Dpup_10.0-Hu

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
ticoo1
Hozzászólások: 625
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Dpup_10.0-Hu

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Üdv !

Dpup_10.0-32, -64 Hu

Ebben a hatalmas puppy kavalkádban „nocsak"-kal úgy gondoltuk, hogy megpróbálunk, a magunk módjára alkotni egy használható magyar puppy-t, aminek van megfelelő devx-e is.

Ezeket azért írtam kis iróniával, mert sajnos a „vanilla puppy“ elképzelés megjelenése óta igencsak nem a régi puppy mederben folydogál az élet. Megjelentek a „linkes“ puppy-k, ráerőltetett „apt"-vel, hogy miért írom így, mert nekünk nem debian-unk van, hanem puppy-nk. (Hogy Synaptic, gdebi van, vagy nincs az semleges.) Az apt egy-két hónap után már nekünk nem jó a puppy-ban, a frissítésekkel gond van, s ebből adódóan a telepítések lehetetlenné válnak. Az apt jó, csak, ha minden lehetőségét, beleértve a frissítést is ki szeretnénk használni, akkor bizony debian OS-t kell telepítenünk, s hol a puppy? Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, ha debian-os apt-vel pakolgatunk, akkor az nem fogja telepíteni az ubuntus, vagy más által készített „deb“ csomagokat, persze a petget-et is választhatjuk ezen csomagokhoz, de arról nem fog tudni az apt-s rendszerünk - igaz bevihető a nyilvántartásba, de olyan részletességgel ahogy kellene, úgy nem, hacsak nem írunk meg mindent aprólékosan. Az is sajnos fennáll, hogyha a „tisztán“ linkes puppy-ba „rendes puppy csomagokat“ telepítünk, akkor a puppy kiakadhat -- létrehozza a /lib-et és már kakukk is. Ezen is lehet változtatni, ha minden puppy csomagot átnézünk és újakat csinálunk belőlük.

Az is kiderült, hogy a /etc/profile fájl nem jó, ezért „nocsak“ csinált egy minden igénynek megfelelő változatot (meg még pár változtatást az etc-ben).

Probléma van a „huge“ kernelekkel is, ezért ezek helyett is „nocsak“ készített megfelelőket. Most már döntően jók a kernelek, stabilabban futnak a puppy-k.

A „hab tortán“, hogy a vanilla elképzeléssel együtt megjelent a „gtkdialog“ káosz is, vagyis össze-vissza variálják őket, hátha valamelyik jól használható a régi és az új programokhoz is - ezen problémával a dpup_10.0-ben talán részben sikerült túljutnunk.

A „Woof-CE“ sajnos nem az „igazi“, ezzel is meg kellett küzdeni, illetve a következményeivel.

A dpup_10.0 be visszakerült a /lib könyvtár, s így döntően problémamentesen lehet a puppy csomagokat telepíteni, de mivel ez „bookworm“ alapokon „nyugszik“, vannak olyan régi programok, amik nem fognak megfelelően működni, mert olyan régebbi függőségeket igényelnek, ami már „testidegen“ az új puppy-k szempontjából. A dpup_10.0 csomagkezelője a PPM.

Fontos kernel csere esetben, hogyha a kiválasztott régifajta huge-kernel (zdrv) tartalmaz a /bin-be, vagy a /sbin-be telepítendőket, akkor azokat át kell „pakolni“ a /usr/bin-be, illetve a /usr/sbin-be a helyes telepítés végett. (Mellékelt kép szerint)

A dpup_10.0-ból van 32 és 64 bites változat is, s mivel ez a „mienk“, úgy variáljuk, ahogy akarjuk!

A 64 bites változathoz természetesen van „32bit-compatibilty-...“ sfs is, s így wine 32-64-ben futhat.

Szokásos puppy tartalommal rendelkeznek a dpup_10.0-ák.

Pl. a 64-es:
vlc-3.0.20, audacious, SSR, mpv-0.37.0, mplayer, SMPlayer , Geany-2.0, Zarfy, mtPaint, LazPaint, XSane, Simple-scan, Abiword, Gnumeric, stb.

Alapból glibc-2-37, ffmpeg-5.1.4 és Qt5 van benne, de a csomagok között van ffmpeg-6 és Qt-6 is, az OBS-Studio-30 Qt-6-ot igényel, tehát ha valaki ki szeretné próbálni, akkor először a Qt-6-os csomagot kell telepíteni. Az ffmpeg-6-ot is célszerű telepíteni.

Glibc-2.38 is van hozzá, de nem tettem fel, mert még mindig nem lehet tudni, hogy amikor ki szeretnénk kapcsolni a gépet, akkor mit csinál 3-4 mp-ig a kikapcsolási procedúra végrehajtásáig.

A „Cups-oldprinter_dpup_10.0„ akkor kell, ha valakinek puppy-s, azaz régi nyomtatója van, mert az új cups a régieket nem támogatja.

Képek:
dpup_10.0.jpg
dpup_10.0.jpg (63.34 KiB) Megtekintve 624 alkalommal
zdrv.jpg
zdrv.jpg (49.69 KiB) Megtekintve 624 alkalommal

Itt érhetők el: https://sourceforge.net/projects/puppys ... rm-Dpup10/

Bocsánat, hogy kicsit hosszúra sikeredett.

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”