Artfulpup 17.11

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
ticoo1
Hozzászólások: 540
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Elkezdtem az ismerkedést az Artfulpup-pal és egyszerűen nem tudom megoldani a képernyőfelbontás változtatását az eddigi megszokott egyszerű módon. Vagyis az xorg video varázslót használom, akkor a felbontást csak a kép szerint tudom változtatni, persze mivel az x újraindul rendben van. De lehetne úgy is, hogy nem veszi el a képet és én dönthetem el az átméretezésnél, hogy megtartom, vagy sem. Na ez nem működik és ebben kérnék segítséget.
A "glxgears" eszméletlen fps-t mutat a K4959-es kernellel, de pld. a k463-mal csak a tizede. (Egyszer már vendégként megjegyeztem, hogy wine alatt jó pár witnyózos 3d-s játék remekül fut :lol: , mindenféle "segéd" nélkül :mrgreen: . )
Glxgears.png
Glxgears.png (444.88 KiB) Megtekintve 1648 alkalommal
A képen látható módon a felbontást rendben váltja, mint ahogy feljebb írtam. (persze ez csak akkor érthető, ha az ebben működő videó varászlót indítom el (nem minden puppy-ban van ugyanaz ;) )

Egyébként ilyen lett:
Ilyen.png
Ilyen.png (470.45 KiB) Megtekintve 1648 alkalommal
A témaválasztó viszont remekül működik (pl.):
Buntoo.png
Buntoo.png (312.95 KiB) Megtekintve 1648 alkalommal
Szerintem igen gyors, de az ubuntu-ról letöltötteket egy-egy programnál túlzásba viszi. Nem csak azokat a hiányzó lib-ket szedi le ami kellene, hanem egy rakás fölöslegest is, Ami vagy megborítja az egészet (a legrosszabb esetben), vagy igen nehéz "kivakarni" a fölösleget. Nem tudja a "drágám", hogy ez nem ubuntu. :lol:

Ha valaki szán rá időt itt lehet elérni:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... WSI-gCGu9f

vagy a Puppy AMD APU-nál közölt linken keresztül.

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 507
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

ticoo1 írta:
2018.01.29. 09:42
egyszerűen nem tudom megoldani a képernyőfelbontás változtatását az eddigi megszokott egyszerű módon. Vagyis az xorg video varázslót használom, akkor a felbontást csak a kép szerint tudom változtatni, persze mivel az x újraindul rendben van. De lehetne úgy is, hogy nem veszi el a képet és én dönthetem el az átméretezésnél, hogy megtartom, vagy sem. Na ez nem működik és ebben kérnék segítséget.
Kérdés hogy eddig mit használtál ... Terminálban megpróbálkozhatsz az xrandr paranccsal .
ticoo1 írta:
2018.01.29. 09:42
az ubuntu-ról letöltötteket egy-egy programnál túlzásba viszi. Nem csak azokat a hiányzó lib-ket szedi le ami kellene, hanem egy rakás fölöslegest is
Ha a puppy csomagkezelőjét használja, akkor amikor letöltesz 1 csomagot megkérdezi, hogy mindent töltsön, vagy csak ami szükséges.
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

ticoo1
Hozzászólások: 540
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

KuLuSz!

Köszönöm a segítséged, a figyelmed, de azt hiszem félreérthetően fogalmaztam. Nem az (volt) a problémám, hogy terminálban, vagy parancssorban egy kis gépeléssel pl. a config fájlt átírva, esetleg kernel cserével nem tudom megoldani (egyébként egy kezdő, valamilyen okból puppy-t használni akaró sok esetben nem is tudja), hanem, hogy egy (asztali) grafikus programból nem oldja meg. Már a problémát megoldották .._17.11+12-ben. Erre egy "vendég" hívta fel a figyelmem, köszönöm Neki. :mrgreen:

A "lib szemetet" az okozza, hogyha a puppy csomagkezelőjében egy ubuntu szerverről töltöm le a szükséges programot, akkor teszi. Kérdés nélkül felsorolva, hogy hány programot, program kiegészítést, segédprogramot fog letölteni és mennyi helyre lesz szüksége (tipikus ubuntus megoldás). Persze, ha a synaptic-ot telepíteném, akkor könnyebb lenne, de általában megborítja a synaptic a puppy-t. Megjegyzem a stretch is hasonlóan jár el, de debian szerverről, csak a legszükségesebbeket tölti le.

