android-x86-9.0-r2

Android x86 verziók, kiadások
nocsak
Hozzászólások: 317
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

android-x86-9.0-r2

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

Most megpróbálkozom ezt a hozzászólást megírni a témában szereplő android-x86 -ról, történetesen az android-x86-9.0-r2.iso Grub4Dos -szal hajtott 32 bites ext4 elsődleges de második partícióról indítva.

A gyakorlat:

Beraktam a 120GB-os Puppy -s SSD-t a kis notiba, aminek már a DMI táblája is broken, sok mindenre nem lehet már értelmesen használni, még ez az android-x86 az ami viszonylag gyors rajta a Puppyhoz képest is. Az SSD-n két elsődleges MBR partíció pihen, ebből az első NTFS boot, a második pedig 32 bites ext4. Nagyjából fele-fele arányban. Értelemszerűen az NTFS-en vannak a kóbor-Puppy-k, (amiket már nagyon rég nem használtam) és ebből is a NosPup32 az amit arra használtam, hogy Grub4Dos legyen a meghajtón és induljon vele a Puppy s majdan ez az android-x86. Az ext4 -es partíciót csupán sfs kibontásra és manuális remaszterre használtam, még amikor vakon hittem abban hogy egy fecske nyarat csinálhat...

Nos tehát elindítottam a NosPup32 -t RAM módban, felcsatoltam a meghajtó 2 említett partícióját, és a másik gépre míg letöltődött az iso indítottam egy pureFTPd szervert, amin aztán átküldtem az sda2-re, ami ugye az ext4 partíció. Majd kicsomagoltam az iso tartalmát ROX mindent mutattal, a /mnt/sda2/android9 mappába. Abba utána létrehoztam a data könyvtárat Skami erre vonatkozó (Rágooglezve: android x86 frugál) videója alapján, megnyitottam a kicsomagolt android könyvtáron belül a /boot/grub/grub.cfg? fájlt? már nem rémlik, pontosan, a lényeg, hogy ebbe egy átirányítás van az /efi/boot/android.cfg fájlra amiben viszont már mindenféle figyelem elterelésre hajlamos szkript szerű kódok között az első taktusban megtaláltam a lényeget. Ez alapján a Grub4Dos bejegyzésem a következőre módosult (Skamiéhoz képest):

Kód: Egész kijelölése

title 1android9\n (sda2/android9) android9
  root (hd0,1)
  kernel /android9/kernel root=/dev/ram0 vmalloc=192M SRC=android9 DATA=data
  initrd /android9/initrd.img
Előtte 3db x86_64 iso-val próbálkoztam egyik sem indult, csak ez.

Mivel nekem rejtett wifim van ezt az első idnulásnál először skippeltem, jól is tettem, mert különben a kezdő lépéseknél mindig összeomlott a google play és nem lehetett tovább lépni. Szóval végigzongoráztam tapipadot szokva kezes-lábas módszerrel a kezdő beállításokat, amit egyébként Skami is ajánl a videóban. Ezt következett a wifi beállítás aminél külön "Igen" választ kell választani a rejtett hálózat vagy wifi lehetőségnél legalul. Miután csatlakozott a wifihez, továbbra is omlott a Google Play. Egy életem egy halálom, szerencsére lehetett frissíteni offline is az alkalmazásokat, ehhez a Google Play ikonra navigáltam, az ott még fiók hozzáadása nélküli felületen jobb fent az opcióknál frissítések lehetőségre és aztán engedtem, hogy frissítse az összes alkalmazást. Utána az omlás megszűnt és használatba tudtam venni a rendszert. Mivel ha jól jártam utána mesa driver esetén nem működik a képernyőmentés, ezért a készítésekor hibaüzenet fogad, valami olyan szöveggel, hogy ez az én régiómba nincs engedélyezve. Ezt és az alvó módba lépést leszámítva működőképes a rendszer nálam.

Személyes meglátás:

Feltelepítettem pár alkalmazást a már használatba vett Google Play-en keresztül, bekonfiguráltam amit óhajtottam, s most is erről írom ezt a hozzászólást. Hát érdekes helyzet alakult ki, ugye ennek a repója lévén, hogy android sok dolog kézre áll és napra kész. Elgondolkodtatott a jövőre nézve (engem is).

