Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
kzprog
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2014.07.05. 16:51

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: kzprog »

Puppyval még elmegy ez a hozzáállás (ha gond van, seccperc visszarakod és mehet minden tovább), de ha komolyabb célra akarsz használni egy linuxot (pl. én az ubuntut interaktív táblához), akkor inkább megmentenéd, mint ujraraknád! Ahhoz viszont nem árt kezelni tudni a konzolt. Ha Neked így megfelel, legyen, de nem ez az egyetlen járható út, ne akard már mások számára is száműzni a konzolmódot! Ez nem windows! mindenki használja úgy, ahogy neki megfelelő, nem kell uniformizálni, mint a windowst! Az ubuntu fórumon nekem még nem szóltak be, sőt nem is láttam ilyet. Ne úgy akard egy hely (fórum) jóságát kihangsúlyozni, hogy leszólod (általánosságban, megnevezés nélkül) a többieket! Ha valaki windows-os hozzáállással megy fel egy linuxos fórumra, ne lepődjön meg, ha félreértik vagy Ő érti félre a válaszokat!
A linuxos közösségekben nem szokás egymást leszólni, persze ott is emberek vannak, akik igen sokfélék, de szinte sosem rosszindulatuak, inkább segítőkészek!
Én inkább azokból a helyekből ábrándultam ki, ahol pont jár a jó válaszért (pl. prog.hu, pcforum.hu). Ott - sajna - néha "odaszúrnak" a segítségkérőnek, ha - szerintük - nem megfelelő személynek adta a pontot.

Sgor
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2015.01.06. 15:33

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Sgor »

Látom jó kis vitát eredményezett a segítség kérésem az alapok elsajátításához!
Köszönöm Mindenkinek a tanácsokat, igyekszem belőlük profitálni.
Ma letöltöttem a csipesz féle verziót, hát nem semmi! Kell majd egy kis idő míg átbogarászom!
Ha lesz kérdésem (már pedig lesz) akkor majd jelentkezem!

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 11:14

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: ati5 »

Igazad van kzprog . Az általánosítás helytelen , és igazságtalan is . Megkövetek minden más fórumot ! De azért próbáltam hangsúlyozni , hogy ez az én személyes tapasztalatom . Igaz régen volt , és lehet hogy csak kifogtam valaki rossz napját . Bocs !
Azon véleményemet fenn tartom azonban , hogy a konzolt , és a parancsok beírogatását el kellene felejteni végleg . Ha valamit nem lehet megoldani grafikusan az rossz , és javítandó !!! Egy gépkocsi vezetőtől sem várja el senki , hogy megcsináljon egy motorgenerált . Persze van aki megtudja . De biztosan nem általános.
Soha nem lesz a Linux alternatívája a windowsnak ha a linuxosok ehhez ragaszkodnak . Tudom aki már profin használja a parancsokat , az büszke rá , és különleges , mert többet tud az átlagnál , de ezt a tudást nem arra kellene használni , hogy igyekezzünk az átlagot is meggyőzni , hogy ez a követendő . Hanem inkább arra kellene a tudását fordítani , hogy kidolgozzon . írjon . programozzon stb.... olyan programokat ,szkripteket , akármiket amivel egy átlag user is meg tudja oldani a dolgot grafikusan . Remek példa erre a Kulusz által írt szkript a PPPOE automatikus indítására . A mai napig őrzöm sok helyre lementve ezen kis programocskát . Szóval az én HANGSÚLYOZOM , HOGY AZ ÉN VÉLEMÉNYEM szerint ez a követendő út és nem az , hogy olyan olykor nem fiatal embereket (50 elmúltam ) igyekezzünk rávenni a parancsok használatára . Nos az én korosztályom többsége , jelentős része (senkit nem akarok megbántani) a windowssal is alig , vagy egyáltalán nem boldogul . Olykor a jóval fiatalabbak sem . Rengeteg embernek állítom be , javítom , telepítem a gépét , fiataloknak is szívességből . És ha gyenge a gép , vagy csak a krekkelt win 7 helyett javaslom a Linuxot , 90 % frászt kap egyből , hogy konzolban kell majd dolgoznia . És nem tudom meggyőzni sajnos a többséget :( És ez a MI LINUXOSOK hozzáállása miatt van elsősorban , akik büszkék a tudásukra ( jogosan ), és a konzolt akarjuk erőltetni , szerintem reménytelenül . Egy autótót vezető hölgynek is hiába mondanánk , hogy tanuljon meg legalább alapszinten autót szerelni , legyen tisztában legalább az olaj csere , és a légszűrő cserével . Egy modern autón egy izzót sem tud cserélni ( már én is szívtam vele :D ) Tehát nem a nőket akarom leszólni .
Szóval nekünk kellene változtatni a hozzáálláson , és támogatni , hogy ne kelljen feltétlen konzolt használni . Aki meg akarja tanulni , természetesen azt is támogatni kell , de mindig kell , kellene legyen alternatíva .
Kövezzetek meg a véleményemért , meg hogy regényt írtam ide ! De nekem ez a szívügyem .
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Idézettel kezdeném:
...Azon véleményemet fenn tartom azonban , hogy a konzolt , és a parancsok beírogatását el kellene felejteni végleg . Ha valamit nem lehet megoldani grafikusan az rossz , és javítandó !!! Egy gépkocsi vezetőtől sem várja el senki , hogy megcsináljon egy motorgenerált . Persze van aki megtudja . De biztosan nem általános. ...

