Újabb szög a 32 bites rendszerek oporsójába...

Totál hétköznapi témák, ötletek, tutira nem linux és nem PC
NTamas
Hozzászólások: 1519
Csatlakozott: 2014.06.19. 13:36

Újabb szög a 32 bites rendszerek oporsójába...

Hozzászólás Szerző: NTamas » 2017.12.23. 13:40

Befejezi a 32 bites driverek készítését az NVIDIA
(Forrás: origo techbazis weboldal)

Nincs már értelme időt és energiát pazarolni a régi rendszereken futó illesztőkre.

A GeForce videokártyák egyik pozitívuma, hogy az NVIDIA nagyon sokáig támogatja azokat, például a jelenlegi stabil 388.71-s verziójú meghajtója még a 2010-ben kiadott GeForce GTX 400-as családdal is használható. A vállalat ritkán szokott terméktámogatást megszüntetni, és amikor megteszi, akkor rendkívül racionális és megmagyarázható oka van rá.

A vállalat most csendben ismertette, hogy nemsokára elérhetővé váló 390.xx szériájú grafikus illesztőprogramja után teljesen befejezi a 32 bites operációs rendszerek támogatását.

A döntés az összes jelenleg támogatott videokártyáját érinti.

Természetesen a legutolsó 32 bites meghajtóprogramok ettől függetlenül továbbra is letölthetőek lesznek a vállalat webhelyéről.

A lépés valószínűleg keveseket sokkolt, a GeForce GTX 1000 termékcsaládhoz már eleve nem is készült 32 bites illesztőprogram. Az NVIDIA tájékoztatása alapján a 390-es verziójú meghajtó kiadása után a 32 bites driverei legfeljebb biztonsági javításokat kapnak majd, de csak 2019 januárjáig.

nocsak
Hozzászólások: 128
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: Újabb szög a 32 bites rendszerek oporsójába...

Hozzászólás Szerző: nocsak » 2017.12.23. 18:33

És egy újabb a sajátoméba is...

Nem is annyira Off Topic amit most írok, de mivel annyira nem értek ehhez inkább ide írom:

Pár hete próbáltam megfejteni az Intel i965 élő legendáját, mítoszát és mondakörét. A vége több mint 11 függőség teljesítése volt, ám az utolsó nagy falatnál avagy az egyetlenegy leglényegesebb fordítandó csomagnál, mely magába integrálja az i965 modult és meghajtani hivatott volna, szóval a mesa fordításánál a nouveau modul egyik C fájljában valami rosszul van deklarálva és lelkesedésemmel, reményemmel és kitartásomnál fogva kivágott hibaüzenettel a konzolba. Így pedig egy darabig mindenképp felhagytam az intel hd gen9-es avagy az i965 modul valamennyi integrált grafikus chip termékvonal meghajtásához szükséges driver csomag fordításával, a mesa-val. 3 nem CR verziót próbáltam ki véletlenszerűen köztük a legújabbat is, és mindegyik hibával leállt valahol máshol ugyan, de mindig valamelyik C fájlban volt a konzol tájékoztatása szerint a hiba. Én nem tudom a mostani puppykba hogy fordították bele az új mesa-t, de nem így az biztos.

A fordítás folyamán eddig dokumentáltam, készítettem petet belőle: (nagyjából vázolva)
(Amit nem dokumentáltam ide, de szükségesek voltak szintén telepítettem a mesa-hoz, csak elkeseredésemben már nem írtam fel őket.)

libva
(valgrind - PPM-ből telepítve)
libdrm
libva-intel
xf86-intel
dri2proto
libxcbproto
libxcb
dri3proto
presentproto

A függőségek verziói itt lényegtelenek, a mesa mindent elégségesnek talált, és megfelelően paramétereztem a konfigurálását, így higgadtan elindítottam a fordítást abba hiba nem volt. Még annyit megjegyzésül, hogy az i965 az i915 által kerül aktiválásra a mesa csomagon keresztül. Nem különálló modul erről ha jól rémlik egy archlinuxos fórumon olvastam. Tehát a mesa -ba fordítódik bele az i965 és úgy kerül aktiválásra ha jól értelmeztem.
---
MJ.: A 32 bit kifutását megértem (valahol). Fejlődünk (bár néha visszafele is meg az ismeretlenbe is) és ez ezzel jár. Én csak abba bízom, hogy a fejlődés előnyeihez nem társul majd több hátrány mint ami egyébként alapból vele jár.Ettől függetlenül békés ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánok!

Válasz küldése

Vissza: “Off Topic”