Oroszország és a Net, avagy az oroszok saját nethálózatot építenének ki.

Totál hétköznapi témák, ötletek, tutira nem linux és nem PC
NTamas
Hozzászólások: 1655
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Oroszország és a Net, avagy az oroszok saját nethálózatot építenének ki.

Hozzászólás Szerző: NTamas »

Ma olvastam egy eléggé lehangoló tartalmú cikket.
Ezt: https://itcafe.hu/hir/oroszorszag_sajat_internet.html
Persze elsősorban a saját biztonságuk érdekében tennék ezt, ugye mindig ez a szabványduma, ha el akarnak fogadtatni egy korlátozó rendelkezést.
Ha jól értelmeztem azt, amit a cikkben már tényként leírtak, az oroszországi fő Net csatlakozások lekapcsolásával egyidejűleg az Oroszországban lévő webszerverek, szolgáltatók sem lennének kívülről elérhetőek.
Ez akár még minket is érinthet, hiszen közülünk sokan, pl. én is a Yandex Disk-nél tárolunk jópár puppys cuccot, fájlt, és ha ez a korlátozás tényleg be lesz vezetve, akkor nem valószínű, hogy az ott tárolt fájljaimhoz hozzáférhetek majd.
Ez reális veszélynek tűnik, ezért gondolkodni kell, más helyet keresni az ott letárolt puppys fájloknak.
Akik szintén használják a Yandex tárolót, azoknak szintén nem árt az óvatosság, és lementeni az ott tárolt tartalmakat, amíg lehet.
mert ha tényleg bevezetik az oroszok ezt a korlátozást, akkor az eddig használt, https://disk.yandex.com címet nem fogjuk elérni!
Létezik egy belső, orosz cím is, ez a https://disk.yandex.ru cím, ez amúgy ma is élő webcím, de roppantúl lassú, a com-os cím helyett innen is be lehet lépni a megfelelő azonosítónk birtokában, -ha a com-os elérés karbantartás miatt szünetelt, az orosz, -ru-s címen léptem be a Yandex tárolómba- de mint írtam is, igencsak lassú volt a hozzáférésem, hiszen nem a gyors, nemzetközi címet használtam. De kérdéses, ha a cikkben leírt korlátokat bevezeti Oroszország, akkor mi kívülről még a Yandex orosz címét sem fogjuk tudni elérni. Szóval nem túl rózsás a helyzet, úgy tűnik.

azami
Hozzászólások: 1014
Csatlakozott: 2014.06.20. 20:25

Re: Oroszország és a Net, avagy az oroszok saját nethálózatot építenének ki.

Hozzászólás Szerző: azami »

Párhuzamos nett az én értelmezésében, és csak akkor független és korlátozott a külföldi hozzáférés ha a helyzet ezt hozza.
Azért az nem rossz elképzelés hogy akkor is legyen nett ha valakik nem szeretnék ezt egy államnak valami okból hozzáférhetővé tenni, illetve egy saját ellenőrzésű internet ha minden kötél szakad.
Ahhoz hasonlítanám mint aki napelemet telepít magának, nem teljesen független de ha baj van a közössel még mindig nem marad áram nélkül.

Válasz küldése

Vissza: “Off Topic”