Tipikus windows-os megközelítés, és egy- eredendően parancssorosra kitalált rendszer nem megértése és nem megtanulása miatti windows-os berögzüléssel bíró ember téves hozzáállása ez. Azért, mert te nem tudsz, vagy nem akarsz valamit a helyén kezelni, és megtanulni, vagy nem vagy képes a windows-os berögzüléseidet elhagyni, az alapvetően a te problémád. Attól még a linux világ nem így fog működni. Igen, létezik, és valószínűleg meg is mard a grafikus felület, pontosan a kezelést megkönnyítő felhasználási mód okán. DE, a rendszer anélkül is működőképes, és eléggé jól el is van grafikus felület nélkül is, igaz, ezt csak a hozzá jobban értők tudják neked bebizonyítani.Az, hogy te kijelented, hogy amit nem tudunk megoldani grafikusan az rossz, és javítandó, vagy hagyjuk is el, hát ne haragudj, de egyáltalában te tisztába vagy azzal, hogy a grafikus rendszer alatt valójában a parancssoros, szöveges utasítások, azok halmaza fut a háttérben, és a grafikai rendszer ennek csak egy háttered, kereted ad? Mindezt azért mert az emberek eredendően vizuális típusok, az alapvető génjeikben ez ún. előre bele van már programozva! Ez bebizonyított tény!(vajon annó ki is volt a génprogramozó? - igen, ez is egy érdeked kérdés amúgy! :)

A parancssoros használati módhoz is kell némi vizualitás, ergó látnod kell, mit kalapálsz be a billentyűzetről. Annó a hőskorban, a lyukkártyás vezérlésű régi számítógépekben (emlékszik még erre valaki?) is volt vizualitás, ez nem más volt, mint maga a lyukkártya, amit a sz.gép vezérlésének megkönnyítésére -a szöveges(bizony, bizony, a szöveges!) utasítások egymás utáni, többszöri megadását, begépelését megkönnyítendőn hoztak létre. De ehhez ugye először el kellett készíteni, létrehozni magát a parancsokat, amivel ugye eleve már működőképes volt a sz.gép, de ezen parancsok fárasztó, egy más utáni, többszöri begépelését kiváltandó hozták létre az említett lyukkártyás vezérlést, ami gyakorlatilag nem más, mint szöveges utasítások halmazának meghatározott, a beadandó program szerint előre meghatározott sorrendben való beadása, a fárasztó gépelést kiváltó könnyebb, egyszerűbb módon. Maga a lyukkártya meg egy irógép-mechanikával ellátott szerkezettel készült, ami a begépelt!!! - szöveget ()ezt annó még maga a programozó végezte, később önálló munkakörré nőtte ki magát ez a tevékenység, majd a fejlődéssel együtt meg is szűnt) egy megfelelően előkészített, papírdarabra, vagy papírszalagra perforálva készült el a kódkártya, a programkódot tartalmazó lyukkártyatekercs, amit külön erre a célra való olvasón keresztül vezettek, fűztek be a gépbe, vezérelve annak a parancsértelmezőjén keresztül magát a sz.gépet. Tehát ezt nyugodtan lehet nevezni a vizualitás első, kezdetleges formájának, annál is inkább, mivel a programozók közül - igen, akkor még jobbára csak a programozók kerültek a sz.gép közelébe, ma már bárki - a jobbak már arra is képesek voltak, hogy egy-egy hibásan begépelt lyukkártyás programot, arra csak ránézve kiderítsék a hiba okát, igaz ehhez nagyon nagy tudás, és nagyfokú vízuális képesség kellet, hiszen a fejben rögzült szöveges parancsokat kvázi fejben át-lefordították a lyukkártya képére, és ezt a képet összehasonlítva az esetleges hibás tényleges lyukkártyával, vagy a lyukkártyaszalag egy részével, azonnal rá tudtak mutatni a hiba okára, ami legtöbb esetben az elgépelések miatt, kisebb esetben tényleges programhiba miatt volt. Ez utóbbit akkor kideríteni, visszakeresni, debuggolni, na, ahhoz kellett ám az igazi tudás!

