Kezdő lépések.

A puppy linux operációs rendszer és szoftverei
azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: azami »

64 bites változattal én nem venném el a kedvét elsőre... :D
Csipesz "mega" és sima 5.7.1, hogy tanulj felépíteni egy puppyt saját kedvedre...... ;)
Üdv a közösségben :!: Sok sikert.. :!:

Sgor
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2015.01.06. 15:33

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Sgor »

Sziasztok!
S-kami, azami!
Köszönöm a biztató szavakat!
Tudtok-e ajánlani olyan leírást, amiből az alapvető linux kezeléseket megtudnám tanulni? (programok telepítése, eltávolítása,stb)
64 bitben én sem gondolkodtam, csipesz verziójával szemezgetek!
Tegnap este végleg lehalt a win7 a laptopomon, úgyhogy időszerű a váltás!

András

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Ó! örülök, hogy idetaláltál!

Hát leírás az volt a régi weblapon, igyexem utánnajárni, hogy mi a helyzet, hátha sikerül legalább ide egy mentést felrakni... alapvetően az a helyzet, hogy ez itt egy magántanuló csoport, ami azt jelenti, mindenki kókányol kénye-kedvére, aztán kezdi előről, ha behal valami. :mrgreen: :lol:

Ezt a frugal módszer teszi lehetővé, de alapvetőena telepítés sem tart tovább 5 percnél egy olyan régi gépnél sem, mint az enyém... de az más, mert én full telepítést használok és két hetente vágom haza... :roll:

Hát a windows gondok sajnos ismerősek, ezért is váltottam.
Lényegében minden itt van amit akartam, ez a jelenlegi állapotom:
capture2614.png
capture2614.png (573.99 KiB) Megtekintve 3946 alkalommal
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Sgor
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2015.01.06. 15:33

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: Sgor »

S-kami!
Pofás, Te melyik változatot használod?

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1089
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: S-kami »

most az unicorn puppy -t.
barry kauler legújabb fejlesztése.
ismertebb nevén quirky 6.2.1.

eddig ez a legtutibb, nagyon szuper, barry most készíti a hagyományos iso cd képet majd, mert ez jelenleg egy kicsit bonyolult a kezdő felhasználók számára telepítés szempontjából, de nagyon jó, az biztos.
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: azami »

Tudtok-e ajánlani olyan leírást, amiből az alapvető linux kezeléseket megtudnám tanulni? (programok telepítése, eltávolítása,stb)
Én elsőnek ajánlanám a /usr/share/applications mappát amiben a telepített alkalmazásaid (majdnem mind) parancsikonját találod meg.
Program telepítés: Menu/Setup/Puppy Package Manager
Föggőség Ellenőrzés (hogy meg van e minden egy adott program futásához):Menu/ Setup/Puppy-package-manager-check-deps
És ajánlanám még a Quickpet nevű programot amivel szintén sok progit lehet telepíteni.Ez lehet nincs a rendszeredre telepítve de ha meg adod melyik rendszer mellett döntöttél segítünk a telepítésben.

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 685
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Kedves sgor.
Tudomásom szerint a korai puppy linuxoknál legelõször a *.pup kiterjesztésû telepítõfájlok voltak legelõször, aztán jöttek a képbe a legismertebbnek számító *.pet fájlok, végül a puppy linuxok "alfajokra" tagozódásával és további fejlõdésével még bekerültek a képbe a *.txz, az *.rpm meg a *.deb fájlok is.
Ezek használata mind-mind analóg a windows-os *.exe vagy *.msi fájlok használatával.
Tehát manapság pl. egy Precise 5.7.1 rendszer a felsorolt telepítõfájlok szinte mindegyikét képes kezelni, belõle programokat kitelepíteni.

Aztán: a minimál puppyk kivételével minden normális puppy alapból megjelenít egy halom indítóikont az asztalon, pontosan Nektek, kezdõbbeknek a használatot megkönnyítendõ... ezek közt nem sok idõ felfedezni angol nyelvû puppy esetén az "install", magyar nyelvû puppy esetén a "telepítés" feliratú ikont.
Elindítod, és értelmezed a használata közben felbukkanó további dolgokat, melyek közül a valószínûleg a Puppy Csomagkezelõnek avagy Puppy Package Manager-nek, röviden PPM-nek fogod a legnagyobb hasznát venni - a használatához telepítéskor mûködõ internet-kapcsolat kell - és a PPM-bõl érhetõ el az uninstall avagy progik törlése funkció is.

Ja, és majd' elfelejtettem: léeznek még az *.sfs kiterjesztésû, telepítés nélkül fel-le csatolható program vagy programcsomagfájlok is - én személy szerint ezeket nem annyira komálom - ezért is ment ki majdnem a fejembõl... :oops: :)

NTamas
Hozzászólások: 1874
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ezek mind szép és nagyon korrekt hozzászólások voltak, de azt hiszem a kérdező nem igazán ezt kérdezte,
idézem:
... Tudtok-e ajánlani olyan leírást, amiből az alapvető linux kezeléseket megtudnám tanulni? (programok telepítése, eltávolítása,stb) ...

