SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
pu21
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: pu21 »

FIGYELEM! EZT A PUPLETET TÖRÖLTEM, AZÓTA MÁR VAN JOBB IS, MENJ IDE: viewtopic.php?t=944

**************************************************************************************************

Tisztelt Puppy Közösség!

Ezúton jelzem legújabb, bárki számára elérhető többcélú kövér pupletemet, melynek neve:
SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE
Tehát a HunPup64_23.04-es rendszert laktam be ezerféle programmal és igazából ennyi a történet.
Az iso képfájl mellett található a részletes teleptésnaplója is, amit már a root mappa is tartalmaz, ne feledkezzünk meg róla.
A puplet sajnos nem tökéletes: hiányzik belőle a 32 bites kompatibilitás, a Dosboxba nem tettem be az FM.com-ot legalább 1 játékkal, mert gondoltam, akinek DOS gyűjteménye van, neki ez talán van, így csökkent a "súlya", és utólag tapasztaltam a VLC lejátszó működésképtelenségét is, amit talán a glibc újabb verzióra fejlesztése okozott, bár ilyenhez nem értek.
A Tuxcommander már rosszabb, ha meg kívánjuk nyitni, azonnal lefagy a gép, ekkor csak a hosszan nyomott bekapcsoló gomb tudja leállítani...az egész gépet.
Ugyan megjegyeztem, hogy nincs személyesítve, de a rendszer tartalmazza a LIBREWOLF böngésző BEÁLLÍTÁSAIT, azaz a böngészőt nem! Ezeket a beállításokat hosszú évek óta használom, az így használt Librewolf van olyan biztonságos, mint a TOR, sőt szerintem jobb is, és mégsem darkweb. Meg kell még jegyezni, hogy a Librewolf önállóan nem képes frissíteni, időről-időre nekünk kell felkeresni a hivatalos weboldalát és az "other linux"-ra kattintva mentsük le az appimage változatát. A régi appimage először a biztonság kedvéért kerüljön egy másik mappába, pl. "régilibrewolf", mert ha az új valami miatt nem indulna, akkor még a régi jó. Az új appimage pedig a rendszerben már korábban benne hagyott beállításokkal fog indulni. Számomra ez az elsődleges webböngésző, de ha valamelyik oldalnak nagyon nem tetszik, pl. Nexonál az eltűnő csuszkaazonosító, hát azt meg kell nyitni egy másik böngészőben pl. Palemoon, Slimjet...
A súlycsökkentés egyik fontos eleme, hogy amit csak lehet, lementek appimage formában. Az általam ismert appimage formájú szoftverek listája is benne van a naplóban.
Eszméletlen sok dolog van belezsúfolva, szerintem bárki jó hasznát veheti.
A következő célom a Dpup10 hibrid, sőt, már el is kezdtem!
Letöltés itt:
https://drive.google.com/file/d/1M7EMyz ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1AAzmIo ... sp=sharing
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára pu21 2024.03.06. 13:33-kor.
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 684
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Hello, pu21, megnéztem a cuccod és csokorba gyűjtöttem azokat a tapasztalataimat, amelyek némi fejcsóválásra adhatnak okot:

Frisbee-n szeretnék wifire kapcsolódni, erre nem tudom megnyomni a kapcsolódás gombot...:
FRISBEEWIFI.jpg
FRISBEEWIFI.jpg (57.55 KiB) Megtekintve 990 alkalommal
Egyszerû network varázslóval semmi ilyen gond.

SmTube-ot elindítom, feláll majd indítok egy videót - ez fogad:
SMTUBE.jpg
SMTUBE.jpg (38.48 KiB) Megtekintve 990 alkalommal
TvPlayer szépen teszi a dolgát, azt leszámítva, hogy az alap lejátszónak választott smplayer minden indításakor összenyomott ablakkal fogad, amit az alsó szegélyén mindig meg kell húzni, hogy a videó-mezõ láthatóvá váljon...kár, hogy ennél a változatnál nem hívható mûsorlista. De ugyanakkor ez a fajta szkript mintha sokkal több csatornát megtalálna, mint a Kulusz féle... szakértõbbek megírhatnák, ez miért van?

Calibre ebook manager keretprogramja ugyan szépen indul, viszont legfontosabb része, az E-book viewer ablaka már nem!

Midnight Commander alapból nem indul - a gyógyír: a progi desktop fájljában ezt a sort:
Exec=TERM=xterm mc
le kell cserélni jóval egyszerûbbre:
Exec=mc
s nicsak, má' mûxik is.

A Freetuxtv app napjainkra erkölcsileg tökéletesen elavult - kár volt betenni.