Visszakanyarodva a mába, nehogy azt hidd, hogy a Windows rendszer is megélne csak ablakos módként, annak hibáit sok esetben csak a parancssor használatával lehet javítani, illetve azon keresztül lehet csak igazán jól behangolni. Persze minden ilyen parancssorra, szöveges utasításra lehet grafikus felületet húzni, hogy csak egyet említsek, ott vannak az igen elterjedt rendszerkarbantartó-rendszerhangoló programok, neveket nem írok, nem az a lényeg, ezek gyakorlatilag semmi mást nem csinálnak, mint szövegdobozokon, rádiógombok által, illetve ikonokkal való bűvészkedés-nyomogatás által adnak be a sz.gépnek szöveges, parancsokat, utasításokat. Ezek értelemszerűen csak töredékei az alkalmazható utasítás paraméterenként megadható lehetőségeinek, és ezért van az, hogy a tipikus parancssor soha nem fog kipusztulni, hiszen azon keresztül lehet egy rendszert leghatékonyabban vezérelni, utasítani, javítani.
Most akkor, ha egy windows-os progiban valamit nem tudunk megoldani, mert a program készítője azt nem tette elérhetővé neked grafikus módban, akkor már emiatt dobjuk is ki az windows grafikus részét? - vagy dobjuk el a windows-t, mert nem képes mindent grafikusan megoldani? - lásd be, ez az állításod a nonszensz felé mutat erősen! - Vagy vegyük i a windows-ból a parancs-utasításos részt, és kötelezzük a windows gyártóját, hogy mindent, de mindent csak grafikusan oldjon meg? -ugye ezt te is belátod, hogy ez a megközelítés teljesen hibás. Sajnos a programozás régen is, ma is arról szól, hogy utasításokat kell begépelni, parancsokat kell gyártani, és ha azok a szöveges parancsok, programok működnek, akkor el lehet azon gondolkodni, hogy azok részére, akik nem mozognak otthonosan a parancssor világában, felhasználást megkönnyítendő, grafikus felületet biztosítunk ezeknek az utasításoknak a kiadást megkönnyítendőn, begépelést kiváltó módon. De azért azt se felejtsd el, egy parancsnak lehet több, esetenként 10-20, vagy még több paramétere is, amivel a parancs hatékony működését befolyásolni tudod, teljesebbé tudod tenni annak a használatát, és nem biztos, hogy ezen paraméterek kiadására a grafikus felület mindig alkalmas lesz. A gui-ban csak a legfontosabb utasításokhoz rendelnek grafikus megfelelő vezérlő elemeket, elég egy jó, és magyar példát ere felhozni, ott a magyar fejlesztésű MPlayer eredendően szövegesen vezérelhető, kiváló, és világszerte használt, Linux-okban is szinte alapértelmezésként benne lévő médialejátszó program. Menj fel a magyar-angol oldalra, és lesd meg a program paraméterezését, finomhangolási lehetőségét, kilométeres lesz a lista, garantálom! Most akkor dobjuk ki ezt a kiváló, és más hasonlóan kiváló szöveges programot, programokat, csak azért mert esetleg nem készült hozzájuk grafikus rész, vagy front-end? Vagy, ha készült is, mint pl. az említett MPlayer esetében, de abban a grafikus felületben nincs benne minden, létező lehetőség grafikus vezérelhetősége? Na, ugye, lásd be, hogy ez az elképzelésed hibás alapokra lett építve, nem lett végiggondolva, javaslom ezt gondold át még egyszer, alaposabban, és akkor rá fogsz jönni a tévedésedre. Sajnos a sz.gépezés, mint említettem már parancsok kiadására épül alapvetően, ha ezeket a parancsokat, -legyen bármilyen oprendszer is az - nem fogod megtanulni, vagy legalább az alapvető részét, akkor hiába a grafikus felület, azzal sem fogsz sokra menni, főleg ha az eleve angol nyelvű, és esetleg abból nem értesz egy kukkot sem, mert ugye a számítógép nyelvezet eredendően angol nyelvre épül, ezt már csak félre említem meg.

Végül a gépkocsi vezetői vizsgán sem azért követelik meg a motor működésének alapvető ismeretét, hogy te otthon nekiállj, és szerelőket megszégyenítő módon nagygenerált végezz a saját, vagy más járművén, hanem azért, hogy a kezelés, és a közlekedés biztonságossá tétele érdekében eleve tudd is, mit csinálsz azokkal a kezelőszervekkel, akik neked a kocsiszekrényen belül a rendelkezésedre állnak. És ez is egy GuI ám, még ha elsőre nem is annak látszik!
De ott van szorosan mögötte a szöveges tartalom, annak kötelezően megtanulandó része, és a fejben tartása. Hogy a másik, szintén idevaló résszel a kresz táblákkal, (mint egy másik GUI) és az azokhoz rendelt szabályokkal, (ezek is szöveges utasítások!) azoknak az elsajátításával és szintén a fejbe rögzítésével, és ott tartásával már nem is fárasztalak :D

Legvégül, sajnos minden évben, minden fórumon elő-elő jön ez a téma, pedig teljesen értelmetlen ennek a feszegetése, egy a lényeg, van egy program, vagy oprendszer, aminek a működtetéséhez rendszere válogatja milyen mértékűen, eleve hozzá tartozik a parancssoros rész, és a szöveges utasítások alapszintű ismerete. Ez van, ezt kell tudomásul venni, sajnos mindenhol, az élet minden területén tanulásra vagy kényszerítve, ha eredményt, jobb eredményt akarsz elérni, nem egy szinten megrekedni, a számítógép világára, és azon belül a Linux világára ez fokozottan érvényes!