Egy kissé magyarrá tettem (a kezdők számára megkönnyítve az ismerkedést vele) az immár jó Artfulpup_17.11+12-et. A képernyőfelbontást is már lehet grafikus felületről többféleképp kezdeményezni (na ezt nem csinálta eddig megfelelően :evil:), de az alábbi esetben az x -t nekünk kell majd elindítani.
Ez-az.png
Ez-az.png (445.66 KiB) Megtekintve 1579 alkalommal
Két Iso-t (Pae K4.9.59 és NoPae K4.1.38) készítettem a magyarosított változatról, amit a legelején írt helyre pakoltam fel. Nemcsak a Pae, de a NoPae is remekül működik.
No Pae.png
No Pae.png (197.06 KiB) Megtekintve 1579 alkalommal
Mindkét variációban a PaleMoon a böngésző, a Ghetto-skype rendben működik,ha telepíted, a letöltési helyen a Stretch mappákban megtalálható.

Igazából az Artfulpup-ot is a "Puppy AMD APU-ba" szántam, de elakadtam és szükségem volt a segítségetekre, amit ismételten is köszönök.

Természetesen mindkét variáció az "Inteles" procikkal is jól működik. Az előfordulhat, hogy valakinek a gépe igényli az fdrv...sfs-t akkor az ISO-ba be kel rakni,de ha így van akkor hibáztam... :oops: .

Ami az Artfulpup-ban tetszik, gyors, kevés memóriát fogyaszt, a wine is jól kezeli a 3D-s progik egy részét és olyan témát alakítok ki magamnak a ptheme segítségével amilyet akarok (kiegészítettem egy-két dologgal, hogy a variálhatóság minél nagyobb legyen :lol: ).

NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: NTamas »

ticoo1 írta:
2018.01.31. 14:54
Ami az Artfulpup-ban tetszik, gyors, kevés memóriát fogyaszt, ...
Na, igen, ez nekem is tetszik, és minden régi gépet, régi videóártyát (pl. régi NVidia Geforce széria NVidia FX-széria) használóknak is tetszene, csak hát van itt egy kis bökkenő!

Az Artfulpup_17.11+13.iso-ban is, -mert már van ilyen is, és csak nemrégen, kb. úgy hét órája(7 hours ago) tölthető le a weboldalukról- az a legnagyobb gond, hogy az alap, beállított videórész beállító automata alapdrivere a nouveau driver, ezt használja alapértelmezetként, és ez a driver bizony jónéhány régebbi NVidia kártyával gondban van, nem képes normális felbontást beállítani hozzá automatán. Eleve az a gond, hogy csak a standard VGA-felbontást (1024x768) állítja be alapból, és nem kinál fel nagyobb -pl. egy 1280x1024-es- felbontást, és a további - pl,XGA, stb. - felbontásokhoz már kellene a kártya saját, az ebben az összeállításban lévő -k:4.4.95- kernelhez való NVidia drivere, de ilyet a régebbi NVidiakhoz sajnos nem lehet készíteni a megszokott módon. Az Artful repóban van ugyan ilyen kernelszámhoz nvidia driver pet csomag, de az nem jó az említett, régebbi verziós NVidia kártyákhoz.

