Puli 6.2

Pupletek, Új puppy változatok, veruiók, ISO fájlok,
janugsa
Adminisztrátor
Hozzászólások: 506
Csatlakozott: 2014.06.28. 00:17

Re: Puli 6.2

Hozzászólás Szerző: janugsa »

Nem a te fájlod az, hanem 2019 10. havi tök azonos vmlinuz fájl
eredménye.
Sőt ha most nézed, akkor már az általam vizsgáltatott eredményt látod.
Nincs vírus.
Ha a te fájlodat akarod közvetlenül vizsgálni, akkor a jobb felső saroknál lévő félkör alakú „reanalyze file“ gombot megnyomva teheted.
A Trapmine kereső, ami nálad jelezte a vírust, most legalul azt írja ki, hogy nem tudja feldolgozni ezt a fájltípust.
A puli 7.3 frissítve lett márc 06 dátummal, abban már nem ez a vmlinuz van. Én a puli 7.2-ből szereztem a vmlinuzt de ugyanaz lehet.

gjuhasz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 117
Csatlakozott: 2014.08.17. 13:52

Re: fals pozitív?

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

pu21 írta: 2021.03.20. 10:28Az alábbi linken látható, hogy egy vírusirtó valami rosszat talált a Puli 7.3-asban íme:
https://www.virustotal.com/gui/file/d6f ... /detection

Ez most úgynevezett fals pozitív vagy tényleg gond van vele? És ez a vmlinuz fájlja.
Kedves pu21!

Köszönöm a hozzászólásodat, ami először ugyan a frászt hozta rám, de a link annyira hasznos, hogy a legközelebbi frissítésnél beteszem az alapértelmezett könyvjelzők közé.

Amint janugsa is megerősítette, a legújabb tesztek alapján ugyanez a VirusTotal oldal ugyanezt a vmlinuz fájlt vírusmentesnek látja. Valószínűleg fals pozitív detektálás volt annak idején, de hát ki tudja...

A linuxos fájloknak, így a vmlinuz-nak is, a fordítási paraméterektől függően több változata kering a neten.

Az sha256 alapján 08dba végű (eredetileg a bionicpup-hoz készült) 4.19.23-as kernel sokáig alapértelmezett volt a Puli 7.3-ban.
4.19.23-puli-vmlinuz.jpg
4.19.23-puli-vmlinuz.jpg (30.37 KiB) Megtekintve 577 alkalommal
Ebből a csomagból vettem ki:

https://distro.ibiblio.org/puppylinux/h ... 64.tar.bz2

Egy másik, 00059 végű pl. innen tölthető le:

https://archive.org/download/Puppy_Linu ... uz-4.19.23

Az újabb hardverekkel való kompatibilitás érdekében Puli 7.3-at mostanában a fossapup-hoz készült vmlinuz/fdrv/zdrv fájlokkal töltöm fel (és használom), ami az 5.4.53 kernelt tartalmazza.
5.4.53-puli-vmlinuz.jpg
5.4.53-puli-vmlinuz.jpg (30.41 KiB) Megtekintve 577 alkalommal
Innen való:

https://distro.ibiblio.org/puppylinux/h ... 64.tar.bz2

A virustotal.com ezt (is) vírusmentesnek találja.

Mégegyszer köszönöm, janugsának is a gyors és megnyugtató reagálást.

A pu21 hozzászólásában lévő linkre kattintva nekem is ugyanaz a 2019-es dátumú fals pozitív találat jött be. Az új lekérdezés ezt felülírta, de hátha valakinek megvan az eredeti screenshot. Hálás lennék, ha elküldené, hogy el tudjam menteni a kincseim közé.

Jó terelgetést!

Üdv

gjuhasz

liszos
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2021.03.14. 19:09

Re: Puli 6.2

Hozzászólás Szerző: liszos »

Kedves Gjuhasz !

Köszönöm a segítő szándékú levelet, de sajnos sok-sok próbálkozás után is csak az általam leírt módszerrel sikerül telepítenem a Pulit.
Három pendrivon és három különböző gépen próbálkoztam mindenhogy (igaz kettőn Manjaro(Arch alapú) egyen MX (debián alapú) linux fut. Winen nem próbáltam, mert nincs , de majd igyekszem. Most a Puli_iskola verziót nézegetem és nagyon tetszik. Ilyesmi pulikutyánk volt mindíg :) Van egy régebbi Thinkpad x61-em arra fogom föltelepíteni és tesztelni.
Korábban már kicsit próbálgattam a Puppy-t és készítettem is egy rövid videót :
https://www.youtube.com/watch?v=DBbYON2 ... dorLiszkai
Későbbi tervem is hasonló. Zenéléshez ill. ezzel kapcsolatos munkálatokhoz szeretném leginkább használni, meg mindenre (is) :)
Üdv.: liszos

gjuhasz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 117
Csatlakozott: 2014.08.17. 13:52

Re: Puli 6.2

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

liszos írta: 2021.03.21. 17:09 (...) sajnos sok-sok próbálkozás után is csak az általam leírt módszerrel sikerül telepítenem a Pulit (...)
Kedves liszos!

Megtennéd, hogy a (bármilyen módon a pendrájvra feltett) Pulit futtatva indítod az iskolai változat telepítését a Puliban javasolt linuxos módszerrel?
Nagy szívességet tennél vele, mert
  • Ha így telepítve működik, akkor a syslinux illetve mtools csomagoknak az Ubuntu 16.04-ben illetve a Manjaro-ban lévő verziókülönbsége lehet a hunyó.
  • Ha így sem működik, akkor valamit én ronthattam el a leírásban.
Előre is köszönöm.

