes eltávolítása után - javasolt.
A hozzászólást 6 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.05.05. 17:03-kor.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: 'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Hű, ez nagyon jó kis pupletnek tűnik nekem!
Maga a kernel az nagyon jónak tűnik, viszonylag friss, gondolom ez lenne benne a lényeg, hogy újítotottak rajta.
Ezt ki kell próbálnom feltétlenül.
Amúgy is nagy kedvenceim az ilyen mini pupletek, mini disztrók.
Linux 3.19 has been released on Sun, 8 Feb 2015
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 410
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: 'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: kros54 »

A 'lina-lite 005 kernele (megnéztem, s pontatlanul írtam): lina-lite uses the non PAE 3.2.13-c kernel (pedig ott volt, az eredeti fórumszálban).
És akkor ehhez képest a Precise571: The kernel version of the standard release is 3.9.11 (PAE, i686) while an older kernel 3.2.48 (i486, no PAE ).

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: 'lina lite 005

Hozzászólás Szerző: S-kami »

óóó...
ezt jól benéztem...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”