Két lehetőségem maradt:
1. vagy használom az alap, vga-1024x768-as felbontást, ami borzasztó, és fárasztó,
2. vagy megpróbálom az összeállításban lévő 4-es kernelt kicserélni egy olyan régebbire, vagy egy olyan 3-as kernelre, amihez már(még) van normális nvidia.pet drivercsomag.
A kulusz által ajánlott xrand sem megoldás ebben az esetben, lásd a képet, ez van a mostani legfrissebb Artfulpup_17.11+13.iso-ban.
Kép

Legalább is az én öreg NVidia kártyámmal ez a helyzet az említett Artfulpup verziót feltelepítve. Mondjuk ez már nem újdonság, hiszen a mostani, modern puppyk pl. a Strech is ugyanezt művelte, csak alap, vga felbontást adott, és utána kell telepíteni saját NVidia drivert, már ha volt, egyáltalán ilyen.(de nem volt, ott sem) Ráadásul az Artful kiadás előttiek még csak 50. Hz-re voltak képesek maximum állítani a standard VGA felbontást.
Annyi az előny az újabb Arful-ban, hogy ez már rendesen felismeri a vga kártyát, de ahhoz is csak a VGA(1024x768-as) felbontást tudja alapból beállítani, de legalább már tudja a 60.Hz-et is hozzárendelni, ez nagy haladás!!!
Kép
Kép

Természetesen, ahogy ticoo1 fórumtársunk is írta, én is megróbáltam minden config matatást, átírást, de ezek rendre hatástalanok maradtak, akármit is álítottam be kézzel az /etc/x11/ xorg.conf-ba, a következő indításkor azt ő szépen visszaállította az általa beállított alapra, ami nekem természetesen nem volt megfelelő, lévén a 19-es monitorom natív felbontása eleve nem a 1024x768, hanem az 1280x1024x60 érték. De ezt az alap, standard nouveau driver valamiért nem tudja nyújtani az én régebbi NVidia kártyámhoz. Pedig az említett, -gyors, kevés memóriát fogyaszt, - tulajdonságok pont az ilyen régebbi gépeknél jönnének jól, és nem mindenki akar, vagy tud (mert ahhoz már nem kap) újabb videókártyát tenni, venni ezért a régi, de még jól működő gépébe!

Persze, ha valaki az új ArtfulPup1711+13-as iso-ból gyártana egy olyan iso-t, amibe például ki tudná cserélni a 4-es kernelt egy régebbi, pl. egy 3.14.79-es kernelre, nos azt szívesen fogadnám, mert ahhoz a kernelhez van rendes, -általam is jól használható- NVidia pet csomag.

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 507
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