Alapvető Linux parancsok, magyarázatok, kezelések leírását a napokban linkelte be valaki ide a fórumba, de lehet, hogy a skamilinux.hu-s főoldalon van a link, ha a Linux-al akarsz foglalkozni, azt érdemes előtte azt alaposan tanulmányozni, bevágni.
Utána szerintem sokkal jobb megoldás egy normális linux disztró - a normálist most arra értem, hogy a mindenki által ismert Ubuntu és társai csapatból való - választásának, igény szerint angol, vagy magyar nyelvű verziót választva ki, és az előbb említett, és a fórumunkban valahol fellelhető alap linux-os parancsok, utasítások, fájlkezelések majd programtelepítések a leírásban is említett, főként parancssorból való próbálgatását azon elvégezni, mert akkor azokon a disztrókon több sikerélményed lesz, mintha ezt egy kissé másképpen működő Puppy-linux verziókon tennéd meg. Ugyanis a Puppy kissé másképp működik, így vannak néha olyan esetek, amikor a parancssorba, terminálba beírt normális linux utasítások nem működnek, és hibaüzenetet generálnak, és ekkor egy kezdő ezt baromira nehezem fogja megérteni, most éppen mi is a baj. Hogy csak a legegyszerűbb dolgot említsem, a forráscsomagból vagy a tar.gz telepítőből történő telepítést, Puppy linux-ban, főleg a keskeny méretű verziókban ez a legritkábban szokott működni, pont azért kéne egy nagy, hagyományos disztróval próbálkozni elsőre, mert ott eleve már minden-na, jó, majdnem minden- benne van a disztróban, akár a forrásból történő telepítéshez való szükséges dolgok, akár a telepítendő dolgokhoz való függőségek, ha meg nem, akkor a telepítő ezt lehozza neked. Ez utóbbi - a telepítő lehozza neked a függőségeket - a Pupy-kban is működik, ha a beépített csomagkezelőből telepítesz, de ha nem, akkor simán belefuthatsz egy ilyenbe, hogy bár a telepítendő program, -legyen az bármilyen formában is- ugyan feltelepül a gépedre, de az esetlegesen a működéséhez elengedhetetlenül szükséges kiegészítések, ezt a Linux-ban függőségeknek nevezzük, nem települnek le a programok kézi telepítésével, kivéve akkor, ha ezek a telepítendő csomagban eleve benne vannak, a programot készítő illető jóvoltából. Ha nem, akkor mehet a függőségek kézi vadászata, ami egy kezdőnek örökre elveheti a kedvét a linux rendszer használatától. Szóval ezek és még pár más dolog miatt én egy kezdőnek nem javaslom első Linux rendszerként a Puppy, és egyéb mini, speciális Linux verziókat, kövezzetek meg, de nekem ez a véleményem, és ezt a saját tapasztalásaim miatt merem leírni, és tanácsolni.

ati5
Hozzászólások: 143
Csatlakozott: 2014.06.17. 11:14

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: ati5 »

Kedves Tamás !

Bocs , de kezdő létemre ellent kell mondjak neked . Nekem sajnos pont fordított tapasztalataim voltak . Az első linux amit felhőtlenül tudtam használni az pont a puppy volt . A parancsokban igazad lehet , nem tudom , én ugyanis a mai napig nem ismerek egyet sem . Ellenben azt kijelenthetem , hogy egy kezdőnek a puppy a legjobb , mert itt hamar kap segítséget bármihez . Más "nagyobb" disztrok fórumain , nem ennyire segítőkészek az emberek . Nekem bármi kérdésem volt általában csak leoltottak . Kb. ilyen válaszokkal : " a google a barátod , fordíts kernelt " Nos egy Windows user aki az első linuxait próbálja annak egy ilyen válasz nem segít . Nekem a kernelfordítás jött be a legjobban ugyanis akkoriban nem tudtam hogy az mi . Már tudom , és nem nézegetem a gép hátulját :D Persze ennek ellenére még sosem fordítottam , és valószínűleg nem is fogok . De itt mindenre találtam megoldást a többiek segítségével ( pl. a tieddel mikor felhívtad a figyelmem , hogy én nem JVM-et használok , hanem openboxot , amire magamtól nem jöttem rá . És még le se hülyézett senki sem ).
A hozzászólásod többi része attól még igaz lehet a parancsokról , meg a függőségekről , de nekem ezzel nem igen volt gondom . Azóta persze már a többi linux-szal is jól kijövök , pl most is használok párhuzamosan másikat . De manapság mindent meg tudtam oldani konzol nélkül , telepítés és egyebek . Szerintem egy felhasználónak nem is kell ezeket tudni . Windows alatt sem tudtam ilyeneket , és most sem tudok .
Szerintem a konzolt ki kéne végre törölni a köztudatból . A windows userek azért hiszik , hogy nem tudnak átállni , mert azt hiszik , hogy a linuxnál megáll az élet anélkül . Pedig nem . Én kb. 5 év alatt egyszer sem használtam . Meghagyom ezt a fejlesztőknek :D
Nos bocs ha egy kicsit elkalandoztam a témától !
ati5

Mert befagyott ablakot már láttam , de megfagyott pingvint még soha :D

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Kezdő lépések.

Hozzászólás Szerző: azami »

" Druszám" :D vagy ati :!:
Már a régi fórumon is kitárgyaltuk hogy egy felüdülés a Puppy a többi Linuxhoz képest, és a fórum is emberibb mint ahogy te is említetted.
Most is van egy LinuxMint telepítve, szép is, jó is, megy is de nem az igazi.....

Válasz küldése

Vissza: “Puppy Linux”