Írod a telepítésnaplódban:
"gnupg-agent_2.2.27-2+deb11u2 - (GPG kulcs kezelő) , Feltelepül, de sehol nem látom..."
gpg-agent néven keress rá a pfind segítségével;
"gnuit_4.9.5-3+b3 - Feltelepül de nem találom és semmi..."
git néven keress rájuk(több fájl!) a pfind segítségével;
"killer_0.90-13 - Feltelepül de nem találom és semmi..." - nem, nem telepítetted fel; ha megtetted volna, ott volna többek között a /usr/sbin mappában.

Gyógyír a "nem megy a vlc" problémára: termeld ki egy olyan 64 bites puppy rendszer /usr/bin mappájából a vlc és a vlc-wrapper fájlokat, amelyben gond nélkül indul, aztán írd velük felül a tieidet. Én a saját gyártmányú Fossapup64-embõl vettem ki e fájlokat, s a csere után ment a vlc-d, mint a sicc!

Végezetül még egy apróság;
Menj be a /usr/share/desktop-directories/ mappába s ott nyisd meg szövegszerkesztõvel a Puppy-Fun.directory fájlt, s javítsd ki benne, amit kell(játékokok, ugye... :) )

Na részemrõl ennyi észrevétel kábé... aztán hajrá!

pu21
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Helo Csipesz!
Köszönöm a gyors visszajelzést, azt hiszem most jön a dolognak az a része, amikor sajnos azért kell magyarázkodnom, mert nem vagyok profi.
Az internet ügyben fogalmam sincs mitől van az a hiba. Ugye ez fel sem tűnt, mivel itthon úgy oldottam meg a netet, hogy van egy fő router a szolgáltatótól, és ahhoz wifivel csatlakozik az én asztali mini routerem, és ez a mini router vezetékkel csatlakozik a géphez. Így az aktuális rendszer macera nélkül vezetékes netként érzékeli a netet (a mini router SIM-kártya foglalattól mentes modell!!!).
Az SM Tube-ot ki sem próbáltam, mert azt gondoltam, alapból rendszerben van akkor jó is...Legközelebb nem sietek annyira és végignézek minden programot, nem csak találomra. Csak fogy az időm amit ilyenre tudok fordítani mostanság.
Szintúgy Calibre: ezek szerint attól, hogy csak megnézem, hogy indul-e, még nem feltétlenül jó. Na de mi a hiba? Remélem a Dpup10-nél a frissességtől nem lesz ilyen.
Az mc-ről ezt nem is tudtam, legközelebb így javítom ha kell.
A Freetux TV-t azért tettem bele, mert először csak kíváncsi voltam, láttam mennyiféle országból tölthetünk be csatornákat, ez megtetszett így benne hagytam. Viszont azt nem értem hol van ebben erkölcsi probléma nem látom át.
És a jövőben máshogy fog kinézni az a napló, amit majd bárki lementhet, mert ebben benne maradt néhány tapasztalati megjegyzésem is. Ott, ahol nincs a KÉSZ vagy a BEÉPÍTETT szó, az nincs is telepítve. A beépített alatt azt értem, hogy az alaprendszerben már benne volt.
Vannak rendszerhez való dolgok mint pl. Clipit vagy killer stb. amiket hasznosnak láttam, de bevallom továbbra is dilemma, hogy adott kategóriában mennyire segítség egynél több program megléte, mert most a VLC helyett megy a többi videólejátszó, de mondjuk nem biztos, hogy egyszerre van értelme a Clipitnek és a Parcellite-nek.
VLC-nél így járok el ha majd kell ismét köszönöm,
Végül a menünevek átjavítása: eddig is bökte a csőrömet, éveken át látni hogy pl.: Játékok helyett Játékokok, de nem tudtam, hol lehet javítani. Amúgy is vannak ablakok ilyen nyelvtani hibákkal, mintha fordítóból lettek volna kopi-pásztézva, pl. a remaszterelős folyamat közben...
Na hát köszönet újra, de mivel szorít az idő, nem tudok mindig ilyet csinálni, ezért kérdéses, hogy ezzel a "régebbi" puplettel fogok-e még kezdeni valamit. A következő célpont a Dpup10 hibrid, lehetőség szerint azt kellene nagyon tutira megcsinálnom, mert frissebb és van hozzá minden fontos rendszer-összetevő mint a 32bit komp. vagy az ffmpeg...
Ja és gőzöm nincs, hogy ez a puplet vajon csak uefis vagy hibrid? Nincs benne a nevében.
És ha már itt tartunk, a jövőben inkább ráfekszem a csak 64 bites uefi képes rendszerekre, mert ez a jövő, ha még a többit is megnézném, azzal nagyon szétcsúsznék, és közben más tennivaló is van az életben...
Minden jót kívánok!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