A puppy-ban már régóta benne van az /usr/sbin/xorgwizard-automatic. Valószinüleg ezt kellene kiiktatni hogy ne állítgassa ott magának visszafele a cuccot . Másik megoldás ha 3D nélkül használod a szimpla xorg-ot ... ott megint csak oda állítod a felbontást ahova akarod , xvesa-nál meg végkép . :)
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Az automata tipped nem jött be.
A másik sem, mivel eleve egy normális,sima nvidia-s drivert tennék hozzá, de az nincs ilyen a régi kártyához. 3D-driver meg ehhez a régi nvidiához eleve nincs, még opeg gl-es driver az van hozzá, a teljes nvidia-s driver azt is tartalmazná, de ehhez a 4-es kernelszámhoz sem a normál, sem a teljes nvidia driver nincsen pet csomagként. A káryához való eredeti nvidia-s run driverből meg a megszokott módon nem lehet saját drivert gyártani, próbáltam, elindul, de a driver készítése közben megáll, semmilyen hiányzó dolgot nem említ a hibaüzi, mindössze csak annyit, hogy öreg az nvidia driver ehhez a modern kernelhez, és ennyi, sehova tovább. Ehhez a régi kártyához meg nincsen frissebb gyári nvidia driver.
A vesa-s tipped sem jó, mert ott sem lehet a standard vga felbontásnál nagyobbat kihozni, ez nekem már nem újdonság, az összes modernebb puppy így tesz, amióta ez a trend van érvényben, hogy eleve standard vga-as felbontással indul a rendszer, és utána kell hozzá telepíteni a kártyához és a kernelszámhoz passzoló kész drivert, (már, ha van ilyen készen, petként) vagy a gyári nvidia driverből kell azt legyártani. Már ha van a kártyához való friss driver de mint ítam, ehhez a régi nvidiás kártyához ilyen már nincs.
Az xorg sem a hagyományos, megszokott xorg verzió hanem egy újabb, az xorgwizard meg tudásában sajnos eleve butább verzió, csak a beépített nouveau drivert, a vesa drivert, egy frame bufferes vezérlőt lehet benne választani, egyik sem jó ezekhez az öreg nvidia-s kártyákhoz. Még az xorg.conf file kézi szerkesztését, a helyes monitor értékek beírását sem ajánlja fel, egyedül egy reset menüpontban lehet visszaállítani az automata standard vga-s, gyári beállított xorg conf állományt, így gyaorlatilag semmilyen módon nem lehet a monitorhoz hangolni a drivert, van egy standars vga-s alapértékeket tartalmazó rubrika, ahol az 1024x768 a legnagyobb érték, és ehhez lehet 60 Hz-t hozzárendelni és semmi többet. Ez így egy nagy kalap kaki, legalább a közismerten balhés nouveau driver melé betette volna egy jól bevált sima nv drivert, mint ahogy az a precise-ben már bevált, de nem, hiába van a neten is a felháborodás, még a legújabb iso-ban is ezt az idétlen videófelismertetés-beállítást tették bele, persze ez újabb videókártyás gépeknél nem gond de talán azért készíthettek volna egy öregebb masinákhoz való kiadást is, olyat, ami a régi videóártyákkal is beállítható a monitorokhoz, és nemcsak a normál vga felbontás a maximum, amit ki lehet hotni belőlük. És az újabb verzióban lévő xrandr beállító sem jó, az sem tud a standard 1024x768-nál több lehetőséget, eléggé lehangoló dolog ez így.

ticoo1
Hozzászólások: 540
Csatlakozott: 2014.10.21. 08:58

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: ticoo1 »

Szia NTamas!

Nos, bepakoltam Neked 3.14.79-es kernelt az artfulpup-ba. Szerintem remekül működik, lehet, hogy a felbontásod alapból jó lesz. (A jobb felső sarokban ott van a kerneled száma.)
Kernel 3.14.79.png
Kernel 3.14.79.png (409.08 KiB) Megtekintve 1551 alkalommal
A téma legelején megadott helyre feltettem Neked "NTamas" könyvtárba Artfulpup_17.11_12_hu_K31479.iso névvel. A könyvtárban megtalálod a kernelt is, a hozzá tartozó vmlinuz-t is. Szerintem próbáld ki az ugyancsak itt található stretch-eket is (persze, ha kell kernel cserével :!: ), mert így a legújabb rendszereket alakíthatod a magad igényei szerint :D . Egyébként, ha jól megnézed a stretch-et, az artful-t rájössz, hogy egy és ugyanaz, csak alapból máshonnan építkezik. :mrgreen: :lol: (Persze "belül" egy kicsit variálták őket, ezért is nehéz olykor rájuk beszélni a magyar nyelvet :twisted: .)
Sok sikert, de érdekelnek a fejlemények. Úgy látszik elő kell szedni a "régi" kerneleket is.