Nem az a megoldás, hogy szétbarmolunk egy már ezerszer bevált rendszert azért, mert vannak olyanok, akik nem akarnak, illetve valamilyen más ok miatt nem is tudnak megtanulni alapdolgokat, amivel esetleg a saját ténykedésüket tennék könnyebbé. Igen, könnyebbé, mert, ha tudod a parancsokat, azok paramétereit, azoknak a hatását a rendszerre vagy a használt programra, legyen bár az egy egyszerű hálózati eszköz beállítása, amihez eleve feltételezett valamilyen tudásanyag, főleg hálózati ismeretek terén. Hiába ír neked valaki olyan scriptet, amivel esetleg három kattintással be tudod állítani a hálózati kapcsolatodat jó esetben, de, ha az a hiper-szuper script valamiért nem indul el, mondjuk egy másik program telepítése-törlése folytán felülíródik, vagy törlődik a szuper script-hez rendelt kiegészítő függőség, ami mondjuk a grafikus rész működését hiúsítja meg, akkor mi lesz veled, emberke?

Mit fogsz csinálni a nem működő szuper grafikus programod hiányában? Újratelepíted a rendszert, vagy a programot, de az a hiányzó függőség miatt már ezután sem fog elindulni? Ekkor mit fogsz csinálni, főleg, ha nincs a közeledben senki aki segíteni tudna neked?
Megmondom, mit fogsz csinálni, előveszed a Linux parancsok és beállítások gondosan elmentett könyvét, és az abban leírt parancssori utasítások alapján beállítod a hálózati kapcsolatodat, és örülsz, hogy a sok munkával felépített rendszeredet nem kell egy hiba miatt újratelepíteni, és belakni, behangolni.
És neki fogsz állni, - még ha ez nehéz is, esetleg a korod, vagy más egyéb miatt is - és igenis tanulni fogsz, hogy legközelebb ne kerülj hasonló helyzetbe.
Szóval ezt a lázálmodat, a parancssoros rész kinyírását meg jó, ha azonnal elfelejted én nem akarod kivágni magad alatt az éltető fát, nekem ennyi a meglátásom ez ügyben.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2015.01.09. 12:32-kor.

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 11:14

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: ati5 »

Nos szerintem ez a hozzáállás ami ezt okozza idézek " Attól még a linux világ nem így fog működni " . Nos ez a legnagyobb baj . Ti linux guruk nem veszitek észre , hogy egy elenyésző kissbbség vagytok , a számítógép használók táborában . A nagy többség ezeket nem tudja , és nem is kell tudnia . Természetesen ezzel nem azt mondom hogy a fejlesztéshez , hobajavításokhoz nem kell tudni a parancssorokat , de ez nem az átlag user . Én az átlag usert képviseltem , te meg az általam ennek ellenére elismert Linux gurut , programozót , ahogy éppen kívánod aposztrofálni magad . Tudom , hogy nagyobb tudással , tapasztalattal , stb rendelkezel , ezért némileg értem is a büszkeséget , felsőbbrendűséget , de addig a linux nem fog rendesen elterjedni amíg ezt nap mint nap hangoztatjátok . Nem segít a linuxnak , és az sem , hogy windowsos szemléletűnek titulálsz másokat . Kb 6-8 éve nem is használok wint . Szóval ez a hozzáállá nem erősíti a linuxos felhasználók táborát !! Szerintem ez a hozzáállás " LINUX VILÁG " kirekesztő , és zavaró azon emberkék számára akik nem elég képzettek , vagy nincs idejük , tehetségük ilyesmit megtanulni .
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Nem vagyok programozó,ezt párszor már itt is leírtam, ha figyelmesebben olvasnád a fórumot, már észrevehetted volna ezt, nem vagyok a te szavaid szerint guru sem, ahhoz nagyon kevés még a tudásom, de dolgozom az ügyön, keményen, még ha ez nem is látszik mindig. /veled ellentétben/ :)

Ami pedig az elenyésző kisebbséget illeti, egy dologban van csak igazad, abban valóban kisebbségben vagyunk, hogy mi, linux-ot használók a tudásunkat eleve csiszolni, bővíteni, gyarapítani akarjuk, és nem pedig az abból, annak hiányából való problémáinkat azzal kendőzzük el hogy milyen rossz is ez a rendszer, meg hogy mennyit is kell tanulni, meg gépelni, mert miért is nem úgy működik ez is mint a windows? Nos azért, mert ezt Linux-nak hívják, nem windows-nak!