NTamas
Hozzászólások: 1872
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Hát igen, nem minden, a forrás iso-ba betett program működik máshol, más környezetben, és új iso-ba azért illik a legfrissebb verziókat betenni, vagy a saját ppm-ből, vagy ha van, különálló petcsomagból telepítve. Ezért nem értem azt a 79-es verziószámú FF-ot sem, minek tetted azt bele. Ha az alap oprendszer képes a ff-ot elindítani, (mert megvan hozzá a kellő függőség telepítve, akkor a legújabbat illik betenni ebből is. (bár sokal jobb megoldás a FF-ot egy adrv-ba betenni, mert a rendszer képes azt használni. Bár én már úgy vagyok vele, hogy nem szeretem az előre beletelepített webböngészőt, mert az eleve csak a helyet foglalja az alap sfs-ben, ugyanígy már nem szeretem az előre beletett LibreOffice, és egyéb, utólag a felhasználó által is könnyen telepíthető dolgokat. Nem véletlenül tarjuk mi azt jobb megoldásnak itt és a Discordon is, hogy legyen egy stabil oprendszered, friss tárolóval, és csak a minimálisan szükséges programokkal. A leendő felhasználó meg úgyis azt fog rá/bele tenni, ami őneki majd kell, pont ezért nem kell felesleges programokkal teleszemetelni az új isodat.
Csipesz a Freetuxtv elévülésén feltehetőleg azt érti, hogy a magyar jellegű streamok nagy része már el sem indul, lévén régi, elavult magyar stream linkek vannak benne, érdekes módon, pár külföldi stream azért még működik benne.
A forráspuppyban alapból egy ConnMan nevű Net-manager teszi a dolgát egy ConnMan GTK GUI-s csomag képében. Ez teljesen jól dolgozik, wifi-n is. A Frisbee-t bele lehet tenni alternatív megoldásként, de abból is illik ám a legfrissebb és 64 bites verziót használni.
Az Appimage-kkal meg az a baj, hogy szintén feleslegesen növelik meg a puppyd méretét, és azokat sem kéne ám az alaprendszerbe integrálni, hanem egy net-es tároló linket adni, ahonnan, ha kell az a leendő felhasználónak, majd ő le tudja magának letölteni.
Továbbá, az eredeti forrás iso-ban szerepel egy boot alkönyvtár, benne egy efi.img-vel, ....
Vlc-t meg érdemes a saját ppm-jéből, illetve, ha van apt a rendszerben, akkor azzal feltenni, mivel azok lehozzák a hozzá szükséges függőket is, ha azok nem lennének a rendszerben.

pu21
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: pu21 »

NTamas!
Jó ez a nap, mert nagyon tanulságos! Köszönöm az észrevételeket, de pont ezek miatt nekem is lett még gondolatom. És egyben kiviláglik, hogy még mindig csak haladó amatőr vagyok he-he-he
79-es Firefox: soha meg se nyitottam, mert úgy gondoltam, hát ha ez benne van az alapban, akkor nyilván jó és naprakész. Jó 1 éve már én is átálltam arra a gondolatra, hogy különösen webböngésző esetén nem érdemes egyet se betenni az alaprendszerbe, mert lehet, hogy mástól foglal majd helyet, a "júzer" pedig mást akar majd használni stb...ráadásul ahogy ezek a puppik fejlődnek, úgy alapból is kövérebbek lesznek miközben a remaszter DVD volumen eddig maradt 4480Mb (ha még ez így van).
Lehet, hogy a többcélú nehézvadász-teherhordó tábori öszvér koncepcióját hagyom is, inkább amolyan "célcsokrokat" határozok meg és e csokrok szerint készítek külön-külön remasztert. Volt még nyáron egy pehelykönnyű személyesített csak netezős pupletem is, előre beleállítottam a Librewolfot, Thunderbird-et az összes e-mail címmel stb. és maguk a programok benne sem voltak a remaszterben, csak a beállítások. Nagyon gyorsan betöltött a RAM-ba, mindig mentésfájl nélkül használhattam, szóval ez például egy célcsokor.
Maximálisan egyetértek abban is, hogy bármi, amit macera nélkül utólag fel tud telepíteni a felhasználó, és garantáltan nem fog semmi függőség hiányozni, az inkább csak legyen repóban, ő majd onnan lementi azt ami neki kell, de hát én is így szoktam.
És ha itt tartunk, nem tudom, majd a Diszkordon rákérdezek, hogy kell írni olyan faék egyszerűségű szkriptet, ami azonnal életre kel, amint feláll a rendszer és arra hivatott, hogy azonnal kikapcsolja a zram swapot. Ha van egy 8GB vagy annál több RAM-unk, akkor ugyanennyi swapnak szerintem nincs sok értelme, ki se használja a gép.
Conmannhoz továbbra sem tudok hozzászólni...
Viszont a Librewolfra visszamenve, ez félreértés nem tettem bele a pupletbe, nem is lenne értelme, előbb-utóbb úgyis újabb verziója lesz elérhető amit nekünk kell kézzel frissíteni, ahogy az első bejegyzésben ajánlottam.
Most ennyi megyek vissza, kellemes napot!
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Helló!