Jó terelgetést!

Üdv

gjuhasz

P.s.: Zenélés témában találsz egy pár média csomagot a SourceForge repóban (https://sourceforge.net/projects/puppys ... /packages/), amelyek szépen futnak a Pulin.
Ajánlom pl. a MuseScore legújabb, 3.6.2-es változatát (AppImage és wine-os sfs), az Audacity szintén legújabb 3.0.0 verzióját (wine-os sfs) illetve a Polyphone 1.8-at (pet).

liszos
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2021.03.14. 19:09

Re: Puli 6.2

Hozzászólás Szerző: liszos »

Kedves Gjuhasz !

Sikerült az általad leírt módszerrel a pendrive-ra "varázsolt" Pulit egy másik pen-re tenni. Azaz: mtools csomag telepítése után sikerült a syslinux --install majd a zip kicsomagolása a gyökérbe és indult a Puli :) Most a beállítások mentésével próbálkozom. A "ment" -re kattintva backup és tényleg létrejön a leírt könyvtár, benne a restore , amire ráhúzva a beckup filet hibát jelez.
A smart save használata után sem tudom visszaállítani az elmentett beállításokat. Passwd megváltoztatása után sehogy nem tudok belépni csak ha törlöm a pendrive tartalmát és újra oda csomagolom ki a Pulit. Küzdök vele, de nem könnyen adom fel :)
Az a baj, hiába olvasom a leírást sokadszorra, nem értem hogy a boot folyamat során mit kell beírni, hogy a mentést (pl.: sanya1) betöltse.
Üdv.: liszos

gjuhasz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 117
Csatlakozott: 2014.08.17. 13:52

Re: Puli 6.2 (azaz 7.3)

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

Kedves liszos!
liszos írta: 2021.04.02. 22:35Sikerült az általad leírt módszerrel a pendrive-ra "varázsolt" Pulit egy másik pen-re tenni. Azaz: mtools csomag telepítése után sikerült a syslinux --install majd a zip kicsomagolása a gyökérbe és indult a Puli
:) Köszönöm a megerősítést!
A "ment" -re kattintva backup és tényleg létrejön a leírt könyvtár, benne a restore, amire ráhúzva a beckup filet hibát jelez.
A hibajelzéstől függetlenül működik a backup és a restore után helyreáll a kívánt korábbi állapot (egy kézzel indított Menu -> Exit -> Restart graphical server kattintás-sotozat kell még a képernyő kuszaságának megszüntetéséhez). A korábbi kerneleknél nem tapasztalt hiba a .wh. kezdetű fájl-és folder neveknél fordul elő, amit az aufs fájlrendszer hoz létre fájl/folder törléskor az .initrd mappában. Akkor is az én hanyagságom, bocs, köszönöm a visszajelzést. A mai napon (április 6) feltöltött verzióban természetesen kijavítottam.
A smart save használata után sem tudom visszaállítani az elmentett beállításokat.
Az új Help-ben illetve annak https://smokey01.com/gjuhasz/olvasdel-730.html online változatában több részletet találsz a smartsave funkcióról. Nézd meg a futó rendszer /smartsave mappájában szereplő feladatleíró fájlokat (Default.smartsave és preservesettings.smartsave) és módosítsd, ha szükségesnek látod (a módosított fájlokat kézzel kell majd elmenteni a boot eszköz /patch mappájába).
Passwd megváltoztatása után sehogy nem tudok belépni csak ha törlöm a pendrive tartalmát és újra oda csomagolom ki a Pulit. Küzdök vele, de nem könnyen adom fel
Jelszóváltoztatás után a smartsave menti el az új jelszót (a boot eszköz /patch/etc/ mappájába), de kézzel is odateheted, ha nem akarsz smartsave-vel kiszállni.
hiába olvasom a leírást sokadszorra, nem értem hogy a boot folyamat során mit kell beírni, hogy a mentést (pl.: sanya1) betöltse.
Sajnos ebben is én vagyok a hunyó, mert ugyan az angol Help-ben leírtam a módszert (restore_latest), de magyarra fordításkor ez a szakasz valahogy kimaradt. Hamu ősz fejemre. Ez is szerepel már a magyar Súgóban és az automatikus restore is működik (a boot folyamat részeként).

Majd egy külön posztban írok részleteket a Puli jelszó-kezeléséről és azokról az eddig nem publikált trükkökről, amelyek a Puli biztonságos mivoltát hivatottak szolgálni, netán növelni.

Jó terelgetést!

Üdv

gjuhasz

gjuhasz
Adminisztrátor
Hozzászólások: 117
Csatlakozott: 2014.08.17. 13:52

Automatikus restore bootoláskor

Hozzászólás Szerző: gjuhasz »

gjuhasz írta: 2021.04.06. 22:34Ez is szerepel már a magyar Súgóban és az automatikus restore is működik (a boot folyamat részeként).
Az előbbi hozzászóláshoz mellékelek egy képernyőképet. Jól látszik az alap modulok illetve a kernel után a smartload-ban meghatározott extra csomagok telepítésének sorrendje, ez esetben:

1. Brightness
2. Firefox
3. LazPaint
4. zz-obpack
5. titok
6. A patch mappában lévő fájlok
7. Biztonsági profil
8. A legutóbbi mentésfájl (a korábban betöltött, de idáig inaktív restore_latest vezérli)

Puli-boot.jpg
Puli-boot.jpg (99.43 KiB) Megtekintve 214 alkalommal

Jó terelgetést!

Üdv

gjuhasz

Válasz küldése

Vissza: “Pupletek”