Ugye mivel van neki data könyvtára és mellette a Grub4Dos-szal a Puppyk is indulnak az NTFS feléről a meghajtónak, így ez egy működőképes multiboot megoldás. Azt hiszem itt szokták mondani erre, hogy határ a csillagos ég....

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: android-x86-9.0-r2

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Más alkalommal magam is próbáltam már androidot, valahol itt is van a fórumban.
Most is nagy érdeklődéssel kísértem a próbádat. Köszönöm, hogy leírtad!
Ugyanakkor változatlan maradt a véleményem: a mai android nagyjából olyan hardverre van gyártva, mint a win10, vagy írhatnék más ma népszerűnek mondott mainstream linux-disztrót is. Az egy más dolog, és éppen az teszi (szerintem tehetné) remekké, hogy minden van hozzá, ráadásul ismert is.
És akkor jön egy-két de, amire éppen Te, @nocsak, remélem, ráharapsz.
Ugyanis egészen más lenne a helyzet futtatással, gyorsasággal, hanem nem az andoid 9 (10, 11, akármennyi) lenne az alap, hanem az Android Go. Én sajnos egyrészt nem tudom, van-e annak ilyen x86 verziója, másrészt azt sem, mekkora munka a "normálból" ilyet faragni. (Itt láttam ilyet, ami jelenleg elérhetetlen, és ez is kereskedelmi termék: https://www.amazon.in/Android-x86-Nouga ... B076Z2RK5H valamint itt is van ilyesmiről szó, csak éppen a Go nincs benne: https://www.tech21century.com/best-andr ... computers/)
Itt is van valami hasonló: https://www.getmyos.com/android-x86-8-1 ... e-download )
Ugyanis ez lenne az, ami a régebbi hardvereket valóban és igazán munkára tudná fogni, és nemcsak virtuális gépen futtatott örömködést meg önvállveregetést, hanem igazán használható gépeket eredményezhetne.
Tehát - a magam részéről - annak határozottan örülnék, sőt, kifejezetten bátorítanálak is arra, hogy egy ilyen Go-irányba is terjeszd ki vizsgálódásodat...

nocsak
Hozzászólások: 317
Csatlakozott: 2014.09.29. 15:01

Re: android-x86-9.0-r2

Hozzászólás Szerző: nocsak »

Üdv!

Először is köszönöm a reakciót, másodszor pedig teljesen jól értem a problémát, egyetlen nagy gond van vele, hogy ezt a Google csak az OEM-eknek biztosítja. Az, hogy bárki készítsen vagy fordítson Android Go-x86-ot úgy, hogy az arm libeket is támogassa, na az nagy kérdés ehhez alaposan utána kell járnom. Az ötlet jogos és teljesen reális alapokon nyugszik. Épp ezért nem értem, hogy a Google miért csak az OEM-eknek biztosítja. Csak ez már gondolom piaci kérdés is, mert ha meg lehetne menteni a régi telefonokat és esetünkben gépeket Android Go vagy Android Go-x86-tal akkor senki nem venne új készüléket. Épp valamelyik nap olvastam a prohardver fórumon a tabletekről és a jövőjükről. Ott a fórumon rendre kitárgyalták, hogy akinek van annak nem kell új, mert az újak sajnos nem érnek fel a régi tudásával valamiért drágábbak is és gyengébbek is az újabb tabok, a régiek meg még teljesen jó szolgálatot teljesítenek. Szóval ezért látszik úgy gondolom én, hogy "zuhan(t)" a tablet piac. Szóval csak azért írom ezt le példának, mert ez igaz az előbbi esetre is. Akárhogy is van, véglegeset akkor írok ez ügyben, ha valóban egyáltalán nem találok rá lehetőséget.
Szóval köszönöm az ötletet, utána járok!