A HunPup64_23.04-ben lévő programok rendben működnek, beleértve a VLC-t, az MC-t (akár a menüből, akár terminálból indítva), az SMTube-t is, csak nem úgy, kell indítani, hogy a "képre" kattintok,s majd a "böngi rendezi ( -- akkor minek is?), hanem jobb egérgomb és ki kell választani a lejátszót, stb.

Fontos, hogy ez 2023.04. havi kiadás, vagyis először frissíteni kell, ahogy NTamas is írta, s majd utána célszerű bővíteni.


Képenyő kép.jpg
Képenyő kép.jpg (174.85 KiB) Megtekintve 900 alkalommal
Képenyő kép(1).jpg
Képenyő kép(1).jpg (245.06 KiB) Megtekintve 900 alkalommal
Javaslom azért figyelni az eredeti repónkat is, mivel célszerűbb újabbal kísérletezni...
https://sourceforge.net/projects/puppys ... rm-Dpup10/

De, ha van egy kicsi türelmed és persze további szereteted a puppy-ink felé, akkor teszek fel egy BW64-et, amit lehet majd "gyötörni".

pu21
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Ticoo1, folyamatosan figyelem a repót, és majd megnézem az újat is.
A Dpup10-nél ma kész lett volna egy kísérleti munkapuplet, de nem tudtam remaszterelni, mert nincs benne "Remaster Puppy Live CD készítés". Nem mertem nekiállni a Puppy Install-lal mert nem azzal szoktuk az ilyet, meg az csak pendrive-ra + lemezre tudná rátenni a rendszert de az nem remaszter. Remélem az új puppiban ez a funkció visszatér.
Meglátjuk
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

"pu21" -- Elkészítettem a puppy-t, egy kicsit nagy lett (1,3 GB), mert az ISO tartalmaz egy "Packages" könyvtárat.
Képenyő kép.jpg
Képenyő kép.jpg (38.67 KiB) Megtekintve 623 alkalommal
Az obs-studio-30.0.2 igényli az ffmpeg-6-os és a Qt6-os csomag feltelepítését.

A zdrv tartalmára figyelni kell, mert a /bin és a /sbin mindenképp az /usr-be kell, hogy legyen, egyébként nem települ.
Képenyő kép(1).jpg
Képenyő kép(1).jpg (17.87 KiB) Megtekintve 623 alkalommal
Képenyő kép(2).jpg
Képenyő kép(2).jpg (18.26 KiB) Megtekintve 623 alkalommal
Jó szórakozást!

Itt van: https://sourceforge.net/projects/puppys ... les/Teszt/

BW64-ti-hybrid.iso

pu21
Hozzászólások: 110
Csatlakozott: 2021.01.28. 06:00

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: pu21 »

Köszönjük, de hogy a héten sikerül-e nem tudom ígérni...
Jó napokat
Csak a Puppy ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Avatar
csipesz
Hozzászólások: 684
Csatlakozott: 2014.06.24. 11:02
Tartózkodási hely: Isaszeg

Re: SzebePup03-20240221-HunPup64_23.04-K-6.2.5-classic-BE

Hozzászólás Szerző: csipesz »

Szia, pu21, idézem magam feljebbről:
"Frisbee-n szeretnék wifire kapcsolódni, erre nem tudom megnyomni a kapcsolódás gombot...: "
Azóta rájöttem, mi van, úgyhogy szólok Neked és mindenkinek: Frisbee 2-es verziónál, ha csak úgy egyszer rábökünk a minket érdeklő wifi nevére a sorban, az kevés - DUPLÁN KELL KLIKKELNI a minket érdeklő wifi nevére :idea: ! - és attól a "csatlakozás" gomb élesbe vált majd;
Saját imppuppy64-em karbantartása közben szembesültem ugyanezzel a problémával de szerencsére rájöttem, ilyen egyszerű...

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”