Ahhoz, hogy egy rendszert megfelelő módon tudj kezelni, akár tetszik, akár nem, tanulni kell. Rendszere válogatja mennyit, de ezt már írtam nem ismétlem, mert felesleges, hiába keresel álproblémákat, hiába takarózol az átlag user jól hangzó kifogásával, hamis a meglátásod és a grafikus felület mindenek feletti erőltetése, és olyan kifogások említése, mint amit az előbb a válaszod utolsó sorában leírtál. Ha annyira nem lenne időd a tanulásra, akkor pl. miért vitatkozol velem itt már egy jó ideje teljesen feleslegesen, álkifogásokat, álproblémákat emlegetve?
Miért is nem tanulsz helyette inkább, mondjuk a parancssor helyes, és gyors használata című fejezetet? :D Az is hamis kifogás részedről, hogy ún. nem eléggé képzett, mi tart vissza attól, hogy képezd magad?

Saját bevallásod szerint már 6-8 éve linux-ot használsz/nem használsz wint, hogy pontosan idézzelek, ez idő alatt ne mondd azt, hogy se időd, se lehetőséged nem volt tanulni, ezt nem hiszem el, ez hazug, álszent kifogás. Azt elhiszem, hogy nem értesz valamit, bármit, és ez akadályoz a tanulásban, esetleg ez el is veszi a kedved a továbblépéstől, de emiatt álkifogásokat gyártani, mások esetleges hiányosságait emlegetve a tiedet pedig ezzel eltakarva bombázni egy másik felhasználói réteget, nem szép dolog. És igen, vannak akik veled ellentétben, nem nyüszítenek, nem keresnek kifogást, hanem törekednek a problémájuk, esetleg más hasonló problémájának elhárításában is, mint ahogy itt a fórumon is teszik ezt a nálam többet tudó fórumtagok./néha én is, ha olyan kerül terítékre, amiben esetleg tudok valamit segíteni./
De emiatt kategórikusan kijelenteni azt hogy ez a te fogalmazásod szerinti Linux Világ kirekesztő lenne, hát ez a legnagyobb marhaság, amit eddig hallottam tőled, ne is haragudj. Egy szó, mint száz, nem nyafogni, és kifogásokat kell keresned, és gyártanod, hanem megfelelő módon kéne már ehhez az egészhez szerintem hozzáállnod. Amúgy meg szerintem fejezzük be ezt a meddő vitát, mert ennek itt már semmi értelme, mindketten elmondtuk már a saját véleményünket, és ahogy elnézem, nem is fogjuk tudni a másikat meggyőzni a saját véleményünk esetles igazáról. Szóval részemről ennyi volt, nincs értelme tovább ezt tárgyalni. Minden jót.

Alecto
Hozzászólások: 20
Csatlakozott: 2015.01.09. 14:13

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Alecto »