Android Go Wiki
Screenshot_2021-02-23.jpg
Screenshot_2021-02-23.jpg (13.18 KiB) Megtekintve 1452 alkalommal

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1078
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: android-x86-9.0-r2

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Nos, amint azt a mellékelt ábra is mutatja, az elsődleges oka az android népszerűségének és annak,
hogy szinte senki nem foglalkozik egyéb fejlesztésekkel - nem sokkal kerülnek többe, mint egy okos távirányító:
:o :o :o
Amlogic boxes.png
Amlogic boxes.png (290 KiB) Megtekintve 1426 alkalommal
Az androidos lista itt tekinthető meg, ezek az árak a bejegyzésem pillanatában aktuálisak.
https://www.banggood.com/Wholesale-TV-B ... rtType=asc

Ezek tények és ezekkel egyszerűen nem lehet versenyezni.
Ami viszont örömteli, hogy ezeket a számítógépeket lényegében évek óta egyre többen használják linux asztali számítógépként.

Szinte az összes nagy disztró készít ARM image fájlokat ezekre a kis gépekre, amelyek sokszor meglepően fürgék tudnak lenni és a legtöbb esetben alapból rendelkeznek valamilyen grafikus gyorsítással is.

Íme egy példa a több ezer android tv box linux telepítős videóból:
https://www.youtube.com/watch?v=Q0Sdu9pTMs4
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1078
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: android-x86-9.0-r2

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Szeretnék az előző témákhoz ajánlani egy wiki oldalt, ami ezen masinákhoz ad rengeteg linux és android támogatást, információt.
Az oldal linkje:
https://linux-meson.com/
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

kros54
Adminisztrátor
Hozzászólások: 408
Csatlakozott: 2014.06.17. 07:01
Kapcsolat:

Re: android-x86-9.0-r2

Hozzászólás Szerző: kros54 »

Kedves @nocsak,
(illetve mindenki más, akit az ilyesmi érdekel)
érteni vélem az érveidet, de megpróbálok hasonlattal élni.
A "sima" (nem-Go) android-x86 rendszert eddig úgy tudtam, önkéntesek, s nem a Google fejleszti, a letöltési linkek számomra ezt adják.
Amit felvetek, az lehet, szakmailag hülyeség, de sohasem értettem rendesen a linuxhoz, hanem a magam feje és tapasztalata alapján a gyakorlatban próbálkoztam, aztán vagy sikerült, vagy kezdhettem előlről.
Tehát a simából nem lehet a Go-hoz használható cuccokat kinyerni, valami olyan egyszerű módon, mint a kernelcserés Puppyknál?
Vagy ez az egész szőröstől-bőröstől egy teljesen bitre-bájtra új dolog (a Go a simához képest)?
Amúgy szerintem világújdonság lenne a Go alapú x86, azt viszont megértem, ha arról van szó, hogy a Go-hoz legálisan ugyanúgy nem lehet nyúlni, mint pl. a windows10-hoz.

Avatar
S-kami
Adminisztrátor
Hozzászólások: 1078
Csatlakozott: 2014.04.16. 12:54
Kapcsolat:

Re: android-x86-9.0-r2

Hozzászólás Szerző: S-kami »

Egy kis magyarázat, remélem hasznosnak találjátok, mondjuk lehet, hogy egy cikket ez is megérne, hogy kicsit közérthetőbb legyen.

Jelenleg két fő vonal létezik a PC androidok terén.

Az egyik az ős, a nagy öreg, az Android x86 projekt.
Ennek számtalan forkja van, kb. mint a puppyletek a puppy linux esetében, például:
android-x86, CM, PhoenixOS, PrimeOS, stb...
Ennek is van x86, azaz 32 bites vonala és egész jó.

Weboldal:
https://www.android-x86.org/

A másik nagy projekt a BlissOS csapata által fejlesztett Android Generic projekt.
Ennek vannak ugyanúgy forkjai, ezeket Flavors -nek hívják:
BlissOS, LineageOS, CarbonROM, stb..

Ennek is van 32 bites vonala, csak nem igazán fejlesztik és elég nyögvenyelős,
de van rengeteg féle támogatott hardver és telefon is.

Letöltések és fő repó:
https://sourceforge.net/projects/blissos-dev/

Android generic project - flavors:
https://android-generic.github.io/#flavors
Puppy linux ! Mert megérdemlem !
Gyertek fel a csetre ! Katt ide a csevegéshez: https://discord.gg/9pm6rTfG5s

Válasz küldése

Vissza: “Android x86 kiadások”