Avatar
KuLuSz
Hozzászólások: 507
Csatlakozott: 2014.06.17. 21:19

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: KuLuSz »

NTamas írta:
2018.02.01. 00:25
Ez így egy nagy kalap kaki, legalább a közismerten balhés nouveau driver melé betette volna egy jól bevált sima nv drivert, mint ahogy az a precise-ben már bevált, de nem, hiába van a neten is a felháborodás, még a legújabb iso-ban is ezt az idétlen videófelismertetés-beállítást tették bele, persze ez újabb videókártyás gépeknél nem gond de talán azért készíthettek volna egy öregebb masinákhoz való kiadást is, olyat, ami a régi videóártyákkal is beállítható a monitorokhoz, és nemcsak a normál vga felbontás a maximum, amit ki lehet hotni belőlük. És az újabb verzióban lévő xrandr beállító sem jó, az sem tud a standard 1024x768-nál több lehetőséget, eléggé lehangoló dolog ez így.
Tegnap nézegettem a ddcprobe parancsot ...
Terminálban :
A vkari amit bír : ddcprobe | grep mode
A monitor amit bír : ddcprobe | grep ctim
Nekem pl:

Kód: Egész kijelölése

 [LX7_PuPpY]

 (: ddcprobe | grep mode
mode: 640x400x256
mode: 640x480x256
mode: 800x600x16
mode: 800x600x256
mode: 1024x768x16
mode: 1024x768x256
mode: 1280x1024x16
mode: 1280x1024x256
mode: 320x200x64k
mode: 320x200x16m
mode: 640x480x64k
mode: 640x480x16m
mode: 800x600x64k
mode: 800x600x16m
mode: 1024x768x64k
mode: 1024x768x16m
mode: 1280x1024x64k
mode: 1280x1024x16m

 [LX7_PuPpY]

 (: ddcprobe | grep ctim
ctiming: 640x480@85
ctiming: 800x600@85
ctiming: 1024x768@85
ctiming: 1280x1024@85
ctiming: 1600x1200@70
ctiming: 1920x1440@60
Plusz megpróbálhatnád nouveau driver nélkül a szimpla xorgot . nouveau.modeset=0
-<(].K.u.L.u.S.z.[)>-
-----------------------------------------------
Elérhetőségeim: Angol irc csevegő, (reg mentes) Discord, YouTube

NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Kulusz, köszi szépen az újabb tippeket, -minden tippnek nagyon örülök ám! - elteszem őket, mert sajnos néha kimennek a fejemből az olvasott ötletek, hiába, már öregszem, lassú léptekkel igaz, de haladok a 61-es évem kapuja felé- ki fogom próbálni, bár most a mérgemben leszedtem ezt a legújabb 13-as végű isót a gépről, de visszarakom.
A terminalban lekérdezhető adatokkal eddig is tisztában voltam, hiszen régóta használon az NVidia kártya+LG monitor kettőst.
Ez egy Precise 571 puppyban lekérdezett adathalmaz.
Kép

Amúgy ticoo1 kernelcserés iso-ja sem hozott érdemi változást az ügyben, minden ugyanolyan rossz, mint eddig volt., sajna.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára NTamas 2018.02.01. 15:46-kor.

NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Re: Artfulpup 17.11

Hozzászólás Szerző: NTamas »

ticoo1 írta:
2018.02.01. 05:15
Szia NTamas!

Nos, bepakoltam Neked 3.14.79-es kernelt az artfulpup-ba. Szerintem remekül működik, lehet, hogy a felbontásod alapból jó lesz. (A jobb felső sarokban ott van a kerneled száma.)

Kernel 3.14.79.png
A téma legelején megadott helyre feltettem Neked "NTamas" könyvtárba Artfulpup_17.11_12_hu_K31479.iso névvel.
Sok sikert, de érdekelnek a fejlemények. Úgy látszik elő kell szedni a "régi" kerneleket is.
Hűha....ez igen, ticoo1, nagyon nagy köszönet, hogy nekiálltál, és szinte azonnal teljesítetted a félve kimondott kérésemet!
Roppantul kíváncsi vagyok, ez a kernelcserés verzió hogyan fog muzsikálni nálam, már szedem is, majd jövök a beszámolóval estefelé, most sajnos meló van, csak estére szabadulok el, mégegyszer nagyon köszönöm a munkádat!!
Szia, NTamas.

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”