Kedves NTamas!
,,Nem vagyok programozó,ezt párszor már itt is leírtam, ha figyelmesebben olvasnád a fórumot, már észrevehetted volna ezt" -jó hogy nem teszed kötelezővé az önéletrajzod részletes tanulmányozását az itt fórumozók számára :D Bár...a helyedben feltölteném, hogy az ilyen műveletlen fadarabok, mint én, okulhassanak belőle :D
A dolgokhoz való hozzáállásod még nekem is böki kissé a csőrömet :) Elnézést, de szerintem nem kéne ujjal mutogatni, ki miért-hogyan ,,nem képzi magát". Az nem jutott még eszedbe esetleg, hogy valaki nem AKARJA ilyen téren képezni magát? Lehet, hogy egyszerűen valakinek nincs kedve, türelme hozzá, nem? Ez azt jelenti, hogy húzzon el windows-ozni? A te szavaid alapján, igen...kifejtem kicsit, én hogy érzek, akit érdekel, elolvassa, akit nem, az nem.
Szép és jó dolog a windows, oké, de miért baj az, ha valaki, aki átlagfelhasználó szeretne maradni, ki szeretne próbálni valami újat, valami mást? Mhhm-erre találták ki pl. a debiant, az ubuntut, stb. Egyszerű, hozzá nem értő felhasználók is tudják használni-szerintem egyébként a puppyt is-hamar hozzá lehet szokni. Stabilabbak, mint a májkrémszaftos ablakok...szinte bármelyik linux az. Félreértés ne essék, nekem a win-felhasználók ellen sincs kifogásom, Te pedig, szinte szitokszónak használod a windowst. Térj vissza a windows-hoz>ez kissé olyan volt, mintha azt mondanád: térdelj a sarokba :D Óvodás szinten véded az álláspontodat. Azért, mert valami linux, még nincs benne semmi varázslat. Ez is ugyanolyan rendszer, mint akármelyik másik. Csak éppen, legálisan lehet ingyen hozzájutni, illetve, ha a puppyt tekintjük, egy régebbi vas is jobban megbirkózik vele(általában). Bezony, volt olyan gépem, amin puppyval még filmeket is néztem online, míg win alatt még böngészni se nagyon lehetett. Ráadásul, ne felejtsük el, a microsoft termékeknek kb 70%-át legalább illegálisan használják, mert sokba kerül! Most komolyan, mikor ingyen hozzá lehet jutni gyors és jó rendszerhez, miért fizetnénk érte? Már csak ezért is kéne, hogy még többen álljanak át linuxra...És meg is tennék, ha nem félnének annyira a parancssortól, ami egyáltalán nem kötelező manapság. OK, én is szoktam időnként használni, még mindig van, amit gyorsabb megcsinálni vele, de van, aki egyszerűen hidegrázást kap, ha meglátja. Miért baj, ha nem akarja megtanulni valaki? Windowsban is lehetne parancssort használni, de nem nagyon tesszük. Ios alatt sem nagyon. Most már linux alatt sem kell igazából, a legtöbb feladat elvégezhető anélkül is. És ez nem baj. Aki akarja, akit érdekel, az így is-úgy is bele fog menni mélyebben. De akit annyira nem érdekelnek a parancsok, minek tanulja meg? Minden nap felkapcsoljuk a villanyt, mégis, az emberek szerintem fele nem tudja, mi az áram. De attól még használhatja, nem? Inkább gyújtana gyertyát, mi? :D Vagy pl, ha valaki nem tudja, hogyan működik a lélegeztetőgép, akkor nem is köthetik rá, ha szüksége lenne rá? :D OK, ez most poén volt, de na. A nagy átlag egyszerűen nem akar parancssort használni, oszt csókolom. Ez van, nem érdekelhet mindenkit. Szerintem sem kéne megpróbálni ráerőltetni mindenkire, ha nem, hát nem. Pedig képzeld, én igyekszem képezni magam a téren, és remélem, a jövőben még többet tanulhatok ilyesmiről, de attól még igenis jó dolog, ha mindent meg lehet csinálni grafikus felületről. Miért? Miért ne? Ha meg lehet csinálni, miért ne használnánk? Tök jó, hogy képzed magad, király vagy, pacsi meg minden, de nem kéne leszólni azokat, akik nem teszik, mert nem tudhatod, miért. És ha valaki egyszerűen nem akarja, ne tegye. Igenis minnél szélesebb körben elérhetővé kell tenni a linuxokat. És ehhez szükséges, hogy majdnem mindent meg lehessen oldani parancssor nélkül. Aki mégis parancsolgatni akar, tegye :D Kinek mi kényelmesebb. :)

kzprog
Hozzászólások: 98
Csatlakozott: 2014.07.05. 16:51

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: kzprog »

Először is két dolgot leszögeznék:
1. nem én akarom gyökeresen megreformálni a linuxot (értsd parancssor törlése)
2. ha olyan mondaná, ezt, aki alaposan ismeri a témát, talán még el is gondolkodtatna (de nem hiszem, hogy meggyőzne)!

Amig puppylinuxot (az általam beállítottat, feltelepítettet) használtunk az ősrégi PII-es gépeinken, gyakran előfordult, hogy a linux megsérült és csak a parancssor jött be.
Innen 1-2 utasítással javítottam és indítottam a grafikus felületet. A tanulóim ezt szépen végigvárták, de egy idő után kérték, hogy írjuk le ezeket az utasításokat és magyarázzam el mikor érdemes velük próbálkozni. Később sikerült ext2-ről ext3 partíciótípusra átmigrálnom a puppyt és így a hibás indítások száma drasztikusan csökkent.
Mostanában win8.1-et használunk és már nem egyszer előfordult, hogy a kurzort nem lehetett mozgatni (előbb azt hittük, véletlenül kikapcsolódott a touchpad, de nem), sajnos a fiók sérült lett és bizony parancssorból volt a legegyszerübb a javítást megkezdeni (sajna nem segített, az egész fiókot újra létre kellett hozni, a régi tartalmakat pedig belemásolni; pedig ha a parancssoros megoldás működött volna, rengeteg munkát megspórolt volna nekem).
Szóval a parancssor nem ördögtől való dolog és ha kell, jó ha kéznél van bármelyik rendszeren!
A kezdeti felvetés értelmetlen, szerintem zárjátok le a vitát (éppen ezért az is értelmetlen)!

És végül: ami jó, az terjed magától is (legalábbis az igényes emberek között)!
A linuxnak mindig lesz felhasználótábora, de nem érdemes erőltetni!(ez is egyéni tapasztalat)

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Alecto írta: A dolgokhoz való hozzáállásod még nekem is böki kissé a csőrömet :) Elnézést, de szerintem nem kéne ujjal mutogatni, ki miért-hogyan ,,nem képzi magát". Az nem jutott még eszedbe esetleg, hogy valaki nem AKARJA ilyen téren képezni magát? Lehet, hogy egyszerűen valakinek nincs kedve, türelme hozzá, nem? Ez azt jelenti, hogy húzzon el windows-ozni?
Először is:
Kedves új tagunk, Alecto!
Örülök, hogy közénk tévedtél, de annak már nem nagyom, ahogyan bemutatkoztál az első hozzászólásodban. Képzeld el, nekem is böki a csőrömet, hogy egy újonnan érkezőnek ekkora mellénye van, ami önmagában még nem is lenne baj, de az már igen, hogy nem olvassa el figyelmesen azt a beszélgetést amit két másik fórumtag között zajlott, és ehhez úgy szól hozzá, hogy kiforgatja a másik szavait és olyan dolgokat kever bele, amik nincsenek is azokban a hozzászólásokban beleírva. Megvádolsz azzal, hogy akivel beszélgettem, azt visszazavartam a linux-tól a windowshoz, mondván ott a helye. Kérdem én, ezt te hol láttad leírva???

A windows amúgy is csak példaképp lett megemlítve a beszélgetésben, ha megfelelő szövegértéssel olvastál volna,rég rájöhettél volna erre, de nem, így tehát ez már ferdítés, a leírtak kiforgatása részedről, és nem szerencsés egy bemutatkozás, így elsőre!
Megvádolsz, hogy újjal mutogatok arra, aki nem képezi magát, ezt te megint hol láttad így konkrétan megfogalmazva, és leírva? - továbbá olyan, nevetséges indokot hozol fel a tanulás ellenében, mint ahogy te fogalmaztad, idézném: ...hogy valaki nem AKARJA ilyen téren képezni magát? Lehet, hogy egyszerűen valakinek nincs kedve, türelme hozzá, nem? Ez azt jelenti, hogy húzzon el windows-ozni? ...

Szóval, ha valaki nem akarja képezni magát, rendben van, ne tegye, de, akkor ne is tegyen olyan kijelentést, kijelentéseket, amikből az derül inkább ki, hogy az alapokkal sincs tisztában, és erre még rákontrázva olyan dolgot állít, és erőltet, ami a minimális tudást sem feltételezi róla.(vagy legalább is arra enged következtetni) Ha figyelmesen olvastál, tudni fogod, mire céloztam ezzel. És ez nem kedv, vagy türelem kérdése, ez hozzáállás kérdése, de abból is a rosszabb fajtáé. Ezt próbáltam neki elmagyarázni, (nem kioktató, és nagyképű módon, mint azt te sejteni engedted) és pár, közte egy windows-os példát is megemlítve próbáltam rávilágítani arra, hogy miért, és mennyire téves az elképzelése, elgondolása. És természetesen nem lett visszazavarva a windows-hoz, mint azt az idézett mondatod végén te állítod!

A következőkben olyan általánosságokat említettél, aminek nem igazán volt köze a mi beszélgetésünk igazi alaptémájához, jól el is kalandoztál attól, ez mondjuk még megbocsájtható, említed, hogy sikerült olyan dolgokra is használni az egyik gépedet, mint az online filmnézés, ennek nagyon örülök, mert ez engem is megerősít abban a tudatban hogy jófelé rohamozok, és nem téves az én elképzelésem sem ezen a téren. Ugyanis nekem is olyan gyenge gépem van, amin ezen műveletet a rajta lévő windows-al kész kínszenvedés lenne megtenni, ráadásul én online film, és videó(+-rádió) stream-eket nézek, hallgatok, és mindezt nem webböngészőben, mert az is csak nehezítené, lassítaná mindezt, hanem pár saját képemre magam által átformált, és átszerkesztett, kibővített Linux alkalmazással, és a napokban kaptam, jobban mondva hozzám vágtak egy belső PCI-s, igen, nem mai darab, jól hallottad! - tehát egy PCI-csatlakozóval ellátott kissé régebbi kiadású, de még működőképes! műholdvevő kártyát, minden driver, dokumentáció, és segítség nélkül. És itt jön a képbe a tanulás, nem mentem oda senkihez sem sírni, nem kértem arra a Linux oprendszert készítőket, hogy ugyan tegyenek már bele olyan szép kis ablakokat, meg tegyék már bele azokat a programokat, és ahhoz szép, csicsa gombokat, hogy nekem csak azt kelljen majd mindösszesen nyomogatni ahhoz, hogy nézni tudjam a műholdas adásokat.

Ehelyett nyakamba vettem a net-et, kerestem, kutattam, jó sokat olvastam és eközben tanultam is -remélem - és ezzel a módszerrel megszerzett ismeretek és egyéb kellékek beszerzése után, igaz nem elsőre, de harmadjára már működőképes állapotba hoztam egy Puppy alatt ezt a hozzám vágott, más által nem használhatónak minősített műholdvevő kártyát. Na, ennyit arról, hogy akkor most kell e tanulni, vagy nem, érdemes e, vagy nem.
A villanykörtés hasonlatodhoz meg csak annyit, ha sokadik kapcsolgatás után mégsem lesz villany, és a körte is működőképes még, akkor az emberek, akiket említettél, mit fognak csinálni? Na, ugye....ha nem akar érteni hozzá, szíve, joga, de attól még nem lesz nála világítás, csak sötétség, vagy pedig fizet mindenért, néha többet, mint kéne. De hát ez az ő döntésük....

Ha valamit meg tudok oldani, akkor arra igenis büszke vagyok, meg itt mindannyian, azt hiszem, és a beszélgetőpartneremnek is ezért javasoltam, hogy a rózsaszínű álmai helyett inkább a tanulás felé orientáljon, és ez néha esetleg úgymond az életét, a számítógépét mentheti meg. Hogy nem mondtam neki rosszat, arra jó példa a válaszom előtti, kzprog nevü fórumtárs hozzászólása is.
Végezetül annyit kérek tőled, mint új tagtól, hogy mielőtt válaszolsz valamire, előtte legalább kétszer olvasd is el azt, amire válaszolni kívánsz, és a válaszodban ne legyenek valótlan állítások kiforgatott szavak, ekkor remélhetőleg hasznos tagja leszel a csapatnak.

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 11:14

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: ati5 »

Kedves Tamás !
Bocs ha nem értek veled egyet , de a vélemények különbözhetnek . Ennek ellenére azért a kioktató hangnemed szerintem kicsit olyan mint egy sértődött gyereké .( Hazug , álszent , nyüszítenék stb ... ezekre inkább nem reagálnék ) Egyszer örömmel találkoznék veled személyesen , hogy megismerjelek , és talán megtudjam , hogy miért vagy ilyen flusztrált , támadó , és sértő , ha nem értenek egyet veled (vagy akár hülyeséget írtam szerinted ). Ha akaratlanul is megbántottalak ,akkor ne haragudj ! Ha csak ilyen a vita stílusod azt is tudomásul veszem , és nem fogok megsértődni . Becsülöm , hogy harcosan véded az álláspontod ...... Tudom én is , hogy az oprendszereket is parancssorokból rakják össze , meg minden számítógép egyesekből , és nullákból dolgozik , de ez a tény nem jelenti azt , hogy ha el akarom olvasni az emailjeimet akkor programozó matematikusnak kell lennem , különben nem tartozhatok a LINUX VILÁGÁHOZ .

Kedves kzprog !
Félreértettél . Én nem akarom a linuxot megreformálni , nem is lennék erre képes . Csak azt szeretném , hogy ha idetéved egy kezdő , akkor ne azzal kezdjük , hogy válaszd az Ubuntut , vagy hasionló "nagy" oprendszert kezdésnek , mert ott meg tudod tanulni a parancsokat rendesen . Tapasztalatom szerint ezzel lehet a legjobban elijeszteni az érdeklődő win-es felhasználót . Tudom , hogy a jó szándék vezetett , és elnézést ha én túlreagáltam , de sajnos sokszor olvasok olyan hozzászólásokat , cikkeket amiben az egyébb linux felhasználók eleve leírják a puppyt . pl. Nincs több felhasználóra lehetőség , ezért nem is igazi linux . Meg hogy a kezdőknek előszőr javasolnák egy rendes linuxot amin megtanulhat rendesen mindent .
És tényleg komolyan gondoltam , hogy elnézést kérek tőled , mert azt biztosan tudom , hogy téged nem ez a szándék vezetett . Mindenesetre ennek ellenére is az a véleményem , hogy egy ide tévedt (vagy akármelyik linux fórumra ) win-es usert nem kellene első nap elijeszteni a parancssorok emlegetésével . Biztosan igazad van , hogy tanulni kell , és eceterá , de szerintem , már a nagy linuxok fejlesztői is rájöttek , hogy az átlagember nem akar . Ő csak egy legális rendszert szeretne , amin tud netezni , vagy nem kell kidobni a régi gépét stb . Különben a fejlődés nem ebbe az irányba menne minden linuxnál . Egyszerűen nem várható el , még a LINUX VILÁGÁBAN sem hogy mindenki használja a parancsokat .
Különben tényleg lesz linux világ , egy zárt kicsi közösség ahová csak a magukat folyamatosan képzők kerülhetnek be . De szerintem ez nem cél . A cél az , hogy sokan használják ,lesznek közöttük olyan ostobák is mint én , olyan lusták is mint én , és olyan képzettek , tapasztaltak , szorgalmasak mint te , vagy Tamás . Ez nem baj , mindenki a maga szintjén fogja azt használni . De ha az első nap azt hallja egy wines , hogy parancssor , akkor nagy részük el fog ijedni . Tudom hogy jó dolog az de szerintem majd az ez iránt érdeklődők , maguktól is fognak érdeklődni egy idő után . És akkor kell neked ,Tamásnak , vagy bárkinek aki tud segíteni .
Na ez jó kis vita volt , és zárom azzal soraimat , hogy tisztelem a parancssorok használóit , de nem feltétlenül szükséges , vagy nem kellene annak lennie . Akkor lenne igazán sikeres a linux .
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”